Kártyavár (2013–2018) 81

House of Cards
55' · amerikai · dráma, sorozat 12
6 évad · 73 rész

2 díj · 4 jelölés

Francis Underwood szinte már biztosnak vette, hogy őt fogják a külügyminiszteri posztra választani az előző képviselő leváltása után, de nem így történt. Csalódását gyorsan kiheveri, és ördögi bosszútervet sző, melyben a konkurencia félreállítása mellett, hűséges ismerősöket állítva előkelő… [tovább]

angol
angol
angol

Képek 2

Szereposztás

Kevin SpaceyFrancis Underwood
Robin WrightClaire Underwood
Kate MaraZoe Barnes
Michael KellyDoug Stamper
Kristen ConnollyChristina Gallagher
Corey StollPeter Russo
Larry PineBob Birch
Sakina JaffreyLinda Vasquez
Mahershala AliRemy Danton
Jimmi SimpsonGavin Orsay

További szereplők

Kedvencelte 52

Várólistára tette 203


Kiemelt értékelések

Charityy 

Hihetetlen ez a sorozat. Tökéletesen mutatja be, hogy milyen is a politika, hogy mit meg nem tesznek egyesek, hogy akaratukat érvényesítsék. Claire és Francis játszmái lenyűgözőek, mindig meg tudnak lepni.

2 hozzászólás
Osli75 

Bár nem szeretem a politikai filmeket, de ez nagyon jól sikerült! Az első évad megvett magának. Kíváncsi vagyok a folytatásra. Kevin Spacey tökéletes választás volt, sajnálom ami vele történt, és kíváncsi leszek mennyit változik majd a sorozat a végére nélküle.

Novecento

Imádom ezeket a politikai játszmákat, a benne résztvevők gátlástalanságát, és hogy mekkora árat ér nekik a hatalom. A szereplők fantasztikusak egytől egyig, ahogy a rendezés és a zene is tökéletes. Sikerült ledarálnom egy évadot egy hét alatt.

krlany 

1. évad
Hűűű. Nagyon jó. Kevin Spacey meg zseniális. A feleségét játszó nő, meg annyira nő, van stílusa. Elég csak azt megnézni, ahogy leül. A kettőjük véd- és dacszövetségét nem mindig értem, de a játszmáik összjátéka lenyűgöző… és félelmetes. Nem szeretem a politikát, nem szeretem a politikusokat, de ezt nézem.

Emerson 

Régen kifejezetten rá voltam kattanva a politikai témájú sorozatokra, de a mostani (valós) helyzet olyan undorítóvá tette az egész közeget, hogy most már tudatosan kerülöm az ilyen jellegű filmeket/sorozatokat.
Hiába a lángelme, a gerinctelenség, a furkálás, ez engem már nem szórakoztat. Szeretem, ha egy karakterben a szemétsége ellenére megtalálom azt, hogy érdekeljen a következő húzása, de Underwoodban estében ez hiányzott. Irritált a kamerába bámulás és szájbarágós narráció is, mintha a nézőt is egy utolsó sz*rdarabnak nézné. Oké, tökéletesen átjött a karakter jellemvonása, szóval KS briliáns volt. De kényelmetlen volt nézni.
Nem tartom kizártnak, hogy egyszer majd tovább nézem, de nem most. Hagyom, hogy leülepedjen a sz*r és majd visszatérek a politika bugyraiba. Addig meg maradok Malcolm Tuckernél, ő úgy paraszt, hogy közben imádom.

Orsolya_Tikászné_Gárdos

Félelmetes! Az az utolsó mondat! !!!! Azt olvasom, hogy a Netflix megrendelte az 5. évadot. Nem kellene. Rémísztően valósághű a sorozat. Jobb ha most vége van.
Robin Wright olyan penge hideg, mint az acél, az emberségnek, a melegségnek teljes hiánya.
Kevin Spacey zseniális. Az erkölcsi érzék teljes hiánya, brutális, aljas, szemét. És mégis. Időnként saját tisztességemet is megkérdőjelezem, mikor azt veszem észre, hogy neki szorítok.
Michael Kelly. Nem tudom. Lehet, szabad ennyire alávetettnek lenni egy másik akaratnak?
Igazából minden szereplő inkább fekete, na jó, sötétszürke, mint fehér. Aki feltétel nélkül szimpatikus volt: Russo ( és nem azért mert piszok jó feneke van)
Nem tudom osztanak-e Oscar-díjat egy film szín-szimbolikájáért? Ha igen, akkor a House of Cardsnak tarolnia kell.
Megnézve az utolsó évadot, azért lássuk be: House of cards Kevin Spacey nélkül, mint a kávé completa nélkül.

Kontra_Judit 

Ez egy remek politikai sorozat, mely jelenleg a IV. évadnál jár. Kevin Specay annyira jól játssza a szerepét…imádnivaló!

Istris

Politikai szarkavarás csúcsra járatva! Mesteri! Zseniális! Kevin Spacey pedig a legnagyobb király! Fokozottan ajánlott! 10/10

Iago

Egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy ez másoknak hogy lehet egy unalmas sorozat. Egy fikcionális, de teljesen elképzelhető amerikai politikai színteret mutat be brutálisan őszintén, a politika minden mocskával és kétszínűségével. Hataloméhség, hatalmi harcok, pénzéhség, karrierépítés, szex, gyilkosság… aki szeretetre és gyengédtségre vágyik, ne kezdjen bele, mert nem fogja megtalálni.

edit: ja, és Robin Wright ♥

Evna 

1. évad
A sorozatnak ezt az évadát láttam már, de most szeretném végignézni az egészet, így úgy döntöttem, jobb, ha felelevenítem.
Alapvetően nem annyira érdekel a politika, nem ez irányította a figyelmemet a Kártyavárra, sokkal inkább David Fincher, aki az első részeket rendezte (de egyébként most vettem észre, hogy a következő párat meg Joel Schumacher).
Abban látom a széria tagadhatatlan vonzerejét, hogy a kulisszák mögé repít, ahol olyan játszmákat tapasztalhatsz meg, amik bár nem tudhatod, de sejted, hogy valóban így zajlanak (még ha a filmen mindig kicsit túlozva és felgyorsítva is). Kevin Spacey zsenialitása remekül megmutatkozik, hiszen úgy alakítja a gátlástalan, arrogáns, öntelt és ambíciózus politikust, hogy közben mégis emberi marad, és ezt nem az előzőeket ellensúlyozó pozitív érzelmek bemutatásával vagy eltúlzásával éri el. Persze közben gyakran mocskosnak érezzük még magunkat is, de mégis csodáljuk az embert, aki hihetetlen érzékkel manipulálja környezetét és jósolja meg a következő lépéseket.
A sorozat azzal kezdődik, hogy a demokraták jelöltjét iktatják be az Egyesült Államok elnökeként. Az előzetes ígérettel szemben azonban Francis Underwood (Kevin Spacey) nem kapja meg a külügyminiszteri széket, a kongresszusban szeretnék tartani. Francis bosszút fogad, és stábjával azon dolgozik, hogy a saját malmukra hajtsák a vizet. A kinevezett külügyminiszter helyére másik lehetőséget keresnek, és gyorsan ki is golyózzák onnan Kernt. Az oktatási törvény a másik, aminek éléről a szakértőt egy kis ügyes szivárogtatással lelépteti és a saját kezébe veszi annak megalkotását, amivel egy ideig szakszervezeti sztrájkot robbant ki, de később azt is bebuktatja, így nagy dicsőséget szerezve az elnökségnek és saját magának. Egy átmulatott este közben félreállított Peter Russo képviselőt kihozza a börtönből, majd ezzel zsarolva veszi rá először arra, hogy segítsen a külügyminiszter megbuktatásával, majd pedig a saját körzetében lévő hajógyár bezárásával, amivel Russo hatalmas ellenszenvet vív ki magának. Ezt azzal akarja jóvátenni, hogy szenátornak indítja Russót és besegít a kampányába, ami szintén előre nem látott kényszerpályára tereli a fiatal férfit. Ezekben a lépéseiben stábján kívül felesége, Claire (Robin Wright) és az ambíciózus és gátlástalan riporter, Zoe Barnes (Kate Mara) segítik, utóbbi a sorozat elején környékezi meg, majd a szeretője is lesz. Az évad végére eljutunk oda, hogy Francis már az alelnöki szék közelébe jut.
Az eddigieken túl kiemelném a két főszereplő, Francis és Claire házasságát. Szerintem nagyon jól ábrázolja a film a dinamikáját, és bár elhallgatásokkal megingat bennünket időnként, mégis, ennél támogatóbb és őszintébb kapcsolatot ritkán látni. Félre ne értsetek, nem szeretnék én átgázolni senkin meg nyitott házasságban élni, de az összhang, ami közöttük van, irigylésre méltó.

2. évad
A második évadban egyértelműen emelkedik a tét. Frank Underwood szavazás nélkül válik alelnökké, a beiktatására készül. Claire Gilliannel harcol, és nyilvánvalóvá válik, hogy ő sem fél a tisztességtelen eszközök használatától, ha arra kényszerül. Bár Zoe szakít Frankkel mint szeretővel, az „üzleti” kapcsolatot végül mégis megtartja vele, annak ellenére, hogy Lucasszal és Janine-nel gyanakszanak Frankre és nyomoznak utána – Zoe úgy érzi, így talán rajtakaphatja valamin a képviselőt. Ez azonban nem sül el jól, Zoe kikerül a képből, Janine pedig elhagyja Washingtont. Lucas egyedül nyomoz tovább.
A mostani nagy falat az évadban a kínai kapcsolatok és játszmák, valamit a gazdasági válság, amihez vezethetnek. Raymond Tusk és Frank az elnök kegyéért versenyeznek, előbbinek pénzügyi, utóbbinak politikai érdeke fűződik ehhez. Az Underwood házaspár közben egyre közelebb kerül a Walker házaspárhoz.
Rachel Posner közben kezdi megszokni új életét, barátokat, közösséget talál magának. Ezt Doug változóan fogadja, hol apaként, hol féltékeny szeretőként viselkedik.
Nem írtam le minden fontos szálat teljesen, ami egyszerre fut, kicsit már nehéz is követni, egyértelműen feszültebb és sötétebb, mint az első évad, és embertelenebb is. Ritkulnak Frank kiszólásai, magyarázatai, ezzel együtt kicsit kevésbé is érezzük vele a kapcsolatot, ami egyrészt felszabadító, viszont kicsit tanácstalanul és értetlenül is hagyja időnként a nézőt.
Mindenképpen nehéz részek, mert sok esetben tudod, mit fog tenni az alelnök (vagy akár a felesége), de minden porcikád tiltakozik ellene, mert az emberség mást diktálna. Egy másik részét meg nekem megérteni volt nehéz, nem nagyon áll rá az agyam a politikai játszmákra :) Mindenesetre a kínai üzletemberrel, Xander Fanggel való tárgyalásokat lenyűgöző volt nézni.

3. évad
Ahogy egyre közelebb kerülünk a tűzhöz, egyre feszültebb a sorozat, és én amellett, hogy kényelmetlenül éreztem magam továbbra is (a főszereplő helyett), kezdtem elveszteni a mindent látó néző érzetét is. Nem vagyunk beavatva, Francis már nem beszél ki hozzánk, így elég nehéz felvenni vele a ritmust és megérteni, mit miért csinál. Mindent összevetve már nem érezzük annyira, hogy az a teljesen átgondolt-megfontolt kígyó, aki mindig mások előtt jár és látja, ki merre fog mozdulni a sakktáblán. De az sem kizárt, hogy ez tényleg így van, hiszen ő kerül az Amerikai Egyesült Államok élére, és ezzel tulajdonképpen a világ legmeghatározóbb embere. Azonban ezt választás nélkül éri el és népszerűségi indexe nagyon rossz, látható, hogy ha ez így folytatódik, nem fogják újraválasztani. Két éve van fordítani ezen, azonban a feltételek nem túl kedvezőek. Szinte mindenkit maga ellen fordított, és érzi, hogy valami radikálisat kell az asztalra tennie, hogy bevágódjon a népnél. Ez pedig az America Works program, ami aztán hatalmas ellenkezést vált ki mindenkiből, a cél ugyanis az lenne, hogy mindenki gondoskodjon magáról, az állam kezdetnek munkát biztosít mindenkinek. Ebbe belefektetnék az egészségügyi és nyugdíjcélú befizetéseket, ami innentől nem járna. Abból indul ki, hogy ez rövidesen úgysem lesz fenntartható, tehát ha most munkával látjuk el az embereket, lehetőséget adunk nekik, hogy ezt saját magunknak tegyék félre-fizessék.
Francis kap hideget-meleget, senki nem támogatja őt vagy az ötletét, így egyre radikálisabb megoldásokhoz fordul. Az egyik ilyen megmozdulása behoz egy főbb karaktert, Tom Yates-t, aki egy népszerű író, és az elnök azt szeretné, ha egy olyan könyvet írna, ami népszerűbbé teszi a programját. Tom egyre közelebb kerül az elnökhöz, amit Claire kevésbé néz jó szemmel.
Közben Doug az előző évad végi „balesetből” próbál felépülni és ijedten veszi tudomásul, hogy az élet nem állt meg nélküle a Fehér Házban, sőt. Remy Danton vette át a helyét, őt pedig finoman fogalmazva pihenni küldték. Azonban Doug nem tud pihenni.
Claire is egyre inkább úgy érzi, hogy a közös életük már nem közös, hanem Francis-ről szól. Szeretne egy saját célt, amit elvesztett a cégével. ENSZ nagykövet szeretne lenni, de ő sem kap kellő támogatást, még talán Francis-től sem.
Közben Oroszországgal sem mennek legjobban a dolgok. Zseniális kikacsintás egyébként a Petrov-karakter Putyinra, már ezért megérte az egész évadot megnézni :)
Szóval most kicsit kevésbé érzem magam bevonva, olyan nagyon szeretett karakterek sem kerültek ki ebből az évadból, ettől sodró a lendülete, abban nincs hiba. Ne adjátok fel, ha idáig eljutottatok :)


Népszerű idézetek

Sztavrogin

Frank: Oh, Bob, I'm not sure if you've noticed or not, but politics is no longer just theater, it's show business. So let's put on the best show in town.

Sztavrogin

Frank: The only problem with common sense is that it's so… common.

Pandalin

Francis Underwood: A fájdalom kétféle: van az amelyik erőssé tesz, meg a haszontalan, ami csak szenvedést okoz. Nincs türelmem a haszontalanhoz…

abby 

Such a waste of talent. He chose money over power. In this town, a mistake nearly everyone makes. Money is the Mc-mansion in Sarasota that starts falling apart after 10 years. Power is the old stone building that stands for centuries. I cannot respect someone who doesn't see the difference.

lboreszt

Frank: We don't submit to terror. We make the terror.

Répási_Évi 

Az ember nem erre van kitalálva… hogy ötven évig ugyanazzal legyen.

abby 

We all must make sacrifices to achieve our dream, but sometimes we must sacrifice ourselves for the greater good.

abby 

There are two kinds of pain. The sort of pain that makes you strong or useless pain, the sort of pain that's only suffering. I have no patience for useless things.

abby 

Frank: Well, the key to being President is not only winning your battles, it's winning them with dignity.

abby 

The road to power is paved with hypocrisy and casualties. Never regret.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján