Kedvencelte 17

Várólistára tette 190


Kiemelt értékelések

LoneWolf 

Átkozottul sajnálom, hogy végül nem jutottam el rá moziban, mert manapság egyre ritkábbak az ilyen nyers, őszinte és bevállalós filmek. Ugyan tagadhatatlanul nem Ridley Scott legerősebb munkája, ez a több szemszögből bemutatott jogi dráma kegyetlen módon szemlélteti, hogy a klasszikus regényekből ismert lovagiasság már a maga korában sem létezett. A nőket évszázadokig többnyire tárgyként kezelték és rengeteg férfi a saját fejében, vagy a papírra vetett történetekben volt csupán egy önzetlen, romantikus hős. A valóságban hibátlan emberek sosem voltak és sosem lesznek, ahogyan itt sincs ilyen. Jean valószínűleg még az akkori viszonylatokhoz mérten is egy pocsék férj (és akkor még finoman fogalmaztam), a felesége esetét pedig inkább tekinti egy vele szemben, mintsem a nő ellen elkövetett bűnnek, ami szintén elítélendő, mégis a két rossz közül érte szorít az ember, hisz spoiler. Emellett akkoriban az ilyen esetek bizonyítására sem álltak még rendelkezésre kifinomult, megbízható módszerek, így csupán a vádló, vagy épp a vádlott szavának hihetett a bíróság, ami természetesen sosem fedi egymást, hisz mindenki igyekszik az igazságot valami módon a saját javára billenteni és lehető legjobb színben feltűnni. Ezért is láthatjuk az eseményeket 3x apróbb eltérésekkel, ami érthető módon a pörgősebb történetvezetéshez szokott nézőket untathatta, de nekem valamiért ez pont tetszett. Valamelyest ránk van bízva, hogy kinek hiszünk, hisz a párbaj eredménye sem bizonyíték, emellett pedig az egész cselekmény tálalása mesteri. A nyomasztó hangulattól kezdve, az alakításokon és a díszleteken + jelmezeken át, a botrányos tárgyalásig, illetve a brutálisra sikeredett végső csatáig, szinte minden elismerésre méltó. Valami mégis hiányzott nekem belőle, de nem tudom igazán megmondani, hogy mi. Talán ehhez is érkezik majd egyszer egy bővített változat, ahogyan a rendező korábbi „összes” művéhez, ami majd pótolja ezt az apróságot, de addig nem szívesen adnám meg rá a 10 csillagot, plusz úgy vélem, hogy ezt a több szemszöges dolgot kevesebb önismétléssel is megoldhatta volna, ami talán faraghatott volna picit a játékidőből, feszesebbé és egyben élvezhetőbbé is téve ezzel az egész alkotást.

2 hozzászólás
Haspók 

Ridley Scott kitett magáért. Grandiózus projekt, szépen kivitelezve, remek színészi játékkal.
Viszont itt jön most a de. De ugyanazt a történést elmesélni 3 karakter szemszögéből, bár érdekes megoldás (a The affair sorozat erre épült teljes egészében és kiválóan tette mindezt), unalmassá is válhat. Túl hosszú volt a film, emellett pedig nem tudok elmenni.

2 hozzászólás
Kiskakukk 

Hát, hölgyeim és uraim… ez minden szempontból BAROMI JÓ VOLT.

Egy percig sem untam. Elgondolkodtató volt. Felháborító volt. Remek a korrajz, ötletes a rendezés és kitűnő a színészi játék. A befejezés brutális.

Hatalmas élmény volt moziban nézni, egy ilyen belevaló, csodás képi világú, igényes film mindig jót tesz a lelkemnek. Pláne, ha a végén két nehézpáncélos férfi látványos és véres élethalálharcot vív egymással.

Csodálatos. Még ilyeneket!

Coralie 

Semmit sem tudtam a filmről az adatlapon olvasható egy mondaton kívül, így megvett magának a különlegessége. Nem emlékszem, hogy láttam volna már korábban ilyet, így számomra az újdonság és a meglepetés erejével hatott. spoiler Milyen érdekes ugye, hogy nem létezik egyetlen igazság. Még ha vannak is cselekmények, amikről el lehet dönteni, hogy morálisan jó vagy rossz, az oda vezető út és a körülmények mennyire másképp nézhetnek ki az egyén szemén keresztül. Mindenképp elgondolkodtató a való világra nézve is, hogy mennyire ítélünk elhamarkodottan vagy mennyire hajtogatjuk a magunkét, miközben mások talán eltérően élik meg ugyanazt. Nagyon tanulságos volt szerintem, és ez adja a film értékét, mert valójában a történelmi eset csak egy körítés volt ahhoz, hogy más szemszögből lássuk a saját dolgainkat is. Az utolsó párbaj, ahogy a cím is jelzi, nagyon látványos, vagyis inkább brutális lett. Szerintem filmben ilyen élethűen nem láthattunk még összecsapást azokból az időkből. Kegyetlen. Kiváló korkép is volt, pl. a tárgyalás nagyon jól mutatta az akkori erkölcsi normákat és hitrendszert. spoiler

BeL1eVe 

De, hogy mennyire hiányzott egy ennyire veszettül erős film Ridley Scott-tól! Az, hogy parádésak a színészi performance-ok, és hogy aprólékosan profi, autentikus a kivitelezés, nem igazán meglepő tőle. No, de az, hogy egy jelenkorban is hiperérzékeny témát, különböző nézetekből, feszültséggel teli, fajsúlyos dialógusokkal prezentáljon, majd egy csontrepesztő, kíméletlen fináléban csúcsosítsa ki, végig átjárt ez a többletimpulzus. Kiemelkedő moziélmény!

eNNBeus 

Ez egy nagyon értékelhető film, érezni hogy aprólékos figyelemmel lett készítve. Számomra akkor lett volna az igazi, ha a különböző nézőpontok érzékelhetőbben elválnak egymástól, nem csak annyiban hogy meg lettek töltve pluszban az aktuális szereplő jeleneteivel. Azt vártam, hogy a változó tapasztalások megmutatkoznak a fix jelenetek rendezésében is (mint az Affair-ben). Sőt, ha ki sem derült volna kinél az igazság az még inkább feküdt volna ahhoz a tényhez, hogy maga a párbaj sem az igazság hanem az erő irányába dől el. A korrajz nagyon szépre sikerült, végre nem patyolat ruhákat/épületeket/városokat kaptunk, de mégsem mondanám hogy mély nyomot hagyott bennem a film.

csokidani 

Nem mondom hogy oriasi mozi, de lekotott es nem unatkoztam rajta.
A nagynevu szereplok nelkul szerintem sokkal kevesebbet ert volna, a jelenletuk azert elvitte a filmet.

dorinasenkar

Igazi Ridley Scott féle történelmi film kemény mondanivalóval a lovagkor alkonyán. Előbb néztem meg a filmet, majd olvastam a könyvet. A színészek tökéletesen hozták a valós történelmi a karaktereket.
A legizgalmasabb rész természetesen a párbaj volt. Az odavezető út, pedig aprólékosan felépített bemutatva három szemszöget. A valódi középkor és lovagkor bemutatása, egy patriarchális társadalom, ahol a nő nem más, mint egy tárgy.
A látványvilág tökéletesen visszarepítette a nézőt a XIV. századba, a jelmezek és a díszletek is visszaadták a korszak hangulatát.
Az hogy mi történt pontosan ennyi évszázad távlatából eldöntetni szinte lehetetlen. De a kétely, a kételkedés ott marad. Nem zörög a haraszt, ha nem fújja a szél.

Márta_Péterffy 

Értem, hogy miről szólt, de rég láttam ilyen rettenetesen szomorú filmet. Eric Jager regénye alapján írta Damon és Affleck, ahogy utána olvastam, lényegében így is történt a híres párbaj.
Furának tűnt némely színészi alakítás, ám azt hiszem, ez volt a rendezői utasítás, kifejező volt az ábrázolás. A Margueritet játszó színésznő tetszett a legjobban.

Szencsike 

A hírverés miatt néztem meg a filmet, és nem csalódtam, valóban megérte megnézni, mert elképesztően tanulságos a film. Egy több száz éves – talán máig – megosztó történet megfilmesítése ez, és ahogy akkor, ma sem igazán lehet igazságot tenni ebben az ügyben. A három nézőpont apró kis eltérései sem feltétlenül adnak magyarázatot a dolgokra, bár jócskán rávilágítottak arra, hogy ki hogy látta az eseményeket (lásd pl. a cipőlevétel esete), és hogy milyen igazságtétel és kinek az igazsága győzött. A nőknek akkoriban nem sok szerepük volt a kötelező örökös(ök) megszülésén kívül, ha nagyobb szerepük is volt ezen kívül, talán a szerencsések közé tartoztak. A férfiak pedig nem is értik, hogy miért kéne ebből „ügyet csinálni”, hiszen amúgy is megkapják amit akarnak. A legszomorúbb az egészben, hogy sokan pontosan úgy vélekednek a nemi erőszakról, mint annak idején, az 1300-as években, szóval a világ nem sokat változott.
A filmben nagyon ügyelnek a korszak külsőségeire, nagyon szépek a kosztümok, a frizurák. Amibe bele tudnék kötni, az hogy néha elég „sterilnek”, érzelemmentesnek tűnt a színészi játék, nem tudom, hogy rendezői utasítás volt-e vagy biztosra akartak ezzel menni, de alapvetően hihető volt minden, korrajznak nem mondanám, de mindenképpen a jobb középkoros filmek közé tartozik.


Népszerű idézetek

Christinewinchester 

Jog? Nincs itt jog! Itt csak a férfiak hatalma létezik!

Pláma 

Egy gyereknek jobban kell az anyja, mint az anyának, hogy igaza legyen.


Hasonló filmek címkék alapján