Khan haragja / Űrszekerek 2. – A Khan bosszúja (Star Trek 2.) (1982) 53

Star Trek: The Wrath of Khan
113' · amerikai · akció, sci-fi, kaland

Rutinbevetésre indult az Enterprise űrhajóval James T. Kirk admirális. Könnyen lehet, hogy ez lesz az utolsó küldetése. Különösen, hogy régi ellensége, Khan meg akarja semmisíteni. Ennek érdekében csapdába akarja csalni az admirálist. Khan a génmanipulált elit harcosaival rajtaüt a Regula Egyes… [tovább]

angol
angol

Képek 33

Szereposztás

William ShatnerJames T. Kirk admirális
Leonard NimoySpock kapitány
DeForest KelleyLeonard H. McCoy parancsnok
James DoohanMontgomery Scott parancsnok
Kirstie AlleySaavik hadnagy
Ricardo MontalbánKhan Noonien Singh
Walter KoenigPavel Andreievich Chekov parancsnok
George TakeiHikaru Sulu panacsnok
Nichelle NicholsUhura parancsnok
Bibi BeschCarol Marcus

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 10

Várólistára tette 19


Kiemelt értékelések

Valentine_Wiggin 

Ez volt az első ST film, amit a régiek közül láttam. Még semmi információm nem volt a háttértörténetről, így értelemszerűen elsőre nem is ragadott meg annyira, mint lehetett volna, és nagy sikere ellenére azóta sem tartozik a kedvenceim közé.
Ebben elég nagy szerepe van annak, hogy Ricardo Montalban Khanját én a mai napig nem tudom igazán értékelni. Nem rossz, és nyilván, ő volt az első megjelenítője ennek a karakternek, de amikor egy két perces monológot egy levegővel mondott el, én a végén már a nevetéssel küzdöttem. Pedig nem viccnek szánták. Nem is érzem igazán motiváltnak, mert az előzményt jelentő TOS epizódban Kirk korrektül és intelligensen rendezte el a problémát, nem akart komolyan ártani neki. Amióta pedig ennek a karakternek van egy másik megjelenítése, azóta ezek a problémáim még kifejezettebbek. Benedict Cumberbatch pont meg tudta ragadni a fenyegető, manipulatív gonosz stílusát, nem komikus, és értelmes motivációkkal támad, nem kifejezetten Kirköt célozza, aki ott pláne teljesen ártatlan.
De azért kilenc csillag van rajta, nem ok nélkül. A TOS csapat dinamikus, izgalmas látni, hogy mindenki erősödött, komolyodott, változott, Carol Marcus és Saavik nagyon jól kezelt figurák, David is szimpatikus, és kimondottan nehéz és megérthető a helyzete. A Khannal való harc mellett ott van Kirk dilemmája az öregedésről, az, hogy ő, aki mindig a nagybetűs HŐS volt, rengeteg olyan döntéssel szembesül, ami morális csapda, és persze maga a tény, hogy Spock és McCoy azért végig ott vannak az egészen keresztül, fogják a kezét, és segítenek neki végigvergődni ezeken a kérdéseken. spoiler Ez az érzelmi szál volt az, amiért minden zavaró tényező ellenére nem tudom lejjebb vinni a pontozást.

5 hozzászólás
sipiarpi 

Érdekes ötlet volt, hogy a TOS epizódjára építik a történetet és bejött nekik. A rajongók körében a legnépszerűbb mozifilmet alkották meg vele. Gyerekkoromban, mikor először láttam jobban féltem a fejbe mászós űrlényektől mint a klingonktól! A film vége kifejezetten nagyszerű, felemelő lett.

Csike

A filmsorozat első 10/10-es darabja.
Többet nem is kell mondani, egy remek film.

Lulu23 

Na ez teljes mértékben elment egy plusz epizódnak a sorozatból. Lényegében az egyenruhák és a díszletek kifinomultabb kidolgozásán és a játékidőn kívül nem is igen tért el a sorozatrészek jellegétől.
A karakterek hozták a tőlük megszokott formát, a történet érdekes, izgalmas, belepasszol az Űrszekerek univerzumba.
Időnként mondjuk elgondolkodom, hogy ha az ember egy ilyen filmet lát először és ebből nyer első benyomást a Föderációról, a Világmindenségről, meg mindenről, akkor milyen kép alakul ki benne. Én azok után láttam a filmekhez, hogy a különböző sorozatok a megjelenésük sorrendjében folyamatosan bemásztak az életembe, így a játékfilmes történetek kiegészítők voltak.
De vajon mennyire lóg a levegőben pl. ez a sztori, ha semmi előismeret nincs?

Filmdoki

Így kell folytatást készíteni. A Khan haragjának simán ott a helye a top 10 legjobb 2. rész között. Itt már nyoma sincs az első rész lassúságának (nem mintha az ott akkora baj lett volna), ridegségének.
A történet a TOS Space Seed című epizódjához nyúl vissza, melyben először találkozhattunk Khan Noonien Singh-el, aki megkísérelte elfoglalni az Enterprise-t. Kirk végül megkegyelmezett neki, és a Ceti Alpha V nevű bolygón telepítette le őt és embereit. A mozifilm 15 évvel ezen események után játszódik, és jó húzás volt a készítők részéről, hogy ennyire szorosan kapcsolták a sorozathoz a filmet, bár itt ott bele lehet kötni e téren. Egyébként jó, ha az ember látja előtte a Space Seed-et, de ezen epizód ismerete nélkül is bőven élvezhető a film.
Szerencse a készítők nem csak azzal foglalkoztak, hogy akciódús legyen a film, hanem mellé továbbra is boncolgatnak kérdéseket, így a felsőbbrendűséget, a bosszú értelmét, valamint az öregedést és halált, illetve azt, hogy szabad-e az embernek istent játszani. Itt már sokkal több olyan dialógust is hallhatunk, melyek a sorozatot idézik meg. Egyébként a színészek az előző epizódhoz hasonlóan jól teljesítenek, és a mellékkarakterek (Scotty, Uhura, Sulu és Chekov) is kicsit több teret kapnak, bár igazából ők a 3. és 4. részben vannak jobban előtérben. Feltűnik Kirstie Alley személyében egy új szereplő is, a vulkáni Saavik hadnagy is. Nem rossz, de valahogy nekem annyira nem szimpatikus ebben a szerepben Kirstie Alley, mint a későbbi részekben a szerepet átvevő színésznő.
A film egyébként Ricardo Montalban show-ja. Egyszerűen öröm nézni milyen beleéléssel játszik ez az ember. Kiváló gonosz, akinek vannak tényleges motivációi, és még árnyaltnak is lehet nevezni.
Kifejezetten örültem, hogy a filmben most jóval több az érzelem, mint az előző részben. Itt elég csak a befejezésre gondolni, mely a filmtörténelem, vagy legalábbis a sci-fi történelem egyik legfontosabb pontja.
A látvány gyengébb, mint az előző részben, ezt be kell ismerni, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy ez a rész az előző epizódra szánt összeg töredékéből készült, így ne csodálkozzunk, hogy a kutatóbázis az előző rész kikötője, csak fejjel lefelé, na meg azon se, hogy jó pár újrahasznosított felvétel is van. Ennek ellenére szerintem még ma is megállja a helyét, és van egy-két igazán látványos trükk is.
Kicsit sajnálatos, hogy Goldsmith helyére Horner ugrott be, de megnyugodhat mindenki, nagyszerű utódot kaptunk. Talán ennek a résznek hallgattam meg legtöbbször a soundtrackjét, ez pedig elárul valamit :)
A Khan haragja tehát egy kiváló film, ami számtalan emlékezetes pillanattal bír, és úgy látványos és szórakoztató, hogy közben nem rest egy kicsit elgondolkodtatni is az embert. Érthető, hogy miért tartják az egyik legjobb résznek a mozifilmek közül.

SupSup 

Ez egy erős és eseménydús rész volt, és jobban megmaradt, mint az első. A Genezis Projektről néztem volna még többet. Spock önfeláldozásának viszont nem örültem. Bevallom, kedvencemmé lett a vulkáni. Folyt. köv.

Ditta 

Ezt a részt már többször is láttam, és bár jó filmnek tartom, nem tartozik a kedvenceim közé. Ez egy bosszú játszma Khan és Kirk között spoiler. Nekem ez nem igazán sci-fi (persze tudom, hogy az, de) a Star Treknek azt az oldalát szeretem, ahol az utazáson, a felfedezésen és az idegen kultúrákkal való találkozáson van a hangsúly.


Népszerű idézetek

[névtelen]

[Discussing the effects of the Genesis torpedo]
Leonard McCoy: Dear Lord. You think we're intelligent enough to… suppose… what if this thing were used where life already exists?
Spock: It would destroy such life in favor of its new matrix.
Leonard McCoy: Its „new matrix”? Do you have any idea what you're saying?
Spock: I was not attempting to evaluate its moral implications, Doctor. As a matter of cosmic history, it has always been easier to destroy than to create.
Leonard McCoy: Not anymore; now we can do both at the same time! According to myth, the Earth was created in six days. Now, watch out! Here comes Genesis! We'll do it for you in six minutes!
Spock: Really, Dr. McCoy. You must learn to govern your passions; they will be your undoing. Logic suggests…
Leonard McCoy: Logic? My God, the man's talking about logic; we're talking about universal Armageddon! You green-blooded, inhuman…

[névtelen]

[last lines]
Spock: [closing monologue] Space: the final frontier. These are the continuing voyages of the starship Enterprise. Her ongoing mission: to explore strange new worlds, to seek out new life forms and new civilizations, to boldly go where no man has gone before.

[névtelen]

[On whether Kirk should assume command from Spock]
Spock: If I may be so bold, it was a mistake for you to accept promotion. Commanding a starship is your first, best destiny; anything else is a waste of material.
James T. Kirk: I would not presume to debate you.
Spock: That is wise. Were I to invoke logic, however, logic clearly dictates that the needs of the many outweigh the needs of the few.
James T. Kirk: Or the one.
Spock: You are my superior officer. You are also my friend. I have been and always shall be yours.

[névtelen]

[Kirk and McCoy are beaming down to Regula One]
Spock: Jim, be careful.
Leonard McCoy: *We* will!

[névtelen]

Leonard McCoy: Where are we going?
James T. Kirk: Where they went.
Leonard McCoy: Suppose they went *nowhere*?
James T. Kirk: Then this will be your big chance to get away from it all.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján