A majmok bolygója (A majmok bolygója I.) (1968) 109

The Planet of the Apes
112' · amerikai · sci-fi, kaland 12

0 díj · 1 jelölés

A ma már klasszikusnak számító filmben Charlton Heston szembesül a kegyetlen igazsággal, mely az emberiségre nézve minden borzalomnál rosszabb. Rémálom vagy valóság? Taylor űrhajósnak ezzel a szörnyű kérdéssel kell megbirkóznia, amikor egy időviharba kerülve lezuhan, és foglyul ejti egy… [tovább]

Képek 6

Szereposztás

Charlton HestonGeorge Taylor
Kim HunterZira
Roddy McDowallDr. Cornelius
Maurice EvansDr. Zaius
James WhitmoreAz elnök
James DalyHonorious
Linda HarrisonNova
Robert GunnerLandon
Lou WagnerLucius
Woodrow ParfreyMaximus

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 25

Várólistára tette 37


Kiemelt értékelések

Debut 

A forgatókönyv Pierre Boulle könyve alapján készült és azon ritka esetek egyike, amikor az adaptáció jobban sikerült, mint az eredeti mű. Kapunk egy elég éles társadalomkritikát. Mind a konzervatív, mind a liberális oldal megkapja a „magáét”. Egyértelmű a film rasszizmus és háború ellenessége, de ezek mellett is felvet kérdéseket, többek között a társadalmi osztályokról, a vallásról. A záró képsorok mára mémmé váltak.

Zajec_Sternenkind 

Örök klasszikus – felesleges elemzést írni róla, mindenki belelátja a saját igazságát és gondolathálóját, szimbolikáját és talán az ideológiáját is, mert többféle elmélet útján indulhat el a filmélményes töprengés. A tetszés-faktor pedig kiakadt tíznél.

Hippoforaccus 

Egy klasszikus, ami szerintem egy sci-fi rajongó filmnézései közül sem hiányozhat. Még abban a korban készült, amikor nem tudtak igazán a látvánnyal embereket a moziba csalni spoiler, ezért kénytelenek voltak elgondolkodtató történeteket kreálni. Annak ellenére, hogy én inkább a pörgősebb, akciódús mozikat szeretem, nagyon kevés negatívumot tudok felsorakoztatni a film mellett.

AnnaAnn

Előítélettel voltam a film iránt, de semmit nem tudok felhozni ellene. Remek film, főleg azon kérdések miatt, amiket boncolgat, kik a fejlettebbek, evolúció, és ez a fejtetőre állított világ. A megjelenített környezet is szép, s a film vége zseniális. Charlton Heston nagyszerű. Karaktere szerint egy kiüresedett ember, csalódott az emberiségben. A majmok állatként tartják, majd rá kell jönnie, hogy amit gondolt vagy előre vetített, az be is következett.

Andro 

Mind a filmet, mind az alapjául szolgáló könyvet imádom!

sipiarpi 

Klasszikus! Az egyetlen, eredeti Majmok bolygója! Tim Burtont szeretem de a feldolgozása nekem nem jött be. Oké, nem egy látványos film és a maszkok is megmosolyogtatóak de ’68-ban ez volt a max. Ne feledjük hogy a ’60-as évek keményen a hidegháború kora, kubai rakétaválságostul. Inkább a mondanivaló és a végén a spoiler ami mélységet ad a filmnek.

csokidani 

Mit lehet mondani? Időtlen klasszikus. Eredeti darab minden ízében. A zárójelenet minden idők legütősebbje. Zseniális darab az idő múlásával is….

akelavad 

Egy remek időtálló sci-fi-kaland klasszikus. A többi részéről ezt már nem lehet elmondani, nincsenek úgy kidolgozva mint az első történet.

Ditta 

Most sem csalódtam, mint ahogy sohasem csalódom, akármikor és akárhányszor is nézem meg. Nagy klasszikus és örök kedvenc ez a film, mondhatnám úgyis, hogy nem fog rajta az idő (ami azért egy sci-finél nagy szó).

Blissenobiarella 

Az egyik legkedvencebb filmem, bármikor szívesen előveszem újra, és akárhányszor képes vagyok megnézni. Igazi klasszikus, nem ok nélkül.


Népszerű idézetek

Debut 

George Taylor – „We finally really did it”

Andro 

„Őrizkedj az embertől, mert ő az ördög eszköze. Isten teremtményei közül ő öl sportból, pénzért, hírért. Igen, megöli a testvérét, hogy megszerezhesse annak vagyonát. Ne hagyjátok elszaporodni, mert elpusztítja saját otthonát, de a tiéteket is. Űzzétek el, hajtsátok vissza az embert a dzsungel sűrűjébe, mert ő a halál hírnöke.”


Folytatása

Összehasonlítás

A majmok bolygója


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján