Pokoli lecke (1996) 114

Sleepers
147' · amerikai · dráma, thriller 15

Négy vagány New York-i srác ostoba csínyével egy ember halálát okozza. A fiúk javítóintézetbe kerülnek, ahol aztán nap mint nap a poklok poklát élik át: őreik szadista parancsnokuk vezetésével megalázzák, megkínozzák, sőt megbecstelenítik őket. Aztán évek hosszú sora telik el, de az egykori… [tovább]

Képek 9

Szereposztás

Robert De NiroBobby atya
Dustin HoffmanDanny Snyder
Brad PittMichael Sullivan
Kevin BaconSean Nokes
Jason PatricShakes
Billy CrudupTommy
Ron EldardJohn
Brad RenfroFiatal Michael
Geoffrey WigdorFiatal John
Jonathan TuckerFiatal Tommy

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 33

Várólistára tette 71


Kiemelt értékelések

bonnie9 

Ha csak a felszínt nézzük, akkor ez egy nagyon egyszerűen átemelt, összeollózott, kliséken alapuló történet a nehéz sorsú fiúkról, akik egy napon még nehezebb sorsra kényszerülnek, ami végérvényesen megváltoztatja valamennyiüket. Kit így, kit úgy. Aztán felnőnek és eljő a pillanat, hogy revansot vegyenek a múlt gyötrelmein. Mintha a Bronxi mese (1993) a A remény rabjai (1994) és [[Stephen King: Az / Stephen King: Gonosz (1990–1990)|Az]] szerelemgyerekéről beszélnénk. De ha hajlandóak vagyunk egy picit mélyebbre ásni, akkor van itt a legmélyén egy „elvileg” önéletrajzi könyv (https://moly.hu/konyvek/lorenzo-carcaterra-pokoli-lecke), amire szépen rárétegezve az eseményeket és az embereket egy komoly erkölcsi dilemmákat feszegető drámát kapunk.
Nem mondom, hogy nincsenek a filmnek hibái. Vannak. Néha például megpróbál erőteljesen befolyásolni és ezáltal bizonyos dolgok elsikkadni látszanak a háttérben. De ha a lényegre koncentrálunk a történetben, akkor marad időnk megfigyelni a szereplőket is, akiknek az egyéni történeteik külön – külön megérnek egy misét.
A szerepeknek életet adó színészek közül kiemelkedőt Bacon és De Niro nyújt leginkább. Bacon egy igazi utálható rohadék, De Niro pedig szinte belesimul a szerepébe. Mögöttük ott jön Hoffman és Pitt, akik teszik a dolguk a maguk módján, a többiek inkább csak jelen vannak, de nem ez életük alakítása. Minnie Driver figurájának nem jöttem rá a jelentőségére, hacsak nem az, hogy legyen egy jó női név is a sok férfi közt. A gyerekek jól működnek, az egyéni/összjátékuk talán nem annyira erős, mint az Állj mellém! csapata, de a mondanivalót vitathatatlanul átadják és mindegyiküknek jut emlékezetes pillanat.
A zenét John Williams szerezte. A neve garancia a filmhez illeszkedő, hibátlan dallamokra, de nem különösebben emlékezetes alkotás.
Összességében a hibák ellenére mégis nézésre ajánlott. Sok téren elgondolkodtató a nyilvánvalón túl is.

2 hozzászólás
Osli75 

Nagyon kemény témát boncolgat a film, komoly erkölcsi kérdéseket feszeget. Számomra érdekes, hogy hogy alakult a fiúk sorsa, hogy nem feltétlen lettek jók vagy rosszak felnőtt korukra az átélt traumától. A gyerekek nagyon jól játszottak és a nagy nevek is viszik a filmet, főleg Dustin Hoffman tetszett nekem, de De Niro is remek volt ebben a szerepben. Carol szerepét nem érzem igazán… hacsak nem azért van benne, hogy legyen egy nő is… nem viszi előre a történetet…

Little_Monster 

Egy kaptafára készülő film a ‘90-es évekből, sok híres szereplővel, viszont elég gyenge lábakon álló történettel. Az elején a gyerek szereplők meglepően jók voltak, akkor még lehetett volna belőle jó film, aztán jött a második fele, amit inkább nem is részletezek. Bosszúfilmből készültek ennél sokkal jobbak, és ezt nem csak azért mondom, mert nem sikerült egyetlen épkézláb női karaktert sem felvonultatni.

Midnightsp 

A film második fele rettenetesen melodramatikus, szinte éreztem ahogy próbálják belőlem kifacsarni a könnyeket. Nem sikerült. Plusz a morális alapja is eléggé ingatag lábakon áll.
Az első fele egész jó volt, de a második fele borzalmas. Szerintem tipikus hatásvadász hollywoodi feldolgozása egy egyébként nagyon komoly témának. Az utolsó néhány jelenetnél a fejemet fogtam. Dustin Hoffman és Kevin Bacon alakítása tetszett.

Hesztia

Csak véletlenül találtam rá erre a filmre az interneten, de már az ismertető alapján tudtam, hogy nekem ezt meg kell néznem.A történet nagyon kemény, megrázó, a színészek zseniálisak.Az egész, úgy ahogy van, nagyot üt.Azt hiszem, hogy eléggé nehezen fogom megemészteni a filmben látott dolgokat.

Drucocu

Hiába próbálták ezt a filmet hú, de nagy volumenűvé tenni, nem sikerült. Sőt, pont ez ártott neki. Mérhetetlenül unalmas, annak ellenére, hogy a téma akár jó is lehetne. Nem tudom, hogy a borzalmas rendezés az oka vagy valami más. Ja, és túl hosszú… már megint. Azt hiszik, hogy ha hosszú filmet csinál valaki, azzal már dramatizálja is? Vagy muszáj volt elnyújtani, mert olcsó volt? Százszor jobb filmet lehetett volna ebből a történetből csinálni. Dehát mit beszélek én, nem értek én ehhez… Csak annyit tudok, hogy semmi nem fogott meg benne.

tolgyfamajor

Ebben a filmben inkább az ügyvéd, Danny Snyder alakítása tetszett.


Népszerű idézetek

TribeBubu 

Lorenzo 'Shakes' Carcaterra: Nem is tudtam, hogy ennyire szereti a galambokat.
King Benny: Szeretem őket. Nem pofáznak.

Mhysa 

– Ha Rolls-Royce-ra vágysz, ne ide gyere. De nem ám! Eriggy Angliába vagy hol a bánatba gyártják. Ha pezsgőre szomjazol, irány Franciaország. Ha pénz kell, fordulj a zsidóhoz.
– De! Hogyha könyékig akarsz turkálni a mocsokban, vagy szeretnéd a titkod örökre eltemetni, akkor egy helyre érdemes jönnöd! Ide, a Pokol Konyhájára, mert itt gyűlik össze az összes szar. Amit máshol tojnak, az is nálunk bűzlik. Ilyen rohadt egy hely ez!


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján