Boogie Nights (1997) 50

155' · amerikai · dráma 18

1 díj · 2 jelölés

A hetvenes évek csillogó diszkóvilága köszönt ránk, sok-sok ismerős zenével. A történet középpontja a pornóipar tündöklése és hanyatlása. Mark Wahlberg játssza a fiatal pornósztárt, akiben a tapasztalt producer meglátja a műfaj jövőjét. A naiv és fiatal Eddie extrém férfiasságával iszonyú… [tovább]

angol · nincs

Képek 1

Szereposztás

Mark WahlbergEddie Adams / Dirk Diggler
Julianne MooreAmber Waves
Burt ReynoldsJack Horner
John C. ReillyReed Rothchild
Heather GrahamRollergirl
William H. MacyLittle Bill
Don CheadleBuck Swope
Philip Seymour HoffmanScotty J.
Luis GuzmánMaurice TT Rodriguez
Nicole Ari ParkerBecky Barnett

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 1

Várólistára tette 42


Kiemelt értékelések

arpihajdu 

Röviden, tömören: ez a film egy igazi remekmű. Bővebben: kiváló hangulatteremtés, bravúros kamerakezelés, elképesztő karakterek, nagyszerű történetvezetés. Ez a Paul Thomas Anderson egy zseni! Így megfogni egy korszakot, s egy olyan szegmensét a filmiparnak (nevesítve: a pornózást), amelyet még napjainkban is nem kevés tabu vesz körül, azt kell mondanom: le a kalappal! S mindezt úgy, hogy egy komoly és hihető dráma alakul ki belőle, amely szerencsére a humort sem mellőzi. Mark Wahlberg kiváló Eddie Adams, avagy felnőttfilmes nevén: Dirk Diggler szerepében, lehet, hogy Markovits Tamás magyar hangja is közrejátszott, de valóban egy olyan ifjúként tudott működni, akinek a tojáshéj még ott van a fenekén. Aztán ott van Jack Horner, aki pornófilm rendezőként próbálja előadni magát úgy, mint valami nagyszerű művész. Félreértés ne essék, nem a szakmáját akarom itt fricskázni (és szerintem a film sem), de azért ne legyünk álszentek: a felnőttfilmeket NEM a művészi és esztétikai hatásuk miatt nézik az emberek, hanem valami sokkal zsigeribb ok miatt. Reynolds karaktere pedig épp ennek az ellenkezőjét akarja: egy mozgókép, amely filmként és pornófilmként is megállja a helyét (s minderről nyom egy igazán érdekes monológot is). Az egész azonban nem lenne ilyen jó, ha az író-rendező nem kapja el ilyen frappánsan a ’70-es évek végi, ’80-as évek elejei Amerika hangulatát mind zeneileg, mind vizuálisan. A hangulaton túl pedig, azért emelném ki külön a fényképezést, mert ha valami tovább emeli az élményt, az az operatőri munka. Nagyon sok egysnittes jelenet, helyenként átmegyünk 4:3-as képarányba, hangsúlyozva a film a filmben jelleget, egyszerűen pazarul van fényképezve a Boogie Nights! Ráadásként egy szimpla karriertörténetnek tűnő sztoriból (Eddie Adams, alias Dirk Diggler felemelkedése és pofára esése) is annyi mindent ki tudott hozni, hogy arra nehezen találok szavakat: annak a bizonyos szerszámméretnek sokkal nagyobb jelentősége van, mint egy puszta szám, legalábbis az alapján, ahogyan e számhoz az egyes karakterek viszonyulnak. Amit pedig még mindenképp ki kell emelnem: ez a film egy igaz sztárparádé, nemcsak a főbb szerepekben, hanem szinte az összes mellékszerepben, de az összes nagy név pont annyit tesz hozzá a filmhez, amennyit kell, semmi öncél nincs benne. Ez pedig, valljuk be, nagyon ritka! Csak ismételni tudom magam: a Boogie Nights egy remek film, röstellem, hogy csak a nemrégiben néztem meg, de az tuti, hogy mostantól nagyobb figyelmet fordítok PTA munkásságára. A két és fél órás játékidő egy perce sem vált vontatottá, ez külön öröm, úgyhogy ne habozzatok: ha nem láttátok, pótoljátok!

sipiarpi 

Paul Thomas Anderson erőssége a hangulat teremtés. Nagyon jól eltalálja a korszak stílusát (nem úgy mint Buck). A zenék, a ruhák nagyon jó körítésül szolgálnak egy felemelkedést, majd bukást és talpra állást bemutató filmnek. Mindegyik karakter fel van építve a maga módján. Bemutatja felszínességeiket, örömeiket, problémáikat. Nekem tetszett.

Mr_White 

Film a ’70-80-as évek pornóiparáról. Szerintem a film felületes, többet is ki lehetett volna hozni a témából. Ez így csak egy nagyfarkú gyerek meghódítja a pornóipart, aztán jönnek a bajok típusú film. De a szereposztás parádés. Egyszer mindenképp érdemes megnézni. (És ha kíváncsiak vagytok rá, hogy mekkora is a mekkora, akkor ki kell várni a film végét…)

1 hozzászólás

Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján