Conan, a barbár (1982) 98

Conan the Barbarian
129' · amerikai · akció, kaland, fantasy 12 !

A fiatal Conan családjára vérszomjas hordák támadnak. A kisfiú árván marad, sorsa a rabszolgaság lesz. Évekkel később Conan, a mészárlás egyetlen túlélője már felnőtt férfi, egy igazi izomkolosszus, aki végre szabadulhat a rabszolgaságból és útra kelhet bosszút állni szülei gyilkosán, a gonosz… [tovább]

angol

Képek 11

Szereposztás

Arnold SchwarzeneggerConan
Max von SydowOsric király
James Earl JonesThulsa Doom
Gerry LopezSzubotaj
Sandahl BergmanValeria
Ben DavidsonRexor
Mako IwamatsuA Varázsló / Narrátor
Cassandra GavaA boszorkány
Valérie QuennessenA hercegnő
William SmithConan apja

További szereplők

Kedvencelte 12

Várólistára tette 25


Kiemelt értékelések

csartak

Régen láttam már, de most is nagyon tetszett. Meglepődtem, hogy mennyire jó minőségű, technikailag is, nem érződik annyira, hogy nyolcvanas években készült.
És ráadásul milyen szép tájfelvételek vannak benne (régen biztos nem figyeltem erre) A zene is erőteljes, teljesen végigkíséri a filmet, de az is bejött.

7 hozzászólás
krlany 

Szerintem majd 30 éve, hogy utoljára láttam… és viszonylag nem régen olvastam a könyvet, úgyhogy gondoltam ideje feleleveníteni…
Ami biztos, hogy Nietzsche és a szex nagyon jól megférnek egymással. Az előbbi egyik idézete szolgál a film mottójául, az utóbbiból meg olyan sok van a filmben, hogy nem is értem, hogy nem emlékeztem rá.
A könyvvel nem igen lehet összehasonlítani, mert teljesen más, bár vannak jelenetek, amelyek helyet kaptak, pl. a megfeszítéses jelenet, bár igaz, teljesen másképpen végződik. spoiler A maga korában nagy film volt, de azért az évek folyamán megkopott. spoiler Az utolsó nagyjelenet gyönyörű. spoiler
Egy kicsit hosszú, 90 perc is elég lett volna belőle… Mindemellett azért elég jól elszórakoztam, leginkább emberünk gyönyörű frizuráin.:D

Popovicsp87 

Mindig jobban értékeltem ezeket a régebbi kalandfilmeket. Sokkal kézzelfoghatóbbak, földhözragadtabbak, mint későbbi társaik.
Conan esetében egy előzmény-, és bosszú történetet ismerhetünk meg.
Arnold Schwarzenegger tökéletes Conan szerepére, jól hozza a gladiátorként megedződött harcost. Keveset beszél (a német akcentusa miatt), inkább cselekszik.
Útja során két társra is szert tesz Szubotaj és Valeria személyében.
Meglepődtem, amikor megláttam James Earl Jonest és Max von Sydow-t a stáblistában.
Hangulatos fantasy film, bár a harcjelenetek lehetnének jobbak. A forgatókönyvön is csiszolhattak volna, mert a bosszú szálán kívül sok minden nem történik.A szerelmi szál is teljesen felesleges.
Eléggé sok testrész repked, kissé brutális, bár nem olyan nyíltan, mint teszik ezt más filmek.
Változatos, akárcsak Conan világa. A végén pedig kapunk egy kis spoilert. :)

Marianna_von_Birken 

Gyerekkoromtól fogva az egyik legkedvencebb fantasym. Ahányszor adják a tévében, annyiszor megnézem azóta is, és nem tudom megunni. Pedig akkoriban még nem volt CGI, mégis ezerszer jobb, mint a legtöbb fantasynak nevezett valami, amiket manapság követnek el – tisztelet a kivételnek. Ez még az az igazi jóféle durung fantasy, amit annyira hiányolok a mostani felhozatalból. Könyvben is imádtam mindig a Conan-novellákat, és érdekességképpen megemlíteném – talán nem mindenki tudja –, Robert E. Howard a 20. század első felében írta ezeket a nagyszerű fantasykat, amik nemhogy megállják a helyüket a mai fantasy-világban, de Conan szilárdan a dobogóba van betonozva.

Corvus_CoRex 

Óóóó… nekem ez akkora csalódás volt. =(
Egyrészt, mert én általában szeretem a „régi” filmeket, másrészt meg 20 nyarán mikor megnéztem a Conan, a kalandort, az olyan pozitív meglepetés volt nekem, hogy azonnal meg akartam nézni ezt is. Aztán végül csak nem jött össze, de e tudva, hagyhattam volna a fenébe… :/

1 hozzászólás
Hippoforaccus 

Igen régi de jól sikerült alkotás. Sajnos ahhoz képest, hogy milyen hosszú, kevés benne az akció, ezért egy kicsit elnyújtottnak tűnik, de még belefér a nézhető kategóriába.
spoiler

carragher 

Még a videó világából ismerem ezt a fimet gyerek táborban sokszor leadták lehet e miatt most ennyi év után már másképp látom másképp viszonyulok a filmhez. De még mindig jó azért.
A zene meg tökéletes ha már úgyis keveset beszélnek benne.

Honey_Fly 

Kenyon a barbár, emlékszem, hogy így mondták be a tv-ben. Meg azt is mondták, hogy ebben a filmben Schwarzinak 56-os volt a karja. Hűha, gondoltam erre én, pedig fogalmam nem volt, ez mit jelent :) Bezzeg most… 56-os? Az óriási, ha centivel megnézem. Jól meg is tudta fogni azt a bazi kardot. És ezzel azt hiszem minden érdekességet el is mondtam a filmről :) De nem húzom le, a maga nemében akkor ez azért nagyon menő volt.

Filmdoki 

Régi hiányosságomat pótoltam ezzel a filmmel. Még pár éve láttam az első jó negyed óráját és akkor azt mondtam, hogy ez biztosan egy ütős kis mozi. Arnoldot szeretem, Oliver Stone volt a forgatókönyvíró, a zeneszerző Basil Poledouris, aki már ebben az első 15 percben is olyat produkált, ami hallatán tényleg elismerően csettintettem.
Aztán ma sort kerítettem rá, és körülbelül ez volt a reakcióm: Oké. Ez most mi a francról akart szólni?
Jó persze, bemutatja, hogy Conan harcossá válik, megismeri az acél titkát (ez a szál nagyon jó mondjuk), megmenti a hercegnőt és huss. De én mégis azt éreztem, hogy nincs forgatókönyv. Kaptunk egy rakás jelenetet egymás után, de a karaktereknek nincs rendes motivációjuk, alig lehet róluk valamit elmondani, mert személyiségük sincs igazán. Conan szótlan hős, ami nem lenne gond (lásd. Mad Max 1-2), de Arnold valami elképesztően rosszul játszik.
Nem mondom, azért vannak jobb pillanatai a filmnek, például az első jó 20 perc az nagyon adja, jó alapot biztosít, aztán lejtmenetbe kapcsol az egész. Mondjuk mikor Doom a hús és acél erejéről beszél az egy nagyon jól elkapott jelenet, de a az oltáron való temetés is nagyon szép. Emellett akad pár nagyon jól fényképezett részlet is, amik igazából tényleg azért érdelemnek szót, mert jól néznek ki és ennyi. Ilyen a tengerparton való kardozás, a kard megtalálása a barlangban vagy épp a levágozz fej felmutatása a tömegnek.
Pár akciójelenettel igyekeztek feldobni a filmet, amik nem rosszak,kellően véresek, de valahogy mégis olyan kis snassznak éreztem az egészet. Itt jön képbe Poledouris, aki ezeket azért elég rendesen felhúzza zenéjével, mely a filmtörténelem egyik legjobb soundtrackje. Annyire nagyszabású, annyira hősies és gyönyöörű, hogy az ember sírva fakadna, hogy ennyire gyenge filmhez készült.
Nagyon sajnálom, hogy ekkorát csalódtam ebben a filmben. Lehet én vártam tőle sokat, de szerintem bőven lenne potenciál ebben a fantasy világban.

3 hozzászólás
kedaiyun

Ennek a filmnek először a második részét láttam, és nagyon tetszett. Akkoriban szerettem (és most is szeretem) a régi fantasy számítógépes RPG-ket, és erre emlékeztetett az a film. Utána nagy lelkesedéssel elkezdtem olvasni a könyvet is, de sajnos az kifogott rajtam. Többször elkezdtem, de annyira nem kötött le, valahogy „nem jött át”. Most pedig megnéztem a film első részét is.
Nagyon tetszett, több okból is. Először is tetszett a képi világ, a kameramozgás, a díszletek, a környezet. Nagyon jól megteremtették ezt a fantasy világot, ami kicsit a kora középkori keletre is emlékeztet egy kicsit. És külön kiemelném, hogy technikailag is jól oldották meg, egy jelenetben volt animáció, de nem lógott ki a filmből, hanem illeszkedett bele. Számomra ugyanis nincs rosszabb, mikor egy filmből kilóg a CGI, és már nem képes elhitetni, hogy ez a valóság. Itt jól megoldották, minden valódi volt szinte. A szereplők is jók voltak. A főhős, Conan, félelmetes, de valamiért sajnáljuk is. Hiába tisztelték mint félelmetes harcost, mégiscsak egy rabszolga volt, akit ketrecben tartottak. Ám amellett, hogy vad és félelmetes, mégis voltak érzései. Valeria, a szerelme, egy harcos-tolvaj erős, de egyben gyengéd női karakter volt. Érdekes, hogy a filmben nem is mondják ki a nevét, sőt be sem mutatkozik, csak a stáblista alapján tudjuk meg, hogy hívják. Olvastam, hogy eredetileg bemutatkozott, de kivágták azt a jelenetet, ami így elég érdekes, mivel a második részben végig hivatkozik rá, hogy Valériának hívták.
A film lendületes, de időnként leül, néhány jelenetnél úgy éreztem, hogy kicsit hosszúra nyúlt. És nem a brilliáns párbeszédeiről híres ez a film, inkább Arnold Schwarzenegger kigyúrt testének bemutatásáról. De Conan egy ilyen karakter.
A film hatására úgy döntöttem, talán még egyszer nekifutok a könyvnek is, hátha most nagyobb sikerrel járok vele. Ha nem, akkor maradnak a filmek, melyeket szeretek!


Népszerű idézetek

bonnie9 

örömlány az utcán: Alamizsnát, hogy elkerüljön a gonosz!
Conan: Én vagyok a gonosz!


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján