Egy makulátlan elme örök ragyogása (2004) 416

Eternal Sunshine of the Spotless Mind
108' · amerikai · sci-fi, dráma, romantikus 12

10 díj · 25 jelölés

Joel (Jim Carrey) döbbenten fedezi fel, hogy barátnője, Clementine (Kate Winslet) kitöröltette az emlékezetéből eseménydús kapcsolatuk minden emlékét. Kétségbeesésében ő is felveszi a kapcsolatot az eljárás feltalálójával, Dr. Howard Mierzwiakkal (Tom Wilkinson), hogy kitöröltesse a lányt a… [tovább]

magyar

Képek 40

Szereposztás

Jim CarreyJoel Barish
Kate WinsletClementine Kruczynski
Elijah WoodPatrick
Mark RuffaloStan
Jane AdamsCarrie
Kirsten DunstMary
Tom WilkinsonDr. Mierzwiak
Thomas Jay RyanFrank
David CrossRob
Debbon AyerJoel anyja

Kedvencelte 155

Várólistára tette 345


Kiemelt értékelések

Nihilchan 

Ez nagyon nem az én filmem. A leírás alapján az ötlet tetszett, viszont a megvalósítás egyáltalán nem kötött le. Nagyon vontatottnak éreztem és néha untatott is. A hangulata egészen egyedi, viszont nem szimpatizáltam a szereplőkkel és Jim Carrey sem nyűgözött le. Nem bánom, hogy megnéztem, de egyszer nekem ez bőven elég volt.

Röfipingvin

Remek párterápiás film – pláne, ha egyedül nézi az ember!

hpatricia_ 

Jim Carrey miatt néztem meg, mert nagyon szeretem azon filmjeit, amelyekben komolyabb, drámaibb karaktereket játszik és nem csak “állatkodik”.
Nagyon egyedi és különleges film – és bár az elején borzasztóan untam, a végére nagyon megtetszett. Nehézkesen indul, de aztán megragad egy fonalat, amelyet a maga lassú tempójában és megfelelő mennyiségű romantikával mutat be.
Tetszett ez a fajta világ, ahol ha valaki úgy dönt, hogy nem akar többé egy adott személyre emlékezni, akkor egy kis segítséggel eltüntetheti az egész közös múltjukat. Ez így szép és jó… lenne, DE mi értelme lenne? Ha valakit kitörölnénk az életünkből, lehet hogy teljesen más emberek lennénk.
Rendkívül tanulságos film az életről, szerelemről és boldogságról.

Kate Winslet mekkora dög már ezekkel a hajszínekkel ♥

Pandalány

Olyan különleges hangulatú film! Anno elkezdtem nézni, de tinifejjel nyilván nem értettem, hogy mi is történik.
Most viszont abszolút tudom értékelni mindazt, amit a kapcsolatokról üzen. Hú, nagyon jó élmény ez a film.

Negative_Singularity

Nagyon régóta halogattam ezt a filmet, és hát nem hiába. Kibírt volna még jó pár évet, nem vesztettem volna sokat.
Nos, eleve ez, hogy kitörölni valakit az emlékezetünkből, egyenlő azzal, hogy a tapasztalást nullázzuk le. A sok fájdalom és csalódás kell ahhoz, hogy hozzáépítsünk önmagunkhoz, enélkül csak egy cukorszirupos felszínen úszkáló, boldogságot hazudó ember lennénk, aki maximum a munkájában ismeri a kudarcot, bár a film szerint feltételezem, azt is ki lehet törölni.
Mandarin kisasszony maga a toxikus nő, neki egy csuklómozdulat volt kitörölni Joelt, meg hát ugye egyedül Joel dilemmáját követhetjük nyomon. (Egyébként a megvalósítás és a látvány óriási! Ezért azért megérte megnézni.)
Én amúgy nem küzdenék olyan valaki iránt, akinek csak ennyit érek; Joel fejében pedig a nő egy idealizált változata volt, az nem Klementin valós alakja volt.
Persze, a film csattanója épp az, hogy spoiler, de számomra Klementin egy mentálisan-érzelmileg sérült nő, aki éppoly könnyedén veszi az életet, mint ahogy a konyhapultra csapja a vodkás üveget.
Egyébként sok Klementin van a világon, szóval kiváló ábrázolás, és hát senki nem mondta, hogy minden szereplőnek tetszenie kell a közönségnek. Joel karaktere is tökéletesen hozza az átlagembert, szerintem ilyet is sokan ismerünk.
A vége… hát. Nagy kérdés, hogy ha tudod, hogy spoiler Ők igen. Ki tudja, hányszor. De, hogy mentálisan ebbe tönkre fognak menni elöbb vagy utóbb, az is biztos.
De nem mind ezt csináljuk? Szépen lassan elpusztítjuk önmagunkat. Ők legalább közben egy kicsit boldogok…

Mentavirág

Különös film, azt el kell ismernem, ugyanakkor megjelenik bennem a remény, hogy létezik ez a fajta megingathatatlan, kitörölhetetlen szerelem, ami csak azért is ott lappang, nem hagyja kiirtani magát. Joel személyisége közel állt hozzám, plusz gyakran eszembe jut, hány embert törölnék ki én is az emlékezetemből, csak hogy egy gondolatot se pazaroljak többé rájuk…
Ami kicsit furcsa, az maga az eljárás „hanyagsága”, plusz a belevitt mellékszál is kicsit idegen volt nekem, de összességében nagyon aranyos film, tele van a kedvenc színészeimmel, szóval remélem, hogy sor kerül majd az ismétlésére. :)

Banditaa 

Nahát. Nagyszerű film, nem is gondoltam volna, hogy Jim Carrey ilyesmire is képes.

Kino 

Gondry kivételesen maximálisan eltalálta a filmjét, Kaufman persze nagy segítség volt ebben. Azt bírom Kaufmanban, hogy rendszeresen olyan színészekre írja a szerepeket, akiknek az életművétől egyébként szokatlanul távol áll a megformázandó karakter. Legalábbis szeretném úgy gondolni, hogy ebben ő a ludas, mert ugyanez már a John Malkovich menetnél és az Adaptációnál is megvolt.


Népszerű idézetek

z_lenra

Joel Barish: A folyamatos beszéd nem feltétlenül kommunikáció.

woolfe

I think people don't understand how lonely it is to be a kid, like you don't matter.

nikolettklement

„What a loss to spend that much time with someone, only to find out that she'a stranger.”

Timii

Áldottak a feledékenyek, mert a kudarcból is erényt kovácsolnak.

Deirianz 

Clementine: I wish you had stayed.
Joel: I wish I had stayed too. NOW I wish I had stayed. I wish I had done a lot of things. I wish I had… I wish I had stayed. I do.

katy_swartz 

– Clementine.
– Irgalmas. Latin eredetű.
– Nem illik rám a nevem. Én egy rohadt bosszúálló ribanc vagyok.
– Valahogy nem gondolnám ezt rólad.
– Miért nem gondolnád?
– Nem tudom miért. Biztos azért, mert olyan kedvesnek tűntél.
– Most én kedves vagyok?
– Anyám… Semmilyen más jelzőt nem ismersz?

Basset

„How happy is the blameless vestal’s lot!
The world forgetting, by the world forgot.
Eternal sunshine of the spotless mind!
Each pray’r accepted, and each wish resign’d”

nikolettklement

„Look at it out here, it's all falling apart. I'm erasing you and I'm happy.”

Dániel_H 

Joel: Túlértékeljük a homokot. Az is csak apró sziklamorzsa.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján