Sabrina hátborzongató kalandjai (2018–2020) 160

Chilling Adventures of Sabrina
60' · amerikai · dráma, fantasy, sorozat, thriller, horror 16
4 évad · 36 rész

A sorozat az Archie comics univerzumában jelenik meg, és a Riverdale spin-off-jaként érkezik. A félig boszorkány, félig ember Sabrina Spellman nehéz helyzetbe kerül, amikor betölti a 16. életévét: el kell döntenie, hogy a természetfelettit vagy a hétköznapit választja, ugyanis nem lehet… [tovább]

angol
angol
magyar
angol · magyar
angol · magyar

Képek 51

Szereposztás

Kiernan ShipkaSabrina Spellman
Ross LynchHarvey Kinkle
Lucy DavisHilda Spellman
Richard CoyleFather Blackwood
Tati GabriellePrudence
Abigail F. CowenDorcas
Adeline RudolphAgatha
Michelle GomezMary Wardell
Miranda OttoZelda Spellman
Chance PerdomoAmbrose Spellman

További szereplők

Kedvencelte 68

Várólistára tette 216


Kiemelt értékelések

Charityy 

A második évad klasszisokkal jobb lett, az első inkább csak egy bevezetés volt. A második viszont pörgős, izgalmas és teljes mértékben a boszorkányokról szól. Alig várom a következő évadot.
Team Nicholas

MrsCumberbatch 

Őszintén, még mindig bajban vagyok az iránt, hogy hogyan érzek a sorozat iránt. Naponta változtattam a csillagokat, hol többet, hol kevesebbet adtam rá. És hogy miért? Magával ragad a sorozat, nehéz leállni hajnali 2-3-ig néztem a részeket, mert egyszerűen vártam, hogy mi sül ki belőle.
► Tehát, rossz nem lehet, hiszen magával ragad és nehéz leállni.

De ott a rengeteg sületlenség, amire egyáltalán nincs értelmes magyarázat és nem is törik magukat a készítők, hogy megválaszolják. Vagy – ami még rosszabb – talán fel se tűnik nekik, a hiányosság, nem tudom. Nem is akarnak rá válaszolni, mert úgy gondolják, hogy lényegtelen, ne foglalkozzon vele senki… Vagy hogy majd később megválaszolják. De nekem egy idő után, ez a túlhúzás, túlnyújtás, nemtörődömség sok lesz… Túl sok. Felesleges. Elrontja a sorozatot.
► Tehát, még sem olyan jó, mert ezek a nyitott kérdések egyszerűen nem az érdeklődést tartják fent, nem az új részt fogom várni. Hanem egyszerűen megunom és felhúzom magam, hogy nem hajlandóak normálisan kidolgozni valamit…

De! Ami a legjobban zavar ebben és nem vagyok hajlandó 4 csillagnál többet adni a sorozatra az az, hogy az elején még egy izgalmas, horror-fantasy volt.Egy újabb jó kis boszorkányos sorozat. De aztán színre lépett undorító nyálgép Nicolas és az egész egy rettenetesen gáz tini-drámára váltott át. Már nem a mágia állt a középpontban, hanem az, hogy Sabrina élete első szerelmét, a kedves, rendes Harvey-t vagy az első alakommal félre lépő Nickyt válassza. Az erőltetett spoiler kapcsolatától meg hányok. Tök felesleges és semmi értelme. Nem. Illenek. Össze. Nem. Nem. Nem.

Ó, és amúgy, félre értések elkerülése végett megjegyezném, hogy NEM azzal van bajom, hogy ez reboot. Nem vagyok egy földhöz ragadt ember. Nem szokott zavarni, hogy mennyi átfedés van (vagy éppen nincs) egy eredeti és egy remake sorozat/film között ott van pl a Charmed. Mind a kettő változatot imádom, de azért a jól bevált dolgokon nem kéne változtatni. Sabrina és Harvey egymásnak lettek teremtve. Kész. Pont. És mivel ez jelenleg spoiler nem tűnik túl valószínűnek, sose fog igazán tetszeni. És igen, nagyon szíven szúrt, hogy Salem itt nem beszél. De megértettem a miértjét. Az eredeti vígjáték volt és Salem beszédje hatalmas poén forrás volt. Ez mivel egy horror-fantasy, ezért egy fújtató, vicsorgó, nyávogó macska jobban illik ide, hiszen az félelmetes tud lenni. Szóval ja, ezt is elengedtem, főleg mivel macska bolond vagyok és imádom ezt a kis cukorfalatot. De az elején ez akkor is zavart.

Oké, utoljára írtam újra nulláról..

mary_chan 

Mindegyik évada nagyon tetszett ennek a sorozatnak. Nem tudtam először mi is várható ettől az újraértelmezéstől és tartottam is tőle kicsit, de egyáltalán nem csalódtam. Pörgős, hangulatos és teljesen leköti az ember figyelmét. A régi Sabrina sorozat nekem nagyon nagy kedvenc és anno a záróvizsga előtt végig néztem a teljes sorozatot.

chibizso

Ha a következő évadban az írók kilépnek a tinédzser történetek védőburkából, a Chilling Adventures of Sabrina egy izgalmas sorozattá válhat, és esetleg olyan kultikus státuszba is léphet, mint anno a Buffy, a vámpírok réme.

Minden hibája ellenére a Chilling Adventures of Sabrina egy atmoszférájában és boszorkány szereplőiben szórakoztató tinisorozat rengeteg potenciállal. Az évadzáró cliffhangere és tíz rész alatt megemlített fajok és szerepkörök, mint az elátkozottak és a boszorkányvadászok bőven fenntartják a néző érdeklődését a következő évig. A december 14-én érkező karácsonyi epizódban kiderül, milyen irányban terveznek elindulni a készítők.

Bővebben: https://roboraptor.24.hu/2018/11/19/a-tiniboszorkany-bu…

Gothic01 

Az atmoszférája nagyon érdekes és erőteljes, – ez az, amibe elsőként beleszeret a néző – kiemeli és jól láthatóan elhatárolja a műfajbeli társai közül, ebben az évszázadban, ennyi történet után ezt igencsak nagy kihívás elérni, de valóban olyan, mintha egy új világba, egy másik, önálló rend szerint működő világba kalauzolna. Ugyanis az egész… annyira friss és szokatlan, döntő többségben nem a szokásos kliséket durrogatja, ha pedig elő is vesz egy ilyen klisét, akkor olyan irányba csavarja, olyan módon tálalja, amivel csodálatot vált ki az egyedisége felett, nem pedig szemforgatásokat, mintegy „pff, megint egy epizód, ahol a karakterek csak álmodnak”. Ez az újító, felrázó, átértelmező mentalitás pedig már csak azért is nagyon tetszett nekem, mert tökéletesen idomul a főszereplő személyiségéhez, és mert mondanivalót közvetít, gondolkozásra sarkallja az embereket.

Sabrina Spellman minden tekintetben egy nagyon progresszív főhősnő, akit rövid időn belül a kedvenc karaktereim közé is soroltam, ahol a helyét olyannyira megtartotta, hogy még a harmadik évadban is képes voltam rácsodálkozni, avagy csodálni érte, mennyivel különb a társainál, mennyire nem hajlandó elkövetni azokat a bugyuta, felesleges bonyodalmat és drámát generáló hibákat, amiket a YA történetek kedvelői már kénytelen-kelletlen megszoktak. Közel sem egy óbégató liba, akit a mellékszereplők tartanak csak életben, és akiről pusztán a környezete állítja, hogy mennyire értelmes, felnőttes és erős személyiség, miközben a néző ezekből a vonásokból nem érzékel semmit. Ezeket a jellemvonások szünet nélküli beszédes tettekkel kerülnek bizonyításra, bemutatva egy modern, tájékozott, okos tinédzsert, akinek van egy képe a világról, akinek vannak elvei, és aki nem utolsósorban egy remek példaképalany a többi 15-16 éves lány számára.

Számtalan olyan kritikát olvastam, amiben a sötéten paranormális, horrorisztikus légkört, bizonyos karakterek személyiségét és egyes szálak alakulását kérték számon a szérián, hangot adva a csalódottságuknak, miszerint a ’96-os sorozatban nem így voltak. Én meg nem igazán értettem, hogy ezek miből fakadnak, hogy honnan jön ezeknek a be nem teljesült elvárásoknak a siratása. Fontos letisztáznunk, hogy a Chilling Adventures of Sabrina NEM a Sabrina, a tiniboszorkány rebootja vagy remakje. Ez a sorozat ebben a formában, horror kivitelben jelent meg az Archie Comics képregényei között, a Rivardale képregények és sorozat egyik spin-offjaként, egy külön téma a ’96-os sorozat, és egy külön téma ez. Értelmetlen egymáshoz méregetni őket, pláne hibaként felróni ennek, hogy nem igazodik a másikhoz, mikor nem szolgáltat számára alapozást. Már a hangvétele is merőben eltérő a Chilling Adventures of Sabrinának, sokkal komolyabb, a cselekmény mellett teret kap a genderkérdés fejtegetése; feminizmus, biszexualitás, transzneműség, szó esik iskolai zaklatásokról, ehhez asszisztáló tanárokról, alapvető szociális viselkedésről, a hagyományokhoz való hozzáállásról, betegségről, vallásról, családtag elvesztéséről, identitáskeresésről, és nem limonádé stílusban. Magyaráz, érvel, szemléltet.

Még szót ejtenék Ms. Wardwellről: Egyszerűen imádom ezt a nőt! Agyafúrt, racionális, határozott, erős, igazi célratörő stratégiai gondolkozó és játékos, valamint rendelkezik azzal a fajta nyers, szarkasztikus stílussal, amivel képtelen vagyok betelni; egy lehengerlő jelenség, egy olyan karakter, aki már akkor ellopja a showt, ha meg se szólal, csak jelen van. Akivel minden körülmények között számolni kell, aki irányító szerepet tölt be, és állandóan forral valamit, amivel felkavarhatja az állóvizet. Félelmetesen hatékony játékos, megkérdőjelezhetetlenül Ms. Wardwell áll a sorozat táplálékláncának a csúcsán, Michelle Gomez pedig egyszerűen zseniálisan alakítja.

Teljes, részletes értékelés a blogomon:
Első évad: https://goodbye-agony.blogspot.com/2020/07/chilling-adv…

theodora 

Kicsit tartottam ettől a sorozattól, mert gyerekkorom kedvence volt a Sabrina a tiniboszorkány – nem tudtam, hogyan fog működni a sötétebb hangulattal. Az első részektől behúzott, szóval működött :D Elolvastam a Boszorkányszezon előzményregényt, ami ráhangolt erre az új világra és az is tetszett.
Már nézem is a második évadot!

piciszusz 

Nekem ez nagyon bejött. Nem az a tinimaszlag, mint ami anno ment, darkos, izgalmas, várom a folytatást! :)
A 3. évad már elég langyi volt nekem, Sabrina oké hogy tini, de iszonyat buta is néha. Most is jó nagy szart kavart magunknak.

h_grett

Nem tudom, miért nézem…talán csak nézeti magát. Egyrészt para, én nem igazán bírom az ilyesmit. :D másrészt Harvey az agyamra megy, de lassan Sabrina is.
2.évad sokkal, de sokkal jobb. Ha az elsőnek nem adtatok esélyt, talán a másodiknak igen!

Szencsike 

3. évad után (2020. január):
Elképesztően gyerekes évad volt, Sabrina gyakorlatilag ugyanabban a részben csinált valamit, majd annak az ellenkezőjét, mert egyszerűen csak annyira ostobán írták mg a sztorit, hogy egyik végletből a másikba kellett esnie a csajnak. Nagyon gyerekes húzásokat írtak bele ebbe az évadba, egyedül Hilda, Ambrose&Prudence karaktere maradt normális. Zelda egyszerűen azt se tudta mit csináljon, egyszer ezt, aztán azt, nagyon sok elpazarolt lehetőség volt ebben az évadban… Az évadzáró érdekes volt, de alapvetően a „két Sabrina” szálat hogyan fogják feloldani, de csak azt remélem, hogy ennél rosszabb nem lesz, mert ez az évad nagyon a mélypontja volt a sorozatnak.

2. évad után (2019. május):
Az első évadhoz képest, sokkal mozgalmasabbra sikerült az évad, és szerencsére sok jó fordulatot írtak a történésekbe. Sabrina hozta a formáját (=megy a saját feje után, tök mindegy, hogy ki mit mond) és végre a „muglik” története is jól alakult. Jó évad volt, jó fordulatokkal (Zeldát és Hildát végre igazán jól mozgatták és Ambrose is több szerepet kapott. A Luciferes szál érdekesre sikerült, és lezárás alaposan feladja a leckét a harmadik évadra.

Sabrina történetét én a Melissa Joan Hart-féle verzióból ismertem csak, ami aranyos és cuki volt. Úgy kezdtem bele, hogy nem tudtam, hogy mire számítsak, így valahol a kellemes-elfogadható között ingadozik a véleményem. Nem ismerem az eredeti alapot, így csak az adaptációt értékelem. Ez a verzió tinis, darkos, polkorrekt, és kiszámítható volt.
Tinis, mert megvan benne minden, ami egy tipikus tinisorozathoz kell: szerethető főszereplők, gonosz csajok, szerelem… és a karakterek elmehettek volna egy normális világban játszódó tinisorozat karaktereinek is, annyira klisésre sikerült megírni néhány dolgot.
Darkos, mert többé-kevésbé újat nyújtott a természetfeletti világgal kapcsolatban. Érdekes volt a boszorkányok új megközelítése, bár a sátánizmus a sorozat végére számomra elég erőltetetté vált. Sajnálom, hogy a mágusiskolából csak a kötelező zaklatást láttuk, mert érdekes lett volna belepillantani a működésbe.
Polkorrekt, mert megvannak a kötelező LMBT karakterek.
Kiszámítható, mert igazi meglepetés nincsen benne, főleg ha egyes karakterfejlődéseket nézünk: Sabrinának megvolt a kötelező „jót akart, de rosszul sült el momentum”, ami végül az ő végjátékához vezetett el. A Twisted Sisters a tipikusan bully karakterek, pedig belőlük még jó sok mindent ki lehetne hozni. Ambrose is csak volt, egy-két odavetett félmondaton kívül szinte alig volt szerepe, csak mint „tanácsadó” funkcionált. Hilda és Zelda néni a „jó zsaru” és a „rossz zsaru”, de mintha őket sem merték volna igazán kihozni a karakterük komfort zónájából. Talán akit jól mozgattak az Ms. Wardwell, lesz még meglepetés, ha az ő kilétét sikerül felfedni. A történetvezetés is amolyan „tipikus” volt: kellő mennyiségű dráma, romantika, móka váltotta egymást, de valahogy nem ütött igazán semmi.
Nem tudom meghatározni mit is érzek a sorozattal kapcsolatban, mert potenciálja bőven van, főleg úgy, hogy már a 3-4. évadot is berendelték. Követni fogom mindenképp, mert kikapcsolódásnak egészen kellemes, de nem lett belőle világmegváltó sorozat.

tataijucc

Az én legnagyobb bajom az, hogy hajt a kíváncsiság. Az első évad még egészen jó volt, de arra se mondanám igazán, hogy tetszett. Aztán jött ez a második évad; a második epizódnál egészen masszív késztetést éreztem, hogy hagyom az egészet a fenébe, de aztán jött az a bizonyos kíváncsiság… kétségtelen, vannak jó momentumok a sorozatban, de főként nem bírom. Nem mellesleg, míg az első évad erénye abban mutatkozott meg, hogy nem vette magát komolyan, addig ez a következő évadra teljesen megszűnt.


Népszerű idézetek

AdriennKanter 

Ambrose: Where’s Aunt Hilda?
Zelda: She annoyed me, so I killed her and buried her in the yard.

1. évad 2. rész
h_grett

Harvey: So dragging souls to Hell is like, what, your after-school job?
Sabrina: Uh, kind of.

AdriennKanter 

Ambrose: And what time will we be spellcasting?
Sabrina: Midnight-ish.
Ambrose: The witching hour? Spooky.

1. évad 1. rész
AdriennKanter 

Ambrose: I’m not proud of it but I was arrested for trying to blow up the Vatican.

1. évad 4. rész
pvik13 

Nobody's ever beaten the Devil, but you just might.

1. évad 3. rész
Nocharity 

– Most, hogy megetted, mondd, milyen íze van a szívednek?
– Keserű.

AdriennKanter 

Sabrina: I want freedom and power.
Prudence: He will never give you that. The Dark Lord. The thought of you, of any of us, having both terrifies him.
Sabrina: Why is that?
Prudence: He’s a man, isn’t he?

1. évad 2. rész

Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján