Midway (2019) 110

Az amerikai haditengerészet csendes-óceáni flottáját fél évre megbénította a japán légierő, mikor leigázta Pearl Harbort. Az egyik legnagyobb hírszerzési kudarcnak titulálták a történteket. Azonban ez a veszteség nem tántorította el az amerikai hadsereg hős katonáit, hogy véghez vigyék a II.… [tovább]

angol
angol
magyar
magyar

Képek 9

Szereposztás

Dennis QuaidWilliam 'Bull' Halsey admirális
Woody HarrelsonChester Nimitz admirális
Luke EvansWade McClusky
Patrick WilsonEdwin Layton
Alexander LudwigRoy Pearce
Ed SkreinDick Best
Aaron EckhartJimmy Doolittle alezredes
Mandy MooreAnne Best
Jake WeberRaymond Spruance
Darren CrissEugene Lindsey

További szereplők

Kedvencelte 10

Várólistára tette 121


Kiemelt értékelések

Törpillaa 

Jó volt, tetszett is nekem a film. Élvezhető volt, és akciódús is, de eddig akárhányszor nekiálltam megnézni, bealudtam rajta, de most legalább sikerült végignézni. XD Voltak látványos jelenetei, a szereplők is eléggé jók voltak, bár nem lettek a kedvenceim. Szeretem az igaz történeteket, bár a háborús filmeket annyira azért nem, de ez azért tetszett. Jó sok halállal, és vesztességgel járt ez a háború is, mint mindig, mire vége lett. :/

Ákos_Tóth 

Voltak ugyan előítéleteim a Midway-jel szemben, miként jelenleg is vannak a hamarosan érkező Greyhound kapcsán, de szívemre teszem a kezem: én meg akartam adni az esélyt ennek a filmnek. Ehhez képest sorolt be a mozi az elmúlt évek Emmerich-től elválható buktái közé a szememben, és erről legfőképpen az egész mű megjelenése tehetett. Ha ugyanis filmre váltok jegyet, nem videójátékot akarok nézni.

Lehet, mostanra kissé szürreálisan túlzásba esnek a CGI-vel kapcsolatos ellenérzéseim, de bátran bevallom, szerintem ez a film röhejesen néz ki. Nemcsak azért, mert minden jelentőségteljes akciójelenetét látványosan számítógéppel montírozták a képernyőre, hanem mert ehhez igazították az egész látványvilágot. Lehetetlenül műanyag, idegen, természetellenes az egész cucc megjelenése, egyetlen kockát sem hiszek neki el, és ezt a vizuális másnaposságot nem tudja ellenpontozni sem egy épkézláb történet, sem valódi emberi dráma. Gondolok itt arra, hogy a film kb. a Pearl Harbor modorában beszél a történelemről: hűen felolvassa azt a középiskolás tankönyvéből, egy kis mesterkélt beleéléssel – mert el is hiszem, hogy a japán légvédelem tűzfüggönyén áttörő zuhanóbombázó pilótája „This is for Pearl” felkiáltással oldotta ki a bombáját, miután kinézett a fülkéből és összekacsintott a japán kapitánnyal a hídon… Ezt ne akarja nekem eladni Emmerich.
Ehhez képest minimális adalékanyag, hogy a téma igazából már-már közhely, hiszen van egy klasszikus Midway tematikájú háborús filmünk, ami érzésem szerint nem is sikerült olyan rosszul. Azonban egy ilyen kaliberű film leforgatása még a számítógépes képalkotás korában is komoly kihívás – és a film megszületésének sztoriját ismerve Emmerich kompromisszumos úton valósította meg a látomását, és az én szememben ezzel bele is esett ugyanabba a csapdába, mint Lucas és Bay: előbbi ugyebár mindent rábízott a speciális effektusokra, utóbbi meg felrobbantott mindent is. A kettő közötti átmenetből megszületett a Midway, ami csak egy hajszálnyival letisztultabb a Pearl Harbornél, érződik rajta, hogy objektíven nézve egy jobb rendező munkája, de kinézetében szégyenteljesen béna lett – már-már vetekszik egy kábeltévékre szánt kosztümös dokudráma színvonalával.

Sajnos nem vette be a gyomrom.

Márta_Péterffy 

Fura nekem, hogy ennyire lehúzták a filmet, engem mint történelmi téma érdekelt, és nem tekintettem olyan fontosnak a látványt. Ez nem sci-fi, nem is légibemutató, hanem egy híres második világháborús csata. Egy amerikai diadal, valódi hősökkel-még ha ez játékfilmes feldolgozás is. Nem ismertem eléggé a tényeket, utána olvastam, kíváncsi voltam a kódfejtőkre, akik zseniálisan dolgoztak, gondoljuk csak el, nem voltak számítógépek, rádióüzeneteket kellett megfejteni, az ellenség lépéseit kitalálni!
Layton hírszerző tiszt és Joseph Rochefort kódfejtő irányította a csapatot, melynek egy része zenészekből állt! Rochefort szerint az ő agyuk főleg alkalmas volt ilyen munkára!
A híres angol kódfejtőkről is készült már film, akik az Enigmát megfejtették Európában, a Csendes-óceánnál pedig a fenti amerikaiak jeleskedtek.
Említést érdemelnek persze a pilóták és tengerészek-a film őket is bemutatja, valamint a vezérkarból Nimitz tengernagyot, aki merészen kockáztatva bízott a kódfejtőkben. Róla később egy csatahajót is elneveztek.
Forrásom:
https://tortenelmi.blog.hu/2020/04/25/midway_fordulat_a…

4 hozzászólás
Ruby_εïз 

Ó, gyerekek, ez mennyivel jobban sikerült, mint a Dunkirk!

elentiya

Szeretem a háborús filmeket, így annyira meglepő, hogy ez is tetszett. Szerintem nagyon jóra sikeredett, hihetetlenül jó szereplőgárdával és valami elképesztő látvánnyal. Elsőre kicsit soknak tűnt az a két óra húsz perc, de a film nézése közben eszembe sem jutott, hogy vajon mennyi van még hátra. Igazából még tetszett is, hogy körülbelül tényleg minden szemszögből láttunk valamennyit. Még vár rám egy újranézés eredeti hanggal, de a szinkron is elviselhető volt.

LazaTom 

Ezzel a filmmel az a fő bajom, hogy fókuszálatlan. Túl sokat történést és karaktert mozgat, így megy a kapkodás. Szereplők és szállak tűnnek el, hogy a végén szövegesen magyarázzák el a dolgokat. pl. a Doolittle-rajtaütés ilyenformában teljesen felesleges volt. A látvány meg nagyon művi tudott lenni.

A színészek korrektek voltak. A Midway arra jó volt, h a midwayi csata után nézzek.
Nagy különbségek voltak a veszteségek terén :
307 amerikai halott – 3057 japán halott
1 repülőgép-hordozó – 4 repülőgép-hordozó
61 repülőgép – 228 repülőgép

Szóval, nem volt rossz, de nálam a film csak elmegy közepes.

MewIchigo_Fan_Daniel 

Nem szokás egy történelmi, háborús filmre azt írni, hogy nagyon jó volt, mert elég szomorú, hogy ezek megtörténtek, ezért úgy fogalmazok, hogy nagyon jól sikerült.
Az egésznek a megvalósítása nagyon jól sikerült. A színészek választása sem sikerült rosszul. spoiler A szinkronnal néhol volt problémám, de ettől eltekintve nem volt hiba. :)
Kicsit hiányoltam Hans Zimmer-t a zeneszerzők közül. o.O
Nagyon komoly film volt.

balika88

A kritikák után nem tudtam mit várjak tőle, de nekem abszolút élvezhető film volt. Látványban tényleg odaverős lett, nekem megérte megnézni :-)

zsuzsyb

Végig fenntartotta az érdeklődésemet, a karakterek is érdekeltek, van annyira jó, mint a Pearl Harbor, még úgyis, hogy sokkal kevesebb benne az érzelmi dráma s a vér.
(Igaz, szeretem a háborús filmeket, legalábbis ami egyszer haditengerészet, azt mind-mind látnom kell. A kor hangulata, figurái is mindig ütnek és velem maradnak, most is így volt)

Dániel_H 

Átlagos második világháborús drámába oltott CGI-orgia. Gyakorlatilag a 2001-es Pearl Harbor újragondolva. B kategóriás színészek, meg néhány nagyobb név (Harrelson, Wilson, Evans). Kiemelném közülük Ed Skreint, de jutott még hely egy Jonas-testvérnek is.
Ami nagyon jó lett: repülőgépes-vezetős látványjelenetek.


Hasonló filmek címkék alapján