Beverly Hills-i zsaru (Beverly Hills-i zsaru 1.) (1984) 128

Beverly Hills Cop
105' · amerikai · akció, vígjáték, krimi 12

1 díj · 4 jelölés

Axel Foley olyan rendőr, aki mindig bajba keveredik. Különösen akkor, amikor nem tudja megtagadni természetét és a detroiti rendőrségen állandóan összetűzésbe kerül a főnökével. A főnök legfőbb gondja Foley-val kapcsolatban az, hogy a zsaru szinte soha sem tartja magát a kiadott utasításokhoz,… [tovább]

magyar
angol

Képek 4

Szereposztás

Eddie MurphyAxel Foley nyomozó
Judge ReinholdBilly Rosewood nyomozó
John AshtonTaggart nyomozó
Lisa EilbacherJeannette "Jenny" Summers
Ronny CoxBogomil hadnagy
Steven BerkoffVictor Maitland
Gil HillDouglas Todd felügyelő
James RussoMikey Tandino
Jonathan BanksZack
Bronson PinchotSerge

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 22

Várólistára tette 22


Kiemelt értékelések

csartak 

Nosztalgialevel 31 év, ismét merülés a 80-as évekbe. Néha ingerenciám van ilyen sokszor látott filmeket elővenni, mert bevillannak jelenetek belőlük.
Nem akar túl sokat, csak szórakoztatni, de azt jól csinálja. Axel Foley a hülye vigyorgó fejével, a kipufogóba dugott banán, a sok törni való autó… és nem is emlékeztem milyen hangulatképekkel indul a film.

LukeSkywalker 

Egy szó jut eszembe róla: imádnivaló. Ez az Axel Foley nyomozó olyan imádnivaló kis suttyó, hogy meg kell zabálni.
A film zenéje Harold Faltermeyer szintetizátorából a ’80-as évek egyik meghatározó diszkóslágere volt, és valljuk be őszintén, még ma is beleáll a térdünkbe a bugi, ha meghalljuk a rádióban.
Ez is azok közé a filmek közé tartozik (a Szellemirtók jut még hirtelen eszembe), ami gyönyörűen lavíroz vígjáték és krimi között, azaz a vicces és a komoly között. Ezért olyan különleges, mert az egyik pillanatban nevetünk, de mégis érezzük, azért itt van tétje a dolgoknak.
Billy Rosewoodot és Taggartet is nagyon lehet bírni, előbbi az igazi lelkes, zöldfülű tacskó, akinek helyén van a szíve, míg utóbbi a házsártos, zsémbes, tapasztalt rangidős nyomozó, akinek szintén a helyén van a szíve. Kettejük viszonyát hűen leírja Taggart megjegyzése egy bizonyos lövöldözés közben:
"Taggart: Billy…
Rosewood: Igen?
Taggart: Még egy ilyen húzás, és én magam lőlek le."

Bocsánat, ha nem pontosan idézem, de a lényeget, azt hiszem, sikerült megragadnom. A BHZS is a legendás magyar szinkronszínészet és magyar szövegek egyik ékes példája, aminek ott a helye a Vissza a jövőbe-filmek, az Esőember, az Annie Hall és a Jó reggelt, Vietnám! oldalán. A géppuskaszájú Eddie Murphy elképesztő stílusát Dörner Györgynek sikerült olyan szinten utánoznia, hogy egyfelől a párbeszédek tartalmától röhögjük halálra magunkat, másrészt azok bravúros előadásmódjától. Úgyhogy ezúton is hálásan köszönöm mindenkinek, aki részt vett a magyar szinkron elkészítésében.
A Beverly Hills-i zsaru egy örök darab, amit annyiszor nézhetünk újra, ahányszor csak akarjuk, soha nem lehet megunni.

Kemiviki 

—-Tüm, tüm, tüm türümtüm tüm, tüm, tüm, tüm türümtüm tüm, tüm türümtürüm, tüm türüm tüm tüüüüüm. –
Ez a film egy alapmű! Mindenkinek látnia kell szerintem, vagyis adnia neki egy esélyt :)
A történet mocsok jó. A karakterek zseniálisak. A poénok ütősek. A zene pedig annyira fülbe mászó, hogy egy élet is kevés hozzá, hogy kiverd a fejedből. Nem lehet elfelejteni:)

NightStar

Akció, jó poénok, nagyszerű zenék és Eddie Murphy. Nekem nem is kellett több, hogy kedvenc legyen. :)

Hippoforaccus 

Az egyik legjobb a régi akcióvígjátékok közül. Fájósra nevettem a számat közben, de azért lövöldözésből sincs hiány. spoiler

Tamás

Annak ellenére is lekötött, hogy a bevezető és záró jeleneteken kívül nem volt benne semmi akció, ami azért szokatlan figyelem tőlem egy ilyen film esetében. Viszont jó volt a nyomozás, és ahogy a zsaru fokozatosan maga mellé állította a rendőrséget. :D
Érdekes volt ezt a Murphy-t játszani látni, hogy még fiatal, izmos akcióhős, de már megvillantja olykor az általam jól ismert bájgúnár mosolyát, ami egy nagyon másik Eddie Murphy-t juttat eszembe :D

carragher 

80-as évek tipikus nyomozós filmje tele humorral és nem sok de akció is volt benne.

budvigszandi

Szinte nem is emlékszem rá, de arra igen, hogy imádtam. :D:D Na meg a zene… Tüm, tüm, tüm türümtüm tüm, tüm, tüm, tüm türümtüm tüm, tüm türümtürüm, tüm türüm tüm tüüüüüm.

Timi98 

Nagyon laza film, hogy én ezt eddig miért nem láttam? :D A zenéjét ismertem, de a filmről mindig lemaradtam, ha játszották a tvben. Eddie Murphy karaktere nagyon szerethető és humoros, nekem ez volt eddig a legszimpatikusabb szerepe, feldobta az egész filmet. A film cslekeménye átlagos, de a jó alakítások felértékelik. A zene természetesen arany :)

Filmdoki

Kiváló akció-vígjáték, melyben azért itt még erőteljesebben dominál a krimi szál, legalábbis szerintem. A történet piszok jó, a nyomozás érdekfeszítő, de a kiváló karakterek és a köztük levő elképesztő párbeszédek azok, amik igazán nagyszerűvé teszik ezt a filmet. Murphy brillírozik, akárcsak Dörner György, aki hihetetlen átéléssel löki a jobbnál jobb dumákat. Aztán ott van Taggart és Billy. Ez a két állat is rengeteget dob a filmen.
Akció igazából még nincs olyan sok ebben a részben, bár annyira nem zavaró ez a tényező, mert a film eleji autós üldözés és a záró golyózápor is kellően szórakoztató.
Negatívumnak talán a rosszfiúkat lehetne említeni, annyira nem voltak emlékezetesek.
Végére még meg kell említeni az ikonikus zenét. Régen mennyit adta a rádió!
Aki még nem látta pótolja, mert felejthetetlen élményben lesz része!


Népszerű idézetek

LukeSkywalker 

Rendőrfőnök: Maga mi a francot csinál itt?
Axel Foley: Vérzek, uram.

LukeSkywalker 

Axel Foley: Ez a te autód?
Jenny Summers: Nem. Mi itt Beverly Hillsen mindig a hozzánk legközelebb álló autót visszük el.

1 hozzászólás
LukeSkywalker 

Axel Foley: Egy szobát foglaltattam Axel Foley névre.
recepciós (nő): Rögtön megnézem. Bocsásson meg, de ez a név nem szerepel nálunk.
Axel Foley: Oh! Nézze meg a Rolling Stone Magazinnál. Axel Foley, biztosan így írták.
recepciós (nő): Pillanat. Nem, se a Rolling Stone-nál, se az Axel Foleynál nem szerepel.
Axel Foley: Jó, hát lehet, hogy elkeveredett valahogy. Az ilyesmi előfordul. Adjon helyette egy másikat, hadd menjek fel aludni.
recepciós (nő): Sajnálom uram, de valóban minden szobánk foglalt.
Axel Foley: Azt hiszi, Kisasszony, hogy nem veszem észre, mi folyik itt? Minek néz engem, mondja? Azt hiszi, nem tudom, hogyha valami nagymenő volnék és maguk elszúrták volna a szobafoglalást, már rég el lenne intézve? Hogy én lettem volna az első, aki szobát kap és már régóta fent pihenhetnék? Oké, nem vagyok nagymenő, csak egy kis riporter a Rolling Stone Magazintól, aki kizárólagos interjút készít Michael Jacksonnal, amit át fog venni az ország összes képmagazinja, és a cím is ki van találva: Michael Jackson neve fenn ragyog az égen! Erre gondoltam eredetileg, de belátom, hazugság lett volna, mert a Hotel névjegyzékében se ragyoghatna, mert néger ide be nem teheti a lábát!!
recepciós (férfi): Egy pillanat, ne haragudjon. Úgy látom, van itt valami. Egy órája mondták le. Egy lakosztályról van szó ugyan, de semmi probléma. Úgy kezeljük, mintha egyágyas szobának adtuk volna ki.
Axel Foley: Köszönöm, és bocsánat, hogy úgy felment a pumpa. Biztos ez a rohadt idő.
recepciós (férfi): Ez érthető, Uram.
Axel Foley: És mi az ára különben?
recepciós (férfi): : Ö, 235 dollár egy éjszakára.
Axel Foley: Remek, remek.
recepciós (férfi): A tizedik emeleten a harmincötös apartman.
Axel Foley: Köszönöm szépen.
recepciós (férfi): Kérem szépen.
Axel Foley: Nagyon kedves. Ha Michael hív, lesz szíves megmondani, hol vagyok?
recepciós (férfi): Természetesen, Uram!

NightStar

Serge: Donny, fuss már el és mondd meg Summers kisasszonynak, hogy Achmed Foley úr keresi őt.
Axel: *Axel* Foley. Axel.
Serge: Achnell…? Achwell…
Axel: *Axel*.
Serge: …Foley úr keresi őt. Egy régi ismerőse.

LukeSkywalker 

Axel Foley: Sosem láttam még ilyen tiszta cellát. Nem maradhatok még? Rendeltem egy pizzát. Sebaj, majd az utódom megeszi.


Folytatása

Összehasonlítás

Beverly Hills-i zsaru


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján