Gran Torino (2008) 263

116' · amerikai, német · dráma 16

0 díj · 1 jelölés

Walt Kowalski, az egykori koreai veterán és nyugdíjas autószerelő felesége halála után egyedül él. A régi szomszédok is kihaltak vagy elköltöztek, a helyükre délkelet-ázsiai bevándorlók jöttek. Kowalski rossz szemmel nézi őket, nem rejti véka alá a velük kapcsolatos ellenérzését. Mindez csak… [tovább]

angol · magyar

Képek 7

Szereposztás

Clint EastwoodWalt Kowalski
Christopher CarleyJanovich atya
Bee VangThao
Ahney HerSue
Brian HaleyMitch Kowalski
Geraldine HughesKaren Kowalski
Dreama WalkerAshley Kowalski
Brian HoweSteve Kowalski
John Carroll LynchBarber Martin
William HillTim Kennedy

További szereplők

Kedvencelte 84

Várólistára tette 109


Kiemelt értékelések

sfox33 

Az eleje nagyon jellemzi a társadalmat és azon generációit. Kicsit várható volt mi lesz a vége és, hogy a spoiler.

kkatja

Igazán Eastwoodhoz illó keménycsávó szerep, szerettem, ahogy a vén morgósból egy spoiler jófej fickó lesz. :)

1 hozzászólás
Osli75 

Én ezt szerettem. Tetszett a humora, Clint játéka is, jól hozta a szívvel teli, de marcona öregurat. Ez a film játszik az érzelmekkel és én hagytam neki. Vannak benne klisé jelenetek, de most nem zavart. Remélem és hiszem, hogy ezek után már nem szúrja el Thao az életét.

JasonDixon

Clint Eastwood egy zseni. A film nagyon tanulságos és elgondolkodtató, de mégis humoros. Remek jelenetekkel gazdagította az öreg Clint és számomra ez egy alapmű.

sirdavegd

A hatvanas évekből itt maradt republikánus ember találkozása a kétezres évekkel.

TribeBubu 

Sajátos egy film. Minden klappolt benne, továbbá egyszerre volt vicces, szép, szomorú és erőszakos. Ez volt az első Eastwood által rendezett film, amit láttam és meghozta a kedvem az öreg stílusához.

8 hozzászólás
piciszusz 

EZ most jókor jött. Jólesett ez a film, jól áltt Clintnek a morgós öregember szerep, de nem gondoltam, hogy ilyen befejezést kap.

Londonna 

Szép mondanivalójú film, gigantikus kliséhegyekkel. Alapvetően az égvilágon semmi újat nem mond. Dickens „ezt” már tök régen megírta Karácsonyi ének címszó alatt. A befejezés meg nem több, mint hatásvadász, olcsó megoldás.
Gondoltam menet közben néhány dologra – erre speciel pont nem –, de ettől még nem jó. Sőt, rengeteg ponton bele tudok kötni, miért volt ez az egyik legbénább húzás. Más lezárással tán még tetszett is volna összességében a film, így viszont – nálam – bukott egy rakás csillagot.
Klisé ide, régi húzás oda, nekem durván gyengém ez a típusú pasi persze kizárólag mindennemű rasszista töltet nélkül, szóval ezzel a résszel még nem is volt gondom. (Avagy a főszereplőt ALAPBÓL nagyon tudtam szeretni.) Sőt, nekem még az is tetszett, hogy ennyire fiatalosra, maira vették a figurát, meg hogy átment a dolog erős társadalomkritikába. Ez jó. És nagyjából ennyi. A rasszizmussal kapcsolatos üzenet az, ami nekem ebben úgy igazán értékelendővé vált.
Clint bácsi ide, Clint bácsi oda.
Aztán. A kocsi. Kb. a 10-15. percben megmondtam, mi lesz a sorsa.
Szóval semmi extra. A vége tényleg meglepetés, de nem kellemes. Én sokkal ütősebbet vártam, de ez messze elmaradt attól. WOW élmény helyett csak szimplán ásítottam egyet…
És ha már bosszúfilm, akkor EZERSZER INKÁBB (az eredeti) Oldboy.

Ja igen, még a családról akartam írni pár gondolatot… Nem is értem, miért foglalkozott velük egyáltalán az öreg. Gyomorforgató bagázs. (Akikre megjegyzem, egyáltalán nem is volt rászorulva. )
Olyan van, hogy bizonyos rokonokkal az emberek nem lelik a (közös) hangot és „idegenként” hűvös távolságot tartanak fent egymás között, DE (!) ettől még illene megadni a tiszteletet. Itt az sem volt. Érzéketlen, haszonleső banda. Az ilyeneket csak szimplán ki kell / le kell tagadni a ***ba és kész. Daisy kutya ezerszer kellemesebb társaság volt. És hasznosabb is.

Amúgy nagyon erősen gondolkoztam, hogy most 5 vagy 6 csillagot adjak inkább, de a mondanivaló tagadhatatlan értékessége miatt a többre böktem.

Istris

Ez a film egy szokásos Eastwood mestermű. Olyan, mint egy nagy folyó. Lassúnak tűnik, de igazából mély és magávalragadó. És én nagyon szeretem az ilyen filmeket.

HG84

Nagyon tetszett az öreg vén morgó, akit alakított benne Clint Eastwood, szerintem a későbbi filmjeinek egy kötelező eleme.


Népszerű idézetek

NaNa_88 

Walt Kowalski: – Látod azt a fát ott? Számold meg hány madár van rajta.
Thao: – Madarakat számoljak?
Walt Kowalski: – Tudsz számolni? Úgy hallottam ti sárgák jók vagytok matekból.

NaNa_88 

Thao: – Tudja, a hmongoknál a kertészkedés női munka.
Walt Kowalski: – Aha. Nyilván ezért látlak folyton a kertben vacakolni.

6 hozzászólás
TribeBubu 

Janovich atya: Mi baja velem, Mr. Kowalski?
Walt Kowalski: Jobb, ha nem tudja.
Janovich atya: Mondja el!
Walt Kowalski: Az a véleményem, hogy maga egy túlművelt, huszonhét esztendős szűzfiú, aki babonás vénasszonyok kezét szorongatja, miközben örök életet ígér nekik.

NaNa_88 

Janovich atya: – Úgy tűnik többet tud a halálról, mint az életről.
Walt Kowalski: – Az meglehet, atyám. Az meglehet.

NaNa_88 

Thao: – Fogalma sincs miről beszél.
Walt Kowalski: – Tévedsz, rizsfelfújt! Pontosan tudom miről beszélek!

Ódor_Endre 

– Spectacles, testicles, wallet, and watch.

Ódor_Endre 

– The thing that haunts a man the most is what he isn't ordered to do.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján