Top Gun: Maverick (Top Gun 2.) (2022) 145

131' · amerikai · akció, dráma 12

Miután több mint harminc évet szolgált a flotta egyik legjobb pilótájaként, Pete „Maverick” Mitchell most a neki leginkább megfelelő helyen van: vakmerő tesztpilótaként egyre feljebb teszi a lécet, és ügyesen kitér az előléptetés elől, amely földi szolgálatra kötelezné. Amikor egy osztagnyi Top… [tovább]

angol
magyar
magyar

Képek 16

Szereposztás

Tom CruiseMaverick
Val KilmerIceman
Miles TellerBradley Bradshaw
Jennifer ConnellyPenny Benjamin
Ed HarrisChester 'Hammer' Cain ellentengernagy
Jon HammBeau 'Cyclone' Simpson tengernagy
Glen PowellHangman
Monica BarbaroPhoenix
Manny JacintoBilly 'Fritz' Avalone hadnagy
Charles ParnellWarlock admirális

További szereplők

Kedvencelte 34

Várólistára tette 172


Kiemelt értékelések

Shad 

Őszintén az első résszel én mindig hadilábon álltam. Bár a témát szerettem, a repülést szerettem, mégis valahogy a romantikus szál amit ráerőltettek és bizonyos jelenetek miatt sosem lett igazán a kedvencem (ahogy Tom Cruise sem). Szkeptikus voltam, mint mindenki más is… de hol száj tátva bámultam a manővereket, hol tiszta szívből nevettem, hol pedig könnybe lábadt a szemem. Sztori itt sem igazán van, a hangulata pedig, mintha kicsit visszaugrottunk volna a nyolcvanas évekbe…Egy biztos: igazán csak moziban fog ütni. Nem nagyon tudom elképzelni, hogy otthon a kanapén ülve ugyanez az élmény lenne. Példának tudnám felhozni anno az Avatart. Háromszor néztem meg a moziban, majd mikor már otthon is meglehetett szó szerint bealudtam rajta:P ScreenX-ben néztem és szuper volt, de őszintén elgondolkoztam meg kéne nézni 4DX-ben is:P anno megfogadtam 4DX-re csak, akkor megyek, ha valami autós vagy repülős film lesz. Talán évek óta először újra útba kéne vennem a Westendet…:)

Theana 

Ez egy überjó mozi volt! Régen ültem végig filmet moziban ilyen feszülten és érzelmekkel túlcsordulva. Pár napja láttam először az első részt, és a folytatás remekül épített a nosztalgiára, de nem csak ebből merített. Volt saját története, saját fordulatai, míg emellett megjelentek régi elemek is. Kifejezetten tetszett Maverick tanítási módszere, az új és öreg generáció együttműködése, illetve ahogy feloldódnak a múlt sebei és neheztelései egy közös cél érdekében. Volt itt minden. Tom Cruise egy megasztár.

LoneWolf 

Így kell méltó folytatást csinálni egy klasszikushoz úgy, hogy még túl is szárnyalja az elődjét. A történet ezúttal jóval feszültebb és fordulatosabb, Maverick és Rooster közös hátterének hála pedig érzelmekben is gazdag. (Extraként akad benne egy kisebb romantikus szál, ami inkább vicces, de még mindig hitelesebb, mint az eredeti filmben látható „izé”.) Szerencsére azért egy kis humortól sem riad vissza, szóval pár lazább momentum is elfért ebben a bő két órás játékidőben. Örültem annak is, hogy a kevésbé bemutatott, mégis szerethető újoncok mellett minden visszatérő karakternek konkrét funkciója van (Értsd: nem csak „kötelező fan-service” cédulával lettek ellátva) a sztoriban, ami ezúttal remekül építkezik, hisz van célja, ezáltal pedig eleje, közepe és vége, ahogyan lennie kell.
Az előzőhöz képest jóval összetettebb tartalmon felül, látványát és hanghatásait tekintve is egy vérbeli, szinte kötelező jelleggel moziban nézős darab, melyben az akciók átláthatóbbak és valóban lélegzetelállító, ahogyan ezek a gépmadarak csapatokba verődve hasítják az eget.
Ha nagyon bele akarnék kötni, akkor talán a földi környezetbe helyezett „halálcsillagos trench run”-t tudnám felhozni negatívumként, de itt ez is kategóriákkal hatásosabban lett tálalva. (Emiatt picit elgondolkodtam, hogy lehúzzam-e 9 csillagra, de egy ilyen apróságért nem volt szívem, hisz ebben minden megvolt, ami egy ilyen témájú alkotástól elvárható. spoiler)
ui.: Zenéit tekintve sok az átfedés, de akadnak benne azért újonnan hozzáadott dalok is, szóval ebben talán közel egy szinten van a kettő.

Filmdoki 

Míg az első rész egy vagánykodó kisgyerek volt, akinek viselkedése sokszor inkább megmosolyogtató, addig jelen mozi egy már érettebb srác, akiben még megvan a gyermeki csibészség, de rálát az élet keményebb oldalára is.
Őszintén, jómagam nagyon szkeptikus voltam a film kapcsán, amikor felmerült, hogy elkészül. Az első rész néhol nekem volt már kínos – az újranézéskor is –, és annak totál újrázása ugyan abban a szellemiségben igazából elég kellemetlen lett volna. Cruise és csapata viszont nagy alázattal hozta össze a mozit, és lényegében azt mutatta meg, hogy ilyen is lehetett volna az első rész. Megvan benne a ’80-as évek pimaszsága, önfeledtsége. Tele van király dumákkal és látványos akciókkal, viszont azért vissza is fogja magát, mint az évtized legjobbjai. Mindemellett a dráma sem üres szenvelgés, és hiába sablonos, sokkal jobban működik. (Val Kilmer feltűnése! Öregem! Hát szerintem ott sok férfitársam szemébe szökik legalább egy könnycsepp.)
Az pedig hab a tortán, hogy Mavericknek igazi karakterívet tudtak adni. A repülés iránti szenvedélye még jobban átjön, akárcsak forrófejűsége. Mindeközben ügyesen kacsint ki a film, hogy eltelt több, mint 30 év. Vannak dolgok, amik változnak, az ember is kénytelen bizonyos szinten változni, felnőni. Ez persze nem jelenti azt, hogy mindentől el kell szakadni.
Igazi szívvel-lélekkel elkészített nagybetűs popcornmozi. Végig azt éreztem, hogy egy ’80-as években készült filmet nézek, és iszonyatosan jól esett. Mindenképp moziban nézzétek meg ti is, mert a hatása úgy csak hatványozódik.

BeL1eVe 

Kosinski pont azt hozta, amit vártam. Egy óriási feeling-gel és lélekkel bíró folytatást. Tom Cruise bombaformában, a sidekarakterek szimpatikusak, néhol kifejezetten érzelmes, na és az a székbe passzírozó finálé, fúúú!
Pure Cinema Experience!

csokidani 

Nem voltam oda az elso reszert, es Tomot kifejezetten ellenszenvesnek talalom, de ez a mozielmeny most jolesett.
Vegig mukodik a film, pont annyira nosztalgia, hogy ne legyen sok, jo az egesz ritmusa, nincsenek kilogo szereplok. A humor pont annyi amennyi kell egy ilyen moziba, a legi jelenetek latvanyosak es hatasosak. Esku meg Cruise is egesz szimpatikus volt benne; jot tett neki az oregedes, vegre nincs olyan utnivaloan bajgunar feje.
Tehat ez egy jo film, legalabbis moziban mindenkeppen mukodik.

eNNBeus 

1-2 szóra sem érdemes apróságtól és attól eltekintve hogy nagyon nem csípem Tom Cruise-t, ez a film annyira piszok jó volt!!!!!!! Vagy moziterem méretű vigyor volt a fejemen vagy feszülten vártam mi történik :D Aaaaaaaaa ♡

bubimentesvíz 

Imádtam! Annyira örülök, hogy apát elrángattam, hogy ezt moziba nézzük együtt. Már nagyon vártam, hogy elmenjünk és megnézzük.
Extázisban vagyok még mindig. Első percekben én sokkban ülve, csodálva bámultam a vásznat. Már oda és vissza voltam akkor érte.
Az egész színészgárda ahogy van megvett kilóra (na meg persze a tengerpartos jelenet). Szerethető karaktereket kaptunk, a köztük lévő kapcsolatok (pl. Maverick-Rooster) és a történet fantasztikus volt.
Számomra az idei évben ez lesz az a film, ami magasan visz mindent a mozis élményeim közül.

Patyolatpitypang 

Az első után nem nagyon bíztam abba, hogy ez is akkora siker lesz e nálam, mint az volt. Meglepődtem, ugyanis folyamatosan izgultam, és mindvégig feltartotta a figyelmem. Hiányoltam a szálból, hogy mi történt Maverick és Charlie között, és azt is, honnan ismerik egymást Penny-vel. Ez volt az egyetlen amit nem tudtam hova tenni. Amúgy szerintem elérte az első színvonalát, és a zenék is nagyon tetszettek benne. spoiler Akkor biztos hogy elájultam volna a filmtől rendesen. Összességében nekem tetszett, sőt, annyira, hogy a végén majdnem elsírtam magam.

Lau82 

Mielőtt megnéztem volna a folytatást, felidéztem újra az első részt. Az idei alkotás valóban nagyon jól sikerült. Sokan azon a véleményen voltak, hogy még jobb is lett, s bár tényleg nagyon izgalmas, én túlságosan is „a 80-as évek gyermeke” vagyok, és a ’86-os változatban minden annyira adta annak a korszaknak a „feelingjét”, hogy számomra a 2022-es alkotás semmiképp sem überelte, de tényleg nagyon – nagyon jó lett, szórakoztató, mozgalmas mozi, Cruise jól odatette magát!


Népszerű idézetek

Kicsicsillag95 

– Ez ki?
– Ki ki?
(Oldalra néznek)
– Te mikor jöttél be?
– Végig itt voltam.
– Lopakodó pilóta.
– Szó szerint.

Christinewinchester 

Iceman: One last thing. Who’s the better pilot, you or me?
Maverick: This is a nice moment. Let’s not ruin it.

Christinewinchester 

Phoenix: What do they call you?
Bob: Bob
Payback: No, your call sign.
Bob: Bob.
Payback: Literally.

Christinewinchester 

Rear Admiral: Thirty-plus years of service. Combat medals. Citations. Only man to shoot down three enemy planes in the last 40 years. Yet you can't get a promotion, you won't retire, and despite your best efforts, you refuse to die. You should be at least a two-star Admiral by now, yet here you are. Captain. Why is that?
[pause]
Maverick: It's one of life's mysteries, sir.

Christinewinchester 

[at the beginning of a training mission]
Maverick: Good morning, aviators! This is your captain speaking. Today's exercise is dogfighting.
Payback: Two versus one? He's gotta be kidding.
[as the other recruits laugh, Maverick slides down his helmet and flies his jet quickly between two other jets]
Fanboy: What the hell?

Christinewinchester 

Rear Admiral: The end is inevitable, Maverick. Your kind is headed for extinction.
Maverick: Maybe so, sir. But not today.

Christinewinchester 

Coleman: Your reputation precedes you.
Maverick: I have to admit I wasn't expecting an invitation back.
Coleman: They're called *orders*, Maverick.

Christinewinchester 

Maverick: You think up there, you're dead, believe me.


Hasonló filmek címkék alapján