Kedvencelte 17

Várólistára tette 146


Kiemelt értékelések

Lunemorte 

Mind őrültek vagyunk, maximum nem nyerítünk. Jobb esetben…A szerelmi szál tök felesleges volt, fárasztott. Ben Kingsley és a hangulat miatt viszont megérte.

Törpillaa 

Ez nagyon beteges egy film és soha nem szeretnék egy ilyenbe kerülni, ahol ehhez hasonló beteg ember irányítja az egészet. :D A felétől már kezdtem unni, már nem először láttam. Mire végére ért teljesen elszabadult a pokol, annyira beteges ez az egész. Nagyon pörgős, kiszámítható mi fog történni, de így is tökéletes. A szereplők nem lettek kedvencek, de nem volt velük semmi bajom.

sempiternalsoul

Én vagyok a lány, aki betegesen rajong az „elmegyógyintézet” témáért, azonban eközben retteg is tőle. Így miután megláttam a filmet snitten, azonnal várólistára tettem, hogy adok majd neki egy esélyt.
A sztori tökéletes volt, Poe-ban még nem sikerült csalódnom. Úgy egyáltalán. A filmet magát összességében jónak értékelném, viszont tény, hogy sokkal többet kihozhattak volna belőle.
A színészekről csak annyit, hogy bár elfelejteném őket Ben Kingsley és Michael Caine kivételével. A Viharsziget flashback rögtön előtört belőlem, mikor megláttam Kingsley-t mint az intézet igazgatóját, főleg, hogy a két jelenet elég erősen hasonlított egymáshoz. A történetet MÉG nem olvastam, azonban a karakter teljesen hitelesnek és kidolgozottnak tűnt. Kate Beckinsale-ről nem tudtam eldönteni, hogy most tényleg őrült, vagy egyszerűen csak bekerült oda, amit KIKÉREK MAGAMNAK. Edward Newgate-et legszívesebben addig pofoztam volna, amíg megtette volna élete első értelmes cselekedetét, de a film végén szerencsére magyarázatot szolgáltattak nekem arra, miért ilyen tesze-tosza, pipogya, szerencsétlen, jellegtelen, idétlen, már-már nőiesen naiv ez az alak. Az első száz percben legalább hússzor arcul csaptam magam (és az én ingerküszöböm még magasabb volt, mint a barátomé, aki szerintem megduplázta ezt a számot), az utolsó tízben viszont már tapsikoltam, hogy ez zseniális.
A zenéje nagyon tetszett, a vágással sem voltak problémáim, viszont a film hangulata olyan volt, mint amikor a Jóbarátokban Rachel hálaadásnapi desszertet készített, összeragadt két oldal és valami undorító kotyvalék lett a vége. Az eleje kellően rémisztő volt, elkapták a kor jellegét, volt hátborzongásom meg minden, majd a végére falusi „bucsut” varázsoltak a filmből. Lehetett volna szerintem sokkal groteszkebb, sokkal kontrasztosabb és sokkal ínyencebb, kár volt elrontani a vásári poénokkal. Az őrültek egy részéről pedig el sem hittem, hogy őrültek. (És itt bejön az alapkérdés, hogy ki is most akkor az őrült, amit szerintem Csehov ragadott meg legjobban A 6-os számú kórteremben; viszont itt nem a filozófiai magasságok magyarázzák meg azt, hogy egyszerűen másod- és harmadvonalbeli színészek rontottak el egy ilyen kiváló történetet.). Nem, nem tudnék jobban játszani, sőt, még ennyire sem, de van szemem és nézőként elvárhatom, hogy hiteles karaktereket kaphassak, ahogy a hentesnél is elvárhatom, hogy ne cukrásznak nézzem a mészárost.
Minden rossz ellenére szeretem ezt a filmet, mert kiváló a történet, Kingsley és Caine két főnök, voltak pillanatok, amiket nagyon elkaptak, és mert csak. Benyomás.

Emilie

Mivel betegesen imádom a viktoriánus kort, ez a film sem maradhatott ki a repertoárból. Féltem attól, hogy nem fog tetszeni, mivel elég sok negatív véleményt olvastam róla, de nekem tetszett. Sőt!! :))

Traclon

Ez tipikusan az az eset, amikor éjszaka elalvás előtt még kapcsolgatod a tévét, mikor az egyik adón pont kezdődik egy film, kíváncsiságból megvárod a címét, aztán két óra múlva azzal kapcsolod ki a készüléket, hogy igazi gyöngyszemre sikerült bukkannod (annakidején ugyanígy találtam rá a Good Will Huntingra és a Csokoládéra is). Igazi Edgar Allan Poe-s hangulat, Kate Beckinsale pedig az idő előrehaladtával csak egyre gyönyörűbb. Még a kötelező jellegű gagyi szerelmi szálat is meg tudom bocsátani, ha ő játsza a női felet. :)
A végén pedig sikerült beletenni még egy plusz csavart, amire végképp nem számítottam. Ezért külön pluszpont jár!

Pandalin 

Szerintem unalmas volt, már az elején elmondják, hogy mi a helyzet, így nem sokat kellett agyalni, a végére még megpróbáltak betenni egy fordulatot, de nem lett valami ütős. Kb. annyi volt a reakcióm, hogy aha jó… ráadásul, ahogy nézegetem a plakátot hát sokat elmond az is. Sokkal jobbra számítottam.

bubimentesvíz 

Hát én az agyamat eldobom :D Ez az utolsó 10 perc, szó szerint meglepődtem, én bármi másra számítottam csak erre nem. spoiler
Ahhoz képest, hogy én mennyire féltem, hogy nem lesz jó, nem fog tetszeni, pozitívan csalódtam. Az egész film hangulata engem kilóra megvett. Voltak pár dolgok amik miatt nem tetszett pár rész a filmből (néhol furák voltak a betegek; túl régen játszódik ahhoz, hogy én ezt befogadjam és abban az időben ijesztő minden, főleg így).
Ahogy most ránéztem plakátra túl sokat mutat. Mondjuk az, hogy én minden utánajárás nélkül (előzetes stb.) leültem megnézni ezt a filmet, és azt hittem, hogy Kate karaktere lesz itt a friss diplomás és a 40-es évek körül játszódik, közbe meg nem, annyira vicces mert a már a legelején pofára estem :D

LooneyLuna23

Mivel mind a viktoriánus kor, mind az elmegyógyintézetekben játszódó történetek nagyon érdekelnek, úgy tűnt, ez lesz az én filmem. Félig-meddig tetszett is, főleg a korhű külső és belső terek, valamint az azokat belengő vészjósló atmoszféra, és a szereplők is bőven okoztak meglepetést. A viszonylag hamar érkező fordulat dinamikussá tette a kezdetben lassú feszültséggel csordogáló elbeszélést, amit tovább mélyítettek a flashbackek. Az elmegyógyintézetek embertelen gyógyítási módszerei ellen és mellett érvelő táborok közötti ellentét érdekes kivonata volt az akkori korszak hozzáállásának, akárcsak az őrültség többféle formájáról vagy épp az őrültek észjárásáról megfogalmazott gondolatok. A film végén érkező újabb csavar elsőre meglepő volt, de utólag végiggondolva logikai hibát eredményezett, hiszen valamilyen szinten érthetetlenné tette a főhős addigi tetteit, s ez sajnos számomra eléggé elrontotta az élményt. Ettől függetlenül a színészgárdától teljesen elájultam (főleg Jim Sturgess két szép szemétől; bár nekem udvarolna valaki ilyen visszafogott tisztelettel és rajongással…), Michael Caine és Ben Kingsley jelenléte mindenképpen emelte a film értékét, ráadásul a szerepeik is érdekes és összetett figurák voltak. Összességében nézve én egy kicsit több borzongásra számítottam, de a látványa, a színészei és a történet bizonyos részletei miatt egyszer meg lehetett nézni.

Bubuckaja

Nagyon izgalmas és elgondolkodtató film arról, hogy voltaképpen mi is az őrültség.
Vitatható orvosi módszerek a XIX. és XX. század fordulóján vs. mentális betegek.
Némi gender mondanivalóval megfűszerezve.

EBrody

Sajnálom, hogy már ismertem azt a Poe-sztorit, amiből írták, így nem volt kellően fordulatos (bár mellettem ment a „híí-"zés, "hűű”-zés, „húú”-zás), de ettől függetlenül nagyon jó adaptáció, szép, izgalmas, elgondolkodtató.


Népszerű idézetek

Gothic01 

Newgate: De… de… ez nem erősíti a téveszméjét?
Lamb: De.
Newgate: Ö…ö… Nem akarja meggyógyítani a betegeit?
Lamb: Meggyógyítani? Mi okból?
Newgate: Hogy visszanyerjék a józan eszüket.
Lamb: És nyomorult emberré tegyünk egy boldog csődört?

Gothic01 

Lamb: A zene gyógyító erejével egy terápia sem vetekedhet.

Bogesxd 

Mind őröltek vagyunk, doktor. Csak egyesek nem eléggé, hogy elismerjék.

Bogesxd 

Egyetlen betegség sem olyan kegyetlen, mint az őrület, uram. Megfosztja az embert az értelmétől, a méltóságától, a lelkétől, méghozzá olyan lassan. Megváltás a halál.

Bogesxd 

Edward Newgate: Well, I've always been fascinated by the troubled mind.
Silas Lamb: So is a priest but he at least is guaranteed heaven. What do you hope to gain?
Edward Newgate: The satisfaction of helping those in hell. See, of all the afflictions, I can think of none more, more cruel than madness, sir. See, it robs a man of his reason, his dignity, his very soul. And it does so, so slowly, without the remorse of death.

Bogesxd 

Silas Lamb: But where we differ from other asylums is in the social station of our patients. All hail from the finest families in Europe. For instance, Terrance here is heir to one of the largest railroad fortunes in the continent.
Edward Newgate: And what is the nature of his disorder?
Silas Lamb: He suffers from an utter lack of interest in trains.

Bogesxd 

Lamb [to a patient who believes himself to be a horse]: Signore, give the gentleman his arm back or I shall be forced to withhold grooming for a week.
Newgate: You-You groom him?
Lamb: Small price to pay to keep him contented.
Newgate: Isn't that reinforcing his delusion?
Lamb: Yes.
Newgate: What, you don't attempt to cure your patients?
Lamb: Cure them? To what purpose?
Newgate: Well, to bring them back to their senses, of course.
Lamb: And make a miserable man out of a perfectly happy horse?


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján