Zuhanás (2006) 116

1 díj · 0 jelölés

Roy Walker az 1920-as évek Los Angelesében dolgozik kaszkadőrként. Egy veszélyes mutatvány közben baleset éri, ezért ágyhoz kötötten él. A kórházban, ahol ápolják, megismerkedik egy fiatal lánnyal, Alexandriával. Roy mesés történetekkel szórakoztatja a kislányt különféle hősökről, banditákról és… [tovább]

angol

Képek 50

Szereposztás

Catinca UntaruAlexandria
Lee PaceRoy Walker
Justine WaddellEvelyn
Kim UylenbroekDoktor
Sean GilderWalt Purdy
Ronald FranceOtto
Andrew RoussouwMr. Sabatini
Daniel CaltagironeSinclair / Odious kormányzó
Jeetu VermaIndiai / Narancsszedő
Julian BleachMystic / Narancsszedő

További szereplők

Kedvencelte 60

Várólistára tette 107


Kiemelt értékelések

MrsCumberbatch 

Hát ez érdekes volt. Az elején nem annyira jött be, utána nagyon tetszett majd megint nem a annyira és aztán megint mégis. Nem tudom, hogy végül Lee cuki pofija vitt rá a magas számú csillagozásra vagy az hogy egész szépen kialakult a történet. De összesítve.. Jobban élveztem, mint nem :D

Egy kérdésre viszont nem kaptam választ. Akkor most spoiler vagy az csak a mese volt?

2 hozzászólás
Kiskakukk 

A plakátja alapján tuti nem néztem volna meg (szerintem borzalmas), viszont öngyilkosság témájú filmeket kerestem és egy fórumon ezt ajánlotta valaki… Sajnos nekem is volt egy közeli hozzátartozóm, aki fiatalon öngyilkos lett, évek teltek el azóta, de nincs nap, hogy ne jutna eszembe… Úgy érzem, sokkal nagyobbat üt a film, ha valaki ilyen cipőben jár… (+nekem sincs mostanában túl jó kedvem)

De a film…
FANTASZTIKUS, MESÉS, SZÍVSZORÍTÓ ÉLMÉNY VOLT.
Nevettem, aztán hirtelen sírni támadt kedvem…

Ami teljesen lenyűgözött:
– Csodálatos a látvány. Ez a film tényleg egy műalkotás, maximálisan, gyönyörűen kihasználta a technika adta lehetőségeket. Mintha megelevenedne egy keserédes mesekönyv.
– Lee Pace elképesztően jó alakítást nyújt. Nagyon megható volt a karakterének a történetszála (egy balesetet szenvedett, lebénult kaszkadőr, akit épp elhagyott a barátnője egy másik férfi miatt). Sokszor nem is szólal meg, csak bánatosan néz, de szinte le lehet olvasni róla, mi jár a fejében. Borzolta is az idegeimet rendesen… Nagyon drukkoltam, hogy ne sikerüljön a terve és összeszedje magát. Annál a résznél, amikor spoiler, aztán a mesében is kezdett bekómálni a karaktere, na, ott már teljesen kikészültem. :/
– A befejezés. Nincs klasszikus happy end. spoiler, de csak mert a kislány spoiler. A valóságban ez nem így működik, hogy hopp, ezentúl jobban leszek! Nekem például úgy jött le az egész spoiler
– Hogy szép tisztelgés a film a kaszkadőri szakma iránt, ami sose kap akkora elismerést, mint kellene.

Csak azért vontam le 1 csillagot, mert a kislány szipogása a végén már kicsit sok volt.

Ajánlom a filmet mindenkinek, szomorú, de nagyon szép.

Brigitta_Palkovics

Az egyik legmeghatározóbb filmes élményem. Akárhányszor képes lennék újra megnézni.

A történet egyszerű. Roy meg akar halni, Alexandria pedig maga a lüktető élet a gyermeki tisztaságával és kíváncsiságával. Nagyon fontos leckéket tanítanak meg egymásnak. Közhelyesen hangzik, de megvalósításában nem az. Hatásvadászat nélkül is elérték, hogy kizokogjam a lelkem.
A képi világ fantasztikus mindkét síkján a történetnek. Egyedi és gyönyörű, és az extra stop motion részeknél rendensen rázott a hideg. Ami még ezt is felűlmúlta, az a rendezés és a színészi játék.
Lee Pace egy zseni, ezt megmutatta már az első filmjében, a Soldier's Girl-ben is, és most Roy-ként is szétszedett lelkileg. Catinca, aki Alexandriát alakítja, egyszerűen imádnivaló, ezzel és a nyers tehetségével teljesen levett a lábamról. Ahhoz, hogy a kettejük játéka annyira tökéletes összhangban legyen, mint ahogyan azt láthattuk, a rendező, Tarsem Singh elképesztő elméje is kellett. (Nem szeretnék senkinek spoilerezni, így csak ajánlani tudom a behind the scenes videók megtekintését, ha már a filmen túl vagytok!)

Bánatomra, nagyon kevesen ismerik ezt az alkotást. Pedig én csak ajánlani tudom!

sipiarpi 

Szemet gyönyörködtető színekkel és helyszínekkel teszi a film mesebelivé a történetet. Egy gyermek fantáziája alakítja ki ezt a vizualitást. A testileg és lelkileg sérült Roy a gyermek által remél megváltást, ám ez nem úgy jön el, ahogyan ő szerette volna.

Szencsike 

Megható mese az életről és az élni akarásról. Mese a mesében, ami néha furcsa, néha vidám, néha elképesztően szomorú, de a két főszereplő a hátán viszi a filmet. Óda a kaszkadőrökhöz is, amikor még messze nem voltak ennyire túlbiztosítva a filmek, és messze nem voltak ennyire fontosak a kaszkadőrök mint manapság.

haboskakao

Imádom, imádom, imádom. :') A látvány varázslatos, a színészi játék jeles, a történet meghatja az embert.

Bogas 

Zötyögtünk a kisbusszal Prágába, éjnek évadján, nem volt jó a laptop hangja, úgyhogy egy fülhallgatót adogattunk körbe hárman bizonyos időközönként. Nem tudom, hogy némán vagy hanggal nagyobb élmény.

Gate

Fantasztikus a képi világa ennek a filmnek, már nagyon sokszor láttam, de mindegyik alkalommal elvarázsol. Fontos megjegyezni, hogy eredeti nyelven élvezhetőbb a film. Eddig csak egyszer láttam magyarul, de úgy nem annyira jó. :) A művészfilm kedvelőknek ajánlom. Kicsit picsogós a vége, de nem nagyon. A mese része a legszebb benne!! És a vége… :D

Vojoh

Gyönyörű a film és nagyon megható.A zenéjétől meg egyszerűen borsódzik az ember háta :)
Beethoven 7.szimfóniája
https://www.youtube.com/watch…

1 hozzászólás
lakatoszoltan01 

Többen leírták, hogy a halni vágyó férri és életszerető kislány kettőse adja a magot. A fülszöveg nem pontos, mert itt valójában egyetlen mese bontakozik ki, melyet a kórházi napokban látottak alapján a két szereplő együtt gondol ki.
A cím érdekes, mert ez nem igazán Zuhanás, hanem Esés/Bukás. A kislány leesett a létráról, a férfi elesett az élettől, ami addig volt számára. A film végén is van egy pofára esés, a szerelemben is van bukás, és még biztosan több is adódik.

A kép, zene, hang, helyszínek, jelmezek, smink lenyűgöző. A sztorivezetés és megszakítások, utalások, humor is zseniálisan időzített. Ez 10 pontos film a javából. Szerintem a magyar szinkron rendben van, de persze eredeti nyelven valószínűleg még harmonizálóbb.

Végezetül hozzátenném, amit más nem írt le, hogy ez a film tisztelgés a kaszkadőrök előtt, akiket csak mellékesként használnak egy-egy forgatáson.


Népszerű idézetek

Roy Walker: You should ask someone else. There's no happy ending with me.
Alexandria: I still want to hear it.

bubblejoo 

The Masked Bandit: What a mystery this world, one day you love them and the next day you want to kill them a thousand times over.

bubblejoo 

Roy Walker: All right, close your eyes. What do you see?
Alexandria: Nothing.
Roy Walker: Rub them… Can you see the stars?
Alexandria: Yes.

amnézia 

Alexandria: Folytasd a mesét.
Roy: Inkább megyek. Pihenned kell.
Alexandria: Nagyon szeretném.
Roy: Igen, tudom.
Alexandria: Megígérted.
Roy: A mese csak ürügy volt, hogy rávegyelek valamire, ami. . .
Alexandria: Mi?
Roy: Én egy. . .
Alexandria: De mondd el a végét.
Roy: Kérj meg mást. Az én mesémnek nincs jó vége.

5 hozzászólás

Roy Walker: It was the natural order of things… all things must die.

Alexandria: Why are you killing everybody? Why are you making everybody die?
Roy Walker: It's my story.
Alexandria: Mine, too.

Luigi: [reading from Evelyn's locket] My dearest daughter, never marry for money, fame, power or security. Always follow your heart. Your ever loving father…
Blue Bandit: It says all that on that little locket?
Luigi: Si.

Alexandria: Make them kiss.
Roy Walker: No, I don't want to make them kiss.

Roy Walker: Next was the English naturalist: Charles Darwin. He loved all living things. Creatures, plants… everything alive.

Alexandria: Why did Alexander didn't go from that buildings on his horse…
Roy Walker: What.
Alexandria: Why did Alexander didn't go from that middle of the buildings, from that buildings, on his horse?
Roy Walker: Well…


Hasonló filmek címkék alapján