Sci-fi zóna

Kritizátor 
Sci-fi

Soha se hittem volna, hogy egyszer valaha el fog majd jönni ez a pillanat. Aztán persze valakik csak gondoskodtak róla, hogy mindez mégis megtörténjen. Ugyanis ez a cikk is meg kell hogy kapja a tabumentes jelzőt. Egyfelől mert maga az alkotás kapcsán akkora botrány lett, hogy az társadalmilag elég érzékeny témává tette ezt az egészet. Másfelől pedig azért, mert őszintén bevallom, hogy most kivételesen szeretném széjjel szedni ezt az alkotásnak csúfolt valamit. Ugyanis az, amit az Acolyte, avagy magyar címén az Akolitus kapcsán műveltek, az egyszerűen nem érdemel másmilyen bánásmódot. Szóval készüljön fel mindenki, mert ez most elég hosszú és meglehetősen durva lesz.

A teljes kritikát itt találjátok: https://www.kritizator.hu/zavar-tamadt-az-eroben-star-w…

Kapcsolódó filmek: Az akolitus (2024–)

Az akolitus (2024–)

Kritizátor 
Sci-fi

Az AI tavalyi közjószággá válását követően a témát övező diskurzusok, az azt boncolgató tudományos és művészeti munkák újabb impulzust kaptak, így nem meglepő, hogy a filmstúdiók is igyekeznek megülni ezt a hullámot. De vajon szorult még mondandó úgy általánosságban amerikai filmbe? Ha igen, azt nem az Atlas támasztja alá.

A teljes cikket itt találjátok: https://www.kritizator.hu/alsopolcos-sci-fi-a-mesterseg…

Kapcsolódó filmek: Atlas (2024)

Atlas (2024)

Kapcsolódó művészek: Jennifer Lopez

Kritizátor 
Sci-fi

Valamiért kialakult a világban egy olyan nézet, hogy minden, ami rajzolt per animált az csak is gyerekeknek készült tartalom lehet. Ugyan az utóbbi időkben ez a nézet valamelyest némileg árnyalódott, azonban még mindig vannak olyanok, akik hogyha meglátják, hogy valami animációs tartalom akkor attól instant távol maradnak. De még akkor is hogyha az az adott alkotás éppenséggel egy általuk kedvelt franchise-hoz tartozik. Éppen ezért hiába vannak sokan, akik szeretik a Star Wars-t, az olyan animációs sorozatoktól, mint a Klónok háborúja, vagy a Lázadók, vagy a Tales of the Jedi távol tartják magukat. Aztán meg persze panaszkodnak, hogy az ezekre épülő élőszereplős sorozatokat meg nem értik, lásd Ahsoka sorozat. Hasonló a helyzet a The Bad Batch-csel is, aminek továbbra sem vagyok hajlandó kimondani a magyar nevét, ami bár kétségkívül a Lucasfilm egyik csúcsterméke és feltehetően épül fog még rá egy-két sorozat vagy film, mégis sokan kihagyják, mondván hogy ez animációs, akkor ez biztos valami gyerekeknek gyártott vacak. Pedig a The Bad Batch se nem vacak és rohadtul nem gyerekeknek gyártott tartalom.

A teljes kritikát itt találjátok: https://www.kritizator.hu/a-selejtezes-vege-star-wars-t…

Kapcsolódó filmek: Star Wars: A Rossz Osztag (2021–2024)

Star Wars: A Rossz Osztag (2021–2024)

Kritizátor 
Sci-fi

Dűne ide, Dűne oda, nem csak Frank Herbert klasszikus űreposza érkezett a második felvonásához. Zack Snyder évtizedek óta rendez képregényadaptációkat, és úgy döntött, a sci-fi és fantasy világok fölépítésében magára szedett tapasztalatot ezúttal egy vadonatúj, 100%-ig saját kútfőből származó fantáziavilágban kamatoztatja. A decemberben kijövő első felvonás olyan lett, amilyen várható volt – nem jó. Mondhatni pocsék.

A teljes kritikát itt találjátok: https://www.kritizator.hu/az-ev-legrosszabb-filmje-rebe…

Kapcsolódó filmek: Rebel Moon – 2. rész: A sebejtő (2024)

Rebel Moon – 2. rész: A sebejtő (2024)

Kritizátor 
Sci-fi

Miután 2077-ben kitört a Nagy Háború, és a világ vezető hatalmai bevetették a teljes nukleáris arzenáljukat, egyetlen nap leforgása alatt az egész Föld egy radioaktív pusztasággá vált. Az addig ismert emberi civilizáció megszűnt létezni, és csak a földbe vájt atombiztos bunkerekben, az úgynevezett Menedékekben maradt fenn.

A teljes kritikát itt találjátok: https://www.kritizator.hu/a-vilagvege-meg-soha-nem-volt…

Kapcsolódó filmek: Fallout (2024–)

Fallout (2024–)

Kritizátor
Sci-fi

A történet közvetlenül a három évvel ezelőtti film után veszi fel a cselekmény fonalát. Némi emlékeztető után vissza is térünk az Arrakisra, ahol Paul és Jessica próbál beilleszkedni a bolygó nomád népe, vagyis a fremenek közé. Ez azonban nem megy zökkenőmentesen, mivel a Harkonnen elnyomás miatt kémeknek hiszik őket és nem akarják közösségük tagjaiként kezelni az új látogatókat. Stilgar azonban próbál mindenkit megnyugtatni és felelősséget vállal Paulért és anyjáért, már csak azért is mert ő hisz abban hogy az ifjú Atreides lesz az, aki végleg felszabadítja őket a rabszolgasorból. A Giedi Prime-ról visszatérő Harkonnenek ugyanis újfent átvették az Arrakis feletti uralmat és azon fáradoznak, hogy kitermeljék a fűszert. Ezt azonban a fremenek nem hagyják és több gerilla akció során borsot törnek az elnyomóik orra alá.

A teljes kritikát itt találjátok: https://www.kritizator.hu/feltarul-az-arrakis-igazi-arc…

Kapcsolódó filmek: Dűne: Második rész (2024)

Dűne: Második rész (2024)

Kapcsolódó művészek: Hans Zimmer · Christopher Walken · Dave Bautista · Stellan Skarsgård · Léa Seydoux · Rebecca Ferguson · Javier Bardem · Austin Butler · Josh Brolin · Greig Fraser · Denis Villeneuve · Zendaya · Florence Pugh · Timothée Chalamet

Kritizátor 
Sci-fi

A jövőben az emberiség már elkezdte kolonizálni a világűrt, a Földtől távoli rendszerek gyarmataira pedig nagyvállalatok szállítóhajói viszik az ellátmányt és az utasokat. Ilyen hajó a Demeter 227 is, ami útja során egy instabil csillag napkitörése miatt működésképtelenné válik, a legénységnek pedig menekülnie kell. Egy félreeső bolygón, a Vestán találnak menedéket, ahol burjánzó növényzetet és a földiekre semmilyen formában nem emlékeztető állatokat találnak. Telnek a napok, hetek és hónapok, miközben a Demeter legénysége próbál túlélni a számukra idegen és ellenséges környezetben. De mindez megváltozik, amikor a Demeter letér a bolygó körüli pályáról, és lezuhan.

A teljes kritikát itt találjátok: https://www.kritizator.hu/hajotorottek-a-vilagurben-sca…

Kapcsolódó filmek: Scavengers Reign (2023–2023)

Scavengers Reign (2023–2023)

TribeBubu 
Sci-fi

A Netflix Terminátor-sorozatot gyárt, ami egy apró csavarral komplikálja az unásig ismert történetsémát

https://hu.ign.com/terminator-the-anime-series/91227/ne…

https://youtu.be/KedFX1pn2kA