Richard Jewell balladája (2019) 32

Richard Jewell
129' · amerikai · dráma, életrajzi, krimi 12

0 díj · 2 jelölés

Richard Jewell biztonsági őr többezer ember életét menti meg az 1996-os Olimpiai Játékok alatt felrobbanó bombától, de a sajtó igaztalanul megrágalmazza, miután tévesen terroristának bélyegezik.

angol

Szereposztás

Sam Rockwellügyvéd
Olivia WildeKathy Scruggs
Jon HammTom Shaw
Kathy BatesBobi Jewell
Paul Walter HauserRichard Jewell
Brandon Stanleydiák
Ryan Bozdiák
Charles GreenDr. W. Ray Cleere
Mike PniewskiBrandon Walker
Ian GomezDan Bennet

További szereplők

Hirdetés

Várólistára tette 125


Kiemelt értékelések

Ascyra 

Két fontos tapasztalattal lettem gazdagabb a film megtekintését követően: az egyik, hogy Sam Rockwellt hiába rühellem ilyen végletes, nevetséges és alpári módon (sajnos :/), egyszerűen fantasztikusan letolta ezt a szerepet és ez a film (is) bizony az övé: lubickol a szerepében. Jóval megfontoltabb, kedvesebb és hozzám közelebb álló karaktert játszott itt, mint eddig, amikben láttam, úgyhogy a kövi komfortzóna átlépésem már tervben van, irányzottan őfelé. Olivia Wilde kisasszony meglepően jól tolta, pedig egész középszerű szokott lenni, elérte, hogy gyűlöljem a végére. Kathy Bates mindig nagyágyú, itt végtelenül idegesített, ahogy a drága fiacskája is, de szerintem, Eastwood pontosan tudta, hogy mit fog kiváltani a kicsit talpraesettebb nézőből az ő kettősük. És itt érkeztünk el a második tapasztalathoz: bármikor leülök Easwtood filmet nézni, biztos lehetek benne, hogy professzionális munka vár, tömény, minimum két-három órás, vegytiszta dráma, még akkor is, ha ehelyütt, ezen film esetében nem a drámai vonal volt a legjobb. Eastwood az a rendező, aki több réteghez képes úgy hozzászólni, hogy nincs a fejekben elmaradt befejezés vagy felütött kérdés, válasz nélkül. Szólnak a filmjei a kisemberhez, aki hazamegy a melóból és elpöccint egy sört és szól azokhoz, akik Bachot hallgatnak reggeli közben (is). Fantasztikus, sőt, egyenesen epikus az, ahogy Ő filmet rendez: minden a helyén, minden szög, megvilágítás, minden érzelem, minden monológ, minden cselekmény pontosan úgy szól, mintha csak neked írták volna, csak azért vitték vászonra, hogy veled megosszák. Többször vitatkoztunk arról, filmet kedvelők körében, hogy Easwtood színészként vagy rendezőként jobb, nálam mondjuk ez sosem volt kérdés, mindenesetre egész nehéz eldönteni, mert a fickó egy jelenség, ebben a filmben is eléri, hogy ugyan lassú a kibontakoztatott cselekmény és maga a dráma is elég mélyen ül az elején, nekem mondjuk nem jutott eszembe egyszer sem felállni a kanapéról, míg néztem.
Ez, egyébként nem Easwtood legjobb filmje és azt is megkockáztatnám, hogy egész középkategóriásra sikerült, mégis megvan azafajta Easwtood-bája, (amit igen, Sam Rockwell is cibál még felfelé), ami különlegessé teszi a többi mai drámához képest. Jó a témaválasztás, érdekesek a figurát, patent a rendezés, kitűnő az operatőri munka (mindig, mindent jól látsz és egyértelmű, letisztult). Újra nem fogom nézni, de kihagyni nagyon nagy kár lett volna. Köszi megint az élményt, Mr. Eastwood!

Emerson 

Eastwoodot veszélyesnek tartom rendezőként, mert nagyon spoiler szereti elhúzni a menetidőt. A magyar cím még rátett egy lapáttal, mert egy ballada eleve rétestészta. Nos, a film azért rácáfolt erre, mert hiába bő két óra, nem tűnt annyinak. Nem pörgött, nem volt látványos bumm, vagy leszakadt végtagok, sem izgalmas nyomozás… csak nagybetűs dráma, hús-vér emberekkel és reakciókkal és pont ezért magával rántott. Hiába tudtam a végkimenetelt, aggódtam a főhősért, elismerően biccentettem a végén és megnyugodott a lelkem. Már amennyire…
Vállveregetés jár a szereplőknek, akik egytől egyig tökéletesen belebújtak a valós személyek bőrébe hú de magyartalan lett ez a mondat. Hauser fizikailag is Richard Jewellé gyurmázta magát, Kathy Bates (akitől mindig rettegek, mert nekem Dolores) az anyák mintapéldánya lett, Rockwell otthon hagyta a ripacs stílusát és brillírozott (ahogy egyébként a drámai szerepeiben szokott), Jon Hamm annyira takaréklángra állította a kisugárzását, hogy sikerült meglepnie, Olivia Wilde pedig akit ki nem állhatok tökéletes hozta azt a figurát, akit ki nem állhatok.
Pacsi jár Eastwoodnak is, hogy olyan filmet csinált, amin nem aludtam el.

Novecento 

Nagyon kellemes élmény volt ez a film, amiben talán nagy szerepe lehetett annak, hogy nem ismertem a történetet. Mindenesetre szórakoztató, a témája ellenére tulajdonképpen könnyed szórakozást nyújt, sem a színészekre, sem a rendezésre nem lehet panasz. Itthon szerintem nem kapott akkora figyelmet, mint amit érdemelt volna.

hashtaghetimozi 

A Richard Jewell balládja egy indokolatlanul lassú, feszültségmentes, igaz történeten alapuló életrajzi mozi, amit a brillírozó színészek miatt érdemes igazán megtekinteni. Lehetett volna feszesebb, izgalmasabb, de Eastwood összességében megint egy remek darabot szállított számunkra, amin olykor még el is nevetgélhetünk a jól megírt párbeszédek, és a remek humor miatt. Talán csak egyszernézős, de annak tökéletes.

Rémálom 

Bár Clint Eastwood rendezői munkásságát annyira nem szerettem, ennél a filmnél azt kell, hogy mondjam, rendesen összeszedte magát. Élvezhető, jó vágásokkal, rendes érzelmi vonallal a média keselyűk hatásáról és milyen hogy ha tévesen ítélnek el valakit.

Viszont, apró nitpick a karakterizálás miatt: A női gonosz persze, hogy szexszel gonosz (ha jól néztem, ez a valóságnak amúgy sem felelt meg és valós személy nevét használták.) A másik bár Richard Jewellre nem mondják, hogy a spektrumon lett volna, a filmbeli ábrázolása teljesen olyan, ettől néha túlságosan jóságos volt. Az FBI és az újságírók pedig rosszgonoszok – míg az újságíróknál volt motiváció, az FBI karaktereknek feleslegesen adtak jelenetet, ha nincs semmiféle motivációjuk.


Népszerű idézetek

Bogesxd 

Richard: Do you think that the next time some security guard sees a suspicious package, he or she is gonna call it in? I doubt it.You know, coz they're gonna look at that, and they're gonna think „I don't wanna be another Richard Jewell, so I'm just gonna run”. How's that making anybody any safer?


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján