Ha ölni kell (1996) 114

A Time to Kill
144' · amerikai · dráma, thriller, krimi 16

0 díj · 2 jelölés

Egy amerikai kisvárosban két férfi megerőszakol egy tízéves kislányt. A feldühödött apa bosszúból lelövi a gyilkosokat és börtönbe kerül. Ám az igazi harc csak most kezdődik: a vádlott fiatal védője lassacskán rájön, hogy mennyi indulat és gyűlölködés lapul az eset hátterében. A városban… [tovább]

angol

Képek 10

Szereposztás

Matthew McConaugheyJake Tyler Brigance
Sandra BullockEllen Roark
Samuel L. JacksonCarl Lee Hailey
Kevin SpaceyRufus Buckley ügyész
Oliver PlattHarry Rex Vonner
Charles S. DuttonOzzie Walls sheriff
Donald SutherlandLucien Wilbanks
Kiefer SutherlandFreddie Lee Cobb
Chris CooperDeputy Dwayne Powell Looney
Brenda FrickerEthel Twitty

További szereplők

Kedvencelte 21

Várólistára tette 82


Kiemelt értékelések

Osli75 

A film lényege ott van a végén a védőbeszédben. Vagyis annak az utolsó mondatában. Nagyon hosszú film, de nem vontatott, minden percre szükség volt benne. Nagy színészek jó játéka. A hatás sem maradt el. Érdemes megnézni.

Lunemorte 

Nagy nevek, megrázó történet… Győzhet-e az igazság és lehet-e bosszúból gyilkolni? A családot vagy a fellángolást érdemes választani?

sipiarpi 

Egyik kedvenc „ügyvédes” filmem, bár nagyon amerikai. Grishamből azért könnyű jó filmet készíteni. :)

Serafina_Darion 

Megint egy dráma. Úgy látszik ez az év a drámák és romantikus filmek éve, ugyanis többet láttam idén belőlük, mint az elmúlt 10 évben.
Nagyszerű film, nagyszerű karakterekkel. Vannak benne olyan emberek, akik képesek a változásra és vannak benne olyanok akik képtelenek.
Nem akartam megnézni, mert hosszú, de mégis megéri látni. Ma is virágzik a rasszizmus a világban és az illetők szinte mindent és mindenkit alárendelnek. Itt is képesek voltak mindent megtenni, hogy megfélemlítsenek másokat. A saját „fajtájukra” támadtak és őket ölték. Így akár mondhatjuk azt is nem az a lényeg milyen a bőrszíne az illetőnek, hanem az, hogy féljenek tőle, rettegjék, az a lényeg, hogy mindent ők irányítsanak.
Érdemes megnézni legalább egyszer az életben. Nagyon jó film, nagyszerű színészekkel és borzasztó történettel.

Filmdoki 

Az ügyfél nagyon tetszett Schumacher-től, egy kellően izgalmas krimi-dráma-bírósági film remek színészi alakításokkal. A regény írója, John Grisham elismerően nyilatkozott a feldolgozás kapcsán, így Ha ölni kell című történetét is Schumacher dolgozhatta fel. Talán az imént említett filmje miatt is ültem le elég nagy elvárással a film elé, illetve a téma miatt is, melyet a történet boncolgat. Mégis, elég felemás érzéssel álltam fel a film után.
A mozi remekül indít, a nyitány Az ügyfélhez hasonlóan piszkosul erős, sőt, itt még sokkoló is. Aki látta a filmet, az tudja miért mondom ezt. Scumacher szép lassan vezeti be eztán a karaktereket, akik között számos nagy név akad. És meg kell hagyni, egytől egyik remekül játszanak, csak adódik a probléma, hogy sok nincs igazán kibontva, hiába akarják azt sugallni, hogy ez a figura fontosabb szereppel bír. Így például Sandra Bullock és Kiefer Sutherland is mondhatni, csak tiszteletüket teszik, mivel előbbi bár segít a főhősnek, sok vizet ezen kívül nem zavar – leszámítva talán a vitájukat az étterembe –, utóbbi pedig hiába várná az ember, hogy egy markánsabb karakter lesz, igazából csak a sablon rasszista szöveget puffogtatja, így megmarad egyszerű sztereotípiának. És ez nagyjából minden karakterre igaz, mivel nem igazán vannak árnyalva. Egy két figura talán, de nagy részük vagy seggfej, vagy jó ember, vagy az események áldozata stb. Az említett vita Bullock és McConaghey karaktere között is simán alkalmat adhatott volna a két gondolkodásmód kicsit bővebb kifejtésére a halálbüntetés kapcsán, helyette utána hagyták a fenébe.
A hosszúra nyújtott játékidővel nem lenne gond, de egyszerűen én nem éreztem, hogy annyira beleásnák magukat a téma fontosságába, és azt sem, hogy az egész történet a nagy katarzis felé haladna. Kicsit inkább olyan, mintha Scumacher a film végi nagy monológra tette volna fel az egészet, hogy az viszi majd a prímet. Viszont az inkább volt már giccses számomra, mintsem olyan, amitől hanyatt vágom magam.
A színészek viszont mondom, jól alakítanak, megvannak a maga erős momentumai és a hangulat is remek, de számomra nem nyújtott akkora élményt, mint Az ügyfél. Azért aki szereti a bírósági filmeket, az nézze meg nyugodtan.

Horváth_Evelyn 

A Ne bántsátok a feketerigót! másolata volt gyakorlatilag. Egyébként tetszett, de nem tartom kiemelkedőnek. Azért szeretném továbbra is azt hinni, hogy egyetlen ember sem szimpatizálna olyan emberekkel, akik spoiler. És szeretném azt is hinni, hogy sosem gondolkodott így senki. Még a bűnösök anyja sem. Nagyon igazságtalan volt az egész. Undorító. És morálisan nézve is érdekes volt a sztori., De mondom: ezzel nem Grishamet kell fölpontozni, hogy mekkora akkora, mert ez Harper Lee sztorija, kicsit más környezetben és személyekkel, de a konfliktus meg minden más ugyanaz.

Ascyra 

Ez a film nem kicsit hozza ki a sodrából az embert, de úgy, hogy szinte üvölthetnékje támad az igazságtalanságtól. Mélyérzésű ember csak feszeng előtte, és érzi, ott gyomortájékon, hogy nincs ez rendjén. Nagyon nincs rendjén! – Mindez a sztorira igaz csak. A film nagyon redben van, nagyon jók, szerethetőek a karakterek. Igen, még Sandra Bullocknak sem sikerült túljátszania önmagát, sőt, egész jó volt. Sok katarzissal, és fájdalommal megtűzdelt, amerikai film. Ez utóbbit azért teszem hozzá, mert végig nagyon érezhető rajta, mind a monológokban, mind a végkifejletet tekintve. Azért én imádom továbbra is, és rongyosra nézem!

Dániel_H 

Feszültséggel teli film, sok-sok mondanivalóval, amit kibogozni talán mégsem annyira könnyű.

Röfipingvin

Szerencsére a jóféle Grisham-adaptációk közé tartozik. De azért mindenképpen a könyvet előbb.

Badiga

Ez egy nagyon jó film,nagyon jól össze van rakva a történet


Hasonló filmek címkék alapján