Sonic, a sündisznó (2020) 116

Sonic the Hedgehog
99' · japán, amerikai, kanadai · akció, kaland, vígjáték 12

Sonic, a sündisznó véletlenül hihetetlen erő birtokosa lesz, ami ő maga sem ért teljesen. A saját védelme érdekében a Földön rejtőzik el, és egyetlen szabályt kell betartania: nem szabad, hogy a világ tudomást szerezzen a létezéséről. Ám ez nem könnyű feladat egy 15 évesnek, főleg ha az a 15… [tovább]

Angol

Szereposztás

Jim CarreyDr. Ivo Robotnik
James MarsdenTom Wachowski
Ben SchwartzSonic, a sündisznó (hang)
Tika SumpterMaddie
Natasha RothwellRachel
Adam PallyWade
Lee MajdoubStone ügynök
Neal McDonoughBennington őrnagy
Hirdetés

Kedvencelte 7

Várólistára tette 96


Kiemelt értékelések

Törpillaa 

Ez nekem nagyon tetszett, bírtam Jim Carrey karakterét, annyira egy őrült fickó. XD Jól áll neki a gonosz szerep is, még így is megtud nevettetni, és az egyik kedvenc színészem is. :-D Sonicot is nagyon bírtam, annyira aranyos, és cuki kis sündisznó. :-D Tommal tök jó páros voltak, remélem lesz folytatása. A látvány is tetszett, vicces volt, szórakoztató, tetszettek a párbeszédek, és a zenék is eléggé jók voltak.

2 hozzászólás
Razor 

Sonic egyike két kedvenc kék videojátékhősömnek, ráadásul gyerekként több rajzfilmsorozatához is volt szerencsém, szóval amikor bejelentették az élőszereplős filmet, ill. Jim Carrey-t, az első reakcióm egy erős szkeptikusság volt. Szeretem Carreyt, de az alkata nagyon távol áll az eredeti Dr. Ivo Robotnik designjától, ill. a későbbi Dr. Eggman változathoz is csak hellyel-közzel passzol. Másrészt Sonic világa is egy érdekes hibrid, kezdetben elszigetelve játszódott, mintha egy másik bolygón lenne (a rajzfilmek/képregények Mobiusa innen is ered), majd a Sonic Adventure idején képbe kerültek az emberek, ill. jött a kijelentés, hogy végig a Földön játszódott a sztori. (Mondjuk valahonnan Robotniknek/Eggmannek jönnie kellett, szóval adja magát.)
A filmben ezt végül ügyesen oldották meg: mivel egy beszélő, humanoid jellegű, szuperszonikus sebességgel rohanó kék sünt nehéz volna földi gyökerekkel kimagyarázni, így földönkívülit csináltak belőle, aki gyerekként egy hangyászsünklán támadása után a Földre kénytelen menekülni. Itt jöhetett volna a klisé, hogy miként is illeszkedik be a földi életbe, de szerencsére a készítők ezzel nem éltek, helyette ugrik 10 évet a sztori, ahol Sonic már belakta Green Hills környékét. (Update: Közben beugrott, hogy a Sonic X anime is hasonlóan a földönkívüli lény másik bolygóról vonallal operált.)
Dr. Robotnik élőszereplőssé alakítása is jól sikerült. A játékokban mindig gépekre támaszkodó, nagyon/kicsit pocakos őrült tudós itt egy gépimádó, drónokat és mindenféle technikai kütyüket magas szinten használó, az embereket kb. semmibe vevő enyhén őrült tudósféle, aki bármire képes, hogy elkapja Sonicot. Carrey szemmel láthatóan élvezte a szerepet, játéka helyenként Ace Venturára emlékeztetett, persze ezúttal az ellentétes oldalon. Remélem a folytatásban viszontláthatom, ott szerintem még jobban el tudja majd vetni a sulykot.
A többi szereplő hozta a kötelezőt, James Marsden jó párost alkotott Sonic-kal, annak pedig nagyon örültem, hogy nála nem erőltettek semmiféle szerelmi szálas kínlódást, hanem kapásból házasembert csináltak belőle.
Túl nagy negatívumokat nem tudok kiemelni, talán poénok terén lehettek volna kicsit kreatívabbak a film alkotói. A látványvilág rendben volt, Sonic játékhű volt, nem pedig az a förmedvény, amit először bemutattak, az akciójelenetek pedig elég jól néztek ki.
Így a filmet látva örülök, hogy sikeresnek bizonyult és berendelték a második részt, mert van még bőven lehetőség a sztoriban, főleg azok a film eleji hangyászsünök vetnek fel pár kérdést (a játékokban Knuckles volt az utolsó élő hangyászsün, egyben a Mestersmaragd utolsó őrzője), na meg a film végi két plusz jelenet spoiler is kíváncsivá tett a folytatásra.
Egy negatív megjegyzésem lenne a magyar szinkron kapcsán: mi a búbánatnak lett Robotnik Robotnyik? Ha csak azért, hogy a Robotnyak poén működjön, akkor valakinek jár a tockos.

LoneWolf 

Konkrétan ZÉRÓ elvárással ültünk be rá a húgommal, egy többnyire kisiskolásokkal teli terembe és ugyan a gyereksereg érezhetően jobban élvezte a filmet, mint mi, (Mondjuk 2 percenként kiment valamelyikük WC-re.) mégis kellemeset csalódtam. Lényegében az átdolgozott animáció győzött meg arról, hogy ezzel a mozizással támogassam az alkotók fáradozásait és ezért bőven megérte. Sonic valóban jóval aranyosabb lett, mint az első rémálmainkból előmászott verzió, és mindenképp egy szerethető egyéniség a maga, néha kissé irritáló módján. Az első jelenetsor például remek kezdőlökést adott a sztorinak, melynek okán azonnal magával ragadott a kék sündisznó világa, de elég hamar le is ült a dolog. Az egész huza-vona, ahogy igyekeznek eljutni egyik pontból a másikba, átkozottul unalmas és vontatott lett az állandóan ismétlődő: „El kell hagynom a Földet…” kezdetű beszélgetésekkel. Szerencsére ezen részekért kárpótoltak bennünket a korábbi X-men adaptációk legértékelhetőbb jeleneteit idéző lassított képsorok, melyekben Sonic egy gyerekeknek lebutított Quicksilver-t játszhatott, miközben egyébként a konkurens cég 'gyorshajtójáról' (Flash-ről) olvasgatott folyton. Emellett a teljes sebességgel pörgő akciók is egész látványosra sikeredtek, de sajnos a látványon, a nem mindenki számára érthető easter-eggeken és a cuki főhősön kívül a Sonic nem sokat tett le az asztalra. Mondjuk egy videojáték-adaptációtól nem is vár sokkal többet az ember és annak már-már tökéletes. Őszintén szólva az utóbbi idők egyik legjobbja és talán a Detektív Pikachu-val említhető egy lapon, ha a története nem is oly fordulatos.
Ki kell még emelnem, hogy előttem sokan dicsérték Jim Carrey alakítását, ugyanakkor én inkább sajnálom őt, hisz borzalmas lehet, ha ennyi idősen is azt várják tőled, hogy non-stop a „full kretént” nyomd a vásznon, miközben többször bizonyította tehetségét komolyabb szerepekben is. Nem azt mondom, hogy rossz volt, de ennél már emlékezetesebb projekteket kellene adni neki. Persze James Marsden-t (ex-Küklopsz) könnyedén lejátszotta a színről, ahogyan a többi no-name színészt is, így legalább ő tekinthető Sonic után a film igazi sztárjának.
Összességében tehát egy hullámzó minőségű darab, úgy 10 perc vágást még simán elbírt volna, de a karakter bemutatása után már nyitott az út egy igazán nagyszabású folytatásnak, ha ez elég pénzt hoz a konyhára. (spoiler) Egy próbát mindenképp megérhet azoknak, akik már eddig is fontolgatták a megtekintését.

1 hozzászólás
hashtaghetimozi 

A Sonic, a sündisznó egy tökéletes családi film: sodró lendületű, mindenki számára vicces, és mérsékelten még látványos is. Sonic baromi bájos, a gyerekek zabálni fogják, Jim Carrey pedig újfent megvillogtatta rendkívüli humorát, a rajongóinak kötelező. Jöhet a folytatás.

dulkap 

Egész szórakoztató kis mese volt. nyilván inkább a gyerekek a célcsoport, de ha egy pici gyermeki lelkület még van az emberben, egyszer simán nézhető és jó volt Jim Carrey-t kicsit a réginek látni.

Alvarando 

Egy videójátékból is lehet jó filmet csinálni, főleg ha Jim Carrey-t tesszük be főgonosznak. Maga a címszereplő egy aranyos kis űrlényecske lenne egyedül, de kap egy zsarut, az egykori Küklopszot alakító színész személyében, aki jó barátja lesz és egy dilis doktort, aki rá vadászik, mert kell neki az ereje. A kaland mellett nem hiányoznak Carrey hülye beszólásai amelyek még jobban megfűszerezik a filmet. Ha az akciókat nem nézzük, ez a film a barátságról szól, ahol egy köztiszteletben álló rendőr és egy süni haverkodik össze nem is akárhogy…

Hippoforaccus 

Nem számítottam sokkal többre egy filmtől, amiben egy szaladgáló sün a főszereplő, de Jim Carrey-től egy kicsit igen. Kihoztak mindent, amit a játékból lehetett (már amennyire ismerem), de a CGI sün, meg egy rakás felrobbanó gyilkos drón még nem elég a sikerhez.

Gabye

Nem voltak nagy elvárásaim, inkább csak hagytam magam rábeszélni. Végülis nem bántam meg, még ha nem is nyújtott kiemelkedő élményt, de egy estére jó volt. A történet végsősoron kedves, van mögöttes mondanivaló. Amit viszont mások dícsértek na engem pont az idegesített halálra. Szegény Jim Carrey mintha nem tudna kitörni ezekből a kretén szerepekből. Nekem Ő valahogy mindig egyforma, a mozdulatai, grimaszai is, még akkor is ha ez a borzalmas bajusz kicsit változtat a megjelenésén. Nem tehetek róla, de engem egyszerűen idegesít.

Édua_Vörös

Szép 3D grafika, ami mondjuk már alapkövetelmény egy ilyen filmnél.
A történet semmi extra, kb egy futószalag- disney film szintjén van, klisék tömkelegével, régi, jól bevált poénokkal, „mondanivalóval”, konfliktusokkal. 0-15 éves korig lehet szórakoztató, de valószìnűleg a játékok nosztalgiafaktora is növelte a nézettséget. Ha meghagyták volna Sonic korábbi gagyi- dizájnját, az nagyon rossz húzás lett volna, mert úgy még csak nem is lett volna cuki. A cukiság kap egy csillagot. Na, jó, Jim Carrey is kap egyet, jó volt őt viszontlátni a képernyőn. :)


Népszerű idézetek

Razor 

Sonic: Ő itt Hosszúkarom. Ő vigyázott rám. Lényegében olyan volt, mint Obi-Wan Kenobi, ha Kenobinak csőre lenne és egereket enne.

Razor 

Sonic: Úgy tűnik, volt még egy bónusz életem.

Razor 

[A hatkerekű tankból egy négykerekű drón bújik elő.]
Sonic: Úgy tűnik, ez a tank lebabázott.

Razor 

Dr. Robotnik: Nem akarok tapintatlan lenni, de valaki hozzon jeget. Legyen a test friss.

Nocharity 

Don't bother me. Just sit there and be u… seless.

Csanika 

Dr. Robotnik: Tudja mért nehéz a világ legokosabb emberének lenni?
Agent Stone: Mert mindenki hülyébb?


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján