A szív hídjai (1995) 206

The Bridges of Madison County
135' · amerikai · dráma, romantikus 12 !

0 díj · 3 jelölés

Carolyn és Michael édesanyjuk halála után hazaérkeznek Madison Countyba. Döbbenten értesülnek anyjuk végakaratából arról, hogy nem az édesapjuk mellé kívánja temettetni magát, hanem úgy rendelkezett, hogy hamvait vessék a híd alatti patak vizébe. A hagyatékot rendezgetve különös, szívszorító… [tovább]

angol

Képek 14

Szereposztás

Meryl StreepFrancesca Johnson
Clint EastwoodRobert Kincaid
Annie CorleyCarolyn Johnson
Victor SlezakMichael Johnson
Jim HaynieRichard Johnson
Phyllis LyonsBetty
Debra MonkMadge
Richard LagePeterson ügyvéd
Michelle BenesLucy Redfield
Sarah Kathryn Schmittfiatal Carolyn

További szereplők

Kedvencelte 78

Várólistára tette 152


Kiemelt értékelések

bonnie9 

A filmet ismertem először, és a mai napig az egyik legjobb érzelmeket megmozgató filmek között tartom számon. Eastwood maga is Kincaid lett, a varázsló, aki ráérzett, hogyan kell láttatni ezt a két embert: "Vannak dolgok, a varázslatos dolgok, amelyeknek egészben kell maradniuk. Eltűnnek, ha a darabjaikat nézed.”
Mielőtt háromgyermekes családanya lettem, könnyebben tudtam haragudni Francescára spoiler. Hiába éreztem a vívódását, hiába tudta az eszem és a szívem a két döntés miértjeit, az ész és a szív két külön mérlegen mérlegelt. Most azt mondhatom, nincsenek kérdéseim. Válaszaim sem. Nem tudom mit tennék ott és akkor a helyében. És itt most nem helyes és helytelen döntésekről vitatkozom. Nem buzdítok senkit sem a család elhagyására a mindent elsöprő szerelemért. De – ahogy sok más esetben is – „Ne ítélj, hogy ne ítéltess!” Csak akkor tudhatod, hogyan döntenél, ha valóban ugyanabban a helyzetben kell döntened. Lehet azt mondani, hogy én persze tudom a jó választ. De vajon tényleg? Ugyan még csak harminc vagyok, de 19 éve ugyanazt az embert szeretem, és három csodálatos gyermeket köszönhetek neki. Nem kerültem még Francesca helyzetébe, nem kellett szembenéznem egy ilyen válaszúttal, de értem, érzem és megértem őt.
Ami olvasáskor egy kis pluszt adott, az az első és az utolsó fejezet, ahol belepillanthattam kicsit Robert életébe is. A könyvbe kellett, de örülök, hogy a filmből kimaradt.
Sokan romantikus műnek tartják, én mégis kénytelen vagyok vitába szállni ezzel. A romantikus az én megfogalmazásomban egy rózsaszín, cukormázas, boldoganéltekmíg valami. Szeretlek-nem szeretlek, ugrándozós, vihogós lányregény. Ez a történet nem erről szól. „Realizmus, gazdaságosság, érzékiség, szépség, varázslat”. Számomra ezt adta.
Évekig tartott, mire a könyvet beszereztem, és kissé félve vágtam neki. Olvastam jót és rosszat, a film miatt pedig nagy elvárásokat támasztottam vele szemben. Szerencsére nem kellett csalódnom. A könyvben pontosan ugyanazok az érzelmek ragadtak magával, mint a filmen.

6 hozzászólás
Honey_Fly 

Clint Eastwood nem csak remek színész, hanem zseniális rendező is. Rengeteg érzelem volt a filmben mégsem volt egy percig sem érzelgős vagy kínos. Elnézést kérek a kivételektől de szinte hihetetlen, hogy egy férfi ennyire érzi mi lakozik egy női szívben, illetve hogy hogyan gondolkodna nagyon sok nő egy ilyen helyzetben. Brian Molko énekelte, hogy „A heart that hurts is a heart that works”. De vajon mennyit bír ki az a szív? spoiler

3 hozzászólás
Lunemorte 

Francesca akár a barátnőm is lehetne, szívesen teázgatnék vele és merengenék a múlton…Fájt nagyon az egész film, én valahogyan egészen máshogy cselekedtem volna a nő helyében…

Little_Monster 

Életem első filmje, amire határozottan emlékszem, hogy mennyire felzaklatott. Úgy álltam neki még zsenge kamasz koromban, hogy ha egy dolgot nem fogok a film közben csinálni, az a sírás. Már majdnem vége is volt, büszke voltam magamra, és akkor jött a lámpa előtt álló autós jelenet. Engem ennyire filmes jelent korábban még nem viselt meg, így nem is tudtam napirendre térni felette még egy egész délutánon keresztül. Csak bőgtem, mint a kisgyerek, akitől elvették a játékát. Azóta nem néztem meg az egész filmet egyben, mert félek, mi lenne a végére velem, nem vagyok rá büszke, de pici női szívem nagyon megtépázza Meryl dilemmája, és az egész jelenetben tanúsított színészi játéka, jelenléte. Azt hiszem, itt szerettem belé (nem csak én).

Christinewinchester 

Nem is értem miért nem láttam ezt a filmet. Csodálatos, szívettépő, érzelmekkel teli alkotás. Az emberben akarva-akaratlanul felveti a dilemmát, hogy vajon ő mit tenne, ha ilyen válaszút elé kerül. A zenék kiválaó választások voltak.
A színészi alakítások kiemelkedőek voltak, kiemelném Meryl Streepet. Azok az apró, de annál jelentősebb mozdulatokban, pillantásokban is minden benne volt, s amikor az ember már azt hitte, hogy ezt ugyan már nem lehet fokozni, pedig tudtam, hogy lesz egy csúcspont a végén, de az az autós jelenet, s amit ott Meryl Streep alakított, az gyémántot ért.
Biztosan újranézem.

Osli75 

Érdekes történet egy mondjuk, hogy mindent elsöprő szerelemről és benne van, a mi lett volna, ha… A filmben is elhangzik, hogy valószínű elmúlt volna, de hát ugye ki tudja.
Biztosan nem volt ilyen szenvedélyes a kapcsolata a férjével, de azért szeretetteljes és nyugodt életet élt le.
Mondjuk én elítélem a házasságtörést, ezért nem érzem azt a romantikát, mint esetleg mások, de ezt a nagy szerelmet meg kell és meg lehet tapasztalni.

L_Reggie 

Engem ez a film nem igazán fogott meg, és ennek szerintem nem kis részben, azaz oka, hogy az idő nagyon nem volt kegyes ehhez a történethez. A dilemmák az értékek, amiket képvisel a film, sajnos ma már nem állnak meg a lábukon.
Szóval igen, engem már nem nyűgözött le igazából film cselekménye, nem tudtam azonosulni vele. A tájak szépek, és Eastwood remekül játszik, Streep nem a kedvencem, de ő is elmegy. Rossznak nem mondanám, de ma már, amikor azt látni/olvasni mindenhol mennyire fontos is hogy kiálljunk magunkért, és ne tűrjünk el mindent egy kapcsolatba, és hogy merjünk változtatni az életünkön, ez a film többé nem releváns.

axi 

Tegnap este néztem meg, de még mindig a hatása alatt vagyok. Elég erősen belemarkolt a szívembe és szorongatta. Dráma a javából. Zseniális volt mind a színészi játék (azok a pillantások, azok az apró mozdulatok, Meryl Streep nézése Clint Eastwood szottyadt testére…), mind a végkifejlet, a mi lett volna ha kérdések… hatással volt rám.

1 hozzászólás
Novecento

Nem egy könnyű film, lassú, klasszikus színészi játékkal. De megéri megnézni, különösen ha az ember olyan élethelyzetben van, amikor a mondanivalót igazán értékelni tudja.


Népszerű idézetek

desertangelable 

A régi álmok jó álmok voltak, ugyan nem váltak valóra, de örülök, hogy voltak.

Dániel

Robert: Csupán egyetlen egyszer mondom, és ezt még sosem mondtam. De ez a fajta bizonyosság csak egyszer adódik egy életben…

Honey_Fly 

Robert Kincaid: The old dreams were good dreams; they didn't work out but I'm glad I had them.

2 hozzászólás
Dániel

Francesca: Nem bírok úgy tenni, hogy ez elég, csak mert így kell lennie. És nem bírok úgy tenni, hogy nem érzem, amit érzek, csupán mert holnap vége.

Honey_Fly 

Francesca: I had thoughts about him I hardly knew what to do with, and he read every one. Whatever I wanted, he gave himself up to, and in that moment everything I knew to be true about myself was gone. I was acting like another woman, yet I was more myself than ever before.

Honey_Fly 

Robert Kincaid: Things change. They always do, it's one of the things of nature. Most people are afraid of change, but if you look at it as something you can always count on, then it can be a comfort.

Honey_Fly 

Francesca: Robert, please. You don't understand, no-one does. When a woman makes the choice to marry, to have children; in one way her life begins but in another way it stops. You build a life of details. You become a mother, a wife and you stop and stay steady so that your children can move. And when they leave they take your life of details with them. And then you're expected move again only you don't remember what moves you because no-one has asked in so long. Not even yourself. You never in your life think that love like this can happen to you.

anne_shirley

And Francesca: don't kid yourself! You're anything but a simple woman!

anne_shirley

l love you both with all my heart. Do what you have to to be happy in this life. There is so much beauty.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján