2001 – Űrodüsszeia (1968) 163

2001: A Space Odyssey
160' · amerikai, angol · sci-fi, kaland 12

1 díj · 3 jelölés

Valamikor a távoli múltban, az emberiség hajnalán a különös, fekete monolittal való találkozásnak köszönhetően a majomemberek fölfedezik a tüzet és az eszközhasználatot. Évezredekkel később amerikai kutatók hasonló oszlopra bukkannak a Holdon, amely rejtélyes rádiójelet sugároz a Jupiter felé.… [tovább]

angol

Képek 9

Szereposztás

Keir DulleaDr. Dave Bowman
Gary LockwoodDr. Frank Poole
William SylvesterDr. Heywood R. Floyd
Douglas RainHAL 9000 (hang)
Leonard RossiterDr. Andrei Smyslov
Margaret TyzackElena
Robert BeattyDr. Ralph Halvorsen
Sean SullivanDr. Bill Michaels
Ann GillisPoole anyja
Vivian KubrickFloyd lánya
Hirdetés

Kedvencelte 45

Várólistára tette 119


Kiemelt értékelések

LoneWolf

Nagy sci-fi klasszikus és egyben művészfilm is, megértem, de ettől még nem kéne ennyire elvontnak, meg nyögvenyelősnek lennie. Egyszerűen untam, pedig imádom a műfajt. Lehet, hogy teszek még egy próbát, hátha megtanulom értékelni, nem tudom még…

7 hozzászólás
csgabi

Nagyon szeretem. Egészen fiatalon láttam először, és azonnal megszerettem. Tavaly volt, hogy másodszor is megnéztem, és a könyvet is elolvastam. Tetszett, hogy nem volt másítás a filmben – aztán elolvastam, hogy valójában a filmből készült a könyv. :-))
Tudom ajánlani ezt a klasszikust minden sci-fi rajongónak, és Snitt-tagnak.

10 hozzászólás
Blissenobiarella 

A film, amiről nem tudom eldönteni, melyik a nagyon sznobizmus: rossznak, vagy jónak nevezni.
Nem imádtam, mert nehezen élvezhető. De nincs mit tenni, egyszerűen zseniális.

2 hozzászólás
Valentine_Wiggin 

Nem merem lecsillagozni, mert érzem, hogy fontos a mondanivalója. De nem adok rá maximumot sem, mert azt a második rész kapta… egyszerűen abból az okból, hogy ha csak ezt a filmet látom, nagy eséllyel nem sokat értettem volna belőle.
Megjegyzem, túl sokat vártam tőle. Ez tény. Annyira az egekig magasztalták, annyira imádtam a sokszor lehúzott, gyengének minősített folytatását, hogy azt hittem, életem filmjét kapom majd. Ekkora elvárásoknak nehéz megfelelni, és a 2001 nem tudta átugrani ezt a lécet.
A film alatt többször kijelentettem, hogy a karakterek legtöbbje mintha gúnyolódna, piszkálódna az egész film alatt: Mikor Davidet és Franket interjúvolják, hét percet kell várni a válaszra, ami összesen annyi, hogy: „Minden csodálatosan megy. Jobban nem is mehetne.” Később Hal az intelligenciájáról beszél hasonlónak érezhető stílusban. Ezt csak azért tartottam fontosnak kiemelni, mert némely pontokon úgy éreztem: az egész film hasonló stílusban gúnyol engem. 2 órát vártam egy válaszra, ami nem érkezett meg. Bombáztak a kérdésekkel, Hal motivációiról, a küldetés pontos céljáról, a két-három mondatot kapott mellékszereplőkről, az élet és az intelligencia eredetéről… majd lejárt a két óra, és nem kaptam egyetlen választ sem, pusztán jó tíz percnyi zenével kísért, szép színekkel festett természeti képanyagot, mintha valaki rám parancsolt volna; „okos vagy lányom, kitalálod te ennyiből is, mit akarunk mondani”.
Nem éreztem az áradó információtömeget, pedig vártam. Ismételten, a nagy elvárásaim: életem filmjére készültem, de nem kaptam meg. Azt hittem, olyan tömör, lassú folyású, de végtelenül mély órákat kapok, amik után töprengve, és enyhe fejfájással fekszem le. De ez a két óra nem volt tömör, csupán két-három jelenetet tudok megemlíteni, aminek tényleg minden momentumára figyeltem, nehogy elszalasszak akárcsak egyetlen gondolatot. A többi gyönyörű képek, gyönyörű zene, dialógusok, zaj… és semmilyen szimbólum, semmilyen megmozgató üzenet, ez pedig elszomorított.
Természetesen el fogom olvasni a könyvet, mert biztos vagyok benne, hogy sok részletet kitisztít. Lehet újra megnézem a folytatást is. Mindenképp fantasztikus volt a filmben, hogy sok elemet sokkal reálisabban mutatott be, mint a műfaj mai képviselői (űrutazás hónapjai, leszállások, stb.), szépek voltak a képi megvalósítások a bakikkal együtt is, és hozzákötve a folytatás magyarázatait nagyon érdekes a filozófiája. Csak önmagában egyszerűen nem volt elég.

LukeSkywalker 

Minden idők legjobb science-fiction filmje, és minden idők egyik legfontosabb filmalkotása.
Az emberiség létezésének értelmét kutatja.
Művészi szintre emelt tudomány és fantasztikum, filozófia és még több.
Stanley Kubrick és Arthur C. Clarke időtlen remekműve. Egy évvel megelőzve a Holdraszállást!

(Külön érdekesség számunkra, hogy a filmben Ligeti György zeneszerző több műve is elhangzik.)

Csak szuperlatívuszokkal lehet jellemezni, de itt kevésnek bizonyul minden pozitív jelző. Ez több egyszerű filmnél. Ez egy élmény, amelyet átélünk, és amely mindörökre megváltoztatja a világunkról és minden világról alkotott elképzeléseinket.

Ha életed során egyetlen filmet nézhetsz meg, ezt a filmet látnod kell.

„A 2001-nek templomot kéne emelni, és abban vetíteni megállás nélkül, napi 24 órában.” – John Lennon

Kevin_Krall

Hát ez… Zseniális volt…. Felemelő érzés volt látni, hogy még mai napig megállják a helyüket az effektek… A zenei betétek is rendkívül jók voltak… Nem mindenkinek való, de én azoknak a táborát erősítem, akiknek nagyon tetszett!!!

eNNBeus 

Az egyike a legjobb filmeknek amit valaha láttam.
Azt hiszem huszonévesen láttam a tévében egy részét, ami még az űrhajón játszódik. Foggggalmam nem volt mi a fittyfenéről szól, de már akkor is úgy beszippantott hogy sokáig nem tudtam a hatása alól kivonni magam. Amikor érzed hogy van benne valami őrült vonzás de megfogni nem tudod. Aztán már 30-hoz közel megnéztem, nekiültem tök egyedül hogy akkor lássuk mi is ez, és na… így maradtam, odaszögezve a székhez. Azóta is már többször láttam és sokat elmond hogy a szerelmem nem apadt csak nőtt.
Kötelező darab de tényleg. Hal zseniálisan meg van alkotva, kevés monoton szövegével is tökéletesen érzékelhető a dilemmája. A vége nehezen értelmezhető, de talán nem is baj és nem is kell feltétlenül mindne képkockát megmagyarázni, pont az a jó hogy annyi kérdést nyitva hagy benned hogy azon aztán életed végéig elmerenghetsz.

1 hozzászólás
Üstökös

Elvitathatatlan, hogy ez a film mit meg nem tett, hogy ilyen korszakalkotó műként emlegessük a mai napig is, azonban olyan unalmas volt, hogy az utolsó fél órát pörgettem. Ezerszer is a könyv.

Kriszta

Na szóval. Én abba a táborba tartozom, akiknek agyára megy ez a film és nem értik, mitől akkora durranás. Oké, persze az vitathatatlan, hogy a maga korában bravúrosnak számított a technikai kivitelezés, viszont én minden filmre haragszom, amit utánaolvasás és nyomozás nélkül nem lehet megfejteni. Márpedig ennek a végén csak bámultam, hogy most akkor mi van?! Arról nem beszélve, hogy a 2,5 órás filmben összvissz kb. 20 percnyi szöveg hangzik el és több mint 10 percen keresztül(!) csak színes fénycsóvákat mutatnak… Nem az esetem.

crissy

Én a szavak emberek vagyok, nem a képeké, ezért vagyok oda jobban a könyvért, mint a filmért. Ha a filmet hamarabb láttam volna, akkor kb. fogalmam sem lenne arról, hogy mégis mit néztem épp meg.
De mivel már tisztába vagyok a sztorival úgy látom, hogy mindkettő ugyanolyan elvont, és pont így jó ez a sztori. Sőt, talán a könyv többet is próbál belénk nyomni, mert több infóval maradunk az olvasás után, mint a film után, tehát a film a maga két és fél órája szerintem a lazábbik verzió.
Remek történet az emberiség fejlődéséről, a gépiesedésről, az élet körforgásáról. Félelmetes, mit tudunk mi, emberek, létrehozni.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján