Con Air – A fegyencjárat (1997) 173

Con Air
115' · amerikai · akció, thriller, krimi 16

A Fegyencjárat egy repülőgép, amelynek utaslistáját az ország legelvetemültebb bűnözőiből állítják össze. Cyrus Grissom, a Vírus (John Malkovich) és a többiek mind életfogytiglanra ítélt gyilkosok, akiket az ország legbiztonságosabb börtönébe akarnak átszállítani. Közéjük kerül Cameron Poe… [tovább]

Angol

Képek 11

Szereposztás

Nicolas CageCameron Poe
John CusackVince Larkin
John MalkovichCyrus "Vírus" Grissom
Steve BuscemiGarland Greene
Danny TrejoJohnny Baca
Monica PotterTricia Poe
Ving RhamesGyémánt Kutya
Colm MeaneyDuncan Malloy ügynök
Nick ChinlundBilly Bedlam
Mykelti WilliamsonBaby-O

További szereplők

Kedvencelte 28

Várólistára tette 26


Kiemelt értékelések

Filmdoki

A Cage akció-szentháromság harmadik darabja talán a legbugyutább, de számomra messze a legjobb. Ehhez persze nagyban hozzájárul, hogy a három film közül ezt láttam először még évekkel nővéremmel mikor az M1 egy decemberi estén leadta. A maga egyszerű és bumfordi módján tökéletesen elszórakoztatott minket, ahol kellett röhögtünk, ahol kellett izgultunk rajta nővéremmel, a végén pedig úgy álltunk fel, hogy nem bántuk meg, hogy majd két órára a Fegyencjárat utasai lehettünk.
Sokak szerint ebben a filmben csúcsosodtak ki a ’90-es évek akciófilmjei, ebben pedig van valami. Atomkemény bűnözők, hihetetlen tökösnek szánt beszólások, hatalmas robbanások, lassítások, vagány zene és ehhez dukáló badass főhős. A vicc, hogy az egész hihetetlenül túl van tolva, de működik. Ez adja az egésznek a báját, hogy szinte már nevetségesen kemény az egész mozi, de mégsem kapcsolod ki, mert nézeti magát.
A sztori picit lassan indul be, de jó 15-20 perc után hihetetlen fordulatszámra kapcsol, hogy a végéig meg se álljon. A sztori próbál belevinni kisebb csavarokat, illetve olyan szituációkba keveri hősünket, hogy a néző lerágja a körmét, de fölösleges, mert úgy is tudjuk, hogy a kócos Nicolas Cage mindenkinek szétveri a pofáját. Cage nem rossz itt sem, Józsa Imre kifejezetten sokat hozzá is ad ("Tedd vissza a nyuszit a dobozba!), de A sziklához és az Ál/Archoz hasonlóan itt is inkább csak másodhegedűs, ugyanis a John Malkovich lazán ellopja előle a showt. Minden megmozdulása, minden mondata zseniális. Egyszerűen öröm utálni az általa életre keltett Cyrust.
Az akciók a korszaknak megfelelően látványosak. Van egy rakás robbanás, golyózápor, a végére még egy autós-motoros üldözést is kapunk.
Ami mindenképp kiemelendő még ezzel a filmmel kapcsolatban az az utánozhatatlan ’90-es évekbeli hangulat. Az egészből csak úgy árad, és ehhez valóban sokat hozzáad, amit fentebb is írtam, hogy a korszak akciófilmjei itt csúcsosodtak ki. Na meg persze ne felejtsem el az elképesztően tökös zenét sem.
A Con Air valljuk be, hihetetlen buta film, de nem akarja magát többnek beállítani, mint egyszerű szórakozás Tökös és szórakoztató, ahogy az akciófilmeket szeretem. Én csak ajánlani tudom.

Alvarando 

Az egyik legjobb 90-es évekbeli akciófilm, amelyben ugyan nagyon nagy sztárparádé van, mégse ez viszi el a pálmánt, hanem az állandó feszültség, ami a végéig benne marad a történetben. Mellette az akciófilmeket jellemző hülye duma se hiányozhat és persze Nicolas Cage mindenkit elver, míg John Cusak ritka gagyi rendőrbíróként asszisztál hozzá. És Colm Meaney életben marad!!!

King_Diamond

Ez a film (ugyanúgy, mint a Szikla vagy az Ál/arc) mind a mai napig klasszikus akciófilm(ek) és megállja(ák) a helyét/helyüket az akciófilmek palettáján. Jó régen láttam már a filmet (2007-ben), azóta szerintem nem is néztem meg mostanáig, amikor megvettem Blu-ray lemezen és újranéztem. Zseniális film. Aki szerint ez ZS kategória, az még sosem látott Lorenzo Lamas, Don „The Dragon” Wilson, Marc Dacascos vagy éppen Jeff Speakman filmeket. Lehet fröcsögni, hogy ilyen szar meg olyan klisés, csak nem állja meg a helyét. A szereplők/színészek egytől-egyig fantasztikusak. Mindenki. Nicolas Cage-nek még ugyan jól áll a hosszú haj, John Cusack, John Malkovich, Ving Rhames, Steve Buscemi, Colm Meaney, Danny Trejo, Nick Chinlund, M.C. Gainey, de a többiek is nagyon jól alakítják a karaktereiket. Az akció/lövöldözős/verekedős jelenetek nagyon látványosak. Nekem a zenéje is tetszett, főleg az elején, amikor szállnak felfele a repülőre a buszokból, az nagyon állat lett. És hát a magyar szinkron is pazar. Annyira jól eltalálták a magyar hangokat, hogy sokkal élvezhetőbb, mint angolul. Belenéztem eredeti nyelven is, kb. fél órát néztem, de egyszerűen annyira nem jó például Malkovich vagy Cusack eredeti hangja a magyar szinkronjához képest (bár nyilván ez azért is lehet, mert eddig mindig szinkronnal láttam és azt szoktam már meg).
Ez egy abszolút többszörnézős remek akciófilm, 1-2 évente simán újra lehet nézni. Maximális, de legalább egy 9-9.5 pontot mindenképpen megérdemel a 10-ből, nekem a kedvenc akciófilmjeim között van.

Hippoforaccus 

Nem vígjáték, de szórakoztató akciófilm. Lehet rajta nevetni, ha szereti az ember a jó beszólásokat, meg izgalmas is. Remek kikapcsolódás volt.

ptagi 

Jó néhányszor láttam már, mégis tudok rajta izgulni, de miért….? Azért annyira nem nagy durranás, de a sok akciófilm között egynek elmegy.

Horváth_Evelyn

Nem is tudom. Malkovich volt benne az egyedüli, akit színészként bírtam. A sztori nem volt rossz, de kevésnek találtam. Nem igazán jön be már, ha a film lényege az, hogy pasik menőznek és élnek túl mindent, pusztán mert ők a főszereplők. Nicolas Cage-et régebben bírtam, de egyre jobban érzem azt, hogy nem túl jó színész.


Népszerű idézetek

Zoja009 

Ott volt a világ a kezében, ott volt a széles világ a kezében…

2 hozzászólás
Filmdoki

– Hé! Hová mész?
– Bebizonyítom neked, hogy van Isten!

Hippoforaccus 

– Duncan, örülök, hogy látom. Gyönyörű ez a kocsi.
– Hogy gyönyörű? A naplemente gyönyörű, egy újszülött gyönyörű, de ez, ez simán k*rva mutatós.

Traclon

– Új dobó a pályán. Ma önnek kedvez a szerencse uram. Örül a szerencséjének?
– Igen. Igen, nagyon.


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján