Esőember (1988) 379

Rain Man
133' · amerikai · dráma 12

7 díj · 9 jelölés

Charlie Babbitt, a csupán pénzköltésben jeleskedő aranyifjú csalódottan veszi tudomásul, hogy édesapjától nem örökölt mást, mint néhány rózsabokrot, meg egy majd 40 éves kocsimatuzsálemet. Hamarosan még egy keserű meglepetés éri – kiderül, hogy van egy bátyja, aki a hagyaték mintegy hárommillió… [tovább]

angol

Képek 9

Szereposztás

Dustin HoffmanRaymond Babbitt
Tom CruiseCharlie Babbitt
Valeria GolinoSusanna
Jack MurdockJohn Mooney
Gerald R. MolenBruner
Bonnie HuntSally
Michael D. RobertsVern
Ralph SeymourLenny
Lucinda JenneyIris
Barry Levinsonorvos

Kedvencelte 104

Várólistára tette 217


Kiemelt értékelések

hpatricia_ 

Nagyon régóta halasztgattam ezt a filmet, főként Tom Cruse miatt…
De amit a film adott, azt egyszerűen nem tudom szavakkal leírni. Nagyon érzelmes utazás volt, ahogy Charlie a nagyképű, öntelt ifjú a film előre haladtával Raymond oldalán igazán szerethető, kedves alakká vált. Megtanul szeretni és elfogadja mások különbségeit saját akaratával szemben, amire mindaddig képtelen volt.
Számomra az a jelenet volt a legérzelmesebb, amikor spoiler. Nekem ez volt az a jelenet, ami a filmet igazán szerethetővé tette.
Dustin Hoffman zseniális alakítást nyújtott, megérdemelten zsebelte be a szobrocskát.

ChöppMoly

Az első komoly film az életemben, amit moziban néztem, és új távlatokat nyitott számomra.

3 hozzászólás
Lunemorte 

Végig az volt az érzésem, hogy ez az egész félig csak képzelet. Naná, hogy az is lehetett volna, naná!

crissy 

Három szó: empátia, alkalmazkodás és türelem. Ha ez a film nem gondolkodtat el erről a három fogalomról, akkor nem tudom, mi fog…

Traclon

Ennek a filmnek a megnézése után adta kezembe anyám a Virágot Algernonnak könyvet.
A többit már tudjátok…

ptagi 

Roppant érdekes volt látni azt, hogy majd' 20 évvel ezelőtt mit tudtak, mit gondoltak az autizmusról. Maga a film pedig amolyan keserédes, vagy nevetve sírós. Sajátos hangulatú és tanulságos.

Dustin Hoffmann-t mindig is szerettem, zseniális színész, ezt ebben a filmben is vastagon aláhúzta.
Viszont Tom Cruise-zal bajban vagyok… ez az alakítása talán még a nézhetőbbek közé tartozik, de sajnos nagyon-nagyon-nagyon nehéz elvonatkoztatom attól a pökhendi, napóleon-szindrómás ficsúrtól, aki lett belőle. Nálam ez sajnos rányomja a bélyeget mindenre, pedig valaha mennyire szerettem….!

Blissenobiarella 

Bár nem tudom, kis hazánkba mikor jutott el ez a film, annyi bizonyos, hogy egy olyan korban született, amikor még nem sokat tudtak az autizmusról, és ezért fontos film.
De nem csak fontos, elképesztően jó is.
A két főszereplő zseniálisan alakít (Tom Cruise-nak ez az egyetlen filmje amit szeretek), nem véletlenek a kiosztott díjak.
Kötelező mű, mindenkinek látnia kell legalább egyszer.

2 hozzászólás
Negative_Singularity

Nehéz erről a filmről írni, mert rengeteg impulzus éri közben a nézőt; ezek a hétköznapiság rutinjával másznak a bőrünk alá, és szétkúsznak az empátia, megértés, és talán egy kicsit a sajnálat és szorongás irányába is. Igazából, hogy őszinte legyek, kifogytam a szavakból; az ilyen emberek, mint Raymond, hihetetlen nagy kincsek, és nem azért, mert zseni módjára bírnak számolni (vagy valami mást csinálni), vagy mert a filmnél maradva, 3 millió dollárt örökölnek; nem. Azért, mert tükröt tartanak elénk és megtanítanak embernek lenni, emberséget átadni ebbe az emberbőrbe bújt, már-már rettentően elidegenedett entitásba, ami te is vagy, meg én is, meg mindenki.
Ecce homo – mindenféle bibliai felhang nélkül, és nem feltétlenül Raymondra értem, hanem az egészséges Charlie-ra. Érdemes elgondolkozni.
És a színészek, majdnem elfelejtettem őket! Gigászi alakítás, főleg Dustin Hoffmantól. Tom Cruise is meglepően jó volt, nagyon hitelesen hozta a rászabott karaktert.

Zoja009 

Hmm… érdekes volt látni, hogy ennyire megváltoztatja Charlie Babbitt-ot a testvére pénze, aztán maga a testvére…


Népszerű idézetek

bonnie9 

Raymond Babbitt: Naná, hogy nincs juharszirup az asztalon, naná…

bonnie9 

Charlie Babbitt: Nem mindegy neki! Nem mindegy neked, hogy hol veszed a gatyádat? Nem teljesen mindegy? A gatya, az gatya! Akárhol veszi az ember, Cincinnati-ben, vagy másutt! A gatya, az gatya! Gatya, gatya, gatya!

2 hozzászólás
haboskakao

Charlie: Mi az, mit írsz? … Mi ez a sz*r? „Súlyosan bántalmazók névsora: Charlie Babbitt” Rohadt humoros.
Raymond: Igen, 18-as bejegyzés, 1988. Megnyomorgatta a nyakamat 1988-ban.
Charlie: Szóval megnyomorgattam a nyakadat ’88-ban…

adrica

Raymond: Naná, hogy nem eszem tápiókapudingot!

Christinewinchester 

Susanna: Milyen érzés volt?
Raymond: Nyá-nyálas.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján