Black Adam (2022) 118

5000 évvel azután, hogy az egyiptomi istenek összes hatalmát ráruházták, és rögtön örök fogságba vetették, egy különleges lény kiszabadul a sírja börtönéből. Black Adam visszatér a világba. És nagyon dühös. De ez a világ már egészen más, mint amit megismert. Más szabályok szerint élünk, más… [tovább]

angol
magyar
angol

Képek 11

Szereposztás

Dwayne JohnsonBlack Adam
Noah CentineoAtom Smasher
Aldis HodgeCarter Hall / Sólyomember / Hawkman
Quintessa SwindellMaxine Hunkel / Cyclone
Pierce BrosnanKent Nelson / Doctor Fate
Sarah ShahiAdrianna Tomaz / Isis
Viola DavisAmanda Waller
Bodhi SabonguiÁmon Tomaz
Marwan KenzariIsmáel / Szábbák / Akh-Ton király
Mohammed AmerKarim

További szereplők

Kapcsolódó zónák

DC Univerzum

265 tag · 636 karc · Utolsó karc: 2022. november 15., 22:21 · Bővebben


Kedvencelte 4

Várólistára tette 161


Kiemelt értékelések

LoneWolf 

Nagyon látszott rajta, hogy a 2000-es évek óta ülnek a karakteren, (Elvileg 2007–2008 környékén jelentették be, hogy Dwayne alakítja majd az anti-hőst valamikor, valamiben.) mivel a bemutatkozása is az akkoriban készült átlag szuperhősös produkciók színvonalát hozta. Kapkodós, kiszámítható és több logikai buktatótól szenvedő cselekmény (spoiler), rengeteg összecsapott karakterrel, látványosnak szánt, de többnyire gyengécske CGI bunyókkal megpakolva. Sejtettem, hogy a 2 órás játékidő kevés lesz ennyi szereplőre, de Hawkman és Dr. Fate párosát totál megfosztani a címszereplővel közös egyiptomi múltjuktól, ami a képregényekben a trió konfliktusának kb. a magja volt, számomra egy komoly negatívum. (Nem beszélve arról, hogy egy szóval sem említették Carter reinkarnációját, amiből az itt szintén elhanyagolt történelmi jártassága is fakad, de a Nabu nevű isteni lény sem kapott teret, ami Fate erejének valódi forrása. Utóbbi hiánya miatt sajnos azt sem láthattuk, hogy valójában miért is akkora teher és felelősség hordani azt a sisakot.) Itt távolról sem volt közük egymáshoz, a JSA pedig csak egy random Adam-re uszított csapat, ami állítólag már „rég” ügyködik ebben filmes univerzumban. (Ez több kérdést is fölvet a korábbi DCEU-s alkotások sztorijának kapcsán: Hol voltak ők Zod tábornok inváziója idején? Batman miért nem kereste fel őket, mikor, vagy mielőtt a ligához toborzott tagokat? Waller ide miért nem egy újabb Öngyilkos Osztagot küldött? Most hirtelen az átlag hősök is megfeleltek neki? Úgy érzem, hogy ezekre sosem kapunk majd hivatalos választ.)
Az idegesítő és fölösleges gyerekszereplőre (spoiler), meg a béna nagybácsira persze azért jutott bőven idő, míg a gonoszunk is amolyan volt és nincs figura, zéró mélységgel, a végére bedobott, nevetséges motivációval. Ha még nem lenne elég nagy a rakás, a töltelékhősöknek sem tudtak értékelhető személyiséget adni, így láttunk egy gyenge MCU-s Peter „utánzatot” Atom Smasher személyében, meg valami „jellemezhetetlen izét” Cyclone néven. (Őket szerintem tényleg csak azért gyömöszölték bele, hogy a JSA ne egy fura duónak tűnjön, hisz tényleg 1-2 elhanyagolható mondatuk volt az egészben, érdemben pedig semmit sem változott volna nélkülük az összkép…)
A sztori kapcsán még úgy érzem, hogy akár 2 részre is lehetett volna ezt bontani, vagy hamarabb is eljuthatott volna a ponthoz, spoiler
A legviccesebb, hogy a film egyik jelentős fordulatát, már a casting bejelentések során mindenki megjósolta (spoiler), plusz megcsonkított képregényhűség ide, vagy oda, Carter, Adam és Kent hármasa működött talán a legjobban (főként az utóbbi miatt, illetve az értékelhetőbb poénok is az ő civakodásaikból származtak), de minden más nagyon nem. Azt mondanám, hogy egy tipikus Dwayne Johnson féle közepes popcorn mozi, ami egyszer simán élvezhető, de a brand megmentőjének azért még közel sem mondanám. A stáblistás jelenetből következő film esetleg jelenthet valamicske reményt, de én még azért sem kezdenék el egyből örömódákat zengeni róla, hiába imádom a DC-t, hisz láttuk már, hogy más ígéretesnek indult projektjeik is végül mekkorát buktak.
ui.: Lorne Balfe zenéi azért szépen tudták fokozni a hangulatot, szóval ezért neki külön dicséret jár.

9 hozzászólás
MrsCumberbatch 

Nos, nem tudom hogy csak azért mert rohadt rég voltam moziban vagy a jó társaság miatt vagy mert a látvány – khm, nem csak a testek, arcok hanem az effektek is – elvitte az egészet, de én ezt kibeba-ttul élveztem. Nagyon. Wooooh.

Black Adam karaktere nagyon tetszett. Lehet, hogy a mondanivalója nem a legjobb, de ettől függetlenül még nagyon is igaz. A kis srác néha sok volt, de jó. Az anyuka igazi anya tigris volt – megmutatva hogy az anya lét maga a szupererő. A kistesó meg hatalmas forma volt.

Doctor Strange, akarom írni Sors pedig a legjobb DC karakter ever. :D Annyira bunkó és laza mégis csupaszív! :3 Ciklon effektje nekem nagyon bejött, a karakter is iszonyú cuki. Egyedül a Deadpool ruhás, Pókember stílusú, Hangya képességgel rendelkező srácot nem tudtam hova tenni. De végül is róla se tudok rosszat mondani mert egész jó kis karakter fejlődésen ment keresztül. Not bad emberek. Not bad. Sólyom embert meg szimplán csak utáltam – e van.

A történet pedig… Hát igazából olyan amilyen. Szerintem elég csavaros elég jó. Érthető, klisés de mégsem. Amúgy meg: A klisék többsége működik szóval tessék sarokba állni és gondolkodni. :'D

Egy szó mint száz: Nem tudom, hogy a mozi hiány vagy a szereplők és az effektek látványa okozta e csak, de ez a film nekem nagyon bejött. spoiler

balagesh 

A filmnézés közben jöttem rá, mennyire nem pontos az a kifejezés erre a DC-filmgyártásra, hogy futószalagon készülnek. A futószalagos áru ugyanis a sematikussága ellenére mégiscsak rendelkezik valami kiérlelt és mechanikus pontossággal – éppen azzal, ami pl. ebből a filmből is hiányzik. Sokkal inkább olyan ez, mintha csak egy manuált meg néhány gyárlátogatást kapna a licenszelő, aztán a lovak közé is vághat. Magyarán látszik, nem a nulláról indultak, de azért mégse tudták, pontosan mit is szeretnének. Nem voltak következetesek se a viccességben, se a hősiességben, de talán a legrosszabb, hogy mindent is akartak, és elég keveset markoltak. Az a kevés Hawkman és Doctor Fate volt.

1 hozzászólás
Irasalgor

Tehát, mint látható, vannak hibák a filmmel, nem is kevés, de ha mindenképpen párhuzamba akarjuk állítani az MCU-val, akkor jelentem, semmivel sem rosszabb ez az alkotás, mint a mostanában készült MCU-filmek. Ugyanúgy látványos, akciódús, s még valamiféle karakterív is van benne amellett, hogy rendkívül sok akcióval operál. Ez viszont egy már-már isteni lénytől elvárható, így aki nem akarja a kákán is a csomót keresni, simán jól fog szórakozni vele, hiszen szemben a Synder-féle vonallal ez is jobban hasonlít inkább egy akcióvígjátékra, mint a régi/új Batmanre. Világot persze nem váltja meg, de ha értő kezekbe kerül a franchise, erre simán lehet építkezni, köszönhetően a cameoknak és a meglepetésvendégnek.

Értékelés: 7/10

amnézia 

Kissé tartottam tőle, de kellemes csalódás. Van potenciál az alapötletben, amit viszonylag sikerült is izgalmasan tálalni. Az apró humormorzsák és a – többek között a dc-s- kikacsintások is sokat dobnak rajta, engem mégis a The Boysra emlékeztető hangulata fogott meg a leginkább. Úgy éreztem, a film is beint a szuperhős kultusznak, az pedig valami lenyűgöző, hogy ezt maga a DC teszi, aki „kitermelt” pár túlidealizált megmentőt. Itt nincsenek Ben bácsi-féle nagy erő vs nagy felelősség bullshitek – hogy a Marvelt is bevonjuk –, ez maga a nyers valóság. Black Adam két véglet, a makulátlan hős és a gonosz között van. Egyszerre hordozza magában mindkettőt, és ez teszi emberivé, realisztikussá. Hatásos volt a befejezés is spoiler. Hozzá kell tennem, hogy ha nincs ez az üzenet és ez a perspektíva, akkor számomra csak egy közepes film, de a két dolog volt rám olyan hatással, hogy adjak rá pár plusz csillagot.
Amont nagyon megkedveltem, illetve szerintem jó alakítást nyújtott a színész.
+ csillag a zenéért, újabb kedvenc került fel a listámra.

silentscream

Alapvetően szeretem Dwayne Johnson filmjeit, de ez a szerep szerintem abszolút nem illett hozzá. Inkább maradjon az akciónál, esetleg vígjátéknál…
A DC filmek pedig továbbra sem lesznek nagy kedvencek. :/ Bár van 1-2, ami nem lett rossz.

DittaV 

Kiszámítható, klisés, semmi extra. Ezen nem segít Dwayne Johnson, és Pierce Brosnan sem.

Roboraptor

A Black Adam egy tökéletesen szórakoztató popcorn mozi, izgalmas és érdekes karakterekkel, jól megírt akciójelenetekkel és lenyűgöző látványvilággal. Főhőséhez hasonlóan ugyan nem mentes minden hibától, a sztorija helyenként nemcsak a logikát, hanem az eredetiséget is erősen nélkülözi. Ettől függetlenül azonban élvezhető tud maradni. Két órás hossza ellenére korántsem tűnik vontatottnak, ha nem a cselekmények pörögnek villámgyorsan ugyanis frappáns kis szócsatákkal szórakoztatja a nézőket.

Bővebben: https://www.roboraptor.hu/2022/10/31/black-adam-kritika/

züzzentdamo

Dwayne 'The Rock' Johnson filmjei nem világmegváltóak, nem mélyen szántóak. Senki nem sírni vagy nagyon meghökkenni megy rájuk, hanem szórakozni. És a szórakoztatást ő nagyon jól csinálja, amiben van egy alap színvonala, amit mindig megüt… ahogy most is.

A DC moziverzumában voltak (vannak) gondok, de ez a film azért tett pár lépést a jó út felé. Behozott a képregények világából olyan karaktereket, akik a nagy Igazság Ligája mellett kissé elenyészőek voltak eddig (pl. Cyclone nekem nagyon üde foltja volt az egész filmnek). A kosztümök meg egyszerűen szépek, mást nem tudok rájuk mondani. Nem műanyagok, nem túlzóak, képregény hűek, de a realitás határain belül. Szééépek.

Aztán az, hogy itt a hősök nem hősök, nem is igazán érződik itt senki hősnek, és ezzel párhuzamosan felvetődik pár elég filozofikus és etikai kérdés: hős az, aki megmenti azt, aki rászorul önmagától fizetség nélkül. De hős-e az, aki beavatkozik olyanba, amibe a megmenteni kívánt nem akarja? (Nagyobb spoiler nélkül talán így lehet megfogalmazni.)

A színészek többsége nagyon jó volt, The Rock hozta a saját megszokott játékát. Amanda Wallert játszó Viola Davis pedig erre a szerepre született, de tényleg. A CGI néha kissé hasonlított egy gameplayre, mint filmre, de még mindig jobb, mint néhány mostani versenytárs munkája. A történet ötletes, bár néhány helyen lehetett volna finomítani, érezhetően pár jelenethez hozzányúltak (vagy más sorrend volt, ki tudja?). Kahndaq nagyon szép lett, és egész jól hozta a képregénybeli hangulatot, és örültem, hogy Amerika, Ázsia és Afrika után végre az arab világ is kicsit előtérbe került pozitívabban is.

Viszont talán annak örültem a legjobban, hogy véres volt – mármint nem horror véres. Meglepődtem a +16-os karikán, de a vérnek örültem. Ahol kellett, ott volt a fröccsenés, a vágás, vagy éppen szúrás, de nem vitték Tarantino-túlzásba. Ennek nagyon, de nagyon örültem, és a zenékkel egész jól kiegészítették a hatás kedvéért.

Összegezve, aki akarja, az meglátja benne a szórakozást, mert annál többet nem akar ez a film. Élvezhető, egy két halovány bölcselettel.

(A vége jelenetet mindenképp nézzétek meg! Egy kis bekacsintás a cserkész fiútól. :D )

Sunshine 

Fene tudja, nekem nagyon középkategóriás/tv movie érzetem van ettől. Mintha a feléről lemaradtam volna, de nem azért mert nem ismerem a képregény részét. Egyszerűen csak kapkodva meséltek.
Dr Fate volt a kedvenc. Ő magasról tett az „apróbb” dolgokra, klassz ereje volt és talán a legösszeszedettebb karakternek mondanám a csapatból.
Cyclone kapta a legszebb animációt, azt szívesen néztem. Karakternek sem rossz, csak a nagy kapkodásban alig tudunk meg valamit róla (meg a többiekről).
Szárnyaska… Csapatvezetőnek szerintem nem volt valami jó, csapattagnak inkább.
Atom Smashert csak simán nem értem, de ha hagytak volna rá időt szerintem vicces karakter lehetett volna. (Így max próbálkozott)
Black Adam az egyetlen, akinek valamennyire megismerjük a múltját, de azt is elég távirati stílusban, hogy ezt meg ezt tudnod kell, de ennyi megyünk tovább.
Dwayne Johnson egyébként hozza a kemény figura formát, csak azt nem tudom elhinni neki, amikor érzelmekkel próbálkozik.
Azt hittem kapunk valami mélyebb történelmi vonalat, de mint mondtam, csak annyira érintették a témát, amennyire muszáj volt nekik.
Tényleg csak annyi, hogy ez ilyen „drága semmi”.


Népszerű idézetek

Sunshine 

Dr Fate: Ugye tud csapatban dolgozni?
Black Adam: Hogyne, az az erősségem.
Dr Fate: Ez megint irónia volt, ugye?
Black Adam: Igen, az volt.
Dr Fate: Sejtettem.

Sunshine 

De a világ csak ővele együtt volt jobb hely.


Hasonló filmek címkék alapján