Átkozottul veszett, sokkolóan gonosz és hitvány (2019) 179

Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile
108' · amerikai · dráma, életrajzi, thriller, krimi 16

1969. Ted őrjítően jóképű, okos, karizmatikus és gyengéd, az elővigyázatos, egyedülálló anya, Liz Kloepfer pedig képtelen ellenállni a férfi sármjának. Elképzelni sem tud ideálisabb pasit Tednél, és hamarosan fülig beleszeret. Ahogy telik az idő, úgy tűnik, a pár mesébe illően boldog életet él,… [tovább]

angol
magyar

Képek 6

Szereposztás

Zac EfronTed Bundy
Lily CollinsElizabeth Kloepfer
John MalkovichJudge Edward Cowart
Kaya ScodelarioCarole Anne Boone
Jim ParsonsLarry Simpson
James HetfieldBob Hayward
Angela SarafyanJoanna
Macie CarmosinoMolly 2 évesen
Ava InmanMolly 4 évesen
Morgan PyleMolly 8 évesen

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 12

Várólistára tette 281


Kiemelt értékelések

Törpillaa 

Nem volt olyan rossz film, érdekes volt. Eddig csak hallásból, vagy utalásból hallottam a hírhedt sorozatgyilkos Ted Bundy-ról. Nem semmi egy pasi volt az biztos, és Zac Efron egész hitelesen adta a karakterét, és nekem tetszett. Nagyon agyafúrtnak kellett lennie, hogy mindezt eltervezze, és kivitelezze, és végig ártatlannak vallja magát. Lily Collins pedig szerintem nem volt olyan jó, engem nagyon zavart a csaj egész végig, nem igazán bírom őt. Uncsi volt szegény csajszi. A film nem volt uncsi érdekes sztori volt.

Pandalány

Elképesztően érdekes film. Semmit nem tudtam erről az emberről, elvárásaim sem voltak a filmmel kapcsolatban és ebből kifolyólag meglepett. Végig fenntartotta a figyelmemet. Egyik pillanatban hittem Tednek, utána viszont biztos voltam, hogy színészkedik.
Minden elismerésem Zac Efronnak, aki szerintem irtó nagyot lépett előre ezzel az alakításával a karrierjében. De egyébként mindenki jól hozta a karakterét.
Örülök, hogy nem a brutális gyilkosságok bemutatása volt a célja ennek a filmnek, hanem a tárgyalások és az ítélethozatal folyamata. A pszichológiai része volt a legérdekesebb, bár az annyira nem került előtérbe, mint szerettem volna.
Megjegyzés: nem értem azokat, akik ezt a filmet lepontozzák és unalmasnak tartják. Én egy percig nem unatkoztam.

dontpanic

Az alapkoncepció még tetszik is.
Vegyünk ki a sorozatgyilkosos filmből mindent, amitől az sorozatgyilkosos film lenne: a gyilkosságok bemutatását, a gyilkos utáni nyomozást vagy éppen a gonosz patogenezisét, vagyis annak a végigkövetését, hogyan lett a gyilkos az, aki.
Hagyjuk el maximálisan ezeket a megszokott narratívákat, és nézzük meg, mi marad nélkülük Amerika egyik leghíresebb sorozatgyilkosának történetéből.
Hát, oké, a készítők lefejtették a klasszikus sorozatgyilkos filmtoposzokat, de nem ártott volna, ha kitalálják, mit raknak a helyükre, mert így ez a film nem más, mint egy hatalmas kihagyott ziccer.

Most komolyan, szűk két órában az derült ki, hogy a sorozatgyilkosok/pszichopaták amúgy a mindennapokban normális embernek tűnnek, nem pedig vért isznak sötét barlangokban és kecskéket áldoznak a Sátánnak napi szinten? Nem mondoooood! Ha nem így lenne, valószínűleg elég hamar elkapnák őket. Meg amúgy is, jéé, egy ember tud emberi lenni, akkor is, ha gyilkol? Jéé. Jééé.

Felvillant itt néhány, kibontásra érdemes dolog: például a Ted Bundy életében lévő nők, beleértve az anyját is. Erre is fel lehetett volna fűzni a sztorit. Lehetett volna húzni egy merészet és konkrétan megtenni Lizt főszereplőnek, és az ő szemszögéből bemutatni az eseményeket, azt, hogy hogyan hat rá lelkileg az egész, a kétségeit, a vergődését, a bűntudatát. Ehelyett láttuk, ahogy magába fordulva üldögél a kanapén és hogy néha iszik egy pohár bort. A legerősebb jelenet a film végén volt, amikor szembekerül újra Teddel, na, ha olyan intenzitású és jellegű lett volna az egész film, máris több értelme lett volna.

Vagy fel lehetett volna fűzni a narratívát a média szerepére. Az se lett volna egy hű de nagy újítás, de legalább lett volna egy központi szál a filmben. Hogyan csináltak Bundyból valamiféle celebet, mi van a rajongólányokkal, hogyan befolyásolta a médiajelenlét a tárgyalást. Ehelyett ebből is csak villanásokat kaptunk.

Bemutathatták volna, egy pszichopata hogyan működik a kapcsolataiban, tetteiben, mi motiválja, hogyan alakítja tökéletesen az általa felépített szerepeket. Őszintén szólva az is idegesített, hogy itt valamiféle őszinte szerelmet ábrázoltak Ted és Liz között, pedig erről is le lehetett volna rántani a leplet, hogy egy pszichopata milyen is egy párkapcsolatban.

Vagy ha itt tényleg az volt a cél, hogy emberivé tegyék Bundyt (igazából fogalmam sincs, mi volt a cél), akkor bemutathatták volna azt is, hogy egy titok, egy bűn hogyan idegeníti el az embert a társadalom többi részétől. Mit tudom én, igazából egy csomó olyan szálat ki tudtak volna emelni, ami megkülönböztette volna ezt a filmet a klisés sorozatgyilkosos filmektől, de valahogy egyik mellett se tették le a voksukat a készítők, és így meg szétfolyt az egész.

Őszintén szólva ez a film nekem arról szólt, hogy ha lehántunk minden megszokott toposzt egy sorozatgyilkos történetéről, akkor nem marad más, csak egy unalmas, vontatott váz. Ami önmagában egy eléggé pszichopata üzenet, de most ezt sikerült átadni, bár nem gondolom, hogy ez lett volna a cél….

3 hozzászólás
lollynymph

átkozottul vontatott, sokkolóan manipulatív és hitvány
(a hitvány kicsit erős de na értitek)

Klitty

Kövezzen meg bárki, de nekem ez tetszett. A film nem próbálja meg bemutatni a gyilkosságokat vagy bármilyen előzményt, mert valószínűleg azt úgy is a legtöbben már ismerik.
Ehelyett inkább arra fekteti a hangsúlyt, hogy a néző is egy legyen azok közül, akik akkor végignézték a tárgyalást, végigkövették a sajtóban az eseményeket és nem tudták eldönteni, hogy Bundy hazudik-e vagy sem. Tudni lehet, hogy mivel olyan sokáig kitartott amellett, hogy ő bizony ártatlan és olyan magával ragadó meggyőződéssel és stílussal adta ezt elő, rengetegen hittek neki. Én úgy éreztem a film nézése közben, hogy fogalmam sincs, mit higgyek. Borzasztóan akartam hinni Tednek – csak hát aztán jött a valóság, amiben én az egyetemen tanultam erről az emberről.

Külön tetszett annak boncolgatása is, hogy vajon van-e a „szörnyetegeknek” emberi oldaluk, amit tényleg lehet szeretni, illetve tudnak-e ők maguk szeretni. Lehet-e családjuk, szerethetik-e a családot vagy csak az egész egy álca, amivel takaróznak a nyilvánosság előtt – hiszen egy családapa nem lehet gyilkos… Szerintem ezen pszichológusok is jókat tudnának vitatkozni, engem nagyon érdekelne a kérdés mindenesetre.

Nekem tényleg nagyon tetszett, egyáltalán nem brutális vagy durva, bárki számára simán nézhető anélkül, hogy félnie kellene. Aki pszichológiában jártas vagy érdekli a téma, annak különösen ajánlom.
Amúgy Zac Efron tényleg hasonlít Ted Bundyra, pedig az előzetesek alapján nem láttam bele a dolgot. Nem is értettem, miért őt castingolták a szerepre.

Virág

Hűha hát ez nekem most nagyon nagyon nagyon ott volt!

Én csupán film szempontból tudok értékelni, nem lévén ugyanis Ted Bundy szakértő, így viszont nagyszerűnek és hatásosnak éreztem ezt a közel két órát. Egy félelmetes, valóban átkozottul veszett, sokkolóan gonosz és hitvány emberről szólt, ez mégsem vitte el a filmet egy vérengzős, brutálisabb irányba (mint mondjuk az Amerikai Psycho), helyette a bírósági eljárásra helyeződött a fókusz, és ez nekem nagyon bejött. Érdekfeszítő volt, de nem körömrágósan izgulós, nézhetőre finomított de azért sokkoló spoiler, mindez szuper színészi gárdával – Lily Collins eddig is kedvencem volt, de Zac Efron csak most vettem észre hogy felnőtt… és olyan színész lett, akire a továbbiakban is oda akarok figyelni –, és eredeti felvételekkel a végén, ami nálam mindig plusz pont.

Már az első ötletétől kezdve vártam ezt a filmet, de most látom, hogy megérte a várakozás, sikerült beváltani a pozitív reményeim.

3 hozzászólás
DoreenShitQ

Elvárások nélkül ültem be a moziba, talán ezért tetszett. Nem tökéletes, persze: a vágás elég gyatra, Lili Collins figurája tök felesleges, és az elején kusza, sietős, összevissza, a lényeg kimarad pont belőle. Azonban a soundtrack az fenomenális, a tárgyalások talán kicsit túlhúzottak, de remekül szemléltetik azt a széllel szembeni hugyálást Bundy részéről. Soha nem hittem volna, hogy ezt kimondom, de Zac Efron nagyon jól hozta a karaktert, igaz még mindig nem egy színészzseni, de valahol el kell indulni.
Összességében: nem hatol a sztori mélyére, de talán jobb is így – felkelti az érdeklődést, ad lehetőséget, hogy az ember maga kutasson tovább, ha akar. Nem világmegváltás, de sose állította ezt magáról. De tökéletesen átadja a Bundy-élményt: mikor olyan szintű karizmával beszél, hogy elfelejted miket tett, sőt, szinte megsajnálod – úgy kell emlékeztetni magad a végén, hogy micsoda is ő valójában.

Evione 

Meg kell mondjam, a film nagy része alatt csalódott voltam. Tényleg egy ilyen melodráma szerű filmet kellett csinálni Ted Bundy-ról? Ugyanis a sok „Szeretlek.” és „Annyira hiányzol”, meg „Ne veszítsd el a reményt” közepette, TB-vel kapcsolatban szerintem teljesen másra terelődött a hangsúly, és nem arra, hogy itt azért mégiscsak a világ egyik legbrutálisabb sorozatgyilkosáról van szó. A gyilkosságok konkrétan alig vannak megemlítve, mármint arról szó van, hogy nőket öltek meg, és nők tűntek el, de részleteiben nem ismerjük ezeket. Inkább olyan volt, mintha az próbálták volna meg sugallni, hogy itt van ez a szegény fickó, aki bizony csak rosszkor volt rossz helyen, és amúgy is nézzétek már milyen sármos és kedves. Aztán, ahogy Bundy floridai ámokfutása utáni rész következett és szép lassan megmutatták Bundy igazi arcát jöttem rá, hogy minden ami addig történt csak eszköz volt arra, hogy éreztessék a nézővel, mekkora egy manipulatív alak is volt TB valójában. Zseniális húzás!
Szintén tetszett a valódi híradó részletek, helyszíni felvételek stb. alkalmazása. Az is dicsérendő, hogy mennyire odafigyeltek minden apró részletre (ruhák, helyszínek stb.). És amit még külön kiemelnék, az a casting. Amikor pár éve kiderült, hogy filmet készítenek Ted Bundyról és, hogy Bundyt Zac Efron fogja játszani, kicsit húztam a számat. Nem voltam róla meggyőződve, hogy jó választás lesz Efron erre a szerepre. Pedig, de! És itt most tényleg nem csak arról van szó, hogy külsőleg hasonlít rá. Nagyon jól alakította Bundyt, ügyes volt. Szeretek pozitívan csalódni.
Persze a többi színész is jó volt, pl. a Cowart bírót alakító John Malkovich, de még sorolhatnám tovább.

Szóval mindenkinek ajánlom megnézésre, akit érdekel Bundy. Érdemes megnézni.
Plusz, ha ez megvolt, akkor erősen ajánlott a The Ted Bundy Tapes c. dokusorozatnak is nekiállni. Nekem meg már nagyon el kellene olvasnom a Stranger Besides Me-t…

5 hozzászólás
Horváth_Evelyn 

Elég középszerű volt. Leginkább a pszichológiai háttér és a motiváció érdekelt volna. Helyette kaptunk egy szerelmes történetet. A Ted Bundy-esetekről kb. zéró információt mutatott be a film. Úgy éreztem, hogy minden össze lett csapva. A tárgyalás vagány volt, de arányaiban kevés pozitívum ez a full filmhez mérve. Efron jól játszott, de nem kiemelkedően. Azért jó volt látni egy kicsit más jellegű szerepben. Jim Parsonst imádom. Itt nem mutatott túl sokat, ahogy Malkovich sem. Ez van sajnos. Aki ebből a filmből tervez dokumentálódni, az csalódni fog.


Népszerű idézetek

Pandalin

Elizabeth Kloepfer: Engedj el!
Ted Bundy: Nem tudlak Liz! Téged nem!

Pandalin

Ted Bundy: Dr. Souviron ha jól értem ezeket a kísérleteket holttesteken végezte?!
Dr. Souviron: Hát nem nagyon találtam élő jelentkezőt.

Pandalin

Cowart bíró: Vigyázzon magára fiatalember! Ezt őszintén mondom magának. Vigyázzon magára! Maga egy eszes fickó, remek ügyvéd lehetett volna magából, örültem volna, ha előttem praktizál, de más utat választott pajtás. Hatalmas tragédia, hogy ezen a bíróságon kénytelenek voltunk megtapasztalni azt, hogy milyen is az emberiség legalja.
Nem érzek Ön iránt ellenszenvet, ezt szeretném ha tudná. Vigyázzon magára!

Nocharity 

– I told you the truth, and now you need to do the same for me. I've been suffocating! All these years, I've had your hands around my neck. Release me!
– Not you, Liz. Anyone but you.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján