Egy maréknyi dollárért (Dollár-trilógia 1.) (1964) 96

A Fistful of Dollars · Per un pugno di dollari
99' · nyugatnémet, olasz, spanyol · dráma, western 12

A messziről érkezett, titokzatos Joe a mexikói határon lévő kis településen akar meggazdagodni két csempészbanda háborújából, akik régóta rivalizálnak egymással. Helyesen okoskodik, ám jó szíve eltéríti az üzlettől. Jóságán majdnem rajtaveszít, s csupán lélekjelenlétének és józan eszének… [tovább]

angol

Képek 3

Szereposztás

Clint EastwoodJoe
Gian Maria VolontéRamón Rojo
Marianne KochMarisol
Wolfgang LukschyJohn Baxter
Sieghardt RuppEsteban Rojo
Joseph EggerPiripero
Mario BregaChico
Hirdetés

Kedvencelte 14

Várólistára tette 56


Kiemelt értékelések

bonnie9 

Régi nagy adósságom törlesztettem. Annak ellenére, hogy mennyire szeretem és tisztelem Eastwood munkásságát, a Dollár-trilógia kimaradt eddig az életemből. Azaz nem teljesen, hiszen az ikonikus zene, bizonyos képek és jelenetek megvoltak, de egy tisztességes, elejétől végéig nézés, az nem. És mekkora kár, mert ez a film tényleg nem véletlenül vált azzá, amivé.
A zene tökéletes, a fényképezés tökéletes, és az akkor még ismeretlen, ámde átkozottul jóképű Estwood … – hmmm, tökéletes. Hát kell ennél több?
Az egész koszos, poros, borostás, pisztolyos, gringós, haldokló vadnyugat ott van az ember képében annyira, hogy szinte nyelhető a homok.
És persze a humorról se feledkezzünk meg. Persze csak annyira, amennyire ez egy csavargó „névtelen férfitól” (akit azért biztos, ami biztos Joe-nak hívnak) elvárható.
Eastwood egyébként itt többet szivarozik, mint Peter Falk egy átlagos Columbo epizódban :D
A kedvenc mellékszereplőm az öreg koporsókészítő lett, aki olyan, mint Brady bácsi (Kincs, ami nincs) és a hólapátos (Reszkessetek betörők!) keveréke. :)
Viszont sajnos csak 2.szinkronnal sikerült megnéznem és bár alapvetően nincs bajom Kautzky Armand hangjával, de ő számomra annyira összenőtt többek közt Richard Dean Anderson és Pierce Brosnan arcával, hogy képtelen voltam Eastwoodként elfogadni.
És csak azért is egy tányér spagetti kíséretében néztem meg :P

desertangelable 

Szerintem sosem fogom megérteni, hogy mi ebben a műfajban jó. Mindenki lövöldözik összevissza, mint az idióták, aztán ha véletlen eltalálnak valakit, akkor megrándítják a vállukat és lövöldöznek tovább. Aztán ha vége a „hobbilövöldözgetésnek”, akkor szándékosan lelőnek még egy-két embert, hogy utána kihívhassanak egy másik ellenfelet párbajra, hogy azt is lelőjék. Csak azt nem értem, hogy miért hívja ki párbajra, miért nem lövi le egyszerűen?! Talán azért, mert elveik vannak?! Na ne röhögtessen már senki! Ezeknek az embereknek elveik? :D … Értelmetlen ez a felesleges és indokolatlan erőszak. És tényleg azt kellene mondanom, erre a filmre, hogy: „amindenit, de ott volt!”?! Egyedül a zenéje ér valamit, de ez érthető, figyelembe véve a zeneszerzőt.
Biztos, hogy meg vannak ennek a műfajnak is a bája, de eleddig még nem találtam meg.

6 hozzászólás
Emerson 

Lehet, hogy ezt a filmet akkor tudtam volna értékelni igazán, ha több nyelvű. A kis Jesus (nem a megváltó) olyan szinten irritált a mű angol szinkronhangjával, hogy legszívesebbel lekevertem volna neki párat, hogy ne óbégasson már. Most komolyan, nem lehetett volna hagyni, hogy olaszul bőgjön és visítsa azt, hogy Papa, papa!, meg azt, hogy Mama, mama!?
Amúgy a westernnel semmi bajom… legalábbis azt hittem idáig, hogy nincs, de rá kellett ébrednem, hogy nekem csak a ’40-es, ’50-es évekbeli cowboyok jönnek be (már a hét mesterlövész is necces volt, csak még nem mertem megírni hozzá az értékelést). Tudom én, hogy a régebbi filmekben is össze-vissza lövöldöztek, de itt valahogy idegesített. Mást se hallottam, csak piff-puff-piff-puff. Vagy ezt is leszinkronizálták és ez volt a baj? Hm…

Hippoforaccus 

Igazi villámkezű keményfiús western. Nem túlbonyolított a történet, de azért oda kell figyelni, ki, kivel van.

TribeBubu 

Eleinte nem nagyon értettem, miért olyan nagy szám ez a film. De a végére a sztori nagyon kiforrt és a plánok valami hihetetlenül hatásosak voltak az utolsó pár jelenetben. Óriási, roppant stílusos és hangulatos alkotás.

Zakuro 

Nem véletlenül klasszikus.
A történet nem ül le, végig nagyon izgalmas, és érdekes, ahogy egyetlen ember keveri a szálakat.
Azt, hogy Clint Eastwood fantasztikus színész, eddig is tudtam. Azt, hogy fiatalon mennyire jó pasi volt…hát, most már azt is :D
Amit legjobban imádok a régi filmekben, az az, hogy minden valódi. A hobbitban rosszul voltam a meganimált lovaktól, itt valódiak. Ahogy valódi(vagy annak érződik) a por, a homok, a kosz, az ember szinte érzi a perzselő hőséget és az izzadság szagát.
Mindenképp megnézem a folytatásokat is. Az a helyzet, hogy eleve nagyon ügyesen a legutolsóval kezdtem, de kb. 10 perc után rájöttem a sorrendre.

unrealnoise

Túlértékelt: felhozhatnám a nem túl érdekes alapsztorit, azt, hogy mennyire béna helyenként az egész, legyen szó túljátszott szerepekről, a szinte kivétel nélküli telitalálatokról… Szóval ez egy borzasztó nagy csalódás volt. Clint Eastwood nélkül még a 4 pont sem biztos, hogy összejött volna…


Népszerű idézetek

Evione 

Joe: You see, I understand you men were just playin' around, but the mule, he just doesn't get it. Course, if you were to all apologize… [Elkezdenek röhögni rajta] I don't think it's nice, you laughin'. You see, my mule don't like people laughing. He gets the crazy idea you're laughin' at him. Now if you apologize, like I know you're going to, I might convince him that you really didn't mean it.

Zakuro 

Amikor az embernek van pénze, elkezdi tisztelni a békét.

Zakuro 

Joe: Három koporsó rendel. (jön vissza, miután az öszvéres kérdést lerendezte) Az én hibám. Négy koporsó.

Zakuro 

Silvanito: Mondd csak, te mindig csizmában alszol?
Joe: Nem akartam bemocskolni a lepedőt.

Zakuro 

Joe (Ramón Rojonak): Ha meg akarsz ölni valakit, a szívére célozz. Ezt tőled hallottam.

Evione 

Joe: Every town has a boss.
Silvanito: Yes, but when there are two around, I'd say there is one too many!

tshehip

Ti nők! Ha a dolgok nem elég bonyolultak, egyből gyanakodni kezdtek.


Folytatása

Összehasonlítás

Dollár-trilógia


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján