A majmok bolygója (A majmok bolygója I.) (1968) 147

The Planet of the Apes
112' · amerikai · sci-fi, kaland, rejtély 12

0 díj · 1 jelölés

A ma már klasszikusnak számító filmben Charlton Heston szembesül a kegyetlen igazsággal, mely az emberiségre nézve minden borzalomnál rosszabb. Rémálom vagy valóság? Taylor űrhajósnak ezzel a szörnyű kérdéssel kell megbirkóznia, amikor egy időviharba kerülve lezuhan, és foglyul ejti egy… [tovább]

Képek 6

Szereposztás

Charlton HestonGeorge Taylor
Kim HunterZira
Roddy McDowallDr. Cornelius
Maurice EvansDr. Zaius
James WhitmoreAz elnök
James DalyHonorious
Linda HarrisonNova
Robert GunnerLandon
Lou WagnerLucius
Woodrow ParfreyMaximus

További szereplők

Kedvencelte 37

Várólistára tette 49


Kiemelt értékelések

Debut

A forgatókönyv Pierre Boulle könyve alapján készült és azon ritka esetek egyike, amikor az adaptáció jobban sikerült, mint az eredeti mű. Kapunk egy elég éles társadalomkritikát. Mind a konzervatív, mind a liberális oldal megkapja a „magáét”. Egyértelmű a film rasszizmus és háború ellenessége, de ezek mellett is felvet kérdéseket, többek között a társadalmi osztályokról, a vallásról. A záró képsorok mára mémmé váltak.

Popovicsp87 

Sok év elteltével jó volt újranézni a filmet.
Görbe tükröt állít mindenkinek, de főleg a demagógiának. A háborúellenesség jól jellemzi az akkori viszonyokat, a bombától való rettegés itt is megjelenik.
A maszkok, jelmezek jók, a görbe tükör is működik.
Egyedül a kicsit kapkodós cselekmény miatt morognék. Illetve az elején tanusított „tojok rá” hozzáállás miatt. A három űrhajós a tudományosság iránti legcsekélyebb lelkesedést sem mutatja.

Kemiviki 

Mindig meglep hogy a régi díszletek és megoldások mennyire ügyesek. Akkor még nem lehetett eladni látvánnyal egy filmet, így kénytelenek voltak valóban jól kidolgozni a történetet. Fontos a mondanivaló és nagyon jó kérdéseket vet fel. Viszont a zenék és a hangeffektek jajj de zavaróak voltak.
Ui: Kölyökként rengeteg olyan filmet láttam amit nem kellett volna, mégis úgy féltem ezektől a majmoktól mint a tűztől. Most meg már csak aranyosnak gondolom őket :)

Negative_Singularity

Örök klasszikus – felesleges elemzést írni róla, mindenki belelátja a saját igazságát és gondolathálóját, szimbolikáját és talán az ideológiáját is, mert többféle elmélet útján indulhat el a filmélményes töprengés. A tetszés-faktor pedig kiakadt tíznél.

Hippoforaccus 

Egy klasszikus, ami szerintem egy sci-fi rajongó filmnézései közül sem hiányozhat. Még abban a korban készült, amikor nem tudtak igazán a látvánnyal embereket a moziba csalni spoiler, ezért kénytelenek voltak elgondolkodtató történeteket kreálni. Annak ellenére, hogy én inkább a pörgősebb, akciódús mozikat szeretem, nagyon kevés negatívumot tudok felsorakoztatni a film mellett.

sipiarpi 

Klasszikus! Az egyetlen, eredeti Majmok bolygója! Tim Burtont szeretem de a feldolgozása nekem nem jött be. Oké, nem egy látványos film és a maszkok is megmosolyogtatóak de ’68-ban ez volt a max. Ne feledjük hogy a ’60-as évek keményen a hidegháború kora, kubai rakétaválságostul. Inkább a mondanivaló és a végén a spoiler ami mélységet ad a filmnek.

AnnaAnn

Előítélettel voltam a film iránt, de semmit nem tudok felhozni ellene. Remek film, főleg azon kérdések miatt, amiket boncolgat, kik a fejlettebbek, evolúció, és ez a fejtetőre állított világ. A megjelenített környezet is szép, s a film vége zseniális. Charlton Heston nagyszerű. Karaktere szerint egy kiüresedett ember, csalódott az emberiségben. A majmok állatként tartják, majd rá kell jönnie, hogy amit gondolt vagy előre vetített, az be is következett.

Andro 

Mind a filmet, mind az alapjául szolgáló könyvet imádom! Bár először a filmmel ismerkedtem meg, a regényt jóval később, már felnőtt fejjel olvastam. Számomra ez az IGAZI Majmok bolygója, akármilyen régi legyen is.

rocketdog 

Teljesen ismeretlen volt számomra a történet, pótolgatom szépen a klasszikusokat.
Tartalmi szempontból kimagasló, folyamatosan adagolja az elmélkedésre való anyagot. Egy-egy párbeszédnél azért nagyon érződött, hogy az alapot egy regény szolgáltatta, azért nem ilyen stílusban beszélgetünk élőben.
A jelmezek, díszletek szerintem nagyon is rendben voltak tekintetbe véve a film korát, a zenéje és a hangeffektek viszont inkább zavaróak.
Nagyobb hibának tartom viszont, hogy spoiler

Ditta 

Most sem csalódtam, mint ahogy sohasem csalódom, akármikor és akárhányszor is nézem meg. Nagy klasszikus és örök kedvenc ez a film, mondhatnám úgyis, hogy nem fog rajta az idő (ami azért egy sci-finél nagy szó).


Népszerű idézetek

Andro 

„Őrizkedj az embertől, mert ő az ördög eszköze. Isten teremtményei közül ő öl sportból, pénzért, hírért. Igen, megöli a testvérét, hogy megszerezhesse annak vagyonát. Ne hagyjátok elszaporodni, mert elpusztítja saját otthonát, de a tiéteket is. Űzzétek el, hajtsátok vissza az embert a dzsungel sűrűjébe, mert ő a halál hírnöke.”

Debut

George Taylor – „We finally really did it”


Folytatása

Összehasonlítás

A majmok bolygója


Hasonló filmek címkék alapján