A szív hídjai (1995) 152

The Bridges of Madison County
135' · amerikai · dráma, romantikus 12

0 díj · 3 jelölés

Carolyn és Michael édesanyjuk halála után hazaérkeznek Madison Countyba. Döbbenten értesülnek anyjuk végakaratából arról, hogy nem az édesapjuk mellé kívánja temettetni magát, hanem úgy rendelkezett, hogy hamvait vessék a híd alatti patak vizébe. A hagyatékot rendezgetve különös, szívszorító… [tovább]

angol

Képek 9

Szereposztás

Clint EastwoodRobert Kincaid
Meryl StreepFrancesca Johnson
Annie CorleyCarolyn Johnson
Victor SlezakMichael Johnson
Jim HaynieRichard Johnson
Phyllis LyonsBetty
Debra MonkMadge
Richard LagePeterson ügyvéd
Michelle BenesLucy Redfield
Sarah Kathryn Schmittfiatal Carolyn

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 57

Várólistára tette 114


Kiemelt értékelések

bonnie9 

A filmet ismertem először, és a mai napig az egyik legjobb érzelmeket megmozgató filmek között tartom számon. Eastwood maga is Kincaid lett, a varázsló, aki ráérzett, hogyan kell láttatni ezt a két embert: "Vannak dolgok, a varázslatos dolgok, amelyeknek egészben kell maradniuk. Eltűnnek, ha a darabjaikat nézed.”
Mielőtt háromgyermekes családanya lettem, könnyebben tudtam haragudni Francescára spoiler. Hiába éreztem a vívódását, hiába tudta az eszem és a szívem a két döntés miértjeit, az ész és a szív két külön mérlegen mérlegelt. Most azt mondhatom, nincsenek kérdéseim. Válaszaim sem. Nem tudom mit tennék ott és akkor a helyében. És itt most nem helyes és helytelen döntésekről vitatkozom. Nem buzdítok senkit sem a család elhagyására a mindent elsöprő szerelemért. De – ahogy sok más esetben is – „Ne ítélj, hogy ne ítéltess!” Csak akkor tudhatod, hogyan döntenél, ha valóban ugyanabban a helyzetben kell döntened. Lehet azt mondani, hogy én persze tudom a jó választ. De vajon tényleg? Ugyan még csak harminc vagyok, de 19 éve ugyanazt az embert szeretem, és három csodálatos gyermeket köszönhetek neki. Nem kerültem még Francesca helyzetébe, nem kellett szembenéznem egy ilyen válaszúttal, de értem, érzem és megértem őt.
Ami olvasáskor egy kis pluszt adott, az az első és az utolsó fejezet, ahol belepillanthattam kicsit Robert életébe is. A könyvbe kellett, de örülök, hogy a filmből kimaradt.
Sokan romantikus műnek tartják, én mégis kénytelen vagyok vitába szállni ezzel. A romantikus az én megfogalmazásomban egy rózsaszín, cukormázas, boldoganéltekmíg valami. Szeretlek-nem szeretlek, ugrándozós, vihogós lányregény. Ez a történet nem erről szól. „Realizmus, gazdaságosság, érzékiség, szépség, varázslat”. Számomra ezt adta.
Évekig tartott, mire a könyvet beszereztem, és kissé félve vágtam neki. Olvastam jót és rosszat, a film miatt pedig nagy elvárásokat támasztottam vele szemben. Szerencsére nem kellett csalódnom. A könyvben pontosan ugyanazok az érzelmek ragadtak magával, mint a filmen.

6 hozzászólás
Honey_Fly 

Clint Eastwood nem csak remek színész, hanem zseniális rendező is. Rengeteg érzelem volt a filmben mégsem volt egy percig sem érzelgős vagy kínos. Elnézést kérek a kivételektől de szinte hihetetlen, hogy egy férfi ennyire érzi mi lakozik egy női szívben, illetve hogy hogyan gondolkodna nagyon sok nő egy ilyen helyzetben. Brian Molko énekelte, hogy „A heart that hurts is a heart that works”. De vajon mennyit bír ki az a szív? spoiler

3 hozzászólás
Lunemorte

Francesca akár a barátnőm is lehetne, szívesen teázgatnék vele és merengenék a múlton…Fájt nagyon az egész film, én valahogyan egészen máshogy cselekedtem volna a nő helyében…

