Sosem voltál itt (2017) 81

You Were Never Really Here
95' · francia, amerikai · dráma, thriller, rejtély 16

2 díj · 1 jelölés

Joe háborús veterán, és egykori FBI-ügynök. Karrierje során olyan dolgokat látott és tett, amik lényegében tönkretették az életét. Amikor épp nem az öngyilkosság gondolata marcangolja, különböző megbízásoknak tesz eleget, otthonról megszökött, eltűnt vagy emberkereskedők kezére jutott lányokat… [tovább]

angol · francia

Képek 10

Szereposztás

Joaquin PhoenixJoe
Ekaterina SamsonovNina
Alessandro NivolaWilliams szenátor
Alex ManetteAlbert Votto szenátor
John DomanJohn McCleary
Judith RobertsJoe anyja
Frank PandoAngel
Dante Pereira-Olsonfiatal Joe

Kedvencelte 5

Várólistára tette 130


Kiemelt értékelések

strangelove 

Döbbenetes filmélmény, brutális, zsigeri, ugyanakkor szívszaggató. Ritkán látható formai szigor (nincs 90 perc, és az a befejezés!), a filmzene és egyáltalán a hangsáv innovatív használata pedig minden bizonnyal elemzések tárgya lesz. A filmnek abszolút semmi köze a Drive-hoz, ez szerintem totális félreértés (és nívós lapok ítészei is élnek evvel az analógiával). Ha muszáj, akkor már inkább a Manchester by The Sea juthat eszünkbe. Itt is egy olyan egzisztenciáról van szó, amely nincs egyensúlyban, sőt, bizonyos értelemben egyáltalán nincs, és a film maximum odáig megy, hogy a nincs és van közötti billegésben hagyja. Meglehet, a pszichés zavar ábrázolásában részben konvencionális, de Ramsay költészete nem írható le ilyen egyszerűen, ez az állapot nem egyszerűen ábrázolva van, hanem ezáltal érzékelünk mindent, és így valami lényeges dolgot tapasztalhatunk meg, ezért félrevezető Joe pszichés karakterénél leragadni (noha itt sokkal egyértelműbb a dolog, mégis hasonlít az eset a Testről és lélekről folytonos autistázásához).
Még töprengek rajta, de nagy film.

2 hozzászólás
Little_Monster 

A fényképezés, zene, hangulat és a női rendező nagyon tetszett. A történettel kapcsolatban vannak fenntartásaim: voltak nagyszerű jelenetei és megoldásai, de volt pár helyzet, ahol egy extra mondat még belefért volna a főhőstől. Joaquin itt indult el a Joker és az Oscar fele vezető úton, de ez nem teszi a filmet kellemes élménnyé.

Midnightsp

Ez a Drive/Mr Robot/Blade Runneres éjszakai fényes, retro elektro zenés hangulat nagy gyengém, hozzá a szokásos napi másfél szót morgó, leszegett fejjel, kapucniban járkáló morózus főhős, na meg persze JP. <3 Szóval akinek hasonló fétisei vannak, az nagyongyorsan nézze meg.

Egyébként a film tök érdekes, teli van kreatív beállításokkal, olyan kereteken kívül gondolkodós, montázsos, Lynne Ramsay-s. Sokan a Taxi Driverhez hasonlítják a főhős háttere miatt, szerintem stílusban sokkal inkább hajaz a Drive-ra, az mindenesetre nem véletlen, hogy mindenki próbálja valami máshoz kötni, önmagában a film nem igazán értelmezhető, illetve inkább csak a felszínt kapargatja, valahogy kevés, és sokszor nagyon didaktikus. Nem sok újat nyújt a film, max azzal, hogy a filmben elhangzó párbeszédek itt tényleg, túlzás nélkül ráférnének egy A5-ös oldalra. És még azt hittük Driver a szótlan. Wait until you meet Joe. :D

Összességében minden adott volt ahhoz, hogy egy elsöprő erejű, megrendítő film szülessen, mégis max a „nagyon jól megcsinált” jelzőt tudnám ráaggatni. Mert tényleg jó volt. Csak valami hiányzott.

6 hozzászólás
Papillon_εïз

Életkedvem is elment, megyek utána… Rosszkor talált meg ez a film, úgy érzem. Értem a lelki dolgokat, de valahogy nem vette ezt most be a gyomrom.
*
Update
Van ehhez egy könyv, amit ha elolvasol, sokkal jobban megérted a filmet is. Ezek fejében pedig plusz egy csillaggal jutalmazom. :)

csokidani 

Nem is annyira a film tetszett, hanem a felfestett hangulata és a pici apró hangulati elemek. Phoenix nem alakít benne nagyon, mégis pont ezt kell h csinálja h a film ilyen legyen. A fényképezés, a beállítások, a képek, a kameramozgások nekem nagyon betaláltak. Nagyon jól adja a hangulatot a rendező. A zeneválasztások szintén kiválóak. És főleg a Sigur Rós szerű zenék nagyon-nagyon. A vége utána beállított kép a kajálda boxban az otthagyott turmixokkal, ahogy hallani lehetett az ott lévők beszédjét és alatta ment a zene… Másnak talán semmi, én órákig el tudtam volna hallgatni és nézni. A hangulata miatt 9 pont…

Corvus_CoRex 

Nem olvastam el, miről szól, csak a cím és a DVD borítón a kép miatt, ahol a bácsi cipeli a gyereket, azt hittem, ez valami családi dráma. Mit t'om, a gyereknek meghal az anyja vagy akárkije, aki addig nevelte és muszáj az apjának magához vennie, aki addig nem gondoskodott róla és úúú, dráma, meg kell tanulniuk együtt élni… X,D

Aztán ahogy néztük, az elején még egész élénk voltam, mert még érdekeskének is tűnt. Meg a fickó kicsit magamra emlékeztetett. Viszont idővel elég uncsi lett. :s Tetszett amúgy ahogy meg volt csinálva + a zenék is, de így maga a sztori… :/

tetsuo

Ez sajnos tragikusan rossz lett a könyvhöz képest. Mindent, ami jó, kihagytak belőle, és feltöltötték a könyvből kimaradt fölösleges, művészkedő, unalmas részekkel. Sajnos a történetet is átírták, nem éppen előnyére. A vége jó, de mire addig eljutsz, kínszenvedés. A (kis)regényt viszont melegen ajánlom.

2 hozzászólás
Chris90 

A könyvet anno nagy várakozásokkal vettem a kezembe, és nekem az is csalódást okozott. A filmhez ennek megfelőlen már nem fűztem nagy reményeket, de bíztam benne, hogy azért jobb lesz. Hát az én szememben nem lett sokkal jobb. Valóban a zenéje kimagaslóan jó és néha többet mond minden szónál, sőt, voltak olyan rendezői ötletek, amik különösen tetszettek (gondolok itt például a biztonsági kamerás felvételekre, az nagyon ütős volt!), és főszereplőnk is remek alakítást nyújtott, bennem mégsem hagyott mély nyomot ez a film.

TLD 

Mivel sok kritika felhozza, már szinte fölöslegesnek tűnik a Taxisofőr (tematika és psziché) és a Drive (az erőszak képi világa – na meg a kalapács, ami szótlan főhősünk helyett beszél) említése. spoiler

A főhős pszichés világát viszont a film máshogy mutatja be spoiler és elsősorban érezni, mint érteni kell egyes jeleneteket. Mélyre visz ez a trip.

victoria_m997

Hű. Régen nem láttam ilyen filmet. Rég nem láttam ilyet, amitől ilyen sokat vártam a kritikák és a díjak meg minden miatt, és nem kaptam konkrétan semmit. Szerintem ez egy tragédia. Olyan szinten untam, mint már nagyon rég untam egy filmet. A 2 csillag a színésznek és a zenének jár, mert azok királyak voltak.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján