V, mint Vérbosszú (2005) 305

V for Vendetta
132' · amerikai, angol, német · akció, dráma, thriller 16

Anglia diktatúrától szenved a nem is olyan távoli jövőben. A tévéből dől a propaganda, a titkosrendőrség pribékjei mindenkit rettegésben tartanak. Evey-t, a fiatal lányt egyik este elkapják az utcán, a halál torkából egy titokzatos alak, V szabadítja ki. A férfi a négyszáz éve kivégzett lázadó,… [tovább]

angol

Képek 4

Szereposztás

Natalie PortmanEvey
Hugo WeavingV
Stephen ReaFinch
Stephen FryDeitrich
John HurtAdam Sutler
Tim Pigott-SmithCreedy
Rupert GravesDominic
Roger AllamLewis Prothero
Ben MilesDascomb
Sinéad CusackDelia Surridge

További szereplők

Kapcsolódó zónák

DC Univerzum

209 tag · 432 karc · Utolsó karc: 2020. szeptember 23., 19:52 · Bővebben


Kedvencelte 136

Várólistára tette 150


Kiemelt értékelések

szaniko62

Na ezt megnézetném mindenkivel!
Határozottan többször nézős, olyan pofonokat ad a film az igazságaival, hogy 2 óra után az ember nem győzi kaparni az állát a földről.
Igazából csak Natalie miatt akartam megnézni, de Portman fantasztikus alakítása szinte eltörpül a film lényege, mondanivalója mellett.
A népnek nem szabadna félnie a kormánytól. A kormánynak kellene félnie a néptől.
Azt hiszem nem tudok semmi értelmeset mondani, én csak bízom abban, hogy ez a film minél több emberhez eljut.
November 5., a maszk, az eszme, V mind mind zseniális!
A végén zokogtam, nem is tudom mikor hatott meg utoljára ennyire egy film. Talán a Fekete Hattyú, de az más szempontból.
Egyedül a szerelmi szál bökte a csőrömet, azt erőltetettnek és nem odavalónak éreztem. spoiler

Banditaa

Dc Comics, Vertigo, Alan Moore… Ezek már mind sejtették előre, hogy olyan rossz nem lehet ez a film. Nem is volt az. Egyszerűen fantasztikus volt. Voltak részek, amikor percekig kontrollálhatatlanul zokogtam… Nem sok film van rám ilyen erőteljes hatással. Sajnálom, hogy nem láttam már korábban, illetve az is biztos, hogy többször meg fogom nézni újra.
De jó lenne, ha ezt minél többen látnák, ma, 2018-ban, főleg itt Magyarországon…

kkatja

Abszolút kedvenc!!! A szövegek, a színészi játék, a mondanivaló mind zseniális! Több V-t a világnak!! :)
„E maszk mögött nem csak hús van, e maszk mögött egy eszme él, Mr. Creedy. És az eszmék golyóállóak.”

Gizmoo0707

Még most is emlékszem milyen volt először látni ezt a filmet. Teljesen lesokkolt. Nem is tudom szavakba önteni. Nagyon jól van felépítve és nagyon érdekes hogy jutott oda a társadalom ahova és mik lettek a következmények és persze a párhuzam a való világgal szerintem nagyon elgondolkodtatja az embert. Továbbá, hogy az egészet egy „átlagos” nő szemszögéből nézzük végig szerintem nagyon jól bele tudja élni magát az ember. Mindenképpen ajánlom megnézésre! Nem mondom, hogy mindenkinek tetszeni fog, de akit megfog azt egy életre magával ragad.

desertangelable 

Nagyon sokára néztem meg ezt a filmet, mert sokáig úgy gondoltam, hogy ez is valami elcseszett maszkos szuperhősös baromság. Aztán egyszer adta a tévé és véletlen odakapcsoltam és aztán csak azt vettem észre, hogy nem tudom levenni a szemem a tévéről. Azóta többször is láttam már és a mai napig szükségét érzem, hogy újra és újra megnézzem.

1 hozzászólás
DoreenShitQ

Annyira badass ez a film, de miért kellett bele az a borzalmas szerelmi szál?

2 hozzászólás
AniTiger 

Újra meg újra megnézem, ha megy. Stephen Fry az abszolút kedvencem, ha nem tekintjük V szövevényes szócsavarását.

KyKy

Hűha. És hű meg ha. Szóval nagyon régóta rágta a fülem a párom, hogy miért is nem láttam még a kultfilmnek számító V, mint vérbosszút, de valahogy sosem kaptam kedvet hozzá a plakát és a maszk láttán. Egyszerűen nem akartam valami gagyi szuperhősös vagy tudomisén milyen maszkos hülyeséget nézni, mert azok nem érdekelnek. Aztán tegnap erőt vettem magamon, és talán pont azért, mert nem számítottam élvezhető filmre, úgy megfogott, hogy magamat is megleptem. Nagyon tetszett, érdekes és izgalmas volt, végig fenntartotta a figyelmemet, bár tény, hogy sok jelenetet így utólag kicsit értelmetlennek vagy hosszúnak ítéltem meg, míg mást jobban kifejthettek volna, de a lényeg, hogy teljes pozitív csalódás volt.
Komoly témát dolgoz fel, remek és egyedi történettel, no meg persze zseniális színészi játékokkal. Kicsit már bánom, hogy szinkronnal néztem meg, de legközelebb (merthogy szerintem lesz legközelebb majd egyszer) biztos eredeti hangon nézem.
Örülök, hogy megnéztem.

Valcsa

(2012.júl.12.)
Totál vegyes érzéseim vannak… :/ Mint történet, engem nem nyűgözött le. Mint film (látvány, színészek, stb…), úgy már inkább. És mint eszmék, úgy még inkább. Nekem valahogy olyan vontatott, unalmas és kicsit zavaros volt a film maga, történeti szempontból… :/ Sokszor nem nagyon értettem, hogy most ki kivel van, vagy mi van, ő hogy kerül a képbe, stb… Natalie Portman szereplése az, ami javított a dolgokon: hitelesen játszotta a szerepét, igazán jó színésznőnek tartom (bár ezt nemrég már számomra bizonyította a Fekete hattyú főszerepében – játszott még pl. a Star Wars-filmekben is, de erről még nem tudok nyilatkozni: szégyen s gyalázat, de nem tudtam még rávenni magam, hogy elejétől végéig megnézzem az összes SW-filmet… :/). A haját azért kicsit sajnálom (anno nagy port kavart ez is, erre emlékszem…). Nekem nem tudnának annyit fizetni, hogy ilyen picire hagyjam lenyíratni a hajam… pláne, hogy hosszú… :/ Igazából, őt vagy ennyire nem érdekelte a haja, vagy ez is csak a színészet iránti elhivatottságát tükrözi, ezt nem tudhatja senki sem biztosan…
A látvány tényleg csillagos ötös. Maga ez az álarc, mint központi jelképe az egész filmnek, aztán a végén az a rengeteg álarcos… A vér az, ami számomra „kissé” mű volt… :/ A mondanivaló pedig bár valóban kicsit eltúlzott és felnagyított, de nagyvonalakban azért mégis aktuális (sajnos valóban ez megy a világban, csak nem ilyen durván…)
Egy szó mint száz: összességében egészen nézhető a film, csak néha majd' eluntam az életem… Mindenesetre 2 órát rááldoztam az időmből, de annyira nem bánom…


Népszerű idézetek

kkatja

V: E maszk mögött nem csak hús van, e maszk mögött egy eszme él, Mr. Creedy. És az eszmék golyóállók.

kkatja

V: A népnek nem szabadna félnie a kormánytól. A kormánynak kellene félnie a néptől.

kkatja

V: Biztosíthatom. Tőlem nem kell tartania.
Evey: Ki maga?
V: Ki?? A forma követi a funkciót. Így vagyok én a maszkot viselő ember.
Evey: Igen, azt látom.
V: Természetes. Nem kételkedem megfigyelése helyességében. De lássa be, paradox megkérdezni a maszkos embertől, hogy kicsoda.
Evey: Oh. igaz.
V: Ezen a rendkívül kellemes estén engedelmével nem untatom egy hétköznapi névvel, inkább ismerje meg e különös, drámai alakot. Voilá. Ránézve avatott verselőművész, ki váltakozva játszik vértanút és vétkest, mikor mit rendel a végzet. E jelmez nem vajmi világi hiúság, hanem végső véleménynyilvánítás, mely veszőben van. Viszont íme visszatért váratlana letűnt vitézség. Vivát. Megfogadta hogy végez a hitvány veszett varanggyal. Elveszejti a vétkes vezetést, mely vasra ver vihogva, s vérbefojtja a változás viharát… Az egyetlen válasz a vérbosszú, a vendetta, végleges változás. Vakmerő, vitézi és végül a várva várt rég vágya törvényes világba vezet. Haha.. Való igaz, ez a verbális lavina védtelenné vált, így azzal fejezem be, örvendek a szerencsének, szólítson V-nek.
Evey: Maga talán elmebeteg?
V: Biztosan annak mondanak majd.

csartak 

Ha sokáig viselünk egy maszkot, elfelejtjük, hogy ki van alatta.

kkatja

Creedy: Mit fog csinálni? Átkutattuk a helyet. Nincs semmije a rohadt késein és a flancos karate mozdulatain kívül. Nekünk puskáink vannak.
V: Nem. Csak töltényeik vannak és remélik, hogy mire a fegyverük kiürül, már nem élek. Mert ha mégis, mindannyian halottak mielőtt újratölthetnének.

kkatja

V: Nem hiába mondják. Sok példa van rá, hogy ájtatos arccal, kegyes gyakorlattal becukrozzuk magát az ördögöt.

kkatja

V: Ne feledd, ne feledd az összeesküvést és november ötödik napját. Okod nincs feledni, emléket temetni, őrizd az emléket tovább.

Buzánszky_Dávid

Fényes volt, mint a csillag,
forró volt, mint a tűz,
fehér volt, mint a hó
s édes volt, mint a méz.
(…)
Lehullott, mint a csillag,
elhamvadt, mint a tűz,
elolvadt, mint a hó
s megromlott, mint a méz.

Zakuro 

– Már késő bocsánatot kérni?
– Soha nem az.

Zakuro 

Ha sokáig viselünk egy maszkot, elfelejtjük, hogy ki van alatta.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján