Öngyilkos szüzek (1999) 68

The Virgin Suicides
99' · amerikai · dráma, romantikus 12

A Lisbon család egy michigani kisvárosban él. A családfő – egy ügyefogyott matematikatanár- nem igazán foglalkozik öt lánya nevelésével. Nem úgy a vallásos és zsarnoki anya, aki tiltások és parancsok segítségével irányítja a lányok életét. Monoton, rendezett életüket szörnyű tragédia rázza meg:… [tovább]

angol

Képek 1

Szereposztás

James WoodsMr. Lisbon
Kathleen TurnerMrs. Lisbon
Kirsten DunstLux Lisbon
Josh HartnettTrip Fontaine
A. J. CookMary Lisbon
Hanna HallCecilia Lisbon
Leslie HaymanTherese Lisbon
Chelse SwainBonnie Lisbon
Hayden ChristensenJake Hill Conley
Jonathan TuckerTim Weiner

További szereplők

Kedvencelte 11

Várólistára tette 105


Kiemelt értékelések

Nihilchan 

Ezer évvel ezelőtt láttam egy music videót az interneten, ami számomra nagyon hatásos összefoglalása volt a filmnek. El is olvastam még akkor a könyvet, ami nagyon nem tetszett, ezért a film sokáig váratott magára. Az a baj, hogy ez egy jó történet. Jobban mondva jó lenne más megközelítésből és sokkal jobban a háttérre fektetve a hangsúlyt, mert ez így hangulatos ugyan, de számomra elég semmilyen. Konkrétan nem adott semmit, pedig az eleje ígéretesen indult. A pszichológiája érdekes a filmnek, de szerintem nagyon elcsúszott valahol.

krlany 

Ezt a könyvet muszáj leszek elolvasni.
70-es évek Amerikája, konzervatív szülők, akik élve eltemetik a gyerekeiket, 5 leánygyermek, spoiler. Valószínűleg a filmből kimaradtak dolgok, mert néha elég nehezen érthető. De ezzel együtt is megfogott, csak még helyükre kell, hogy kerüljenek a dolgok, spoiler És az a vihar előtti, várakozással teli, feszült hangulat, ami végigkíséri a filmet, nagyon jól el lett találva.

6 hozzászólás
csartak 

Nagyon zavarba ejtő film. A lányok szépek és fiatalok, csábítóak, persze hogy gyönyörködik bennük a világ. De tényleg így működnek a dolgok? Mennyi mindennek kell összejátszani, hogy ez a tragikus végkimenetel játszódjon le? Ez tulajdonképpen olyan mint a kvantumfizika, hogy sok lehetséges esemény van, de itt a legrosszabbat mutatják be… hogy lássátok.. vigyázzatok a lányokra, de ne így.

Salem

Ez a történet mindenről szól csak a Lisbon nővérekről nem.
A reflektorfénybe terelt lányok elsorvadnak a film haladásával, csak épp senkit se ez foglalkoztat. Ők a vágyálmok üres szőke látomásai a körülöttük lévőknek. Nem emberek, távol állnak bármitől, ami emberi lenne. Kellékei csupán a szomszéd fiúknak a felnövéshez. A narráció szerelemről mesél, de valójában semmilyen érzelem nincs a lányok felé, és az egész film alatt messze is maradnak egymástól. Tényleg csak megfigyelőik a lassú haldoklásuknak a szemben lévő házból. Aztán ott a vége, hogy mennyire keresik a puzzle darabkákat és túl sok a hézag. Persze, izgalmas és egyedüli örömök voltak a testvérek számukra, és valójában inkább sírják vissza a saját, akkor megélt élményeiket, mint a személyüket.
Túl misztifikált romantizált tinilányok, akik még a saját történetükben is mellékesek.

2 hozzászólás
rocketdog 

A legvégén az anya hozzáállása és értetlensége adja meg a kegyelemdöfést. Nem tudom, hogy csupán önigazol vagy tényleg ennyire nem ismeri/nem érti a saját lányait, vagy a gyerekei generációját. De ezzel a gondolatával nem csupán a lányok életét, de az spoiler is értelmetlenné tette.

Zakuro 

A cím keltette fel az érdeklődésemet – kíváncsi voltam, milyen filmet takarhat ez a cím spoiler.
Adott tehát öt, elképesztően bájos tinilány, akik egy hétköznapi, csendes kisvárosban élik az életüket. Minden megy a maga medrében. A lányok szépek, fiatalok és elképesztően boldogtalanok – ami senkinek sem tűnik fel, egészen addig, amíg a legkisebb lány, Cecilia, öngyilkosságot nem követ el. A hír az egész környéket felrázza – de mi történik ezután? A válasz: semmi. Az emberek megdöbbenek, beszélnek az esetről, aztán élik tovább az életüket. Szakadék van a szereplők közt: ez jól látszik akkor, amikor Cecilia buliján az apuka a repülőkről magyaráz a fiataloknak és nem veszi észre, hogy senkit nem érdekel, vagy akkor, amikor ugyanazon a bulin Ceci magányosan ücsörög, de senki nem látja, hogy valami baja van spoiler. Nem értik egymást és így segíteni sem tudnak egymáson.
Igazából elég lassú film, úgy jó egy óráig nem igazán történik sok minden (Cecilia halálát leszámítva), utána viszont, mintegy huszárvágással, az anyukából, aki addig csak túlféltőnek tűnt, hirtelen zsarnok lesz. spoiler Elgondolkodtató a film végi mondata: A házunk tele volt szeretettel. Elképzelhető; csak a túlzott szeretet már nem öröm, hanem teher és fojtogató. Szabó Magda szavaival élve: Soha többet nem fogom azt gondolni, hogy szeretek valakit, ha rabbá teszem önmagammal, ha lehúzom, mint valami kolonc. A szeretet röpít. Ha valakit szeretek, annak szárnyakat kell adnom. Az anyuka ezt nem ismerte fel és ezzel akaratlanul is spoiler És talán soha nem is fogja felismerni, miben hibázott.
Összességében elgondolkodtató film, ha nem is végig, de lekötötte a figyelmemet.

Negative_Singularity

Igazából a film erejét az a széthullott puzzle adta, ami a fiúk szemszögéből mutatta be az eseményeket; annyira zárt volt ez a szülői szigor és családi ház, hogy minket, nézőket sem engedte be az ajtaján.
Csak annyit tudtunk, amennyit a fiúk, akik maguk is találgatták, hogy pontosan mi történhetett, mert csak sejtették, hogy mi folyik a négy fal között, milyen elnyomás, talán több is, borzalmasabb dolgok is, amiket el tudnak képzelni, de mindezt nem vitték vászonra a rendezők, így mi is csak tippelni tudunk a miértekre.
Érdekes film, nem tudom, mi volt a célja, nem akart nevelni, se bemutatni semmit, csak öt celluloid-életet levetíteni. De azért valamiért mégis csak megülte a lelkemet.

mandu 

Most már valóban bizonyított tény, hogy nekem nem valóak a születésem előtti filmek. xD
Azért a könyvvel is megpróbálkozom majd, de nem fűzök hozzá sok reményt…


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján