Sóhajok (2018) 35

Suspiria
145' · amerikai, olasz · fantasy, horror 18

Susie Bannion, a tehetséges fiatal amerikai táncos 1977-ben Berlinbe érkezik a Markos Tanz Companyhoz, ahol épp akkor tűnik el rejtélyes körülmények között az egy tag, Patricia. Madam Blanc, a társaság forradalmi művészeti vezetőjének segítségével Susie elképesztő haladást ér el, miközben… [tovább]

angol

Képek 11

Szereposztás

Chloë Grace MoretzPatricia
Dakota JohnsonSusie Bannion
Mia GothSara
Jessica HarperAnke
Renée SoutendijkMiss Huller
Olivia AnconaMarketa
Tilda SwintonMadame Blanc / Mother Helena Markos / Dr. Josef Klemperer
Hirdetés

Kedvencelte 7

Várólistára tette 126


Kiemelt értékelések

pocokláma 

„Death to any other Mother.”

Ha van film ami megfogta mi az az érzés amikor a torkodban dobog a szíved és a rémálmaid a gyomrodban kavarognak…
Leírhatatlan milyen volt mégnézni ezt a filmet. Mintha a totális őrület és lázálom egyre jobban uralni kezdené az agyat. Először szép lassan aztán egyszer csak hirtelen oda üt semmit se kímélve. Van valami abban amikor egy film az anyai kapcsolatokról akar mondani valamit. Általában vagy radikális giccsbe fullad az egész vagy radikális kegyetlenségbe. Itt pedig…hát itt pedig a szereteten keresztüli teljes megsemmisülésbe. Végülis mi lehetne annál nagyobb pusztító erő mint a feltétel nélküli mindent áthidaló anyai szeretet? Ez az igazán szelíd pusztítás az amit ez a film megfog, és ettől lesz ez a film olyan csontig hatolóan ijesztő. A szimbolikus rémálom jelenetek sokasága, és a végén amikor spoiler
Ha pedig már táncos film nem maradhat el a művészet kritikája sem, mennyire erős koncepció már ,hogy spoiler.
Gyönyörű film, elsőre megemészthetetlen, olyan mint egy jó gyomor szájon vágás nem is volt kedvem egy ideig bármit is csinálni csak ülni akartam csendben és nézni.

csokidani 

Fúúú, nem igazán tudom eldönteni mit láttam, kell idő hogy átgondoljam; ami biztos, hogy hatással volt rám és egyedi módon. …

BeL1eVe

Ebből kell még egy pár újranézés, hogy összeálljon a kép. De az biztos, hogy amit láttam az egyszerűen lenyűgözött. Szerintem a Verbinski-féle Ring óta nem láttam ennyire vérprofin levezényelt horror remake-et úgy hogy tisztelettel adózik Argento kultfilmjének is.
Egészen pazar történetmesélési metodikát használ Guadagnino, amit megtámogat olyan mesteri fényképezéssel, vágással, Thom York meditatív dallamaival, hogy az valami bámulatos.
A színészek is kitettek magukért. Tilda Swinton duplázó szerepben fantasztikusan jó, de Dakota Johnson is remekelt. Nem csodálom hogy megterhelő volt neki a forgatás. Amit itt tánckoreográfia címszó alatt leművel az szenzációs.
Felváltva tud a film nyomasztani, adagolni a misztikumot, rémálomszerű víziókkal bombázni és szívszorító lenni. Olyan jelenetek (spoiler nélkül) mint az első hosszabb táncjelenet, a Volk előadás, a finálé vagy az epilógus szerintem instant klasszikus.

fayakezdet

Erős kilences. Ritka manapság az ennyire jó film szerintem. Az 1977-es filmmel sokszor találkoztam már, ilyen olyan filmes fórumokon, de valahogy sosem jutottam el a megnézéséig. Pedig abban az időben olasz ország kiemelkedő volt a horror műfajban. Nem tudom mennyire lenne más értékelésem ha azt látom, de így azt kell hogy mondjam, ez egy remek film. Pedig általában a remake-ek pocsékok szoktak lenni… Elég sok kérdőjel maradt bennem a film megnézése után, aminek most utána is nézek. Negatívum hogy volt egy két üresjárat, de annyira ez sem volt zavaró. Ajánlani tudom csak.

Tami_Buzás

$@!#%! Valahogy így jöttem ki a mozibol és még most sem tértem magamhoz.Szorongás,hidegrázás,de közben mégis valami fenkölt érzés .
Lélegzetemet vissza tartva néztem sokszor.Az egész olyan volt végig ,mint valami badtrip .Thom yorke zenéje ehhez nagyban hozzásegített.imádtam.

Bogas 

Amit a tánccal műveltek ebben a filmben, az valami zseniális. Pina Bausch, Isadora Duncan, Martha Graham kéznyoma mindenütt – nem is értem a balett címkét a filmen, mert ez bizony modern tánc. Nyilván számos rétege van, amit nem értettem, meg sem közelítettem, de a tánc felől tudom értelmezni ezt a filmet, és amit a táncon keresztül láttam, az lenyűgözött.

Mr_Catharsis91 

Rég láttam ilyen nehéz filmet. Nem is tudom hol kezdjem, annyi rétege van és sok-mindent nem is értettem belőle.
A tánc lenyűgöző, ahogyan az operatőri munka, a vágás és a zene is. Megkockáztatom, hogy sokkal jobban bejött, mint a 77-es verzió, amit anno megmosolyogtam, mert láttam rajta, hogy kis költségvetésű volt és ez kissé rontott az élményen, holott a téma, az atmoszféra remekek voltak, mint itt is.
Zseniálisan van beleszőve az anyaság meg a holokauszt témája is. Ez utóbbi engem durvábban elkapott, de az előbbi is igen felkavaró volt, főleg az utolsó jelenetekben, amikor már a csúcsponton van a cselekmény.
Bizonyos értelemben a boszorkányság témája fel is oldódott ebben a sok másik rétegben, de nem tudtam eldönteni, hogy ez inkább a javára vagy kárára lett volna. Tisztának mindenesetre nem mondanám.
Biztos újra elő fogom majd szedni idővel, mert sok-mindent észrevennék még benne, olyan sok a rétege.

KyKy

No, hát újfent egy alkotás, amihez úgy tűnik, nem vagyok elég kifinomult. Számomra ez az alkotás egy katyvasz volt, nem jött át a lényeg, néhol túlzottan lassú és vontatott volt, miközben bevágtak egy-egy durva jelenetet, hogy érezzük, ez azért egy horror. Valóban egész nyugtalanul néztem, egészen a végééig, ami viszont nagyon-nagyon sok és érthetetlen volt, arról nem is beszélve, hogy a pszichológus bácsikának a történetét nem is tudom hova tenni, mert nem látom az összefüggést. Egyszer megnézhető volt, de többször nem szeretném, mert egyáltalán nem hatott rám úgy, mint amiről mindenki beszámol. Igen, tudom, ejnye nekem és a túl egyszerű fejemnek, de nem érdekel, vállalom.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján