Karácsonyi lidércnyomás (1993) 481

The Nightmare Before Christmas
76' · amerikai · animációs, fantasy, musical, horror 12

0 díj · 2 jelölés

Az ünnepek birodalmában járunk. Halloween város ceremóniamestere, Rosszcsont Jack belefásulva a sok kötelező rémisztgetésbe, ellátogat a közeli Karácsonyvárosba, ahol megirigyli a Mikulás izgalmas munkakörét. Elraboltatja a Mikulást, és átveszi a karácsonyi feladatokat. A megszokott labdák és… [tovább]

angol

Képek 7

Szereposztás

Danny ElfmanJack Skellington - Singing Voice / Barrel / Clown with the Tear Away Face
Chris SarandonJack Skellington (hangja)
Catherine O'HaraSally / Shock (hangja)
William HickeyDr. Finkelstein (hang)
Glenn ShadixPolgármester (hang)
Paul ReubensBikfic (hang)
Ken PageFéregzsák (hang)
Edward IvoryMikulás (hang)
Susan McBrideNagy boszorkány / W.W.D. (hang)
Debi DurstFiú holttest / Anya holttest / Kis boszorkány (hang)

További szereplők

Kedvencelte 197

Várólistára tette 209


Kiemelt értékelések

Törpillaa 

Nem volt rossz, de nem is kötött le igazán. Azt hiszem nekem ez nem lesz kedvenc, bár a könyvet még nem olvastam, de ebben csalódtam. Lehet jobb lett volna halloweenkor vagy a könyv után megnézni, de most már úgyis mindegy. Csak remélem a könyv ennél sokkal jobb, ha egyszer eljutok odáig, hogy olvassam. Egyébként a rajzok nagyon szépen meglettek csinálva, és a sztori felépítése se rossz. A zenék is elmentek.

Nihilchan 

Ez valami zseniális! A zenéket eddig is ismertem, de sokkal jobb így, hogy filmes élményt is tudok kapcsolni hozzájuk. Imádtam az alapsztorit és a megvalósítást, nagyon tetszettek a karakterek, főleg Jack. Ez a halloween-karácsony kereszteződés abszolút az én igényeimnek lett kitalálva spoiler, ráadásul az egész szörnyen szerethető és humoros. Komolyan, régen nevettem már ennyit. Az egyetlen bajom, hogy túl rövidnek találom, és oké, hogy musical, de a játékidőhöz képest nekem túl sok volt a dal. Ebben a történetben simán lett volna még legalább harminc perc, de hatalmas kedvenc lett. Időtlen alkotás.

Dombi_Petra 

Sajnálom, hogy az énekek nem voltak szinkronizálva, vagy legalább feliratozva, úgy meg jobban tetszett volna. Tetszett a cselekménye, olyan édes volt Jack , higy próbál jót tenni közben, pedig a lehető legrosszabbat teszi.
Összességeben tetszett a film , örülök, hogy végre sort kerítettem rá.

Oroa 

Ahányszor megnézem annál jobban tetszik és ragad magával, csak ajánlani tudom.

krlany 

Az van, hogy akármennyire is több mint 20 éves ez az alkotás, én most láttam még csak először. Szánom és bánom.
Nekem bejön ez a hangulat, a facsart sztori, a bizarr lények, és az igyekvés, amit beletoltak ennek az ünnepnek az eltolásába.:)
A muzsikával már találkoztam korábban, de keret nélkül csak lógott a levegőben, még akkor is, ha tette mindezt zseniálisan.
Én még adtam volna 20 percet a sztorinak, meg itt-ott egy kis kidolgozást, de alapvetően nagyon rendben van ez kérem szépen.

7 hozzászólás
NaNa_88 

Tim Burtont nagyon szeretem. A képi világa itt is nagyon felismerető. Tipikus Burton. De a sztori… Nem szeretem. Engem ez nem fogott meg egyáltalán.

3 hozzászólás
Charityy 

Gyönyörű a rajzolása, a zenék is csodálatosak és tényleg elbűvölő a film. Van egy sajátos hangulata, igazán karakteres. Ugyanakkor a történet nem volt nagy durranás, sajnos unatkoztam is rajta, így nem sikerült igazán élveznem.

Katyesz 

Ez nem fog a tetszik kategóriába tartozni. Az elképzelés nem rossz, a zenéi jók. De nekem mégsem jön be.

1 hozzászólás
sipiarpi 

Szórakoztató Burton-féle agymenés. A dalolászás megint nem nőtt a szívemhez, de a kreativitás kárpótolt.

Gothic01 

Az már egy határozottan pozitív előjel volt, hogy Marilyn Manson This Is Halloween -jával indított a film, ha az ő előadásában jobban is szeretem a számot, mint kórusban és ez az előjel kiterjedt az egész élményre, egyúttal adott is egy löketet, hogy mire számíthatok. Van egy sajátos morbid hangulata Halloween városnak, a komplett atmoszférának, mégis rendelkezik ez a morbidság egyfajta bájjal is, amit az elmés kis szóvirágok csak még jobban feldobnak. Tetszett a történetbeli elgondolás, miszerint a Halloween ünnepének fő ikonja, a Csontváz beleun abba, hogy évről-évre mindig ugyanazt csinálja, hogy alig telik el a Halloween estéjén nyújtott műsora, máris a következő tervezésével nyaggatják, az egész élete egy véget nem érő Halloween körforgás, ezért úgy dönt, hogy vérfrissítésként átveszi a Mikulás helyét.

Jacket, a főszereplőt azonnal a szívembe zártam, nagyon jópofa figura. Hatalmasakat nevettem, amikor teljesen átadva magát az „ez érdekes!” hatásból fakadó lelkesedésnek, – hogyha nekem ez az intenzitású lendület a valóságban már kicsit túl gyors is lenne – elkezdte úgy tanulmányozni a karácsony jelenséget, mintha valamiféle tudományos felfedezés lenne, arra törekedve, hogy megfejtse, hogyan is működik, mi ennek az egésznek a titka. Az igyekezete meg a hozzá társuló elkötelezettség kifejezetten aranyos volt, főleg ahogy megpróbálta mindenkire átragasztani a projektben rejlő potenciálból fakadó örömöt. Nem hátrálva meg attól se, hogy erre a környezete nem bizonyult túl fogékonynak. De amikor elkezdtek készülni a bizarr, Halloweenre jellemző ajándékok, akkor látszódott, hogy a szándéktól és az alapos kutatómunkában megnyilvánuló felkészüléstől függetlenül ez a karácsonyosdi csak nem az ő műfaja, mégse sikerült elkapni a lényegét… ':D Amikor a szánnal repült, és lövöldöztek rá az ágyúkkal, ő meg örült, hogy Karácsonyváros lakói ünnepelik, amiért megajándékozza őket, akkor már nagyon nem tudtam megzabolázni a röhögést. XD
Különös egyébként, hogy amikor ez a karaktertípus elunja magát, és megpróbálkozik valami vérfrissítéssel – Ryuk (Death Note), Garfield (Garfield Show), Pennywise (It) – , akkor annak mindig katasztrófa az eredménye… Attól függetlenül is, hogy alapvetően logikusan gondolkoznak.

Értékeltem, hogy a creepy atmoszféra, a szörnyek és a mindenhonnan visszaköszönő horror mentalitás ellenére se lett úgymond „megcsúfolva a karácsony” a filmmel, mint a legtöbb hasonló alapokon nyugvó, valami nagyon újra törekvő karácsonyos ötletnél. Érződött, hogy nem az ünnep gúnyolása, utálása, parodizálása volt a cél, hanem pusztán egy új perspektíva bemutatása. A Mikulás karaktere hozta a jól bevált, szerethető formáját, szerencsétlent eléggé sajnáltam, amikor egyik sokkból a másikba keveredett az új környezetében.

Egyedüli negatívumként azt a három kölyköt tudnám felhozni, akikkel Jack elraboltatta a „Víghullást” / Mikulást, az ő jeleneteik nagyon irritáltak, kifejezetten utáltam őket, és alig vártam, hogy a be-bevágott kis részeiknek vége legyen.

Ezt a stop motion technikát meg imádom. Noha, mint a címkével kereséskor tudomásomra jutott, korábban láttam már így készített sztoriból a Mekk Elek, az ezermester (1974–1975) -t, de akkor nem ástam magam bele ennyire a témába, nem tudtam, hogy egyáltalán van külön megnevezése, hogy mennyire bonyolult és egyúttal érdekes folyamat így megcsinálni egy filmet. Biztos, nagyon izgalmas lehet részt venni benne! :D És ennek a fényében szerintem még inkább elismerésre méltó a Karácsonyi lidércnyomás vizuális oldala, mintha a szokásos, számítógépes animációval kelnének életre a figurák – ráadásul minőségben veri az új animációs filmeket.

A végén még Burton megszeretteti velem a musicaleket, ugyanis csakúgy, mint a Sweeney Todd esetében, itt sem zavart az énekelgetés. ':D

3 hozzászólás

Népszerű idézetek

ltimi12

Just because I cannot see, doesn't mean I can't believe.

Christinewinchester 

Dr. Finkelstein: Rosszcsont Jack! Kerülj beljebb, fiam.
Jack Skellington: Professzor, kölcsönkérnék pár dolgot a laborból.
Dr. Finkelstein: Nocsak, mi a manó! Mire készülsz, fiacskám?
Jack Skellington: Elvégzek egy tudományos kísérletsorozatot.
Dr. Finkelstein: Nos, ezt igazán örömmel hallom. Mert aki kíváncsi, hamar sírba száll, tudod-e?

Christinewinchester 

Jack Skellington:
My dearest friend, if you don't mind…
I'd like to join you by your side.
Where we can gaze into the stars…

Jack Skellington, Sally:
And sit together,
Now and forever.
For it is plain, as anyone can see,
We're simply meant to be…

Christinewinchester 

Jack Skellington:
I'm a master of fright,
And a deeeemon of light,
And I'll scare you right out of your pants.
To a guy in Kentucky
I'm Mister Unlucky,
And I'm know throughout England and France.
And since I am dead,
I can take off my head
To recite Shakespearean quotations.
No animal or man
Can SCREAM like I can
With the fury of my recitations.

Tekluretta18 

Már majdnem itt van, s alig várjuk,
Szóljanak a harangok, s ünnepeljünk,
Mert majd ha a telihold felkel,
egész csapatunk énekel,
Karácsony van!


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján