Kapcsolat (1997) 170

Contact
144' · amerikai · sci-fi

3 díj · 8 jelölés

Ellie Arroway, a megszállott csillagász megingathatatlanul hisz abban, hogy nem vagyunk egyedül az univerzumban. Fáradhatatlanul kutatja a világegyetemből érkező rádiójeleket, bár a tudóstársadalom gúnyosan, kételkedve és megvetéssel szemléli munkáját. Egy napon azonban a távoli Vega csillag… [tovább]

angol

Képek 12

Szereposztás

Jodie FosterEleanor Arroway
David MorseTed Arroway
Jena MaloneIfjú Ellie
William FichtnerKent
Matthew McConaugheyPalmer Joss
Tom SkerrittDavid Drumlin
James WoodsMichael Kitz
Angela BassettRachel Constantine
John HurtS.R. Hadden
Rob LoweRichard Rank

További szereplők

Kedvencelte 37

Várólistára tette 90


Kiemelt értékelések

csartak 

Ez a film azon felül, hogy sci-fi, tele van érzelmekkel. Nagyon jól átjön Eleanor megszállottsága és küzdelme. Kedvenc részem, amikor a féregjáratban utazunk. Az olyan szép.

Sha

Ha tipikus hoolywoodi sci-fit vársz, akkor melléfogsz. Ez komolyabb.

A film Carl Sagan regényéből készült. Ő nem sci-fi író volt, hanem tudós, csillagász, planetológus. Méghozzá a legnagyobbak közül.

hankman 

Újranézés.

Az élmény igencsak friss, éppen most lett vége a filmnek, és hirtelen felindulásomból muszáj kiírnom magam.

Mikor megláttam a film legelején David Morse-t fogtam a fejem, jaj, csak őt ne! Szerencsére nem valami sokat szerepelt a filmben, ezért nem is tett rám paralízises benyomást. Jodie Foster nagyon jól alakította Ellie karakterét, tetszett az a szenvedély, ami sugárzott a nőből. Elszánt volt, már-már kicsit erőszakos, de igen csak tiszta szív vezérelte Ellit. És itt van a meglepetés szereplő Matthew McConaughey, hát rajta több szempontból is jót vidultam, nem bírtam nem kifigurázni. spoiler Ugye szegény kislánynak anyukája már a szülés közben meghalt, spoiler ezért gyakorlatilag Walt Disney is rendezhette volna a filmet. xD

A film nagyon izgalmas alapfelállással indít. Van ez az Ellie, aki él-hal a csillagászatért és kifelé tekint a világűrbe, és bár abszolút tudósnak mondhatja magát, tudományos eszközzel kergeti a „tudományos fantasztikumot”, ahogy ellenlábasai fogalmaznak. spoiler Persze rengeteg éjszakát tölt az égbolt figyelésével, és láss csodát, egyik nap fog valamiféle jelet, ami nem csupán puszta zaj. Ez bizony fenekestül nemcsak az ő életét forgatja fel, hanem az egész világét.

Ez a része teljesen rendbe van a filmnek, a színészek jók, a történet logikus spoiler. A jel lefordítása is kacifántosra sikeredett, nagyon belemerülnek és mindent bevetnek, hogy értelmezni tudják. Mondjuk ezen a részen a film nekem elment a tudományos hülyeség világába, abszolút blődség, de ha ezen túlteszem magam, attól még élvezhető. spoiler Azon is tegyük magunkat túl, hogy a készítők nem tudtak számolni (jaj de „Az” utóérzetem van…). A kontextus most mindegy, de Elli életét ismertetik velünk. 1954. augusztus 25-én született, De Pier-ben, Wiisconsinban. spoiler Középiskolai tanulmányait TÁRSAIT KÉT ÉVVEL MEGELŐZVE 1979-ben fejezi be. Majd később Magna Cum Laude diplomázott… akkor számoljunk. A középiskolának az elvégzési dátumából kivonom a megszületésének az idejét az annyi mint 25 évesen befejezte a középiskolát 27 éves kora helyett (szegény átlagos buta amerikaiak fél életüket az érettségire készülve töltik ezek szerint, de Elli király és két évvel megelőzi őket), valamint édesapját 20 éves korában vesztette el. spoiler

Miután a tervek megvoltak ezen a ponton kezdett leesni, hogy én ezt a filmet már láttam. A szájízem is besavanyodott. Hogy miért, azt le is írom. spoiler

Bár maga a történet rendben van felépítésileg, azért jócskán vannak benne bakik, mint azt a fentiekben részleteztem. A történet szépen épülget, és teszi ezt azért, hogy a csúcspontja egy nagy csalódás legyen, kifejtetlen összecsapott. Ugyanez a helyzet a film végével, nagyon gyorsan zárják le, fel sem ocsúdtam és máris vége és éppen ez rontotta nekem el az egészet, amire gyerekkoromból emlékeztem. A háromnegyedéig semmi gond vele. Hát ennyit tudok elmondani róla.

UPDATE: 2015.12.27
Kerestem a filmhez feliratot és ott Elli születési éve már 1964 az ’54 helyett. Ha ezzel számítok akkor már stimmel minden. A magyar szinkron kicsit benézte. Nyugi, az „Az” című filmnél az eredeti szinkront is meghallgattam, ott gyárilag bakizták el.

Valentine_Wiggin 

Imádom ezt a filmet. A színészek, a filozófia, az érzelmek, minden tökéletesen a helyén van benne. Ellie karakterét több okból is meg tudtam kedvelni, de talán az elsődleges az, hogy túl kevés erős női főszereplő van science fiction filmekben/könyvekben (annak ellenére, hogy imádom a műfajt). Jó volt végre olyat látni, ahol a nő a munkamániás tudós, és a férfi az aki tulajdonképpen sodródik az árral. Feledhetetlen idézetek szerepeltek a filmben, megvan a sajátos hangulata, így minden adott ahhoz, hogy kedvenc legyen.

Lulu23 

Isten, a tudomány és az élet értelmének keresése. A film amellett, hogy ad egy „üzenet az űrből” típusú jó kis SF moziélményt, sokkal mélyebb filozófiai rágódnivalót is nyújt. Komolyan feszegeti, hogy mennyire kell hívőnek lenni a tudósoknak, istentagadás-e a materializmus, vagy megtalálható a közös gondolkodási ösvény, képviselheti-e az emberiséget egy olyan tudós, aki magát nem vallja hívőnek? És lényegében feladja a leckét a nézőnek is, hogy értelmezze a látottakat a saját álláspontja, hite szerint. Nagyon jó rendezéssel és színészi játékkal kiegészített eredeti ötlet, ami dramaturgiájában is mestermű és látványában is elsőrangú. A lassabb, gondolkodtatóbb filmek kedvelőinek ajánlom, de korántsem vontatott. Jó film.

Negative_Singularity

Vagy regényt, vagy semmit sem írni – vagy Ellievel együtt emberi lényeddel látni, vagy semmit sem hinni.
Ez a film úgy bolygatja meg a szinapszis-rengeteget az agybarázdákban, ahogy a sok milliónyi kapcsolatfelvevő a saját népét a végtelen univerzumban.
Mestermunka.

otaksa

Nagyon jól megírt történet, jó színészek, megfelelő befejezés, fantasztikus egy film.

Dániel_H 

Így az Interstellar fényében ez valamiféle előzményfilmnek hat, (még ha nem is az) önmagában pedig egy keressük-a-helyünket-a-világban sci-fi, tele izgalommal, meg egy kevés érzelemmel, jó színészi alakításokkal.

Zea

Nagyon – nagyon fiatalon láttam először ezt a filmet de olyan erővel lökődött bele a tudatomba, amiért azóta is hálás vagyok!!! Ennek a filmnek a hatására kezdtem el foglalkozni azzal, hogy mit rejtenek a csillagok és azóta tudom, hogy odafent nemcsak gázóriások lehetnek, hanem valami MÁS is :)

Kathleen 

Zseniális ötlet. Remek színészek. Gyönyörű látvány. 90-es évekhez képest tuti kis CGI. De bár tömörebb lenne fél órával! Majdnem mindig elalszom rajta.
Meg a vége olyan semmitmondó. Feleslegesnek tűnik az utazása.


Népszerű idézetek

ChöppMoly

… a világűrt ilyen kevés emberre vétek lenne elpocsékolni.

Negative_Singularity

Tudja, hogy 400 milliárd csillag van, egyedül a mi galaxisunkban? Ha minden millióból csak egynek lennének bolygói, közülük minden egymillióból csak egyen létezne élet és ezek közül minden egymillióból csak egyen volna értelmes élet, akkor is legalább milliónyi civilizáció létezne a világűrben.

Pandalin

Ted Arroway: Az ürességet csak egyetlen dolog teszi elviselhetővé, a kapcsolat.

David Drumlin: Tudom, most biztos azt gondolja, ez az egész nagyon igazságtalan. Talán finoman is fogalmaztam. Amit viszont nem tud, az az, hogy egyetértek. A világ bárcsak olyan hely volna, ahol az igazságosság számít, ahol a maga által a meghallgatáson tanúsított idealizmust jutalmazzák, és nem kihasználják. Sajnos nem ilyen világban élünk.
Ellie Arroway: Fura, én mindig úgy gondoltam, hogy a világ olyan, amilyenné mi tesszük.

Palmer Joss: Mit tanulmányoz odafent?
Ellie Arroway: Ó, a szokásost. Nebulákat, kvazárokat, pulzárokat, ilyesmiket. Maga mit ír?
Palmer Joss: A szokásost. Főneveket, határozókat, itt-ott jelzőket.

Ellie Arroway: A matematika az egyetlen valódi univerzális nyelv.

Ellie Arroway: [gyerekek egy csoportjának] Elárulok valamit a világegyetemről. A világegyetem egy elég nagy hely. Nagyobb, mint amit bárki valaha is álmodni mert. Szóval ha csak mi vagyunk… az elég nagy elpocsékolt helynek tűnik. Igaz?

Palmer Joss: Azzal, hogy ezt megteszed, hajlandó vagy feladni az életedet, hajlandó vagy meghalni. Miért?
Ellie Arroway: Amióta az eszemet tudom, kerestem valamit, egy okot, hogy miért vagyunk itt. Mit keresünk itt? Kik vagyunk? Ha ez lehetőség arra, hogy ennek a válasznak csak egy kis részét is megtudjuk… Nem tudom, azt hiszem, ez megér egy emberéletet. Te nem?

Palmer Joss: Szeretted az apádat?
Ellie Arroway: Tessék?
Palmer Joss: Az apádat. Szeretted őt?
Ellie Arroway: Igen, nagyon.
Palmer Joss: Bizonyítsd be.

csartak 

Ellie Arroway: So what's more likely? That an all-powerful, mysterious God created the Universe, and decided not to give any proof of his existence? Or, that He simply doesn't exist at all, and that we created Him, so that we wouldn't have to feel so small and alone?


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján