Szekrényország (1991) 10

Closet Land
94' · amerikai · dráma, thriller 18

Egy fiatal írónőt kihallgat egy titkosrendőr, aki azzal vádolja a nőt, hogy gyerekeknek szóló meséiben politikai üzeneteket rejt el. Az egész film egyetlen szobában játszódik, csupán a két színész szereplésével. A film eseményeit az író egy ismeretlen, modern rendőrállamba helyezi.

angol

Képek 18

Szereposztás

Alan Rickmaninterrogator
Madeleine Stowevictim
Hirdetés
Szekrényország (1991)
Forgatókönyvíró
Zeneszerző

Gyártó
Imagine Entertainment

Kedvencelte 7

Várólistára tette 61


Kiemelt értékelések

Riccah 

Na erre megérte 10 évet várnom! :-)
Most éppen le vagyok sokkolódva, vagy át vagyok szellemülve, igazából per pillanat egyre megy.
Tudom, hogy mindenkit érdekel, ezért írom le, hogy nagyon régen nem kötött le annyira film, hogy ne menjek ki közben készíteni egy teát vagy pisilni, or something, de e mellől a film mellől fel sem tudtam kelni.

Nagyon durva lelki folyamatok zajlanak a filmben (is és a nézőben szintén), mind a két színész meggyőző és erős. Hihetetlen, hogy bár zajlanak az események, fejben dől el a nagyja, ettől olyan vehemens és letaglózó. Szürreális a helyszín, az idő elveszíti a valódi jelentőségét, minden ugyanakkor történik… Nem tudom, hogy a könyv hangsúlyosabb-e, vagy a megidézett gyermekkori emlékek, de mivel összecseng, így még kegyetlenebb a szembesítés. Ezen még rágódnom kell… Jesszus, végre! I love it!

Mrs_Stark 

Emelem a kalapom Alan Rickman előtt, aki egy ilyen beteg filmben is tündökölni tud. Ahogy játszott a hangjával, az valami varázslatos volt. *-* De maga színészi játéka is elképesztően tetszett, nem hiszem, hogy bárki felvehetné vele a versenyt.
Maga a film pedig az első perctől lekötött, azon kaptam magam, hogy már vége is van. Nagyon elgondolkodtató és zseniális, Alant nem győzöm dicsérni.
Kicsit sok idő volt, mire rávettem magam a nézésre, tekintve, hogy egy helyszín és csupán két szereplőnk van,de nem bántam meg.
Viszont egy pár órán át még ezen fogok rágódni, az biztos.

Kiss_Melinda_Éva 

Ez egy pszichológiai filmdráma. Ez a kétszereplős történet a kiszolgáltatottságról, a szabad akaratmegfosztásáról szól. A vádlott, egy írónő, aki gyermekkönyveket ír. A Closet Land egy mesekönyv címe, melyben felfedeznek politikai utalásokat és ezért vádolják meg az írónőt. A vallatás színhelye nem a megszokott rendőrségi kis terem egy asztallal és két székkel. Nem itt nem erről van szó. A vallatószoba tágas, görög oszlopokkal teli díszlete és képi világa szürreális élményt nyújt a nézőnek. A fájdalom, a kín megjelenítése nehéz feladat, de mindkét szereplő nagyon kifejező volt. Alan remekül hozza a szadista vallató szerepet. A történet végéig feszültségben tartott. Vajon a fogoly megtörik, a vallató kudarcot vall? Vajon reménytelen a hatalom ellen küzdeni? Elgondolkodtató történet és nem csak Alan miatt érdemes megnézni.

Gothic01 

Tudjátok, hogy magasan van az ingerküszöböm, nincs olyan beteg, kicsavart, lelket próbáló történet, amit nem bírok olvasni, nincs olyan brutális, szadista filmjelenet, amit nem nézek végig fapofával. A Szekrényország azonban rendesen próbára tette a pszichémet, és nem leszek puhány bevallani, hogy egy idő után eljátszottam a gondolattal, bármennyire is megfoghatatlan magasságokba kúszóan zseniális, én nem bírom tovább nézni ezt a filmet. Ez még nekem is túl elborult.

Persze nem hagytam abba, de VIP jeggyel bekerült a legkeményebb filmélményeim közé, és biztosra vettem, hogy hiába február elején láttam, nem lesz idén még egy film, ami hatásában meghaladja. Jelentős részben a néző tulajdon elméje által produkált – vagy helyesebb lenne úgy forgatnom a szavakat, hogy a néző elméjéből aprólékos, könyörtelen, hideg számítással kikényszerített – reakcióktól brutális a film, mivel összesen két szereplője van, akik az egész történet alatt egyetlenegy szobában tartózkodnak. Ettől unalmas lenne? Korántsem, a végső határig feszegeti azt, hogy mi az a szünetet, irgalmat nem ismerő pszichológiai terror, kiszolgáltatottság és igazságtalanság, amit be bír venni a gyomor.

(…)
A Szekrényország egy különleges, pszicho-thrillerbe oltott dráma, ami sokkal nagyobb figyelmet érdemelne, és amiben nem utolsósorban mindenki szeretett Piton professzorja, Alan Rickman megkockáztatom, hogy élete legbriliánsabb alakítását nyújtotta a pszichopata tiszt bőrében.
Bővebben:
https://goodbye-agony.blogspot.com/2020/04/top-5-wednes…

jancsibohi 

hát, ez elég beteg film. ugyanakkor elgondolkodtató.
mindkét alakítás zseniális. odaszögeztek a képernyő elé.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján