A hihetetlen család (A hihetetlen család 1.) (2004) 233

The Incredibles
115' · amerikai · akció, animációs, kaland 0

1 díj · 2 jelölés

A szuperhősök ideje lejárt. Jószándékú, de többnyire hatalmas pusztítással járó mentőakcióiknak nem kedvez az óvatoskodó társadalmi légkör, amelyben biztosítók és jogászok diktálják a törvényeket. Mr. Irdatlan, alias Bob Parr, is a hivatásától megfosztott szuperhős, a kormány ugyanis megelégelte… [tovább]

angol

Szereposztás

Craig T. NelsonBob Parr / Mr. Irdatlan (hang)
Holly HunterHelen Parr / Nyúlányka (hang)
Jason LeeÖcsi / Szilánk (hang)
Samuel L. JacksonLucius Best / Fridzsiman (hang)
Elizabeth PeñaMirage (hang)
Dominique LouisBomb Voyage (hang)
Brad BirdElza Divat (hang)
Sarah VowellViolet Parr (hang)
Hirdetés

Kedvencelte 39

Várólistára tette 31


Kiemelt értékelések

strangelove 

Én öregszem, de Brad Bird frenetikus animációs filmje nem. Főleg azért nem, mert ami igazán különlegessé teszi, az nem kötődik szorosan a korhoz, amelyben készült. A hihetetlen család érdekessége, egyszersmind innovációja, hogy szuperhősös filmként valójában egy teljesen más zsánert idéz meg, teszi ezt tudatos megfontolásból. A 2000-es évek óta ott tartunk, hogy a filmnézők többsége ezt észre sem veszi. Hulljon hát le a lepel: Brad Bird zseniális alkotása kémfilm. Nem véletlenül van a cselekmény az ötvenes-hatvanas évek Amerikájába helyezve, a film főbb referenciái között lehet Hitchcock (különösképpen az Észak-Északnyugat), a James Bond filmek, a The Avengers tv-sorozat vagy éppen Douglas Sirk melodrámái. Mi a közös ezekben a távolinak tűnő hivatkozási pontokban és a szuperhősökről szóló történetekben? Látszat és valóság kényes viszonya, és az ebben a viszonyban állandóan alakuló-elbizonytalanodó identitás. Bird író-rendezőként ezt különböző, egymást erősítő szinteken ábrázolja: minden korosztály számára fogyasztható, nagy költségvetésű animációs filmhez képest meghökkentően komplex módon. A film legfőbb konfliktus forrása: vállaljuk-e saját magunkat, egyediségünket, vagy vegyüljünk el a tömegben (ráadásul a szuperhősöket kivonták a forgalomból, ezért tanúvédelmi program keretein belül rejtőznek). A felidézett korszak, és a korszakot jellemző zsánerek kiaknázása finomabb eszköz Bird kezében, olyannyira, hogy filmtörténetben nem teljesen járatlan ismerősöm sem fogott fel semmit az egészből. Először is tehát a kém vagy titkos ügynök, akinek természetesen van egy megkonstruált, fedőélete (ezen csavar egyet Bird, hiszen ez a „látszatélet” nem teljesen hamis), aztán a korszakot jellemző, azt később reprezentáló melodrámák, a kertes házban élő mintacsaládról (az élet imitálása), a felszín mögött pedig a nukleáris családot szétbomlasztó feszültségek. A kaland megélése, mint az élet megélése (ráadásul egy trópusi, vulkanikus szigeten). A vázlatos felsorolást most nem folytatnám, még arról valamit, hogy mitől átkozottul szórakoztató A hihetetlen család. Szerintem elsősorban a korszak és a zsánerek hibátlan (és funkcionális, tartalmilag is indokolt) megidézésétől. Nem a külsőségek a lényegesek, hanem az atmoszféra, az egyes jelenetek dramaturgiája, a minden részletre kiterjedő figyelem (a zenehasználatra, de még a plánozásra is!). A legjobb Pixar film, de könnyen lehet, hogy az elmúlt 20 év legjobb animációs filmje, a maga nemében remekmű.

1 hozzászólás
Lili98 

Kiskoromban, amikor néztem a filmet nem sokat értettem belőle, azonkívül, hogy egy család szuperhősökből áll össze. Tele volt olyan dolgokkal, amiket nem értettem egyáltalán, ezért nem is néztem meg olyan sokszor a filmet.
Most újranéztem és hát igen. Elég sok dolgot megelevenít, és különböző témákra összpontosít.
Na meg a család, ugye az a középpont és nekem mindig is ez volt a kedvenc pontom a filmben.
A család fontossága, kitartársa, jelentése, értelme. Talán ezért tetszik annyira.
De sajnos vannak benne valóban unalmas részek, de a karakterei szerethetők, jópofák és tényleg lehet velük azonosulni ha eltekintünk a szupererőktől of course.
Nem a kedvenc Pixar filmem, de nem is a legrosszabb ha létezik ilyen
Ja és igen ott fogok ülni idén nyáron a moziban az új filmen, még szép.:D

Aikome 

Öt éves voltam, mikor ez a film kijött… Öregnek érzem magam. :D
Nem hiszem, hogy gyerekkoromban olyan sokszor megnézették volna velem, mert a köpenyes poénon és a tumblr gyanús csajszin kívül semmire nem emlékszem. ><
Kicsit olyan volt, mintha egy alsó kategóriás számítógépes játéknak tervezték volna – alacsony költségvetéssel oc. Nem nagy élmény, simán kihagyható, de ha valaki nagyon unatkozik, akkor teljesen rendben van. :D

Emerson 

Pro Video-s akció keretében ezt az ajándék Pixar filmet választottam, mert hát szuperhősös és mi az, hogy én még nem láttam? :-)
Haláli volt a hősök köpenyének kritizálása, most már sosem tudok úgy nézni Supermanre, mint előtte. Mekkora pancser, hogy egy lepedő ott fityeg a háta mögött!
A legjobb karakter Edna volt – vagyis Elza (magyarul – WTF?). Eredeti nyelven néztem, de még így sem tűnt fel, hogy férfi hangja volt; ráadásul az író/rendezőé – mondjuk így már érthető, mert persze, hogy saját magának írja a legjobb poénokat, de hogy miért női karaktert csinált magának? Nem merte meglépni, hogy homi divattervező legyen? Hm.
Ami nem tetszett az maga a DVD kiadás volt. Külcsínyre szép, lapozgatós könyvvel, de a felirat pocsék volt. Ha jól sejtem a szinkront emelték át egy az egyben, így a nevek már ferdítve voltak és az, hogy a 'Honey'-t folyamatosan 'Radír'-nak írták már tényleg a jéghegy csúcsa volt. Még a cuncimókus is jobban illett volna a szövegkörnyezetbe.
2019-ben jön a második rész. Azért arra is benevezek, de a feliratot hanyagolni fogom.
Ja, és milyen szuperhősös film az, aminek a stáblista végén nincs extrajelenet?! Úgy vártam, mint a Mikulást, erre semmi… :-(

Keikorca

Nem volt rossz, voltak benne nagyon jó ötletek. Külön tetszett, hogy a szuperhősöknek teljesen „emberi” problémái voltak, mint elhízás, szerelmi és beilleszkedési gondok.

monyesz 

Nem tudok betelni a rajzfilmekkel. Ezt is nagyon szeretem. Mindig is szimpatizáltam a szuperhősökkel. Ami nem megszokott dolog egy lánytól, de hát minden nem lehet tökéletes. :D

Marcsi 

Hát ez nagyon uncsi volt… A koncepció átjön, de nagyon sok a lapos „elmonologizált” rész.

Kemiviki 

Nagyon nagyon tetszett! A karakterek nagyon jól ki lettek dolgozva, és szerethetőek is lettek. Elsa külön zseniális lett. A gonosz hiába lett átlagos, mégis nagyon jól ki lett dolgozva az ő karaktere is.
Az akciójelenetek is nagyon jók lettek. Nem tudok jobb szót mint a nagyon jó lett:)

Lilla99 

Nem igazán szeretem az ilyen szuperhősös meséket / filmeket, de ezt már nagyon régóta meg akartam nézni. Az elején nem igazán tudtam, hogy most ez tetszeni fog e vagy nem. Számomra egy kicsit későn indult be, és egy animációnál túlzásnak is tartom a két órát. De kb 30-35 perc után már jobban élveztem, onnantól kezdve hogy spoiler. Utána pedig már magától jöttek az események. Egyébként szerintem nagyon király képessége volt mindenkinek Személy szerint Lana képessége volt a kedvencem. A ruhájuk meg….nagyon jól néz ki :D És ha minden igaz nemsokára jön a második rész. Kíváncsi vagyok, az milyen lett

arpihajdu

Annak idején nálam kimaradt ez a mese, pedig szeretem a Pixar alkotásait. Idén azonban jön a folytatás, s ez egy remek apropó arra, hogy pótoljam ezt az elmaradást. Bár a stúdiótól nagyon sok kedvenc mesém van (leginkább a Toy Story-trilógia, a Fel! és az Agymanók), s ha leülök egy Pixar-filmet megnézni, akkor szinte garantált, hogy egy szépen kivitelezett, igényes, jól végigvezetett történet kapok, érdemi mondanivalóval, amelyet nem túl szájbarágósan adnak át kicsiknek és nagyoknak. Ez nem hiányzik A hihetetlen családból sem, szerencsére. Szépen vannak adagolva a fontos üzenetek (pl. a család összetartása) és dilemmák (merjük használni a képességeinket vagy sem egy olyan társadalomban, ahol a lényeg az asszimiláció). Emellett azt kell mondjam, hogy újfent nagyon jó karakterekkel örvendeztetett meg a Pixar: Mr. Irdatlan és családja egytől egyig nagyon jók, s tetszik, hogy itt is megkaptuk a sztereotip figurát (Hapták Úr, mint a kiállhatatlan főnök), és nagydumás sidekickereket (Elza Divat, Fridzsiman). A jó karakterek tehát valóban ütősek, a legnagyobb gondot épp az antagonista, Öcsi/Szilánk esetében éreztem, hiszen nagyon nehezen lehetett elhinni róla azt a velejéig romlott gonosztevőt, amelyet egy ilyen sztori megkíván (kinézetével, dumájával inkább nevetséges volt, ha pedig karikatúrának szánták, akkor gyengére sikeredett). Mirage személyében pedig megkaptuk a tipikus femme fatal-t, akinek egy pillanat elég, hogy rossz útra térítse a hősünket (mondjuk Mr. Irdatlant nem kellett sokáig győzködni, mert eléggé megunta az irodai melót, s vágyna vissza a szuperhősök világába). A másik (apró) gondom a filmmel kapcsolatban az éppen a szuperhősös narratívája. Most már kezdem megkedvelni ezeket a szuperhős/képregényfilmeket, ám épp napjainkban, amikor szinte minden hónapban jön egy ilyen a moziba, akkor az olyan, mint A hihetetlen család már egyáltalán nem tud frissnek tűnni, annak ellenére sem, hogy 2004-ben még annak számított. (Talán, ha a maga idejében nézzük, akkor más hatással lett volna ránk is). De mivel ez nem így történt, azok a történetbeli elemek, fordulatok, amelyeket láthattunk, már inkább a lerágott csont kategóriájába tartoznak. Mindezek ellenére azért a Pixar nem vallott szégyent ezen alkotásával sem (hiába, két Oscar-díjjal is jutalmazták), s ha számomra nem is lett akkora kedvenc, mint pl. a Toy Story, azért a második részre kíváncsi vagyok, miképpen alakul Irdatlanék élete, kiegészülve a Furi szuperképessége által okozott kellemetlenségekkel.


Népszerű idézetek

Krenai 

Fridzsiman: – Cinci!
Cinci: – Mi van?
– Hova lett a szuperruha?
– Mi?
– HOL.VAN.A.SZUPER.RUHÁM?
– Öö azt elpakoltam.
– Hová?
– Minek kell az éppen pont most?
– Mert kell!
– Á-á, ne is gondolj semmiféle hőscincérkedésre, két hónapja terveztük ezt a vacsorát.
– De veszélyben van a világ!
– Nekem meg az esti programom!
– Azonnal megmondod hol az a ruha, asszony! Itt az emberiségről van szó!
– Asszony?! A feleséged vagyok és majd mossa ki az alsógatyádat az emberiség!

Marcsi 

Mindegy, hányszor mentem meg a világot, a világ nyakig van a bajban már aznap délután. Nem maradhatna egy kicsit néha megmentve?

Krenai 

Frozone: – Honey?
Honey Best: – What?
– Where's my super suit?
– What?
– WHERE.IS.MY.SUPER.SUIT?
– I, uh, put it away.
– Where?
– Why do you need to know?
– I need it!
– Uh-uh! Don't you think about running off doing no daring-do. We've been planning this dinner for two months!
– The public is in danger!
– My evening is in danger!
– You tell me where my suit is, woman! We are talking about the greater good!
– Greater good? I am your wife! I'm the greatest good you are ever gonna get!

Róka 

Edna: I never look back, darling! It distracts from the now.

Krenai 

Dash (Will): We're dead! We're dead! We survived but we're dead!

chhaya 

Mr. Irdatlan: Megmentettem az életét!
Depi úr: Tévedés, akadályozta a halálomat!

chhaya 

Öcsi / Szilánk: Maga mindig, mindig azt mondta, hogy adjam önmagamat… De azt nem mondta meg soha, hogy ki is vagyok én.


Folytatása

Összehasonlítás

A hihetetlen család


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján