Shrek (Shrek 1.) (2001) 752

2 díj · 9 jelölés

Hol volt, hol nem volt, egy messzi mocsárban, meghitt magányban élt egyszer egy morcos ogre, akit Shreknek hívtak. Ám a zöld szörny nyugalmát és életét egy napon fenekestül felbolygatta egy különös esemény: mesebeli lények lepték el a mocsarat – és lepték meg gyanútlan hősünket. A három vak egér… [tovább]

angol

Képek 5

Szereposztás

Mike MyersShrek (hang)
Eddie MurphySzamár (hang)
Cameron DiazFiona (hang)
John LithgowFarquaad nagyúr (hang)
Vincent CasselMonsieur Hood (hangja)
Peter DennisOgrevadász (hangja)
Clive PearseOgrevadász (hangja)
Jim CummingsKapitány (hangja)
Bobby BlockMedvebocs (hangja)
Chris MillerGeppetto / Varázstükör (hangja)

További szereplők

Kedvencelte 211

Várólistára tette 29


Kiemelt értékelések

Valentine_Wiggin 

A közelmúltban elkaptam a tévében, és az újranézéssel sokadszorra fogott el az érzés, hogy fura gyerek voltam, mert mindig imádtam ezt a mesét, pedig kilencven százaléka burkolt felnőtt poénok.
De ettől eltekintve egyébként sokadszorra is elképesztően értékes, és valahol nagyon bájos üzenetű történetnek tartom… mert lényegében csak arról szól az egész, hogy fogadd el, és szeresd úgy a másikat, amilyen. Fiona és Shrek teljesen lehetetlen párosnak tűnik, a gyönyörű elátkozott királylány és a szörny, de közben kiderül, hogy a szörny minden fura szokása dacára azért jó szívű, a királylány pedig akármilyen gyönyörű, tud vagány és idióta lenni, ha kicsit elengedi magát (meg ogre is, de az egy más kérdés). Az eleve diszfunkcionális páros mellett még ott van Szamár, aki bosszantó, túlpörgött, állandóan dumál, de hosszú távon kiderül, hogy barátnak azért nagyon jó (az ő párkapcsolatát inkább ne emlegessük). A problémás hősöknek is jár a happy end, ha megtalálják egymást.
Emellett pedig persze haláli (és végletekig idézhető) a humora, nagyon jó a soundtrackje, és két kifejezetten korrekt, szerethető, a történethez, az üzenethez is illeszkedő folytatást sikerült neki alkotni (a negyedik részt már nem sorolnám ide… az túl sötét, és túl keserű lett ahhoz, hogy Shrek filmként megállja a helyét). Bárkinek ajánlom.

1 hozzászólás
Nihilchan 

Nagyon szeretem ezt a rajzfilmet! Vicces, szórakoztató és mindezt teszi egy nem szokványos hőssel. Igazi ínyencség volt anno a sok tipikus herceges-hercegnős sztori után és mai napig nem kopott meg. Nekem az első fele egyébként jobban tetszik. Mindig elhatározom, hogy megnézem eredeti hanggal, de nagyon szeretem a szinkront. Imádom Gesztesi és Kerekes játékát. Bármikor újra tudom nézni ezt a mesét, még mindig ugyanolyan humoros és, mint először volt.

Bea_Csakegyolvasólány 

Régebben nagyon szerettem, de annyiszor adták már a TV-ben, hogy egy idő után kezdett unalmassá válni. Most is csak a párom kedvéért néztem meg.
A sztori nem olyan rossz és a szereplők is vicces, de nekem valami mégis hiányzik belőle. Értem én, hogy miről szól, de akkor sem kedvencem a mese.

Szeszj 

Imádom ezt a mesét, már nem egyszer láttam! Mikor először láttam, tudtam milyen jó mese ez! :D Kedvenc meséim közé tartozik, mert vicces, meg aranyos és nagyon bírom szamár és Shrek barátságát is! :D Értékelés: történet:5/5* nagyon de nagy mikor megmentik a Fiónát! :D Szereplők:5/5* Mindegyikük nagy arc, főleg Shrek és szamár! :D Zene:5/5* Nagyon szép és jó számok vannak benne! :D A kedvencem a végén van! :D Vége:5/5* Nagyon aranyos az esküvő! :D Összegzés:10/10* Imádom, biztos hogy még több nézős lesz! :D

Törpillaa 

Van-e olyan ember akinek ez ne tetszene? :D
Imádom nagyon ütős vígjáték mese. Már annyiszor láttam, hogy tudom mikor mi következik. Nagyon vicces, szórakoztató, jó szereplők, jó zene és zseniálisan meglett csinálva.

bettibujdoso 

Egyik kedvenc animációs filmem, kiskorom óta! Még magyar szinkronnal is szeretem (nagy szó).♥
Annyi mindenre megtanít, miközben rettenetesen élvezhető, könnyen követhető története van! Fantasztikus!
(Habár a folytatásaival nem vagyok megelégedve, de talán a második része még oké, de a negyediket kifejezetten utálom. :( )

Lexy

Oltári film, akár ezerszer is meg tudnám nézni! És természetesen a valaha létezett legszebb love story! :)
Beléd esett, mint vak ló a szakadékba. :'D

barbikaunatkozik 

Egyik kedvenc mesefilmem, vagy inkább anti-mesefilmem? Végülis benne vannak a klasszikus mesebeli elemek, csak pont nem úgy, ahogy az elvárható lenne. Előszeretettel figurázza azokat ki.
Szamár, mint „táltos fehér paripa”, Shrek, mint a „megmentő szőke herceg” és ott van még a megmentésre valójában cseppet sem rászoruló, vártoronyba zárt hercegnő, aki „vár igaz szerelmére”. Itt ezek valóban csak idézőjeles sztereotípiákat lehetne elvárni, de még a szövegkönyv sem ezt hozza. Sőt…volt egy jelenet, amikor Fiona megpróbál karakterhű lenni és Shrek ezen gúnyolódik. Ez is jól mutatja, hogy azért néha még egy mesefilmnek is illő kibújnia ezek alól a közhelyek alól és mondania is valami újszerűt. Ugyan már a mondanivaló is közhellyé vált, de itt a lényeget a belső értékere fektették. Elvégre a szereplők olyanok, mint a hagyma ;) :D

farkas_niki 

Gyermekként is szerettem, és most is szeretem. Épp ugyanolyan jókat nevettem, mint anno, amikor először láttam. Sőt, a felnőtteknek szóló poénok csak most tűntek fel, szóval még kaptam újat is :D


Népszerű idézetek

Lili98

Szamár: Kék virág, piros tüske, kék virág, piros tüske, kék virág, piros tüske, kék virág, piros tüske, kék virág, piros tüske. Mennyivel könnyebb lenne, ha nem lennék színvak! Kék virág, piros tüske…

Pandalin 

Szamár: Üdv, királylány!
Fiona: Ez beszél!
Shrek: Nem az a csoda, hanem ha elhallgat.

Lili98

Shrek: Az ogrék olyanok, mint a hagyma!
Szamár: *szimat* Büdösek?
Shrek: Nem!
Szamár: Megríkatnak.
Shrek: MI?! Nem!
Szamár: Á, ha a napon hagyod őket, bebarnulnak és fehér szőrük lesz!
Shrek: NEM! A rétegek! A hagyma több rétegű! Az ogre több rétegű, ahogy a hagyma! Érted már? Többrétegűek vagyunk!
Szamár: Áhá, többrétegűek..*szimat* Blehh, a hagymát nem mindenki szereti. Torta! Azt mindenki szereti! Az is réteges!
Shrek: Nem érdekel, mit szeret mindenki! Az ogre nem olyan, mint a torta!

duracell

Shrek: Tudod, Szamár, van, ami többet rejt annál, mint amennyit mutat.

Pandalin 

Mézi: Ne, ne, csak a gombokat ne, gumicukorból vannak!

Mentavirág

Fiona: De… én ezt nem értem. Gyönyörűnek kéne lennem.
Shrek: De hiszen gyönyörű vagy!

Nadja_Blue

Shrek: Senki ne mozduljon! Sárkány van nálam és nem félek használni!

Imma 

Fiona: Hé, várj! Mi a csodát művelsz?! Most magaddal kéne ragadnod, kimásznod az ablakon, és le a hágcsón a táltos paripádra.
Shrek: Volt rá időd, hogy kifundáld, mi?

Pandalin 

Szamár: Jaj, már nem is érzem a lábujjam… Nincs is lábujjam!

Lili98

Shrek: Na, nem, nem! A halott csajt le az asztalról!
Törpék: Az ágy már foglalt.


Folytatása

Összehasonlítás

Shrek


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján