Éjjeli féreg (2014) 286

Nightcrawler
117' · amerikai · dráma, thriller, krimi 16

0 díj · 6 jelölés

Az amerikai álom elérhetetlen távolságba került Lou Bloom (Jake Gyllenhaal) generációja számára. A munkanélküliség, nagyratörő célok és az elkeseredett próbálkozás olyan útra sodorja a férfit, ami a mélybe vezet. Minden éjjel, míg a város az igazak álmát alussza, véres sztorikra éhes mini… [tovább]

magyar

Képek 17

Szereposztás

Jake GyllenhaalLouis Bloom
Rene RussoNina Romina
Riz AhmedRick
Bill PaxtonJoe Loder
Hirdetés

Kedvencelte 52

Várólistára tette 171


Kiemelt értékelések

lilla_csanyi

Egy film arról, hogy vállald önmagad, és merj kockáztatni, mert ha keményen dolgozol, akkor végül megvalósulnak az álmaid.
Ja, hogy morálisan egy katasztrófa vagy, erősen pszichopata hajlamokkal?
No para, ott van neked a kereskedelmi tévé!
Hiszen ki ne szeretne sikeres tévés lenni?

1 hozzászólás
csartak 

Szokásom mondani, hogy csak a legrosszabb napján lát engem az ember.” Jake Gyllenhaal brutális jó ebben a szerepben, igazi szociopata a viselkedése. A nézése rideg, lelketlen és felboncoló. Hátborzongató alak, van valami idegesítő, taszító a megjelenésében, az okoskodásában. Felkavaró, elgondolkodtató film, érdemes megnézni.

unknown

Jake Gyllenhaal hozta a szociopatát. Jól alakított.
A film leginkább róla, és a médiáról szólt.
Egy szabadúszó videográfus feltörekszik, akármit felhasználva. Minél több munkát végzett, annál hidegebbé vált. Az emberek nem érdekelték. A társát is kihasználta, mint mindenkit. Belemerült a szakmába, és csakis azzal foglalkozott. Ez volt a motivációja.
Nem egy szórakoztató film, a média sötét oldalát mutogatja.
Ahogy Louis semleges és érdektelen volt, ugyanúgy voltam én is ezzel a filmmel, miközben néztem. Nem hatott meg.
De valamilyen szinten jó volt. Tetszett ez a beteg.

Honey_Fly 

Ez a tv legalja. Egy réteg néző pedig zabálja, hogy legyen min szörnyűlködni. Persze valódi érzések nélkül. Iszonyú gáz. Ezzel a Jake Gyllenhaallal véletlenül sem szeretnék találkozni. Félelmetesen jól látszotta a szociopatát. A szavai, a mimikája, minden gesztusa gyomorforgató. És ahogy kinéz… Ez a beteges, beesett arc, óriási szemek. Whhhhh… A hideg kiráz tőle.

3 hozzászólás
Coralie 

Brutális ez a film, és gyomorforgató. A legszörnyűbb az, hogy el is hiszem, hogy vannak ilyen emberek, nem is kevés. Szánalmas alakok, akik a saját anyjukat is eladnák egy kis lóvéért, meg 5 perc hírnévért. Eljutottunk arra a szintre, hogy ha bekapcsoljuk a híreket, csak a gyilkosság, erőszak és egyéb mocsok ömlik ránk, és mindezt együtt érző és drámai hanggal nyomják a képünkbe. Persze csak azt a részét, amit látnunk kell – szerintük. Hogy mi az igazság? Számít? Nekik biztosan nem. :(

Röfipingvin

Ez súlyos volt. Jake Gyllenhaal pedig briliánsan hozta a szociopatát.

DianaRL

Furcsa helyzetbe csöppentem, mert egyszerre számítottam sokkal jobbra és rosszabbra – előbbire a film kapcsán, utóbbira leginkább a szereplők terén. Egyre csak vártam, hogy mélyebbre süllyedjenek a karakterek, így a film hirtelen befejezése felért egy kiadós pofonnal. Szóval nem mondom, maradt bennem némi hiányérzet, ám ezt hamarosan eltörölték a mű tagadhatatlan erényei.
A sztori kapásból egy tökéletesen felépített pszichológiai esettanulmány egy kicentizett drámába ágyazva, amitől a hollywoodi filmektől megcsömörlött énem rögtön a boldogság könnyeit törölgette és már előre is az ujjait nyalogatta. A film lassan építkezik, mégsem érződik unalmasnak (sőt, meglepően gyorsan elrepül az a két óra), mivel a karakterek akkor is képesek lennének elvinni a hátukon a filmet, ha pusztán bezárnák őket egy kétszer kettes szürke szobába.
És itt kell megjegyeznem, hogy a színészválasztás telitalálat: nyilván Gyllenhaal kapja a legtöbb reflektorfényt, de a többiek is igazán kitesznek magukért. Sőt, voltak szereplők, akik bőven több képernyőidőért kiáltottak volna (főleg Nina, aki rengeteg potenciált rejt magában), ám így legalább senki sem tudta elvonni a figyelmet Louis hideglelős, üres tekintetéről és a megismerésének lassú folyamatáról.
Az egyetlen dolog, amit az idealista kis lelkem még mindig nem tudott feldolgozni, az a film vége. Az a néhány perc képes teljesen átformálni a film üzenetét úgy, hogy közben teljesen a realitás talaján marad, ami filmkészítésileg hatalmas gratulációt érdemel, belegondolva viszont kimondottan nyugtalanító. Kiszámíthatóan kiszámíthatatlan, mint egy nyomasztó rémálom.
A filmhez tagadhatatlanul szükséges a megfelelő hangulat, anélkül élvezhetetlenül unalmassá válna, ám ha elkapja az embert a gépszíj, már nincs megállás: ez az elmúlt évek egyik legjobb filmje, ami rengeteg témát vet fel, így társasággal nézve lesz mit kitárgyalni a stáblista alatt.

bkata12 

Ez a film rettentően nyugtalanító. Már eleve ott ijesztő az egész, amikor az ember meglátja Jake Gyllenhaalt: az a beesett arc, és a hatalmas szemek. És ennek tetejébe még jön az a mosoly, ami akár még kedvesnek is tűnhetne, ha nem tudnánk, hogy Lou egy szociopata. A másik, ami nagyon rémisztő, az a történet egésze. A cím nem is lehetne találóbb, mert ezek az emberek tényleg „férgek”: inkább mindent lefilmeznek, minthogy bármit is segítenének, és csak a pénz hajtja őket. Tehát adott egy lenyűgözően ijesztő Gyllenhaal, és egy borzasztóan nyomasztó történet, amit még a számomra szerethető Rick sem tudott lightosabbá tenni. A zene emellé egyszerre hátborzongató és néha oda nem illő, az operatőri munka csillagos 5-ös, és a világítással, illetve annak hiányával teremtett légkör csak fokozza a nyomasztó hangulatot.
Nem valószínű, hogy a közeljövőben, de egyszer biztosan újranézem. Mondjuk, ha elviselhetetlenül boldog leszek, és már nem bírom ki.

kiruu 

Jake Gyllenhaal zseniálisan hozza a szociopata/pszichopata hajlamú karaktert. Rideg, rossz borzongást keltő tekintet, higgadt, nyugodt beszéd. Pszichológiailag rengeteg kérdést felvet, borzalmasan elgondolkodtató.

Törpillaa 

Hát ez beteges egy film Louis meg egy szociopata. Jesszusom mennyire tetszett. Az elején még nem láttam értelmét a filmnek, de ahogy kezdett alakulni a sztori, és egyre elmebetegebb szociopatává vált Louis, annál izgalmasabb lett. Voltak gyomorforgató szörnyű részek, ami ijesztő is volt, de majdnem csak ugyanezt látjuk manapság a hírekben is. Csak nem ennyire örült, adrenalin löketes riporter csávókat. Imádtam Jake Gyllenhaal-t itt is hozta a formáját és a csávó nagyon, de nagyon tud. Élethű alakításai vannak és tök komolyan veszi a szerepeit, amitől baromi jó lesz a film vég eredménye. Ütős volt, izgalmas, és baromi gátlástalan.


Népszerű idézetek

csartak 

Lou Bloom: Szokásom mondani, hogy csak a legrosszabb napján lát engem az ember.

Frank

Louis Bloom: Mindennek az az ára, amit valaki hajlandó fizetni érte.

Ms_Mississippi

Louis Bloom: Biztosan ön is tudja; egy barát ajándék, amit magunknak adunk.

virrasztó

Bloom: Why hire you? Sell yourself. Go.
Rick: Okay. Well, I'm Rick – of course. I took three buses to get here.. I finished high school and I need a job. I'll do just about anything. That's me. Hire Rick.

csartak 

Lou Bloom: Aki nyerni akar a lottón, keresse meg a szelvényre valót.

rush76

Figyelek a beállításra. A jó beállítás a képre vonzza a tekintetet és tovább ott tartja és eloszlatja a téma meg a szemlélő közötti határt.

csartak 

Lou Bloom: Rick, lehetetlen emelni a fizetésedet a jelen gazdasági helyzetben. A legtöbb cég kezdő fizetést vezet be. Esetleg más állásajánlatok növelhetnék a piaci értékedet, de a te esetedben erről nincs szó.

tündérróka

Nina Romina: I think Lou is inspiring all of us to reach a little higher.

Honey_Fly 

Lou Bloom: … Now, when I say that I want these things, I mean that I want them and I don't want to have to ask again. And the last thing that I want, Nina, is for you to do the things that I ask you to do when we're alone together in your apartment, NOT LIKE THE LAST TIME. So, I'll tell you what. I have the van crash on Moorpark tonight. It was a couple of stringers actually. That could lead by itself on an average night. I'd be willing to throw that in for free. So what do you say, do we have a deal?


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján