Gattaca (1997) 180

102' · amerikai · sci-fi, dráma, thriller 12

0 díj · 1 jelölés

Vincent azon kevés emberek egyike, akik még „természetes úton” születnek egy új, genetikailag megtervezett világban, ahol már a születéskor meg tudják adni a várható élettartamot és betegségeket. Vincent a diagnózis szerint nem tökéletes, és előreláthatólag csupán 30 éves koráig fog élni, ezért… [tovább]

Képek 11

Szereposztás

Ethan HawkeVincent Freeman
Uma ThurmanIrene Cassini
Jude LawJerome Eugene Morrow
Gore VidalJosef
Xander BerkeleyDr. Lamar
Jayne BrookMarie
Elias KoteasAntonio
Ernest BorgnineCaesar
Tony ShalhoubGerman
Alan ArkinDetektív Hugo

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 51

Várólistára tette 90


Kiemelt értékelések

Ascyra 

Most vettem észre, hogy van mit pótolnom: gyerekkorom óta a kedvenceim listáján előkelő helyet elfoglaló, bárhol-bármikor megnézhető és bárkinek ajánlgatott Gattacához nem írtam. Mert nehéz is úgy összefoglalni, hogy méltó legyen az alkotáshoz.
Olyan érzeteket képes felszínre hozni bennem, amit más film nem nagyon. Olyannyira keserű és édes ízek tolulnak fel az emberben, mint a vér vasíze és a minőségi csokoládé keveredése a szájban. A mozdulatok és a pillanatok lelassulnak, az arcok beégnek, az illatok, akárha szinesztézia volna, megelevenednek előtted, ahogy nézed és ahogy egyszerűen csak megelevenedik körülötted a tér, magába húz és ott is tart, de jó sokáig. Lágy, depresszív, magasztos. Nehéz léptű, súlyos darab, amit jó eltemetni, majd újra előásni, újra befogadni, tanakodni rajta, sírdogálni olykor, megérteni, hogy nagyon sok olyan vágyad van, ami sosem fog beteljesülni. És csak állsz a Földön, elárvultan, gyermeki felnőttként és nézel az égre, keresel ott valami kiutat, segítséget, megmentést – de az üres és néma, és akkor meg is érted, el is dől és megmásíthatatlan: majd máskor, másutt, egy másik életben, talán.
A Gattaca szereplői hatalmas szerelemmel és művészettel lettek kiválogatva, mindegyikük élete legjobbját hozza, vért és verejtéket nem kímélve adnak bele mindent, mert – és ez nekem meggyőződésem – őket is megérintette ez a miazmás, fanyar „tökéletességtelenség”, az a puha, simogató, de állandó fuvallat, ami csak a Gattaca sajátja. Határtalan csodálatot érzek, ha a film eszembe jut és nem tudom szavakba önteni, hogy mennyire hálás vagyok ezért a műremekért. Ikon, mindörökké.

Lunemorte

Senki sem tökéletes, hiába is keresel olyat. A tökéletlenségünk tesz minket tökéletessé…

csartak 

Valami kényszert éreztem, hogy újra nézzem ezt a filmet. Lehet, régebben jobban tetszett, de most is hozta a hangulatot. Lenyűgöző Vincent Freeman (Ethan Hawke) állhatatossága, ahogy keresztül viszi a célját.

Kemiviki 

„Sose láttam olyan tisztán, hogy milyen messze vagyok a célomtól, mint amikor ott álltam előtte. ”
Egy remek és elgondolkodtató sci-fi. Ki tudja a való világban is mikor fogják az emberek „tökéletesítésére” fordítani a genetikai manipulációt.
Vincent hatalmas példakép, aki küzd az álmaiért, küzd azért mert ő is tökéletes a maga módján. Mindenkinek így kellene küzdenie az álmaiért.

Tony128

Nagyon jó sztori, világ, mondanivaló, csak hogy úgy mondjam, kicsit sótlan volt. Talán a lassabb történetvezetés miatt, de különben jó kis film, mindenképp érdemes megnézni!

darkfenriz

Régóta kíváncsi voltam a Gattacára, többféle vonatkozásban hallottam már róla. Végig a Titánra vártam, de végül egészen más lett a történet mondanivalója. Az előítéletek elleni és az önmagunkért történő küzdeni tudást tartja a legfontosabbnak. Mert milyen dolog az, hogy már mielőtt a világra jöttél, meghatározzák előre a sorsod, halálod okát és időpontját, lehetőségeidet. Durva utópisztikus társadalomkritika és a bátorság diadala.

StAngela

Hűűhaa, ez nem volt semmi! Briliáns, bár néhol kissé lassú cselekményvezetés jellemezte a filmet. Maga a mondanivalója viszont hihetetlenül remek!
A főhős mindent feláldoz az álmáért, még saját valóját is.
Szerintem ez a film tipikus példája annak, hogy még a tökéletes is legyőzhető és hogy nem csupán a genetika határozza meg mire is vagyunk képesek.
A rendezőnek pedig külön köszönet, hogy egy ilyen filmben láthattam Ethan Hawke-t!

Athmor

Kihagyhatatlan! Nem is értem, eddig miért nem néztem meg.
Magával ragadott az elejétől a végéig; az pedig lényegtelen, hogy lassú, mert így tökéletes. A végén majdnem el is sírtam magam, olyan szép.

András_a_László

A téma, rendkívül érdekfeszítő, és a felvetett kérdés tényleg elgondolkodtató.

De a film elég vontatott, helyenként unalmas.

Viszont vérbeli sci-fi, hiszen a science, az ténylegesen egy „plot-device”.


Népszerű idézetek

Kontra_Judit 

A genetikailag felsőbbrendűeknek könnyebben jön a siker, de nekik sem garantált. A sorsot nem lehet irányítani. És ha a genetikai elit egyik tagja valamilyen okból nehéz helyzetbe kerül, génjei értékes árucikké válnak az ügyeskedő kufárok kezében.

Kontra_Judit 

A rövidlátás az alsóbbrendű származás legszembeszökőbb jele.

3 hozzászólás
daime

Sose láttam olyan tisztán, hogy milyen messze vagyok a célomtól, mint amikor ott álltam előtte.

[névtelen]

Vincent Freeman: I don't know how to thank you.
Jerome Morrow: No, no. I got the better end of the deal. I only lent you my body. You lent me your dream.

[névtelen]

Vincent Freeman: How the hell did you get up here?
Jerome Morrow: Oh, I could always walk… I've been faking it.

[névtelen]

Irene Cassini: It's not possible.
Vincent Freeman: You are the authority on what is not possible, aren't you Irene? They've got you looking for any flaw, that after a while that's all you see. For what it's worth, I'm here to tell you that it is possible. It is possible.

[névtelen]

Vincent Freeman: I was never more certain of how far away I was from my goal than when I was standing right beside it.

[névtelen]

Vincent Freeman: There's more vodka in this piss than there is piss.

[névtelen]

Jerome Morrow: If at first you don't succeed… try, try again.

[névtelen]

[During his transformation into "Jerome"]
German: There's still the matter of your height.
Vincent Freeman: How tall are you?
Jerome Morrow: 4’6"
Vincent Freeman: I meant before your accident.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján