Black Adam (Worlds of DC) (2022) 278

5000 évvel azután, hogy az egyiptomi istenek összes hatalmát ráruházták, és rögtön örök fogságba vetették, egy különleges lény kiszabadul a sírja börtönéből. Black Adam visszatér a világba. És nagyon dühös. De ez a világ már egészen más, mint amit megismert. Más szabályok szerint élünk, más… [tovább]

angol
magyar
angol

Képek 11

Szereposztás

Dwayne JohnsonBlack Adam
Noah CentineoAtom Smasher
Aldis HodgeCarter Hall / Sólyomember / Hawkman
Quintessa SwindellMaxine Hunkel / Cyclone
Pierce BrosnanKent Nelson / Doctor Fate
Sarah ShahiAdrianna Tomaz / Isis
Viola DavisAmanda Waller
Bodhi SabonguiÁmon Tomaz
Marwan KenzariIsmáel / Szábbák / Akh-Ton király
Mohammed AmerKarim

További szereplők

Kapcsolódó zónák

DC Univerzum

275 tag · 711 karc · Utolsó karc: 2023. november 22., 20:28 · Bővebben


Kedvencelte 5

Várólistára tette 110


Kiemelt értékelések

LoneWolf 

Nagyon látszott rajta, hogy a 2000-es évek óta ülnek a karakteren, (Elvileg 2007–2008 környékén jelentették be, hogy Dwayne alakítja majd az anti-hőst valamikor, valamiben.) mivel a bemutatkozása is az akkoriban készült átlag szuperhősös produkciók színvonalát hozta. Kapkodós, kiszámítható és több logikai buktatótól szenvedő cselekmény (spoiler), rengeteg összecsapott karakterrel, látványosnak szánt, de többnyire gyengécske CGI bunyókkal megpakolva. Sejtettem, hogy a 2 órás játékidő kevés lesz ennyi szereplőre, de Hawkman és Dr. Fate párosát totál megfosztani a címszereplővel közös egyiptomi múltjuktól, ami a képregényekben a trió konfliktusának kb. a magja volt, számomra egy komoly negatívum. (Nem beszélve arról, hogy egy szóval sem említették Carter reinkarnációját, amiből az itt szintén elhanyagolt történelmi jártassága is fakad, de a Nabu nevű isteni lény sem kapott teret, ami Fate erejének valódi forrása. Utóbbi hiánya miatt sajnos azt sem láthattuk, hogy valójában miért is akkora teher és felelősség hordani azt a sisakot.) Itt távolról sem volt közük egymáshoz, a JSA pedig csak egy random Adam-re uszított csapat, ami állítólag már „rég” ügyködik ebben filmes univerzumban. (Ez több kérdést is fölvet a korábbi DCEU-s alkotások sztorijának kapcsán: Hol voltak ők Zod tábornok inváziója idején? Batman miért nem kereste fel őket, mikor, vagy mielőtt a ligához toborzott tagokat? Waller ide miért nem egy újabb Öngyilkos Osztagot küldött? Most hirtelen az átlag hősök is megfeleltek neki? Úgy érzem, hogy ezekre sosem kapunk majd hivatalos választ.)
Az idegesítő és fölösleges gyerekszereplőre (spoiler), meg a béna nagybácsira persze azért jutott bőven idő, míg a gonoszunk is amolyan volt és nincs figura, zéró mélységgel, a végére bedobott, nevetséges motivációval. Ha még nem lenne elég nagy a rakás, a töltelékhősöknek sem tudtak értékelhető személyiséget adni, így láttunk egy gyenge MCU-s Peter „utánzatot” Atom Smasher személyében, meg valami „jellemezhetetlen izét” Cyclone néven. (Őket szerintem tényleg csak azért gyömöszölték bele, hogy a JSA ne egy fura duónak tűnjön, hisz tényleg 1-2 elhanyagolható mondatuk volt az egészben, érdemben pedig semmit sem változott volna nélkülük az összkép…)
A sztori kapcsán még úgy érzem, hogy akár 2 részre is lehetett volna ezt bontani, vagy hamarabb is eljuthatott volna a ponthoz, spoiler
A legviccesebb, hogy a film egyik jelentős fordulatát, már a casting bejelentések során mindenki megjósolta (spoiler), plusz megcsonkított képregényhűség ide, vagy oda, Carter, Adam és Kent hármasa működött talán a legjobban (főként az utóbbi miatt, illetve az értékelhetőbb poénok is az ő civakodásaikból származtak), de minden más nagyon nem. Azt mondanám, hogy egy tipikus Dwayne Johnson féle közepes popcorn mozi, ami egyszer simán élvezhető, de a brand megmentőjének azért még közel sem mondanám. A stáblistás jelenetből következő film esetleg jelenthet valamicske reményt, de én még azért sem kezdenék el egyből örömódákat zengeni róla, hiába imádom a DC-t, hisz láttuk már, hogy más ígéretesnek indult projektjeik is végül mekkorát buktak.
ui.: Lorne Balfe zenéi azért szépen tudták fokozni a hangulatot, szóval ezért neki külön dicséret jár.

11 hozzászólás
MrsCumberbatch 

Nos, nem tudom hogy csak azért mert rohadt rég voltam moziban vagy a jó társaság miatt vagy mert a látvány – khm, nem csak a testek, arcok hanem az effektek is – elvitte az egészet, de én ezt kibeba-ttul élveztem. Nagyon. Wooooh.

Black Adam karaktere nagyon tetszett. Lehet, hogy a mondanivalója nem a legjobb, de ettől függetlenül még nagyon is igaz. A kis srác néha sok volt, de jó. Az anyuka igazi anya tigris volt – megmutatva hogy az anya lét maga a szupererő. A kistesó meg hatalmas forma volt.

Doctor Strange, akarom írni Sors pedig a legjobb DC karakter ever. :D Annyira bunkó és laza mégis csupaszív! :3 Ciklon effektje nekem nagyon bejött, a karakter is iszonyú cuki. Egyedül a Deadpool ruhás, Pókember stílusú, Hangya képességgel rendelkező srácot nem tudtam hova tenni. De végül is róla se tudok rosszat mondani mert egész jó kis karakter fejlődésen ment keresztül. Not bad emberek. Not bad. Sólyom embert meg szimplán csak utáltam – e van.

A történet pedig… Hát igazából olyan amilyen. Szerintem elég csavaros elég jó. Érthető, klisés de mégsem. Amúgy meg: A klisék többsége működik szóval tessék sarokba állni és gondolkodni. :'D

Egy szó mint száz: Nem tudom, hogy a mozi hiány vagy a szereplők és az effektek látványa okozta e csak, de ez a film nekem nagyon bejött. spoiler

balagesh 

A filmnézés közben jöttem rá, mennyire nem pontos az a kifejezés erre a DC-filmgyártásra, hogy futószalagon készülnek. A futószalagos áru ugyanis a sematikussága ellenére mégiscsak rendelkezik valami kiérlelt és mechanikus pontossággal – éppen azzal, ami pl. ebből a filmből is hiányzik. Sokkal inkább olyan ez, mintha csak egy manuált meg néhány gyárlátogatást kapna a licenszelő, aztán a lovak közé is vághat. Magyarán látszik, nem a nulláról indultak, de azért mégse tudták, pontosan mit is szeretnének. Nem voltak következetesek se a viccességben, se a hősiességben, de talán a legrosszabb, hogy mindent is akartak, és elég keveset markoltak. Az a kevés Hawkman és Doctor Fate volt.

1 hozzászólás
Th3DarkKn1ght 

Ez aztán iszonyatosan primitív volt! Mind a film és mind a karakter! Látszik, hogy Dwayne Johnsonra írták a Adam figuráját, mert faék egyszerű, de ezt sem sikerült hitelesen eljátszania. A történethez is úgy állhattak hozzá, hogy a legbefogadhatóbb legyen, de jócskán átestek a ló túloldalára. Minden csak meg van említve, de semmi sincs kibontva. És még így is hemzseg a logikátlanságoktól! A humor egyáltalán nem működik, egy-két jelenettől leszámítva, erőltettet az egész. A folytonos „nem vagyok hős”, meg „én ölök” ismételgetése is elég hamar kínossá válik. Ami nálam vitte a filmet, az Hawkman, meg sokkal inkább Dr. Fate. Brosnannek nagyon jól áll ez a szerep, és bárcsak egy önálló filmet kapott volna! A film főgonosza jellegtelen, CGI szörnyként meg pláne. Rég láttam olyan blockbustert, ahol azt éreztem, hogy a rendező nem tud rendezni, de itt ez a helyzet. A legbénább akciójeleneteket lassítja be, hátha stílusos és látványos lesz, de nem. Amikor először megjelent Black Adam azt gondoltam, hogy milyen gáz lenne, ha a Paint it Black szólna aláfestő zenének, és bazz öt perc múlva megtörtént! A Rock tényleg azt hitte, hogy ezzel új életet lehel az amúgy is haldokló DCEU-ba? A filmnek nincs identitása, nem tudja, hogy mit akar. Itt egy kis Waller az Öngyilkos Osztagból, amott egy Man of Steel-es Superman John Williams zenére (what?), G.I. Joe-os vízalatti bázis, és a végére Skorpiókirály tescos hadserege, amit egy túlsúlyos tv szerelő, akit előtte hasba lőttek, lever egy vascsővel. Black Adam bebizonyította, hogy már nem érdemes foltozgatni a DC-nek ezt a filmes univerzumát. Szomorúan elismerem, hogy ez a hajó (rengeteg kihasználatlan lehetőséggel), de már elment. Gunn inkább kukázza az egészet (úgy néz ki ez is történik), és tényleg legyen egy jó irányvonaluk, meg történetívük, vagy bele se kezdjenek! És remélem, már nem fogok több olyan szuperhősfilmet látni, ahol a hős összeáll egy hülye gyerekkel, mert ez csak a Shazamban működött (meg még a Deadpool 2-ben), de ott a hős is gyerek volt!

Irasalgor 

Tehát, mint látható, vannak hibák a filmmel, nem is kevés, de ha mindenképpen párhuzamba akarjuk állítani az MCU-val, akkor jelentem, semmivel sem rosszabb ez az alkotás, mint a mostanában készült MCU-filmek. Ugyanúgy látványos, akciódús, s még valamiféle karakterív is van benne amellett, hogy rendkívül sok akcióval operál. Ez viszont egy már-már isteni lénytől elvárható, így aki nem akarja a kákán is a csomót keresni, simán jól fog szórakozni vele, hiszen szemben a Synder-féle vonallal ez is jobban hasonlít inkább egy akcióvígjátékra, mint a régi/új Batmanre. Világot persze nem váltja meg, de ha értő kezekbe kerül a franchise, erre simán lehet építkezni, köszönhetően a cameoknak és a meglepetésvendégnek.

Értékelés: 7/10

amnézia 

Kissé tartottam tőle, de kellemes csalódás. Van potenciál az alapötletben, amit viszonylag sikerült is izgalmasan tálalni. Az apró humormorzsák és a – többek között a dc-s- kikacsintások is sokat dobnak rajta, engem mégis a The Boysra emlékeztető hangulata fogott meg a leginkább. Úgy éreztem, a film is beint a szuperhős kultusznak, az pedig valami lenyűgöző, hogy ezt maga a DC teszi, aki „kitermelt” pár túlidealizált megmentőt. Itt nincsenek Ben bácsi-féle nagy erő vs nagy felelősség bullshitek – hogy a Marvelt is bevonjuk –, ez maga a nyers valóság. Black Adam két véglet, a makulátlan hős és a gonosz között van. Egyszerre hordozza magában mindkettőt, és ez teszi emberivé, realisztikussá. Hatásos volt a befejezés is spoiler. Hozzá kell tennem, hogy ha nincs ez az üzenet és ez a perspektíva, akkor számomra csak egy közepes film, de a két dolog volt rám olyan hatással, hogy adjak rá pár plusz csillagot.
Amont nagyon megkedveltem, illetve szerintem jó alakítást nyújtott a színész.
+ csillag a zenéért, újabb kedvenc került fel a listámra.

Victorious 

Sajnos egyet kell értenem abban, hogy Fekete Ádám filmje nem lett valami kiemelkedő.
A történet bőven az egynek elmegy kategória volt eléggé kiszámítható történésekkel. Sajnos az after credit is nullázva lett azóta pedig talán egy enyhe túlzással, de az volt a legérdekesebb része az egész filmnek :/
Black Adam karaktere szintén inkább elmegy. Láttam már korábban másban is egy kicsit a karaktert, de annyira nem nőtt hozzám sosem. Most mondanám, ha később visszatér akkor lenne esélye bizonyítani, de jelenleg ki tudja mi a helyzet… A Justice Society-ből Doctor Fate és Hawkman még okés volt, a másik kettő említésre sem méltó. A főgonosz felejthető volt, de igazából a „normális” átlagember karakterek is. A kisgyerek mondjuk borzalom volt, nulla karizmája/kiállása van, így elég nevetséges volt ahogy spoiler
A zeneválasztás sok helyen meg marhára nem illett a jelenethez :D A main theme azért nem rossz.

silentscream 

Alapvetően szeretem Dwayne Johnson filmjeit, de ez a szerep szerintem abszolút nem illett hozzá. Inkább maradjon az akciónál, esetleg vígjátéknál…
A DC filmek pedig továbbra sem lesznek nagy kedvencek. :/ Bár van 1-2, ami nem lett rossz.

desertangelable 

Tizenkettő egy tucat. Ahogy mondani szokás, ha egy szuperhősös filmet láttál, mindet láttad. Mentségemre szóljon, hogy nem tudtam, hogy az lesz, azért néztem meg, de így utólag ha tudtam volna előre, hogy Pierce játszik benne, akkor is megnéztem volna, így viszont kellemes meglepetés volt, végülis miatta valamennyire megérte.

3 hozzászólás
Sunshine 

Fene tudja, nekem nagyon középkategóriás/tv movie érzetem van ettől. Mintha a feléről lemaradtam volna, de nem azért mert nem ismerem a képregény részét. Egyszerűen csak kapkodva meséltek.
Dr Fate volt a kedvenc. Ő magasról tett az „apróbb” dolgokra, klassz ereje volt és talán a legösszeszedettebb karakternek mondanám a csapatból.
Cyclone kapta a legszebb animációt, azt szívesen néztem. Karakternek sem rossz, csak a nagy kapkodásban alig tudunk meg valamit róla (meg a többiekről).
Szárnyaska… Csapatvezetőnek szerintem nem volt valami jó, csapattagnak inkább.
Atom Smashert csak simán nem értem, de ha hagytak volna rá időt szerintem vicces karakter lehetett volna. (Így max próbálkozott)
Black Adam az egyetlen, akinek valamennyire megismerjük a múltját, de azt is elég távirati stílusban, hogy ezt meg ezt tudnod kell, de ennyi megyünk tovább.
Dwayne Johnson egyébként hozza a kemény figura formát, csak azt nem tudom elhinni neki, amikor érzelmekkel próbálkozik.
Azt hittem kapunk valami mélyebb történelmi vonalat, de mint mondtam, csak annyira érintették a témát, amennyire muszáj volt nekik.
Tényleg csak annyi, hogy ez ilyen „drága semmi”.


Népszerű idézetek

Sunshine 

Dr Fate: Ugye tud csapatban dolgozni?
Black Adam: Hogyne, az az erősségem.
Dr Fate: Ez megint irónia volt, ugye?
Black Adam: Igen, az volt.
Dr Fate: Sejtettem.

Sunshine 

De a világ csak ővele együtt volt jobb hely.

Sadie 

Az élet az egyetlen út a halálba.


Hasonló filmek címkék alapján