Fantomszál (2017) 37

Phantom Thread
130' · amerikai · dráma 12

3 díj · 12 jelölés

A csillogó 50-es években, a háború utáni Londonban Reynold Woodcock, a híres szabó és nővére, Cyril a brit divatvilág központi figurái: ők öltöztetik a királyi családot, a filmsztárokat, az örökösnőket, a felső tízezer tagjait, az első bálozókat és a rutinos dámákat a Woodcock Ház sajátos… [tovább]

angol · magyar

Képek 62

Szereposztás

Daniel Day-LewisReynolds Woodcock
Lesley ManvilleCyril Woodcock
Camilla RutherfordJohanna
Vicky KriepsAlma
Brian GleesonDr. Robert Hardy
Harriet Sansom HarrisBarbara Rose
Hirdetés

Kedvencelte 1

Várólistára tette 176


Kiemelt értékelések

moonchristal 

Nahát! Zseniális műalkotás. Végre egy film, ami valóban komoly, művészi értéket képvisel. Persze, nem túl eseménydús, aki a pörgős filmeket szereti, annak nem ajánlom, viszont aki szereti az elgondolkodtató filmeket, ahol a nézőnek kell értelmezni a miérteket és hogyanokat, annak biztosan tetszeni fog.
Az életet, az emberi gyengeségeket kisarkított, ugyanakkor nagyon letisztult formában boncolgatja, csodálatos képi világgal, remek rendezéssel, nagyszerű színészi játékkal. Emellett lenyűgöző a zene is, olyan keserédes, mint az egész történet, mint időként a mi életünk is.
Mikor a leírást olvastam, nem ilyesmire számítottam, kevésbé elvontra, kevésbé nagy figyelmet igénylőre, mégsem okozott csalódást, mert egy egyedi történetet, egy különleges filmet láthattam, ami végre semmiben sem hasonlított a mai, legtöbb átlagfilmre, amik szenzációhajhászok, hangosak, és oly kevés valódi mondanivalót közvetítenek.
Köszönöm az élményt, megérte!

strangelove 

Susan Sontag azt írta valamikor a ’60-as évek elején-közepén, hogy amikor mozikba kerül Robert Bresson aktuális filmje, mindig remekműre készülhetünk (azt hiszem Sontag mondta, azt hiszem Bressonra, de ha csal az emlékezetem, akkor is történhetett volna pontosan így). Paul Thomas Andersonnal hasonló a helyzet, minden egyes filmje esemény. A Fantomszál azzal az újdonsággal szolgál, hogy sokkal áttetszőbb a stílusa, mint a korábbi filmeknek (ilyesmire törekedett Flaubert), ezért nehezebben megfogható – legalábbis nekem elsőre ez a benyomásom. Egyébként szokás szerint kivételesen igényes film, kötelező darab, amiért érdemes elzarándokolni a mozikba.

7 hozzászólás
Thelonious

PTA és D Day-Lewis ismét alkottak, engem konkrétan hipnotizál amit együtt hoznak össze, így volt a Vérző Olajnál is, így van ez most is. A zenét is dicsérnem kell. Témáját tekintve, illetve ahogy azt levezeti, nem csodálom, hogy nem feküdt a nagy polkorrekt közegnek és nem válthatta díjra egyik jelölését sem.

Filmsor

A Fantomszál végtelenül elegáns, kimért, úriemberes filmalkotás. Paul Thomas Anderson a történet megírása során is, de főleg a rendezés keretei között nem az események kielemzését, hanem a történések minél szebben történő ábrázolását tűzi ki elsődleges céljául. Ennek megfelelően a jelenetek nem egyszer csodálatosan szépek. Sokszor olyan érzésünk lehet, mintha nem mozgóképet néznénk, hanem gyönyörű, finoman részletezett, a fényhatásoknak köszönhetően a mozgás illúzióját keltő festmények sorozatát csodálnánk.
Bővebben: http://filmsor.net/nem-lehet-igaz-hogy-tenyleg-a-ruha-t…


Népszerű idézetek

duracell 

Alma: Why are you not married?
Reynolds: I make dresses.
Alma: You cannot be married when you make dresses?
Reynolds: I'm certain I was never meant to marry. I'm a confirmed bachelor. I'm incurable.

9 hozzászólás
duracell 

Cyril: Don't pick a fight with me, you certainly won't come out alive. I'll go right through you and it'll be you who ends up on the floor. Understood?

duracell 

Reynolds: It's comforting to think the dead are watching over the living. I don't find that spooky at all.

Londonna 

– What are you looking so forlorn about, hmm?
– I don't know, I… I think I don't like the fabric so much.
[…]
– Maybe one day you'll change your taste, Alma.
– Maybe not. Maybe you have no taste. Maybe I like my own taste.
– Yes, just enough to get you into trouble.
– Perhaps I'm looking for trouble.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján