A bűnös (2018) 97

The Guilty · Den skyldige
85' · dán · dráma, thriller, krimi, kamaradráma 16

A készenléti diszpécser, felfüggesztett rendőr, Asger Holm egy nő segélyhívását fogadja, akiről hamarosan kiderül, hogy elrabolták. Amikor a hívás hirtelen megszakad, elkezdődik a hajsza az emberrabló után. A hívás az egyetlen nyom, amin elindulhat a hatóság, a diszpécser pedig személyes… [tovább]

dán · magyar

Szereposztás

Jakob CedergrenAsger Holm
Jessica DinnageIben
Omar ShargawiRashid
Johan OlsenMichael
Hirdetés

Kedvencelte 6

Várólistára tette 79


Kiemelt értékelések

Pistee66 

Ez igen! Ìgy kell minimalista, de hatásos filmet késziteni!
Mennyire hiányzott egy emberekről szóló emberi történet! Szeretem a fantázia filmeket, de már mérgezésem volt. Untam a sok piros gatyás, köpenyes, rúgdalódzós stb. autókat dobáló, bolygókat pusztító filmes (képregényes) figurákat.
Ajánlom mindenkinek!

csokidani 

Nem igazan talalok benne hibat. Egy szemelyes kamaradrama es ugy elviszi a masfel oras jatekidot, hogy ihaj. Nem kellett hozza nagy ktgvetes, sztarok, csilivili, korites.
Bravo.

Emerson 

Jót aludtam rajta. Vagyis csak majdnem. spoiler
Most vagy érzéketlen vagyok, vagy már láttam mindent, de nekem ez nem volt se nyomasztó, se feszült, se semmi. De az is lehet, hogy rossz hangulatomban néztem, mert a többség el van ájulva tőle.

3 hozzászólás
kamububu 

A moziban a film végén egy nézőnek az volt az összes kommentje a filmhez, hogy a dán filmek nem lesznek a kedvencei. Igazából csak nem értettem őt. Mármint értem, hogy valakinek a dán (vagyis inkább skandináv) filmek nem annyira jönnek be, nem is kell, hogy mindenkinek bejöjjön, csak azt nem értem, hogy akkor minek ül be rá?

Ez a film szerintem iskolapélda arra, miért szeretjük ezt a műfajt (már akik szeretjük). Megnézed az előzetest, aztán remélsz valamit, majd pontosan azt meg is kapod, de mégis úgy, ahogy nem is vártad. Habár vannak benne lassabb részek is, de folyamatosan fenntartja a feszültséget, bármikor tud egy újabbat csavarni a történeten.
Már önmagában a főszereplőről készült közeli képek is figyelemfelkeltőek, de sokkal érdekesebb a hangkeverés. Az profi munka volt. Nem tudom, hogy másoknak mennyire tűnt fel, de szerintem annyira ösztönösen jól használják a zajokat ebben a filmben, hogy az már fáj.
Maga a sztori egyébként nagyon sok kérdést felvetett bennem. Szerintem ez most az a fajta durvaság volt, ami nem akkor és ott ráz meg, amikor nézed a filmet, hanem amikor már megnézted, de még agyalsz magadban, még cincálod az élményeidet.
Ügyfélszolgálatos szemmel nézve amúgy egy katasztrófa az egész, legalább tíz alkalmat össze tudtam számolni, amikor kirúgom az ipsét. :) Közben meg ha az emberi oldaláról közelítem meg, akkor megértem majdnem az összes cselekedetét, és amit mégsem, annak is értem a motivációját. Nehéz film. Nehéz róla gondolkodni is. És nem csak a főszereplőnek nehéz feldolgozni a történteket, hanem a nézőnek is. De mindenképp érdemes megnézni.

Carmilla 

    Kifejezetten örülök, hogy ezt kis képernyőn, egyedül néztem végig. Moziban nem lett volna olyan élmény. Nagyon szoros, feszült dráma arról, ahogy a diszpécser a sötétben tapogatózik, és végül a történtekből ő is tanul valamit, önkritikát gyakorolni kényszerül. Rá kell döbbennie, hogy nem lehet rutinból, unalomig ismert sémák alapján dolgozni, mert minden eset egyedi, nem fekete-fehér, és tragikus következményei lehetnek a döntéseinknek (ítéleteinknek, prekoncepcióinknak?).

BeL1eVe

Atyavilág! Velőtrázó realizmusban prezentált, helyenként hol zsigerig feszült, hol szívszorító, hol betonba döngölő hatású. A főszereplő színész pedig lerakta az év egyik (ha nem a) legnagyobb alakítását. Hihetetlen erős darab.

Kiskakukk 

Nagyon izgalmas, feszült, kevés szereplős, minimalista film. És milyen jó volt. Megy is a maximális pontszám.

Txypy

Kamaradráma a javából, nagyszerű főszereplővel, jó arányérzékkel megáldott rendezővel. Hiteles, tanulságos, de nem szájbarágós.

Dexter79

A díszletre és a szereplőkre nem kellett sok pénzt költeni, mert egy helységben játszódik egész idő alatt a történet.
Vannak benne nagyon jó részek, ütősek, megdöbbentőek, és vannak olyanok, amit kicsit bénára sikeredtek, de összességében jó film volt. Szépen keltette a feszültséget.

Chris90 

Régóta kíváncsi voltam erre a filmre, a jó kritikai visszhang miatt. Egy picit többet vártam tőle, valami hiányzik belőle, hogy igazi nagy kedvenc legyen, de ettől függetlenül jó kis film ez. A skandináv krimiket alapból szeretem, főleg azt, ahogy megközelítik a bűncselekményeket, meg úgy, az egész lélektani dolgaikat. Ilyen szempontból ez a film sem okozott csalódást, mondhatnám, hogy tipikus északi krimi / thriller. Lassú folyású, ám így is jóval több mindenről szól, mint amerikai társai. Durva, hogy közel 90 perc, de nem válik unalmassá (na jó, azért egy-két ponton számomra igen, de engem nehezen köt le bármilyen film is az első perctől az utolsóig), még úgy sem, hogy végig csak Asger Holmot mutatja a kamera. (És igen, a film közben ismertem fel, hogy ez a pasi a Sandhamni gyilkosságokban is szerepelt!) Szóval érdemes szerintem megtekinteni, főleg azért, mert a kivitelezés nagyon jó, ahogy a forgatókönyv is, a színészi játékról nem beszélve. (Ami, mivel szinkronosan néztem, csak Jakob Cedergrennél játszik, a többi színész teljesítményéről nem tudok nyilatkozni, mivel őt a szinkronhangokat illeti a dicséret.)


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján