Egy makulátlan elme örök ragyogása (2004) 455

Eternal Sunshine of the Spotless Mind
108' · amerikai · sci-fi, dráma, romantikus 12

10 díj · 25 jelölés

Joel döbbenten fedezi fel, hogy barátnője, Clementine kitöröltette az emlékezetéből eseménydús kapcsolatuk minden emlékét. Kétségbeesésében ő is felveszi a kapcsolatot az eljárás feltalálójával, Dr. Howard Mierzwiakkal, hogy kitöröltesse a lányt a saját emlékezetéből. De ahogy Joel emlékei… [tovább]

magyar

Képek 40

Szereposztás

Jim CarreyJoel Barish
Kate WinsletClementine Kruczynski
Elijah WoodPatrick
Mark RuffaloStan
Jane AdamsCarrie
Kirsten DunstMary
Tom WilkinsonDr. Mierzwiak
Thomas Jay RyanFrank
David CrossRob
Debbon AyerJoel anyja

További szereplők

Kedvencelte 172

Várólistára tette 344


Kiemelt értékelések

Röfipingvin 

Remek párterápiás film – pláne, ha egyedül nézi az ember!

Nihilchan 

Ez nagyon nem az én filmem. A leírás alapján az ötlet tetszett, viszont a megvalósítás egyáltalán nem kötött le. Nagyon vontatottnak éreztem és néha untatott is. A hangulata egészen egyedi, viszont nem szimpatizáltam a szereplőkkel és Jim Carrey sem nyűgözött le. Nem bánom, hogy megnéztem, de egyszer nekem ez bőven elég volt.

LoneWolf 

Nehezen lelem rá a megfelelő a szavakat. Eléggé húsba vágott most, de megtaláltam úgymond a „tökéletesen” hangulatomhoz illő filmet. Igazából már 10 éve meg kellett volna ezt néznem. Talán könnyebb lett volna az az időszak, mert a mostanit is picit más megvilágításba helyezi…
Egy igazi érzelmi hullámvasút az egész. Egy aranyos (bár minimálisan creepy) romantikus darabnak indul, aztán átmegy az egész egy elborult sci-fi / drámába, ami egyszerre szól a feledésről és a továbblépésről (spoiler), a végére pedig spoiler. A sztori egyébként még nem is nagy eresztés, de a vizuális megoldásai nagyon érdekesek és kreatívak, emellett pedig, ha az Eredet-et az „Álom az álomban” filmként tartjuk számon, akkor ezt emlegethetjük úgy, mint az „Emlék az emlékben” darabot. Bírtam Kate Winslet ("Felnőtt Ramona Flowers") és Jim Carrey karakterét is (Utóbbiét talán azért, mert vele valamelyest még azonosulni is tudtam…), illetve különösen életszerű volt a köztük lévő dinamika, ahogy egyik pillanatban még boldogan hülyültek egymással, a másikban meg már kibuktak valami apró butaságon, amit egyébként simán megbeszélhetnének. Ez nem egy tündérmese egy problémamentes kapcsolatról, és spoiler és részben emiatt is tetszett annyira. Nem ringatja a nézőt egy elérhetetlen álomba, hanem megmutatja azt, hogy a valóságban igenis mindkét félnek egyformán dolgozni kell azon, hogy működjön egy kapcsolat. (Ez meg vagy sikerül végül, vagy nem.) Úgy érzem, hogy nagyon hosszan tudnék írni a mondanivalójáról, de itt inkább ezt rövidre zárom.
Ami nekem kissé kilógott belőle, az a tudós(?)csoport. Persze mindegyiküknek jutott fontos szerep a fordulatokban, az ő jeleneteik többsége mégis csak rontotta a hangulatot, meg úgy az összképet, főleg Elijah Wood, meg Kirsten Dunst (spoiler) figurája, míg Mark Ruffalo igazából nem sok vizet zavart.

hpatricia_ 

Jim Carrey miatt néztem meg, mert nagyon szeretem azon filmjeit, amelyekben komolyabb, drámaibb karaktereket játszik és nem csak “állatkodik”.
Nagyon egyedi és különleges film – és bár az elején borzasztóan untam, a végére nagyon megtetszett. Nehézkesen indul, de aztán megragad egy fonalat, amelyet a maga lassú tempójában és megfelelő mennyiségű romantikával mutat be.
Tetszett ez a fajta világ, ahol ha valaki úgy dönt, hogy nem akar többé egy adott személyre emlékezni, akkor egy kis segítséggel eltüntetheti az egész közös múltjukat. Ez így szép és jó… lenne, DE mi értelme lenne? Ha valakit kitörölnénk az életünkből, lehet hogy teljesen más emberek lennénk.
Rendkívül tanulságos film az életről, szerelemről és boldogságról.

Kate Winslet mekkora dög már ezekkel a hajszínekkel ♥

Pandalány 

Olyan különleges hangulatú film! Anno elkezdtem nézni, de tinifejjel nyilván nem értettem, hogy mi is történik.
Most viszont abszolút tudom értékelni mindazt, amit a kapcsolatokról üzen. Hú, nagyon jó élmény ez a film.

Negative_Singularity

Nagyon régóta halogattam ezt a filmet, és hát nem hiába. Kibírt volna még jó pár évet, nem vesztettem volna sokat.
Nos, eleve ez, hogy kitörölni valakit az emlékezetünkből, egyenlő azzal, hogy a tapasztalást nullázzuk le. A sok fájdalom és csalódás kell ahhoz, hogy hozzáépítsünk önmagunkhoz, enélkül csak egy cukorszirupos felszínen úszkáló, boldogságot hazudó ember lennénk, aki maximum a munkájában ismeri a kudarcot, bár a film szerint feltételezem, azt is ki lehet törölni.
Mandarin kisasszony maga a toxikus nő, neki egy csuklómozdulat volt kitörölni Joelt, meg hát ugye egyedül Joel dilemmáját követhetjük nyomon. (Egyébként a megvalósítás és a látvány óriási! Ezért azért megérte megnézni.)
Én amúgy nem küzdenék olyan valaki iránt, akinek csak ennyit érek; Joel fejében pedig a nő egy idealizált változata volt, az nem Klementin valós alakja volt.
Persze, a film csattanója épp az, hogy spoiler, de számomra Klementin egy mentálisan-érzelmileg sérült nő, aki éppoly könnyedén veszi az életet, mint ahogy a konyhapultra csapja a vodkás üveget.
Egyébként sok Klementin van a világon, szóval kiváló ábrázolás, és hát senki nem mondta, hogy minden szereplőnek tetszenie kell a közönségnek. Joel karaktere is tökéletesen hozza az átlagembert, szerintem ilyet is sokan ismerünk.
A vége… hát. Nagy kérdés, hogy ha tudod, hogy spoiler Ők igen. Ki tudja, hányszor. De, hogy mentálisan ebbe tönkre fognak menni elöbb vagy utóbb, az is biztos.
De nem mind ezt csináljuk? Szépen lassan elpusztítjuk önmagunkat. Ők legalább közben egy kicsit boldogok…

Mentavirág

Különös film, azt el kell ismernem, ugyanakkor megjelenik bennem a remény, hogy létezik ez a fajta megingathatatlan, kitörölhetetlen szerelem, ami csak azért is ott lappang, nem hagyja kiirtani magát. Joel személyisége közel állt hozzám, plusz gyakran eszembe jut, hány embert törölnék ki én is az emlékezetemből, csak hogy egy gondolatot se pazaroljak többé rájuk…
Ami kicsit furcsa, az maga az eljárás „hanyagsága”, plusz a belevitt mellékszál is kicsit idegen volt nekem, de összességében nagyon aranyos film, tele van a kedvenc színészeimmel, szóval remélem, hogy sor kerül majd az ismétlésére. :)

Kino

Gondry kivételesen maximálisan eltalálta a filmjét, Kaufman persze nagy segítség volt ebben. Azt bírom Kaufmanban, hogy rendszeresen olyan színészekre írja a szerepeket, akiknek az életművétől egyébként szokatlanul távol áll a megformázandó karakter. Legalábbis szeretném úgy gondolni, hogy ebben ő a ludas, mert ugyanez már a John Malkovich menetnél és az Adaptációnál is megvolt.


Népszerű idézetek

z_lenra

Joel Barish: A folyamatos beszéd nem feltétlenül kommunikáció.

woolfe

I think people don't understand how lonely it is to be a kid, like you don't matter.

nikolettklement

„What a loss to spend that much time with someone, only to find out that she'a stranger.”

Deirianz

Clementine: I wish you had stayed.
Joel: I wish I had stayed too. NOW I wish I had stayed. I wish I had done a lot of things. I wish I had… I wish I had stayed. I do.

Timii

Áldottak a feledékenyek, mert a kudarcból is erényt kovácsolnak.

katy_swartz 

– Clementine.
– Irgalmas. Latin eredetű.
– Nem illik rám a nevem. Én egy rohadt bosszúálló ribanc vagyok.
– Valahogy nem gondolnám ezt rólad.
– Miért nem gondolnád?
– Nem tudom miért. Biztos azért, mert olyan kedvesnek tűntél.
– Most én kedves vagyok?
– Anyám… Semmilyen más jelzőt nem ismersz?

Basset

„How happy is the blameless vestal’s lot!
The world forgetting, by the world forgot.
Eternal sunshine of the spotless mind!
Each pray’r accepted, and each wish resign’d”

Barby2005 

Vétek ennyi időt tölteni valakivel, és rájönni, hogy idegen maradt.

Dániel_H 

Joel: Túlértékeljük a homokot. Az is csak apró sziklamorzsa.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján