Véres gyémánt (2006) 205

Blood Diamond
143' · amerikai, német · akció, kaland, dráma, thriller 16

0 díj · 4 jelölés

Solomon (Djimon Hounsou), akit elválasztanak a családjától és arra kényszerítenek, hogy a gyémántmezőkön dolgozzon, egy nap különleges drágakövet talál, amit élete kockáztatásával elrejt, hogy az érte kapott pénzzel megmentse a családját. Archer (Leonardo DiCaprio), az exzsoldos tudomást szerez… [tovább]

angol

Képek 7

Szereposztás

Leonardo DiCaprioDanny Archer
Djimon HounsouSolomon
Arnold VoslooCoetzee
Jennifer ConnellyMaddy Bowen
Michael SheenSimmons
Kagiso KuypersDia Vandy
Benu MabhenaJassie Vandy
David HarewoodCaptain Poison
Basil WallaceBenjamin Kapanay
Jimi MistryNabil

További szereplők

Kedvencelte 26

Várólistára tette 94


Kiemelt értékelések

Coralie 

Ennek a filmnek a témája borzasztó. Döbbenetes, hogy mi zajlik ott. Hiába tudjuk, hallunk róla, látni, elképzelni nehéz. A fejlett nyugati világ véleményem szerint pár év alatt rendbe tudná tenni a harmadik világ helyzetét. Persze nem úgy, ahogy bizonyos ország (bemegyünk, lövöldözünk, visszük, amiért jöttünk, elhúzunk, a többit oldják meg ők), hanem igazi nemzetközi összefogással. Fejlettségünk hozzájuk képest, mint Budapest egy zsákfaluhoz képest. Meg lehet állítani a katonai vezetőket, a polgárháborúkat. De a fejlett világ mégsem tesz semmit, hiszen nem érdeke, több okból sem. El lehet onnan szedni a gyémántot, az ásványi kincseket, cserébe jó sok fegyvert el lehet adni. A film elején röpködnek a számok, hány száz millió, vagy inkább milliárd dollárt jelent ez évente. Persze ha nem lenne néma tanú a fél világ, akkor kikövetelhetné, hogy változzanak a dolgok. Csak ameddig fontosabb a saját mindennapi problémánk, ami érthető, addig ez nem fog megtörténni. Legyünk őszinték, mi magunk sem tudunk semmit arról, ami ott zajlik, és nem is nagyon érdekel bennünket a hétköznapok során, hiszen van éppen elég bajunk, örülünk, ha azokat megoldjuk. Másokat meg a mi problémánk nem érdekel, mert nekik is megvan a maguk baja. Így mindenki figyelme a saját ügyeire terelődik, ami annál pitiánerebb, minél fejlettebb országról van szó. Erről szól ez a stratégia, a következményeket meg látjuk a híradóban.
Tetszett a film, gondolatébresztő.
DiCaprionak jár az Oscar, ha ugyan számít az valamit. De ezekért az alakításokért, nem A visszatérőért.

2 hozzászólás
Lunemorte 

Filmeken ritkán sírok, de ez a történet most tényleg kihozta belőlem…
Mi a fontosabb? Mitől leszel boldogabb? A pénztől vagy a lelki boldogságtól? Jobb magányosan élni gazdagon, mint szegényen de szerető családdal? Hogyan tudják manipulálni a gyerekeket az emberek?
Megrázóan gyönyörködtető volt ez a 2 és fél óra…..

Popovicsp87 

Kemény témákat dolgoz fel, az afrikai polgárháborúkban harcoló gyerekkatonáktól kezdve a címszereplő véres gyémántokig.
A két szereplő nagyon jól alakít, a tájak szépek. A film eléggé véres, bár sokszor inkább kalandfilm jelleget vesz fel.
Jennifer Connellyvel még mindig nem tudok mit kezdeni, olyan semmilyen volt.
A zene nagyon hangulatos volt.

Charityy 

Kemény téma, amin nem sokat gondolkodik az ember. Hogy milyen lehet ezeknek az embereknek.. Milyen nehéz az ilyesfajta élet. A film jól megfogta ezt a hangulatot, a színészek is jók voltak, DiCaprio szuperül alakított, de néhol kicsit unatkoztam a filmen és elkalandozott a figyelmem. Lehet hogy a hosszúsága miatt, nem tudom. De azért tetszett.

carragher 

Elég jó film lett volna ha a végét nem dramatizálják túl.

piciszusz 

Érdekes téma, jó kidolgozás, de valami megint nem klappol. Valsz DiCaprio szokás szerint.

Süntüske 

Féltem, hogy elviselhetetlenül megrázó lesz számomra a látvány, szerencsére a gyémántkeresésre befogottak valóban átérezhetően ábrázolt szenvedései között egy igazán pörgős és kalandos akciótörténet kerekedett ki. A főhős párosból végig inkább a családjáért aggódó afrikai férfihez húztam, mint a sztorivadász kalandorhoz, az ő boldogulását fajsúlyosabbnak és kiérdemeltebbnek tartottam. A végén pedig nem hagyott nyugodni a kérdés: vajon ennek a filmnek a megnézése után van bárki, aki továbbra is csillogó ékszerekre áhítozna?

https://suntuske.wordpress.com/2017/07/31/juniusi-mozi/


Népszerű idézetek

Coralie 

Solomon: Hány éves?
Archer: Én? 31.
Solomon: És nincs felesége?
Archer: Nincs.
Solomon: Gyereke sincs?
Archer: Nincs.
Solomon: Otthona?
Archer: Nincs.
Solomon: De pénze van, igaz?
Archer: Van valamennyi.
Solomon: De nem elég?
Archer: Nem.
Solomon: Ha meglesz a gyémánt, akkor már lesz elég pénze?
Archer: Igen.
Solomon: Akkor majd megnősül, és lesznek gyerekei?
Archer: Nem hiszem… Mi van?
Solomon: Nem értem.
Archer: Nem? Akkor már ketten vagyunk így.

Coralie 

Archer: A békekatonák maradnak, míg rá nem jönnek, nincs esélyük. A kormány csak azért tart ki, hogy elég pénzzel vonulhasson száműzetésbe. A lázadóknak nem éri meg győzni: kormányozhatják a trágyadombot.

Coralie 

Öreg férfi a faluban: Szólj a fehérnek, hogy ne lőjön le!
Solomon: Ő is megőrül a gyémántért, akárcsak a többi.
Öreg: Reméljük, olajat nem találnak itt. Az hozna csak nagy bajt a nyakunkra.

Coralie 

Így fest egymillió ember. Ez most Afrika második legnagyobb menekülttábora. A CNN-en ez csak egy rövid hír a sport és az időjárás között.

Coralie 

Solomon: Írni fog arról, ami itt történik?
Maddy: Igen.
Solomon: És akik a hazájában elolvassák, eljönnek majd segíteni nekünk?
Maddy: Nem hiszem.

Coralie 

A végtagcsonkolást a belgák találták ki. Lipót király miheztartás végett minden századik rabszolgának levágatta a kezét. A gyerekek közül sok a RUF foglya volt, mielőtt hozzánk került. Némelyiket borzalmas dolgokra kényszerítették. Igyekszünk visszaszoktatni őket a normális életre.

Coralie 

Maddy: Öt megkérdezett expasim közül három azt mondja rólam, hogy lételemem az állandó krízishelyzet. De talán csak van lelkiismeretem.

Coralie 

Archer: Gondolja, hogy a jóindulata miatt megkímélik magát?
Kapanay: A szívem azt súgja, hogy minden ember jó. A tapasztalataim mást mutatnak. No, de mi a maga véleménye? „Újságírói” pályafutása során jónak ismerte meg az emberek többségét?
Archer: Nem. Embernek ismertem meg őket.
Kapanay: Ez az. A tetteik teszik őket jóvá vagy rosszá. Egy kevéske szeretet még egy rossz ember szívében is értelmet adhat az életnek. Senki sem tudja, melyik úton jut el Istenhez.


Hasonló filmek címkék alapján