Mentőexpedíció (2015) 1008

The Martian · A marsi
141' · amerikai, egyesült királysági, magyar, jordán · sci-fi, kaland, dráma 12

3 díj · 15 jelölés

A Marson hatalmas homokvihar készül. A NASA űrhajósai biztonsági okokból azonnal elhagyják a bolygót: halott társuk testét sincs már idejük megkeresni.
Nem is találnák. Mark Watney ugyanis nem halt meg; csak a szkafanderébe épített adó meghibásodása miatt hiszik a többiek, hogy nem élte… [tovább]

angol
angol
magyar

Képek 28

Szereposztás

Matt DamonMark Watney
Jessica ChastainMelissa Lewis
Kristen WiigAnnie Montrose
Kate MaraBeth Johanssen
Sean BeanMitch Henderson
Sebastian StanChris Beck
Donald GloverRich Purnell
Mackenzie DavisMindy Park
Chiwetel EjioforVincent Kapoor
Jeff DanielsTeddy Sanders

További szereplők

Kedvencelte 259

Várólistára tette 217


Kiemelt értékelések

AniTiger 

Az menti meg a sztorit, hogy nem kivágtak poénokat, hanem másikakat írtak bele és máshol generálták a vicces szituációkat. Persze nem maradt ki minden! Sőt még egy csodás epilógust is költöttek a filmhez, amit a könyvből ugyan nem hiányoltam, mert elég volt Watney életének Marson játszódó szeletkéje, de a film igényelte a cukros lezárást. Thank you, Hállivúd! Valahogy hasonlóan zártam le magamban is a sztorit.

A Hermészes részekért majd megdöglöttem! Megvadulok, annyira irigy vagyok az űrhajósokra, amiért úgy mehetnék át az egyik helyiségből a másikba, ahogy tették! Komolyan fantasztikus volt nézni, ahogyan kecsesen úsznak a zéró gravitációban!

A színészek zseniálisak. Matt Damon, mint Watney egy igazi cukorfalat, lehetetlen nem imádni és drukkolni a túléléséért. A többi űrhajós is, a NASA tudósai és dolgozói is mind-mind jól alakítottak! Jeff Daniels-t furcsa volt nem bolond szerepben (Dumb & Dumber) látni, Sebastian Stan pedig kivételesen nem Bucky volt, hanem egy szimpatikus, bár kicsit háttérbe szorított pacák.

Igazából a kedvenceim a Marson hesszelő Markot leszámítva RICH PURNELL és RICK MARTINEZ voltak. Donald Glover koffeintől felgyorsult pattogása és alakítása olyan laza volt, hogy majd szétesett a gyerek. Bírtam a fejét, nagyokat röhögtem rajta. Michael Peña pedig nagyon jól alakította az egyszerre humoros és lojális barátot, munkatársat. Martinezt már a könyvben is szerettem, sajnáltam volna, ha egy béna színész kapja a szerepet.

http://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2015/10/mozizo4.html

3 hozzászólás
krlany 

Ez a film ez jó… másképpen jó, mint a könyv, de azért attól alulmarad nem kevéssel… Itt sétagaloppnak tűnik a Marson élni, nagy poénnak, holott amúgy lehetetlen. Sok minden kimaradt a könyvből, és leginkább a nehézségek, amelyek igazán megmutatják Mark jellemét, problémamegoldó, kreatív énjét. Briliáns elme. Benne ET mellett egy MacGyver veszett el, és ez nemcsak a mindent vivő ragasztószalag használatában mutatkozik meg. Amúgy a könyvben erre is van egy jó poén. De legalább a humor jelen van a filmben. Igaz, Marknak ettől egy picit ironikusabb humora van, de szerencsére néhány ütős poénját átvette a film.
Ez egy nagyon jó, kissé felszínes, szórakoztató kalandfilm. Ha mélységekre is vágysz, olvasd el mellé a könyvet. Megéri.

9 hozzászólás
worsi 

Könyv: Mark Watney másfél évig küzd a Marson az életbenmaradásért.
Film: Mark Watney üdül kicsit a Marson csekély számú megoldanivaló gonddal.

LoneWolf 

Sosem szerettem Matt Damon-t, ha azonban sci-firől van szó és Ridley Scott is érdekelt a dologban, akkor hajlandó vagyok félretenni az előítéleteimet, a rengeteg pozitív kritika pedig csak megerősített abban, hogy ezt a filmet bizony látnom kell. Igazából egy nagyon súlyos, drámai darabra, amolyan 'Moon' stílusú, egyszemélyes, nyomasztó légkörű alkotásra számítottam, (a trailerek ellenére is) minimális humorral, ami eleinte teljesülni látszott. Az első 15-20 percet követően végül elég lazára vette a figurát, de még így is érdekes tudott maradni, a 'Galaxis Őrzőinél' már bevált retró zenei világ pedig csak tovább fokozta a hangulatot, a hazai helyszínekről nem is beszélve. (A MüPa és a Bálna egyszerűen hatalmas volt és csak mosolyogtam, mikor egy HÉV is elsuhant az egyik snitt hátterében.) A 'The Martian' lényegében a sci-fi filmek 'Számkivetett'-je, (mondjuk a 'Cast Away: Space Edition') ahol Tom Hanks helyett ezúttal be kell érnünk a lóképű helyettesével, aki meglepő módon egész hihetően alakítja a Marson ragadt botanikust és időközben arra is rájön, hogy nem árt egy IKEÁ-s tanfolyamot is elvégezni, mielőtt az űrbe indul az ember. Gondolok itt a kabin szétszedéses jelenetre, stb. Ha nem is tökéletes, végig leköti az néző figyelmét, mivel szinte képtelenség leszűrni, hogy happy enddel, vagy tragédiával zárul majd a történet.
Akárhogy is legyen, úgy vélem ez egy igencsak ajánlott film sokak számára, akik szeretik a műfajt, az izgalmakat, illetve foglalkoztatja őket az űrutazás és a vele kapcsolatos, lehetséges bonyodalmak.

duracell

Sokáig nagy gondban voltam a mozizás lehetőségével, az őszi félévet ugyanis Erasmus-ösztöndíjjal külföldön töltöm, és mivel elsejével elkezdődött a félév, nem tudtam, lesznek-e már óráim, vagy még itthon leszek a film premierjének idején. Szerencsére úgy alakult, hogy a csütörtököt még itthon tölthettem, így le is utaztam Pécsre, hogy elrángassam a moziba tesómat. :)

A filmet 2D-s és 3D-s verzióban is vetítik, mi pedig – az űrbéli jelenetekre gondolva – utóbbi mellett döntöttünk, természetesen szinkronnal. Nagyon izgultam, hogy fogom majd bírni a 141 perces játékidőt, és hogy egyáltalán tetszeni fog-e a film, mennyiben maradtak meg a poénok, és ki hogy hozza a neki szánt figurát. Külön érdekes volt tesóm reakcióit figyelni, akinek nem volt ideje előre elolvasni a könyvet, úgyhogy fogalma sem volt, mikor mi fog befuccsolni.

Bevallom, a film végével egyik szemem sírt, a másik nevetett. Örültem, mert a cselekmény nagyjából helyén volt, hiszen a kihagyások mellett is sorrendben történtek a dolgok. Szomorú lettem viszont a rengeteg kihagyott lehetőség, előre előtt poénok és a tény miatt, hogy a film sok helyzetben volt kevésbé drámai, máskor viszont sokkal drámaibb, mint a könyv. Tudom, ez így katyvasznak hangzik, de bővebben is kifejtem.