Little_Monster 

Életem első filmje, amire határozottan emlékszem, hogy mennyire felzaklatott. Úgy álltam neki még zsenge kamasz koromban, hogy ha egy dolgot nem fogok a film közben csinálni, az a sírás. Már majdnem vége is volt, büszke voltam magamra, és akkor jött a lámpa előtt álló autós jelenet. Engem ennyire filmes jelent korábban még nem viselt meg, így nem is tudtam napirendre térni felette még egy egész délutánon keresztül. Csak bőgtem, mint a kisgyerek, akitől elvették a játékát. Azóta nem néztem meg az egész filmet egyben, mert félek, mi lenne a végére velem, nem vagyok rá büszke, de pici női szívem nagyon megtépázza Meryl dilemmája, és az egész jelenetben tanúsított színészi játéka, jelenléte. Azt hiszem, itt szerettem belé (nem csak én).

axi

Tegnap este néztem meg, de még mindig a hatása alatt vagyok. Elég erősen belemarkolt a szívembe és szorongatta. Dráma a javából. Zseniális volt mind a színészi játék (azok a pillantások, azok az apró mozdulatok, Meryl Streep nézése Clint Eastwood szottyadt testére…), mind a végkifejlet, a mi lett volna ha kérdések… hatással volt rám.

1 hozzászólás
darkfenriz

A biztos családi együttélés, nyugalmas élet avagy a szürkeségből kitörő, kalandvágyó, nem tudni mit hoz a jövő típusú élet. Valakinek kell a pörgés, vágyik rá, de mégsem képes otthagyni szürke, de megszokott életét. És van, aki megáll a híd közepén…

laracroft93

Rég sírtam ennyit filmen… Lenyűgöző alakítást nyújtott a két főszereplő. És az egész történet, az örök dilemma, menni vagy maradni, „kötelesség” vagy új élet, számtalan film témája – mégis más ez a film, mert olyan erővel hat a nézőre, hogy azt kívánja: soha ne kelljen ilyen kérdésben döntenie, mert ezt nem lehet elviselni.

Novecento

Nem egy könnyű film, lassú, klasszikus színészi játékkal. De megéri megnézni, különösen ha az ember olyan élethelyzetben van, amikor a mondanivalót igazán értékelni tudja.

Gabriella_Balkó 

Na végre megnézhettem ezt a filmet!
Szívszorító szerelmi történet. ♥

Tini_98

Ez egy szép szerelmes történet, és nem több. Csak Clint Eastwood miatt néztem meg és meg is érte érte. Nagyon jól alakított benne (szerintem), igaz szerintem ő inkább a westernekbe való, mert abban a világban nagyon jól mutat. De itt is jó volt.
Én személy szerint szeretem az építészetet és a hidakat, egyszerűen csodálom őket. A film címe az, hogy 'A szív hídjai', oké azt értem, hogy hiába van EGY híd a film úgymond középpontjában mégsem arról szól ugye hanem a lélekhidakról (vagy valami ilyesmikről). És én ezt meg is értem és tetszik is az ötlet. De ugyan kérlek, van az az egy híd amihez folyton kijárnak és minden egyes alkalommal elmondják, hogy milyen szép, hát én ezt a szépséget nem látom abban a hídban. Úgy néz ki mintha gyorsan csak odacsesztek volna valamit és az egy híresen szép híd. Ezt sosem fogom megérteni. Persze ez nem a film hibája, de emiatt ezen járt az agyam, ezen bosszankodtam az egész film alatt. És ez azért sokat vett el a filmnézési élményből. Igaz ez főként önhibám, nem a filmé.


Népszerű idézetek

Honey_Fly 

Robert Kincaid: The old dreams were good dreams; they didn't work out but I'm glad I had them.

2 hozzászólás
Dániel

Francesca: Nem bírok úgy tenni, hogy ez elég, csak mert így kell lennie. És nem bírok úgy tenni, hogy nem érzem, amit érzek, csupán mert holnap vége.

Dániel

Robert: Csupán egyetlen egyszer mondom, és ezt még sosem mondtam. De ez a fajta bizonyosság csak egyszer adódik egy életben…

Honey_Fly 

Robert Kincaid: Things change. They always do, it's one of the things of nature. Most people are afraid of change, but if you look at it as something you can always count on, then it can be a comfort.

Honey_Fly 

Francesca: I had thoughts about him I hardly knew what to do with, and he read every one. Whatever I wanted, he gave himself up to, and in that moment everything I knew to be true about myself was gone. I was acting like another woman, yet I was more myself than ever before.

Honey_Fly 

Francesca: Robert, please. You don't understand, no-one does. When a woman makes the choice to marry, to have children; in one way her life begins but in another way it stops. You build a life of details. You become a mother, a wife and you stop and stay steady so that your children can move. And when they leave they take your life of details with them. And then you're expected move again only you don't remember what moves you because no-one has asked in so long. Not even yourself. You never in your life think that love like this can happen to you.

anne_shirley

And Francesca: don't kid yourself! You're anything but a simple woman!

anne_shirley

l love you both with all my heart. Do what you have to to be happy in this life. There is so much beauty.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján