A végső megoldás: Halál (Alien 5.) (1992) 193

Alien³
114' · amerikai · akció, sci-fi, thriller 18

Bár Ellen Ripley sikeresen megmenekült, amikor űrhajója lezuhan a Fiorina 161 bolygón, a balesetet Newt és Bishop nem éli túl. A Fiorina 161-rol hamar kiderül, hogy a bolygó nem más, mint egy fegyenctelep, ahol a magukra hagyott rabokra van bízva, hogyan maradnak életben. Ripley-nek hamar rá… [tovább]

angol

Képek 37

Szereposztás

Sigourney WeaverEllen Ripley hadnagy
Charles S. DuttonDillon
Danny WebbMorse
Lance HenriksenBishop
Charles DanceClemens
Pete PostlethwaiteDavid
Brian GloverAndrews
Ralph BrownAaron ('85-ös')
Holt McCallanyJunior
Paul McGannGolic

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 42

Várólistára tette 32


Kiemelt értékelések

LukeSkywalker 

Az Alien számomra mindig trilógia marad. Az Alien-sorozat ugyanolyan érdekes, mint a klasszikus Star Wars trilógia, hiszen mindegyik részt más-más rendező készítette, ezáltal három teljesen eltérő stílust és látványvilágot képvisel, miközben ugyanannak az univerzumnak szerves egységei. És szerintem ez előnyére vált. Az első rész a ’70-es években elképzelt jövőt mutatja be, a második a ’80-as évekét, míg a harmadik már ’90-es évek eleji naturalista hangulatot ölt (érdekes, hogy mennyire hasonló látványvilágot alkot meg három évvel később Fincher a Hetedikben – lásd sötét, koszos, mocskos sikátorok).

Ismert, mekkora káosz uralkodott a forgatáson. Nos, mindennek – szerintem – nincs semmi nyoma a film egyetlen filmkockáján se. Az egyik leghangulatosabb sci-fi horror jött létre, ami operaszerű, kellően drámai és melankolikus, szomorú és meglepően merész végkifejlettel zár le egy legendát.
Egy magabiztos, egyedi látásmóddal rendelkező rendező munkáját látjuk a vásznon.
Ami méltó Scott és Cameron hatalmas hagyatékához. Ahogyan Elliot Goldenthal Wagner-i léptékű filmzenéje is csodálatos utódja és egyenrangú partnere Jerry Goldsmith méltóságteljes és James Horner militarista zenéjének.
Ráadásul az első két Alien-filmhez hasonlóan a harmadik rész is nagyszerűen vészelte át az azóta eltelt évtizedeket, mit sem veszítve vizualitása erejéből. Sajnálatos, hogy David Fincher ennyire elhatárolódott ettől a filmtől, mert szerintem az egyik legjobb munkája, a Hetedik és a Harcosok klubja után talán a legjobb. Amire én a helyében nagyon-nagyon büszke lennék még mindazok után is, ami történt.

Az Alien3 abszolút önálló egyéniséggel és rendezői koncepcióval bíró alkotás, ami nagyszerű lezárása minden idők egyik legjobb science-fiction sorozatának.

R.I.P. Ellen Ripley
(1979 [2092] – 1992 [2179])

1 hozzászólás
Blissenobiarella 

Néhány nap eltéréssel kétszer is megnéztem a filmet, de valójában két különböző filmet láttam. Első alkalommal a DVD-verziót, másodszor a rendezői változatot tekintettem meg. Utóbbi annyival többet nyújt, hogy elmondani is nehéz. Valóságos csonkításnak tűnik utána az a verzió, amit 20 éve ismerek.
Arról nem is beszélve, hogy jelentős különbségek is vannak a két történet között, a rendezői változatban egész jelenetek is másképpen történnek. Nem tudom, mennyi lehet ebből, nekem igazából kettő tűnt fel:
spoiler
spoiler
Bizonyára van még több is.
Bárki, aki arra adná a fejét, hogy megnézze ezt a filmet – akár látta korábban, akár nem – csak és kizárólag a rendezői változatot tekintse meg, mert sokkal többet nyújt.

Nekem a sorozatban ez a rész a kedvencem. Kiválóan eltalálták a hangulatát, az elhagyatott, kies börtöntelep megjelenítése is magával ragadó. A sorozattól megszokottan a látványra nem lehet panaszunk, ahogyan az izgalom hiányára sem.
A történetek közül is ezt szeretem a legjobban, könyvformátumban is ez tetszett a leginkább. Nem annyira akciófilm, mint A bolygó neve: Halál, ismét kicsit lassabb folyású filmmel van dolgunk, de egy percig sem unatkozunk mert tudjuk: hőseink halálra vannak ítélve, amíg ki nem találják, mihez kezdjenek a szörnyeteg ellen. Vagy még utána is?
spoiler

2 hozzászólás
AniTiger

Nem a legjobb, de szeretem. Nem tud olyan későn lenni, hogy ne nézzem meg, ha meglátom a tévéműsorban. :D

1 hozzászólás
csartak 

Unokahúgomat nagyon érdekli az Alien univerzum, így nemrégiben folytattuk az ismerkedést a sorozattal. Én is viszonylag régen láttam már, így szívesen néztem újra. Clemens nagyon szimpi figura, őt eléggé sajnáltam, és főleg azt ahogyan bevégzi. A kutyás rész meg elég hihetetlen.

3 hozzászólás
Kopaszkutya 

Ezzel a résszel kezdte el hanyatlását a sorozat sajnos. A koncepció nem volt rossz, próbáltak visszamenni a kezdetekhez, de ez nem nagyon sikerült. Aki újranézné, az mindenképp a bővített változatot nézze, mert találni fog benne új dolgokat is.

Nagareboshi_GIN 

Igazán sajnálatos, hogy sokan a tetralógia leggyengébb darabjának tartják, holott egyáltalán nem sokban marad el az első két epizódtól. A legnagyobb probléma egyértelműen a forgatási káosz, amiből egy koherens darabot kellett összehozni. Ez pedig véleményem szerint sikerült. Lehet kritizálni, hogy miért kellett a második rész karaktereit megölni, meg hogy a tojás hogy is került fel az űrhajóra, de szerintem ezek olyan dolgok, amiken bőven túl lehet lépni. Nekem személy szerint az első megtekintésnél is tetszett, hogy Ripley-n kívül nem maradt más túlélő az előző részből, ugyanis ezzel Ripley ismét azt élheti át, mint az első rész végén, csak itt hosszabb játékidővel. Ami miatt nagyon működik nekem ez a rész, az a dráma, a karakterek és a zene. A végkifejlet véleményem szerint egy méltó búcsú a főhősnőtől, amíg pedig addig eljut, az szintén remekül lett ábrázolva. A karakterek közül őszintén megmondondom, hogy senki sem zavart. Mindegyiket tudtam legalább kedvelni, míg a széria többi részében indig volt 1-2, akinek a halálát kívántam. A zene pedig, talán a legjobb az összes közül. Számomra az Alien 3 egy remek film, melyet bármikor szívesen előveszek az első két résszel egyetemben, mivel annak ellenére, hogy mind a három eléggé más-más stílusban készült, mégis egy nagyon koherens egészet alkot, melyet kár volt folytatni.

Stone 

Szintén moziban, szintén apuval. Le is zártuk magunkban a sorozatot, rohadtul sajnáltam Newtot és Hickset. Amennyit küzdöttek az előző részben… Why the sacrifice?

Emerson 

Újabb special edison-ös nézés a maga két és fél órájával. Nálam ez a rész vezet. Eleve a helyszín is sokat dobott a latba, az pedig csak hab volt a tortára, hogy a rendezőnek hála a stáb is csupa britből állt. Na és Ripley-n is átment a nullás gép. Szerintem ezt ma sem tudták volna látványosabban megcsinálni (és most nem a fodrászkodásra értettem).

Negative_Singularity 

Számomra a leggyengébb rész a szériából, mégsem tudom nem imádni (tudom, a rendezői, hosszabb változat ezerszer jobb, sajnos még nem láttam, menthetetlenül a klasszikus verzió híve vagyok, de hamarosan pótolni fogom). Ripley kopaszon valami eszméletlenül szexi, kedvenc női karakterem, és ezen a gyengécske film sem tudott változtatni. Mit gyenge! Más! Ez is Alien, ez is extázis, ez is az a jellegzetes atmoszférájú film, ami beszippant és nem ereszt. Máris újra akarom nézni :D

Tony128

Nekem ez a rész a csúcs. Tetszett a hangulata, a helyszín, és úgy az egész kivitelezés, színészekkel együtt. Méltó lezárásnak tartom, és sajnálom, hogy az új film ezt a részt törölni fogja. Egyedül annak fogok örülni, ha Hicks megmarad :)


Népszerű idézetek

Negative_Singularity 

– Francba!
– Ne káromkodj!
– A franc nem Isten ellen való.

LukeSkywalker 

Ellen Ripley: Ne félj tőlem, én is a családhoz tartozom.

Treszka

Minden magban benne van egy virág ígérete. Minden halálban, bármily jelentéktelen, benne van egy új élet, egy új kezdet reménysége.

LukeSkywalker 

Andrews: Ezt a gyermeket és ezt a férfit a te gondjaidra bízzuk, ó, Uram! A testük elhagyta már éjszakánk sötétjét, ők már megszabadultak az árnyékvilág minden fájdalmától. A gyermek és a férfi eltávoztak a másvilágra. Most már az örök élet az osztályrészük. Hamut a hamunak, port… a pornak.
Dillon: Miért? Miért az ártatlanok bűnhődnek? Mi végre az áldozat? Mi végre a fájdalom? Nincs ígéret… és nincs bizonyosság. Csak annyi, hogy egyes választottak elnyerik az üdvösséget. E gyermek már sosem ismeri meg a hátrahagyottak fájdalmát és szenvedését. Testüket ujjongó szívvel adjuk át… a megsemmisülésnek. Mert minden magban benne van egy virág ígérete. Mert minden halálban, bármily jelentéktelen, benne van egy új élet, egy új kezdet reménysége. Ámen.


Folytatása

Összehasonlítás

Alien


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján