Az élet fája (2011) 96

The Tree of Life
139' · amerikai · dráma, fantasy, művészfilm 12

1 díj · 3 jelölés

Öccsének korai halálának évfordulóján Jack O'Brien, a modern világ rohanásába belefásult építész visszagondol sorsfordító gyermekkorára, azokra a texasi kisvárosban töltött évekre, mikor elveszítette ártatlanságát, angyali édesanyjához és szigorú édesapjához fűződő kapcsolata pedig örökre… [tovább]

Képek 5

Szereposztás

Brad PittMr. O'Brien
Sean PennJack
Jessica ChastainMrs. O'Brien
Fiona Shawnagymama
Joanna GoingJack felesége
Michael ShowersMr. Brown
Bryce BoudoinRobert
Kimberly WhalenMrs. Brown
Irene BedardMessenger
Tye SheridanSteve

Kedvencelte 14

Várólistára tette 171


Kiemelt értékelések

Little_Monster 

Kétféle ember létezik, akik számára ez a film a megtestesült képi csoda, melynek formavilága és nyelvezete olyan egyedülálló, hogy kevés film eredhet a nyomába. Olyan egyedülálló élmény, melyet csak ritkán okoz egy film, tele szimbólumokkal, tapasztalással, magunk mögött hagyva a megértés égető vágyát. Én is ilyen ember vagyok.
Dehogyis. Csak vicceltem. Én az a típusú ember vagyok, aki kitartóan (ez sem igaz, nagyon szenvedtem közben) végig nézi, majd napokig azon gondolkozik, hogy DE MIÉRT?!

Kino 

Igen, baj van a mozinézőkkel. Teljesen el vannak kondicionálva a hagyományosnak nem nevezhető filmektől, és így azokat már be sem tudja venni a gyomruk. Az élet fájának is van persze „hibája”, felróható neki, hogy helyenként irtó giccses. Ezt kompenzálja azonban a lenyűgöző vizualitás, és az, hogy sok helyütt egy kiemelkedően nosztalgikus élményt kaphat az ember, az olyan szentimentális szűrőkön keresztül, amikben magunk is visszatekintünk gyerekkorunk momentumaira, akár önkéntelenül is, ha egy illat hatása alá kerülünk. Az élet fája egy új vonulatot képvisel a filmgyártásban, néhány társa van még csak, de már most is nagyon erős nyomokat hagynak.

Abnaxus

Na most vagy velem van a baj, korlátolt vagyok, buta, satöbbi, vagy ebben a filmben SEMMI nem történik. Egy órát bírtam, azt is nyögve.

Kontra_Judit 

Hű, iszonyatosan hosszú, nyögvenyelős, nulla cselekményű, vontatott – keressek még jelzőt rá? – film volt. Ez már a második olyan alkotás, amit Jessica Chastain főszereplésével láttam…lehet, hogy hanyagolnom kéne azokat a filmeket, amikben játszik???
Brad Pitt az egyik nagy csalódásom. Nem azért, amit ebben a filmben alakított – vadállat apa volt, gyűlöltem – hanem ahogy öregszik, egyre rosszabb színésznek tartom.
A film nekem nem szólt szinte semmiről…a háromgyerekes család unalmas életét mutatta be, dinókkal, vízi világgal fűszerezve :(

piciszusz 

Nem láttam sok értelmét, nem is tudtam összerakni, hogy mit akartak ebből kihozni. Hogy Brad borzalmas apa, hogy a gyereke elb*szott, vagy mit? És hogy a fenébe kerültek oda a dínók?
Azért nem egyest kapott, mert az operatőri munka nagyon tetszett.

1 hozzászólás
lipotdorka 

Nem igazán értem a rossz kritikákat, szerintem egész jó film, én például nem unatkoztam.
Eléggé megosztó film, itt snitten főleg, de RT-n 84%-os, ezért is vágtam bele. Miért is lehet ennyire szórtak az értékelések? Szerény véleményem szerint mert eltér a megszokott sablonoktól, nem egy konkrét „plot” vezérli és olyan filmnyelvi eszközökkel él, ami nem mindenki ízlésével rezonál, nem mindenki tudja befogadni, valaki unalmasnak találja, vagy egyáltalán az érdeklődését sem tudja felkelteni. Ez nem gond, nem vagyunk egyformák. Nekem sem egyszerű a filmes ízlésem, ezt sokan nem is tudják elfogadni.
Terrence Malicket inkább művésznek venném, nem is filmesnek. Interjúkat nem ad, werkfilm nem készül a forgatásain, fesztiválokra sem megy el. Több ilyen alkotó kellene és több ilyen alkotás. Lubezki pedig csodálatos munkát végzett. Tényleg.
Nem hibátlan film, de nem mindenkinek fog tetszeni.

Honey_Fly 

Háromszori nekifutásra sikerült végignézni. Nem tudom, hogy csak rossz elmeállapotban fogtam-e hozzá minden alkalommal, de nem is igazán értettem sok mindent benne, amit meg igen, azt vontatottnak találtam és giccsesnek. Egy nagy kérdőjel ez a film számomra, de nem szeretnék negyedik alkalommal is nekiülni. Túl kevés az idő.

rodicaindia 

Nagyon nagy csalodas volt. Mar evek ota nem voltam moziba, es nana' vegre sikerult a kisfiam mellol „elszokni”,es akkor kaptam az arcomba egy amerikai muveszieskedo filmet, ami nagyon elvont akar lenni (vagy csak en nem ertettem a film mondanivalojat).

carragher 

Nagyon megosztó ez a film valakinek 10-es valakinek 1-es így egy 6.7 az IMDb-n de miért ragadja magával ennyi embert ezen gondolkoztam a film után mert nekem Jób története ami az elején ami az idézet volt nem egészen ezt jelenti. Miért kell a föld keletkezésével kezdeni?…. Aztán egyszer csak elkezdődik a film ami már művészi a javából és vége.
„Igen, baj van a mozinézőkkel. Teljesen el vannak kondicionálva a hagyományosnak nem nevezhető filmektől, és így azokat már be sem tudja venni a gyomruk.” @Grimasz
De még mindig nem tudom mi tetszett ebben a nem hagyományos filmben?

Corvus_CoRex 

Anya 14 perc után ki volt akadva, hogy milyen érthetetlen film. Hát, valóban, nem azoknak való, akik pörgős filmre vágynak.
Ami klassz benne, hogy vannak benne nagyon szép természeti képek: fortyogó láva, dühöngő vízesés, kozmosz, a naplementében hullámzó madárraj, az a fura, hullámos vörös sziklavonulat, aminek sose tudom a nevét…
Viszont a téma, halál, annak feldolgozása, gyász, elengedés, Isten hit… nem egy könnyed szombat esti filmecske ilyen szempontból, úgyhogy ha valaki szórakozni vágyik, ne ezt válassza. Egyszer viszont mindenképp érdekes megnézni.


Népszerű idézetek

zeana 

Az Úr már csak ilyen. Legyeket küld a sebre, ahelyett, hogy begyógyítaná.

TribeBubu 

A boldogsághoz szeretni kell. Aki nem szeret, annak elillan az élet.

Corvus_CoRex 

Mr. O'Brien: Aki jó, azt csak kihasználják.

Corvus_CoRex 

Mr. O'Brien: Ne hagyd, hogy mások mondják meg, mire vagy képes.

Corvus_CoRex 

Mr. O'Brien: Ügyeskedőnek áll a világ. Ha boldogulni akarsz, nem lehetsz túl jó.

Corvus_CoRex 

Jack (gyerekként): Hol voltál? Hagytad őt meghalni. Tőled bármi megtörténhet. Én miért legyek jó, ha Te nem vagy az?

Corvus_CoRex 

Jack (gyerkként): Kérlek Uram, öld meg! Végezz vele! Tüntesd el innen!


Hasonló filmek címkék alapján