Rögtön a film elején volt egy apró változtatás: a csapat nem a 6. solon, hanem a tizenhatodikon evakuál a Marsról. Mivel a küldetés tervezett ideje továbbra is 31 sol, gondolom, ezzel a helyzet nehézségét akarták súlyosbítani. Ennél sokkal furcsább volt az arányeltolódás a két cselekményszál között. A könyvben nagyon sokáig csak Mark útját követhetjük végig, közben fogalmunk sincs, mi történik a Földön, és engem személy szerint nagyon megdöbbentett, mikor a könyvbeli NASA felfedezte Markot, és elkezdték szervezni a hazajuttatását. Tulajdonképpen már az előzetesekből és a magyar címből is sejthető volt, hogy a film teljesen a mentésre helyezi a hangsúlyt, de arra nem gondoltam, hogy ez Mark „játékidejének” redukálásával jár.

A regényben rengeteg időt töltöttünk Markkal, gyakorlatilag együtt lélegeztünk vele, míg a Földről csak szükséges eseményeket tudtuk meg. A filmben ehhez képest nagyon eltolódnak az arányok: míg előbbinél kb. 3/4 Mark Watney, 1/4 NASA volt az arány, ez itt pont fordítva van. Ez különösen azért volt bosszantó, mert Matt Damon remekül hozta a karaktert, tökéletes választás volt a szerepre – mintha csak ugyanaz a személy volna, akiért végigizgultam majdnem négyszáz oldalt.

Nagyon sok volt a kihagyott poén, amiken a könyvben hangosan nevettem. Aquaman és a bálnák esetét egy rövid promóvideóban lőtték le, a vulgár kifejezések általában kicsillagozva jelentek meg, a káromkodó Markot a marsjárón kívülről láttuk, vagyis gyakorlatilag egy jó alapos cenzúra végzett a kedvenc poénjainkkal. Hiányzott a ragasztószalag bálványozása, ráadásul főcímdalunk, a Stayin' Alive sem került be a filmbe. (Pedig már előre elképzeltem, ahogy ez a zene szól, miközben Mark a Schiaparelli felé kepeszt.)

Ezen kívül egyébként nagyon jóra sikerült a zeneválogatás, hiszen Lewis parancsnoknak köszönhetően végig menő diszkózenék szórakoztatták kedvenc asztronautánkat. Sok szuper jelenet is bekerült, pl. Lewis párja, kezében a bolhapiacon vásárolt ABBA lemezzel. Itt kell megjegyeznem, hogy nem csak Markot, hanem a többi szereplőt is nagyon jól eltalálták, kezdve olyan régi kedvencekkel, mint Sean Bean vagy Jessica Chastain, egészen az újabbakig, mint Sebastian Stan vagy Kate Mara. Sőt, a szinkron is dicsérendő, a magyar hangok ugyanúgy passzoltak a szerepeikhez, mint az eredeti színészek.

Ennyi kritika után talán úgy tűnhet, lehúzom a filmet, de egyáltalán nem így van, mert – a sok változtatás ellenére is – egyszerűen nem bírom nem szeretni a végeredményt. Ez már csak azért is furcsa, mert a filmnek még a vége is más, mint a könyvnek, ez pedig általában nagyon zavar, itt viszont még tetszett is, hogy kerekebb lezárást kapott a történet. Egyedül Mark nagy monológját hiányoltam a végéről, amelyet egy korábbi előzetesben kaptunk meg.

Leginkább azoknak ajánlanám ezt a filmet, akik olvasták (esetleg imádták) a könyvet, mert a sok változtatás ellenére is szeretni fogjátok, amit a vásznon viszontláttok. Akik nem olvasták a könyvet, azokra az újdonság erejével hat majd a film, és garantáltan lerágják a tíz körmüket – ezt egyébként tesómon teszteltem, úgyhogy tudom, mit beszélek. :) A könyv örök kedvenc marad, de biztos vagyok benne, hogy a filmet sem utoljára akartam megnézni. Néha kell egy kis változatosság.

http://konyvmechanika.blogspot.co.at/2015/10/mentoexped…

7 hozzászólás
Törpillaa 

Imádom ezt a filmet és Matt Damon nagyon szexi még szkafanderben is. Jól áll neki az űrkalóz szőke szakáll kalóz szerep. :-D Nekem nagyon tetszett sokat nevettem rajta a poénjain, meg mikor hallgatta Lewis parancsnok zenéit. XD Matt Damon tetszett, bár ő a legjobban. De Michael Peña, Jessica Chastain, Kate Mara, Sebastian Stan, Donald Glover, Aksel Hennie, őkk is jók voltak meg persze mindenki más is. :-D De ők voltak a legszimpatikusabbak nekem. :-D
A sztori nagyon jó volt, szeretem az ehhez hasonló filmeket, jól megcsinálták. :-D Szeretem az űr látványát, és a csillagokat, a bolygókat is, nekem nagyon tetszett a látvány, és a helyszínek is. :-D Izgalmas volt egész végig, együtt lehetett velük szurkolni Markkal is, hogy összejöjjön neki a dolog. :-D Nagyon élethűnek tűnt az egész, látszott rajta mennyit dolgoztak azon, hogy összehozzák, és jól kidolgozzák a sztorit a rendezők és a producerek. A színészek is kitettek magukért, tökéletesen hozták a rájuk szabott karaktereket, a könyvhöz is hűek maradtak, nem sok mindent változtattak, a lényeg ugyanaz maradt, mégpedig, spoiler
Jeff Daniels, vagyis Teddy nekem ellenszenves volt az elején, spoiler, De azért a vége felé megváltozott a hozzáállása… Ezt a filmet csak ajánlani tudom, aki szereti a hasonló témájú filmeket, és Matt Damont, meg a többi színészt azért. :-D

kiruu 

Féltem ettől a filmtől, de nagyon kellemesen csalódtam. Egy szórakoztató és érdekes sci-fit láttam, ami a Marsnak megfelelően kalandos, érzelmes, és nagyon szép. Matt Damon és a többi színész is jól hozta a szerepeket, és én is így akarok a konyhába menni, ahogy az űrhajósok közlekedtek a Hermészen.

2 hozzászólás
ziara

Nem gondoltam, hogy számomra is ilyen izgalmas filmet lehet készíteni erről a témáról. Nagyon élveztem.

Nihilchan 

Nem gondoltam volna, hogy lesz egy film, amiben Matt Damont ennyire tudom szeretni. Nagyon érdekes, nagyon izgalmas volt az egész, pedig kicsit féltem a játékidő hosszúsága miatt. Imádtam azokat a részeket, amikor Watney életét láttuk a Marson. Viszont, ahhoz képest, hogy az öcsém úgy ajánlotta a filmet, hogy ez „nagyon túlélős”, egy-két kifejezetten húzós momentumot leszámítva, nagyrészt a bájos zenének köszönhetően kicsit olyan volt, mintha nem túlélést, hanem egy meghosszabbított, némi kellemetlenséggel tarkított nyaralást láttam volna. Illetve arányaiban nekem túl sok volt a Földön játszódó történet. De az biztos, hogy nagyon élveztem a filmet és szerettem a humorát is.

valdezier

Na, ez a 10 csillagos film. :D Imádtam a könyvváltozatát is, de szerintem filmben is van ilyen jó. Ugyanúgy nevettem, izgultam és szurkoltam Mark-ért, mint a könyv esetében, abszolúte pozitív csalódás, mert azt gondoltam, majd valami hatásvadász gagyi feldolgozást készítenek belőle. (Például a trailerben be van vágva egy jelenet egy anyukáról és a kisfiáról Mark után, és én azt hittem, a filmben lesz családja, ami egy lényeges, de nem túl szimpatikus változtatás lett volna.) De nem. És ez mekkora megkönnyebbülés! :D
Jó, persze voltak változtatások spoiler és kihagyások spoiler , de azért ezek nem olyan fajsúlyúak, hogy elvegyenek a film élvezetéből.
Amit a könyvnél is kiemeltem és nem győzök ódákat zengeni róla :D, az az, hogy milyen aprólékosan ki vannak dolgozva a szereplők, hogy még a kétmondatos szereplőket itt Timre gondolok is meg tudtam kedvelni. És ezt a legkomolyabban mondom. Watney pedig… hát ő egy külön lapra tartozik, ugyanis ő az egyik örök kedvenc szereplőm. A humorával és a hozzáállásával levett a lábamról.
Nekem a látványvilág is tetszett, a legtöbb jelenetet úgy képzeltem el, ahogy azt láthattam is. Újabb piros pont!
A legvége pedig: spoiler
Úgyhogy, nagyon boldog vagyok, hogy ilyen lett a film és megnézhettem, mert bekerült a kedvenceim közé. :) btw miért Mentőexpedíció a magyar címe, mikor amúgy The Martian eredetileg és a könyv címe is A marsi?? :D
#MarkWatneyRulez #Űrkalóz #ABolygóLegjobbBotanikusa #StayinAlive

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

PAVideoStudio

Igazán nem akarok beképzeltnek tűnni, de tény, hogy én vagyok a legnagyobb botanikus ezen a bolygón. Ennyi. Ja, van az a szépsége a kapcsolatnak a NASA-val, hogy kapok e-maileket. Áradnak megint nagy adagokban, mint amikor a Hermesen voltam, még az elnök is írt nekem. Viszont a legjobbat… a legjobb levelet a Chicagói Egyetemtől kaptam, az alma materemtől. Azt írták, hogy ahol az ember növényt termesztett, azt a helyet kolonizálta. Szóval, elviekben a Mars a gyarmatom. Egyél kefét, Neil Armstrong!

deakcsllla

Mark Watney: Parancsnok! Hadd legyek Vasember!

sipiarpi 

Annie: Ezt meg honnan tudtad?
Bruce: Elrond! Elrond tanácsa A Gyűrűk Urából. Azon a megbeszélésen döntik el, hogy elpusztítják az Egy Gyűrűt.
Annie: Jézusom! Egyikőtöknek sem volt csaja a középiskolában, mi?

1 hozzászólás
Szencsike 

Annie Montrose [nézi Mark elkészült képét]: Ez normális?! Nekem űrhajós kell, nem egy vásári majom.
Vincent Kapoor: Örülhetsz, hogy ennyit is kaptál Annie…
Annie Montrose: De ez nem jó semmire Vincent! Nekem olyan kell amin jól látszik az arca.
Vincent Kapoor: Mondhatom, hogy vegye le a sisakot, de akkor tudod, meghal.

h_grett

Mark: Azt mondtad 312? Szuper, majd integetünk egymásnak.

deakcsllla

Lewis parancsnok: A Marson kellett volna hagyni a faszit…

Szencsike 

Mark Watney: De jó látni téged! Tudd meg, Lewis, a zenei ízlésed szörnyű.

Szencsike 

Mitch Henderson: Hiszel Istenben, Vincent?
Vincent Kapoor: Igen. Apám hindu volt, és anyám baptista. Úgyhogy igen, sok Istenben hiszek.
Mitch Henderson: Szólj mindnek, hogy segítsenek.

Zakuro 

Watney: Parancsnok, nem hagyhatom, hogy ezt megtegyétek! Hadd lyukasszam ki a szkafanderem!
Lewis: Arról szó sem lehet!
Watney: Kérlek! Figyelj, az a helyzet, hogy önző vagyok. Azt akarom, hogy otthon nekem tartsanak emlékünnepségeket! Csak nekem!
Lewis: A Marson kellett volna hagyni a faszit.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján