Kedvencelte 11

Várólistára tette 146


Kiemelt értékelések

NaNa_88 

Gyönyörű, megnyugtató gondolatokkal zárult a sorozat. XD
https://snitt.hu/idezetek/43954

Számomra érdekesen volt találva. Lényegében izgultam mi lesz a vége. Pedig azért itt nem igazán van meglepetés a fordulatokban. Mégis úgy éreztem kaptam újat, amit eddig nem láttam. Valószínűleg mert sosem kutakodtam megszállottan a témában.
A végén nekem sok volt ez a rengeteg örömünnep és mocskolás. Így egy kupacban soknak éreztem. Nem mintha nagyon szánni kéne az emberünket, de azért kettőnél többször nem kérem mennyire megérdemelte amit kapott. spoiler
Ettől eltekintve szerintem korrekt volt, érdekes, informatív. A sok korabeli felvételtől még jobban bele tudunk merülni a történtekbe és hozzáadhat a már bennünk kialakult képhez Ted Bundyról.

2 hozzászólás
Törpillaa 

Nekem ez jobban tetszett, érdekes volt végig követni ezt a sorit, főleg Ted Bundy miatt is, meg olyan információk miatt is, amit eddig nem tudtam róla. Nagyon kíváncsi voltam erre a sorozatra, mióta felfedeztem Netflixen ezt is. spoiler

walksdowonders 

Csodálatos záró gondolatok egyenesen Ted Bundy szájából, igazán köszi, ma sem mondhatom el, hogy nőtt volna a bizadalmam az emberiségben.

Sajnálom, hogy a profilozóknak nem volt esélyük mélyebbre vájni – mindamellett, hogy megérdemelte a halált – egy isssszonyat érdekes személyiség volt.
Bár a sorozat háromnegyedében (ha nem több) maga Ted mesél, őt halljuk, mégis hallgattam volna még akár tovább is. Nem, nem a kegyetlenségekről (ennyire nem vagyok elborult) spoiler, hanem a benne zajló érzésekről. A miértekre nagyon-nagyon kíváncsi lettem volna. Hiányoltam. Ha nem végezték volna ki, szerintem még ma is lenne mit elemezni rajta.

Egy nagyon jól összerakott doku volt ez. Érdekes.

2 hozzászólás
Th3DarkKn1ght 

Ted Bundy egy igazi aranybánya média szempontból, mert ilyen „műsort” senki sem csinált! Mivel rengeteg felvétel és hanganyag állt rendelkezésre, ezért összetettebb képet kapunk Bundy-ról, mint a következő évadban Gacy-ről. Meg érdekesebb figura is, ha lehet ezt mondani, aki nem csak a gyilkosságai miatt vált hírhedté. A tárgyalások alkalmával nyújtott alakításai ugyanolyan izgalmasak, mint a rémtettei. Szolgált újdonsággal is (nekrofíliáról nem tudtam) és egy jól összerakott sorozat. Az F.B.I.-os beszélgetésekbe bővebben belemehettek volna, mert az is nagyon érdekesnek tűnt! Érdekelt volna, hogy Bundy-nál ez késztetés volt, vagy gonoszság, esetleg ennek a kettőnek a kegyetlen kombinációja, mert erről sajnos nem beszélt. Azt meg nem hiszem el, hogy a pornó miatt, ahogy az utolsó részben állította.

Pandalány 

Nagyon-nagyon felkavaró dokumentumfilm. Egyes részeknél komolyan meg kellett állítanom, mert felkavart, teljesen feszültté tett és azt éreztem, megfulladok. Egy ember, aki ennyi ártatlan lány halálát okozta, és utána belemosolygott a kamerába?! Beteg a világ, eszméletlen sok mentális zavarral élő ember van a világon, Ted sem volt különb.
Megdöbbentő és valahol érthető volt a végén az az ünneplés, ami a börtön körül zajlott. Nagyon emlékezetes marad számomra ez a dokumentumfilm, de azt hiszem soha többé nem szeretném megnézni.

DoreenShitQ

Remekül járja körbe mint a történéseket, mint magát a Ted Bundy jelenséget. A megvalósítás, mint a kazetták, az interjúk, a sorrend is el voltak találva. Ha lehet ajánlani egy sorozatgyilkosról való, életről lehozós dokut, akkor én ezt most megteszem :D

Gothic 

Ez a sorozat is ugyanolyan formában készült, mint amilyenben a magnófelvételek Ted Bundy-val; a hallgatóságnak megvolt az elképzelése, mit akar kapni, miről akar részletes információkat, ám a beszélő közeg, a metaforámban Ted Bundy, az én esetemben pedig a sorozat, mindezt nagy ívben lecsinálta, és helyette beszélt arról, amiről kedve volt. Kompromisszumért pedig hiába lehetett kapálózni, elvégre a kormányrúd az első percben elragadásra került. Kezdem azt hinni, hogy Joe Berlingernél valamiféle elhagyhatatlan rossz szokás, hogy képtelen beváltani a „művészi ígéretet”, és oda irányítani a fókuszt, ahová a cím / az ismertető megkívánná, mert ahogy az Átkozottul veszett, sokkolóan gonosz és hitvány (2019) – nál se sikerült arról szólnia az alkotásának, amiről kellett volna, úgy itt se. Ugyanis, hogyha azt jelenti a cím, hogy „Beszélgetések a gyilkossal”, és vagy tíz percig arról beszélnek az első epizódban, hogy 100 órányi anyagot vettek fel Bundy-val, akivel milyen nehéz volt zöld ágra vergődni, akit nagy nehezen tereltek csak a lényeghez, akkor a magam részéről nagy naivan azt merném feltételezni, hogy a további játékidőt a címben emlegetett gyilkossal folytatott beszélgetések töltik ki; az ő szemszöge a történésekről. Na, hát nem! Berlinger ismét megmutatta, hogy kár racionális következtetéseket kapcsolatba hoznom az ő nevével.

Egyáltalán nem volt rossz ez a négy epizód, ha az ellenkezőjét állítanám, akkor bizony hazudnék, ellenben bár tényleg felvételekből, interjúkból dolgoztak, alig lehetett hallani Bundy-nak a hangját, alig lehetett abból a bűvös 100 órás felvételcsomagból hallani Bundy-nak a hangját. Korrektül, alaposan, tényszerűen és a keretekhez, valamint a témában felmutatható háttértudásom mennyiségéhez viszonyítottan izgalmasan sikerült leecsetelniük a nézőnek a komplett Ted Bundy-ügyet, kezdve az előéletével, a lányok eltűnéséről szóló hírekkel, a nyomozások nehézségeivel, Bundy gyanúsítottak közé vételével és letartoztatásával, keresztül kis magánéletére mutató morzsákon, egészen a tárgyalásokig, szökésekig, majd a halálsoron végrehajtott időhúzásaiig. Bizonyos önismétlések zavartak, nem láttam értelmét, hogy mégis minek kell ugyanazt az információt változatos időközönként vagy négyszer elmondani, de úgy voltam vele, ez még belefér, mert valóban szükség volt egy átfogó dokumentumfilmre, ami valósághoz hűen összefogja az eseményeket. De, mint említettem, bármennyire jó is, hogy megszületett egy ilyen alkotás, ami helyén kezelte a dolgokat; ami bemutatta, hogy azért nem voltak annyira feltétlenül elájulva Bundy-tól a nyomozásban, eljárás egyéb szakaszaiban résztvevő emberek, általánosságban az emberek, mint arra a rendező a másik filmjében utalt, hogy kifejezetten lehetetlen, közös munkára hajthatatlan személyisége volt, és a kapcsolata Lizzel inkább volt egy se veled, se nélküled vergődés, amiben a nő ráadásul időről-időre félt is tőle, mint rózsaszín, szerelmi történet; a Conversations with a Killer: The Ted Bundy Tapesnek nem erről kellett volna szólnia. Erről az Átkozottul veszett, sokkolóan gonosz és hitvány filmnek kellett volna szólnia – színészi előadásban.

Ennek a sorozatnak Bundy saját szemszögét kellett volna bemutatni, abból a 100 órányi beszélgetésből kellett volna fontos részeket összeollóznia, amiben végre megnyílt, miután rávették, hogy mint pszichológia szakon végzett, témában kompetens fiatalember, mondja el, hogy szerinte milyen személyiség ez a gyilkos, hogy szerinte hogyan alakultak ezek a bűncselekmények, mi vezette rá, mit érzett az elkövetésükkor, hogyan játszotta ki a rendőrséget – mert bár következetesen E/3-ban beszélt, hogy az elhangzottakat ne használhassák fel ellene, nyilvánvaló volt az első másodperctől a riporternek, hogy hosszú-hosszú évek pofátlan hazudozása után végre őszinte, végre tényleg magáról beszél, és feltárja a kellemetlen részleteket. A fókuszelcsúszás miatt ezt a frontot illetően csak morzsákról beszélhetek, mégis fényévekkel izgalmasabbnak találtam Bundy önanalizálásának a hallgatását, – pláne, mert ezeknél a részeknél szembeötlően megváltozott a hangja is, mélyebb lett, hanglejtésileg keményebb, számítóbb, felszínre engedte a valódi énjét ilyenkor, a ragadozót – mint azt a Bundy konkrét közreműködését nélkülöző összefoglalót, ami a 96%-ot tette ki. Nagyon-nagyon érdekes volt a profilozási folyamatot visszafelé néznem, azt, hogy valaki a saját működését, saját viselkedését vezeti le racionális ok-okozati összefüggésekkel, racionális magyarázatokkal, racionálisan felépített teóriákkal, nem pedig ezt a logikai hálót használja arra, hogy eljusson a működéshez, hogy megpróbálja megfejteni azt. A szakasz rövidségén kívül azt sajnáltam, hogy a felvételeket készítő riporter nyilvánvalóan félreértette hébe-hóba azt, amit magyarázott neki a sorozatgyilkos. Például a pornográfiát illetően…

Az eljárás során készült interjúkat látva változatlanul nem értem egyébként, hogyan nem tűnt fel senkinek, hogy színészkedik, mikor egyszerűen egyértelmű volt már csak egyetlen ilyen interjú gesztusaiból is, hogy csak megjátssza magát. "o.o Túltolta az előadást. Indokolatlanul sokat mosolygott, indokolatlanul gépiesen adagolva ezeket a mosolyokat, – természetesen ügyelve arra, hogy legyenek olyan szélesek, hogy felvillanjanak a kis gödrök – és azokat a kis elbűvölőségre játszó, rekedtes átmeneteket a hangjában, amik a nevetés előtt következtek. A testbeszéde ordított, mégpedig azt ordította, hogy Kezemet-lábamat töröm, hogy minél megnyerőbb legyek!!! . Okosan és aprólékosan játszott, amikor arról volt szó, hogy hogyan kell átverni a rendőröket, összezavarni a tanúkat, de ezen a ponton nem volt nehéz kitalálni, hogy bőven van benne pszichopata / szociopata hajlam, hiszen kiadta a beszélgetések során a gyenge pontját. Azt, hogy nem természetesen jönnek neki ezek a gesztusok, a szociális körmenetek, hanem csak némi utólagos szerkesztéssel lemásolja azt, amit más emberektől látott. Szerintem ezek olyan momentumok, amiket közepesen jó megfigyelő-és analizálókészséggel elsőre ki lehet szúrni.

Egy utolsó gondolat erejéig még megjegyezném, hogy szerintem nem a villamosszékbe ültetés volt a megfelelő büntetés a számára, bármennyire is örült neki a tömeg. Azt kellett volna vele végigcsinálni, amit azokkal a lányokkal tett.

Marianna_von_Birken

Hol a százórás hanganyag? Csak azért kérdem, mert mindenkivel beszélgettek, mindenki elmondta a magáét, csak épp azt lehetett alig hallani, akiről elméletileg szól ez a sorozat. Körülbelül csak sordísz volt az ő hangja, amit a néhány félmondat erejéig be-bevágtak a többiek mondandója végén. Neméppen arra voltam kíváncsi, mások hogy éreznek vele meg a dologgal kapcsolatban, eh… De hát netfliksz, nem is tudom, mit vártam :"D Jó, nyilván tetszett meg élveztem meg szívecske meg sok csillag témának, nem a kivitelezésnek, meg a megvezetésemnek, satöbbi, de elégedetlen, csalódott és dühös vagyok. Nagyon.

1 hozzászólás
Mr_Catharsis91

Hát ez kemény menet volt így egyben. Nem is hittem volna, hogy ennyi áldozata volt Bundy-nak. Az utolsó rész meg tényleg feltette a pontot arra a bizonyos i-re, már ami a meglepő dolgokat illette. Odáig csak sokkoló volt az egész, de amiket a pasi művelt a tárgyalásokon az röhejesnek és szélhámosnak hatott. Annak azért örülök, hogy a technika fejlődésével már egyre nehezebben tudnak érvényesülni a hasonló szörnyetegek.

Mondjuk abban igaza volt valahol Bundy-nak, amit akkor mond, mikor a tömegek ünnepelnek a kivégzése miatt, hogy ez afféle szemet szemért elv érvényesülése a társadalomban. Én csak sajnálni tudom a hasonlókat, de hogy beba*szak meg ordibáljak, hovatovább tűzijátékot lőjek fel, mert kivégeznek egy embert? Azon talán még jobban meglepődtem, mint azokon a borzalmakon, amiket folyamatosan láttam a négy rész alatt.


Népszerű idézetek

Evione

Ted Bundy: We want to be able to say we can identify these dangerous people. And the really scary thing is you can't identify them. People don't realize that there are potential killers among them. How could anyone live a society where people they liked, loved, lived with, worked with, and admired could the next day turn out to be the most demonic people imaginable?

(4 – Burn Bundy Burn)

hanna_emily_stone

Ted Bundy: Hogyan is élhetnénk egy olyan társadalomban, ahol egy szeretett személyről, akivel együtt éltek és dolgoztak, másnap kiderül, hogy az elképzelhető legördögibb pokolfajzat?

hanna_emily_stone

Ted Bundy : Az emberek másként látnak engem, mint ahogyan én magamat. Lehetőséget kell adnom nekik, hogy megtudják, mi is történt valójában, hogy én hogy éltem meg.
(1- A sármos ördög)

walksdowonders 

Bundy: Since i have been in Dade County, I've been allowed…
Cowart bíró: Don't point your finger at me, young man!
Bundy: …of one and one half hour…
Cowart: That's fine, you can shake it at Mr. Haggard.
Bundy: He probably deserves it better than you do.
Haggard: He occassionally shakes his finger at me, Judge.

4. rész – Égj Bundy, égj
hanna_emily_stone

Ted Bundy: Mindannyiunknak megvannak a magunk apró szokásai, ők pedig kivárják, amíg újra felvesszük őket.

Th3DarkKn1ght 

Nagyon szerettem őt. De nem sok közös volt bennünk. Szerintem még a politikában vagy hasonlóban sem egyeztünk. Szeretett olvasni, de én nem. Rengeteg időt elvesztegettem. És más probléma is felmerült. Például, hogy nem tudtam kimutatni a valódi érzéseimet, akár úgy, hogy vacsorát készítek, virágot hozok, hogy kiviszem a szemetet, ágyat húzok vagy csak indítok egy mosást. Időnként belém hasított a bűntudat. Olyankor porszívóztam, rendet raktam, elmosogattam, vacsorát készítettem, ilyesmi. Ám ott vallottam igazán kudarcot, hogy nem tudtam megnyílni neki. Nem tudom, mit rejtegettem. Talán csak próbáltam fenntartani a Ted Bundy-féle, nemtörődöm vonzó agglegény imidzsemet.

1. rész – A sármos ördög
Th3DarkKn1ght 

A bűntudat az a mechanizmus, amivel kontrollálunk másokat. Egy illúzió. Afféle társadalmi irányító mechanizmus és igen egészségtelen.

4. rész – Égj Bundy, égj

Folytatása

Összehasonlítás

Beszélgetések egy sorozatgyilkossal


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján