Halálos fegyver 3. (Halálos fegyver 3.) (1992) 154

Lethal Weapon 3
118' · amerikai · akció, vígjáték 15

Riggs és Murtaugh komoly problémával kerül szembe. Egy rendőrből lett bandafőnök támad a városra. Őrült tetteiben nincs rendszer: lopott fegyverekkel kereskedik, de árujának javarészét saját maga használja. Azokat a házakat és autókat, melyeket a nyomában lévő rendőrpáros véletlenül épen hagyna,… [tovább]

angol

Képek 10

Szereposztás

Mel GibsonMartin Riggs
Danny GloverRoger Murtaugh
Joe PesciLeo Getz
Rene RussoLorna Cole
Stuart WilsonJack Travis
Darlene LoveTrish Murtaugh
Traci WolfeRianne Murtaugh
Damon HinesNick Murtaugh
Ebonie SmithCarrie Murtaugh
Delores HallDolores

További szereplők

Kedvencelte 41

Várólistára tette 14


Kiemelt értékelések

Rekaboni

Ez a sorozat ritka példa arra, amikor a részek egyre jobbak és viccesebbek lesznek. Martin, Roger, Leo és Lorna is mind felejthetetlen karakterek, akiket öröm nézni. Ez a rész már tele van humorral, de drámai pillanatok is vannak, amik csak jobbá teszik.

2 hozzászólás
barbikaunatkozik 

Kedvenc részem a kvadrológiából. Érezhető rajta, hogy még a színészek is élvezettel csinálják. Felemlegetnek a szereplők olyan történéseket, melyek az előző részben voltak és „ikonikussá” váltak, ezzel is röhögve önmagán (pl.: klotyó-bomba). Szeretem az olyan akció-vígjátékokat, amelyek egy cseppet sem veszik komolyan magukat, és ez a film közéjük tartozik. Az a tipikusan „most-kikapcsolhatod-egy-kicsit-az-agyad” élményt nyújtja. Ami ez eddigi részekben jó volt, az itt is az.
Elérkeztünk ahhoz a ponthoz, ahol Murtaugh már nem bírja szusszal a folyamatos hajszát. Hibát hibára halmoz, amihez Riggs is rendszeresen asszisztál, sőt. Nem véletlenül kerültek a zebra mellé sem, ami ugyancsak egy nagyon vicces pontja a résznek. Azon megy a ramazuri, hogy mennyire is kiöregedett Roger az egészből. Már szó szerint csak a napokat akarja visszaszámolni a nyugdíjazásáig, amikor hirtelen betoppan az ügyeletes rosszfiú.
Ami Travist illeti, ő a kakukktojás szerintem a szériából. Nem egy olyan főgonosz, aki elsőre megfagyasztja a légkört maga körül. Nem ebben rejlik az ő negatív „varázsa”, hanem abból, hogy mi is volt a foglalkozása és hogyan tudja ezt felhasználni. Ezzel sok borsot tudott törni a fiúk orra alá. Sajnos az őt alakító színész jó néhány helyen túljátszotta a szerepét. Eltúlzott mozdulatok és mimika jellemzi sokszor. Talán ez az egy negatívum van számomra a moziban.
Lorna-t nagyon szerettem. Igazi kemény csaj, aki nem rest csépelni az ellent. Néha ugyan karót nyelt a hölgyemény, de egyértelműen jól szórakozik szeretett párosunkkal. Még poénkodik is vele, hogy mennyire őskövületnek tartja őket és hogy ő inkább a modern személet híve. De ezt egy kicsit nehéz elhinni, ahogyan elkapják a főgonoszt a végén. Rene Russo korrektül játsza a szerepét.
Viszont Leo nélkül már nem tudnám elképzelni ezt a részt (persze szigorúan Riggs és Murtaugh mellett). Rengeteg hülyeséget csinál, amin legalább ilyen jól lehet szórakozni az ő kárára. Az a tipikusan két-balkezes karakter, akinek elnézi az ember a tévedéseit és még csak haragudni sem tud rá. És azok a beszólások. Nem éppen a szofisztikáltságáról híres figura. Szóval nem lehet nem szeretni.
Kötelező mindenki számára. Igaz, akik nem látták az előző két részt, annak egy-két utalás érthetetlen lesz, de ezen túl önállóan is megállja a helyét.

Emerson 

Nagyon jót tett a „sorozatnak” Rene Russo felbukkanása. Mintha a világ rendje helyreállt volna. Na jó, nem misztifikálom túl a dolgot :-)
Annak idején rongyosra hallgattam a filmzenét is és most biztos egy ideig Sting és Eric Clapton fog dünnyögni a hangszóróimból.
Emlékszem a 3. és 4. rész közötti nagyobb „szünetben” folyamatosan arról pletykáltak, hogy jól van, csinálunk még egy utolsó részt, de most már tényleg kinyírjuk Martint. Hö? Aztán olvastam, hogy eredetileg már a második részben megölték, csak a tesztvetítés utáni lincshangulat kicsit átírta a történelmet. Mondom én… a világ rendje!

4 hozzászólás
NaNa_88 

Amikor még csak 3 rész volt nem volt kérdés melyik a kedvencem. Ez!
Valahogy mindig elfelejtem, hogy ez a sorozat nem egy szimpla vígjáték, mert bőven van itt is akció és dráma egyaránt. A szomorúbb, durvább részeket „törli” az agyam és mindig csak a poénok maradnak meg. Amiből itt már rengeteg van. Az elejétől kezdve bombáznak a beszólásokkal, riposztokkal és fergeteges mondatokkal.
Kívülről fújom már az egészet. Tudom a szöveget, tudom milyen jelenet után mi következik, az összes mozdulatot. Ha otthon felmerült a kérdés, hogy melyik részt nézzük meg a háromból, akkor az esetek 99%-ban mindig ez volt a nyertes. Az agyamba égett Jack Edward Travis rendőrhadnagy neve, megtanultam mi az a proktológia, és hogy a szétlőtt gumikért nem fizet a biztosító. :D Mondhatnám, hogy felülmúlhatatlan, de jött a folytatás. Mindenképpen megunhatatlan.

Kopaszkutya 

Nagyon picit elfáradt a sorozat a harmadik részre. Újat talán csak Lorna karaktere tudott hozni a filmbe, de őt se használták úgy, ahogy illett volna, pedig Rene Russo nem volt rossz választás a szerepre. A főszereplők csak tették a megszokott dolgaikat, nem voltak kiemelhető drámák a filmben.

Filmdoki 

A ’90-es évek sem múlhatott el Halálos fegyver nélkül. 1992-ben került a mozikba a harmadik rész, mely megmutatta, hogy igenis lehet úgy folytatni egy szériát, hogy az ne legyen erőltetett, mi több, fokozni is lehet az eddigieket.
A Halálos fegyver 3 ízig-vérig ’90-es évekbeli akciófilm: utánozhatatlan hangulat, kiváló szereplők, zseniális egysorosok és piszkosul látványos akciójelenetek. Számomra a második résszel egy szinten van, nem is tudok igazán választani közülük.
A csapat ebben a részben is bővül Lornával, aki keménységével csakhamar leveszi a lábáról Riggs-t. Kettejük kapcsolata megannyi humoros jelenetet eredményez. Amikor elmennek felderíteni a rosszfiúk bázisát, aztán szembetalálkoznak a kutyával, utána pedig Lorna lakásán a sebhely-verseny. Zseniális. A film humora egyébként is nagyon jó, számtalan zseniális párbeszéd hangzik el, meg egyébként is, Roger és Martin mindig a legnagyobb szarba keveredik, ami adja a jobbnál jobb poénokat. Visszatér Leo is, aki most ingatlanügynökként keresi kenyerét. Pesci ismét brillírozik egy sort, csúcspontja szerintem a hokipályás jelenet. (A jégen fekszel apa!)
Szerencsére némi drámát ide is sikerült beleszőni a cselekménybe azzal, hogy Roger lelövi fia barátját. Ennek köszönhető az az eléggé megható jelenet is, ami a hajón játszódik.
Térjünk át az akciókra. Na ennek a filmnek a nyitánya elképesztő. Hát az a bombás jelenet, kész. Ha kellene egy top10 legjobb Halálos fegyver jelenet listát készítenem, akkor ennek bombabiztos helye lenne benne. Aztán a két autós üldözés. Piszkosul szépen van mindkettő fényképezve, baromira látványosak és közben Kamen zseniális dallamait hallgathatjuk. A csúcspont viszont a finálé. Az épülő lakótelepen való zúzásnál jobb leszámolást nem is kívánhatott volna ez a rész. És nem csak a golyók záporoznak itt sem, hanem az egysorosok is.
Amit még mindenképp ki szeretnék emelni az a zseniális főcímdal Sting előadásában, valamint Elton John és Eric Clapton Runaway train című száma a film végén. Basszus, ezek hallatán mindig visszasírom a ’90-es éveket :'(
Nagyszerű film, melyet nem lehet elégszer megnézni. Nálam mindenképp ott a helye a 10 kedvenc filmem között.

Mr_Catharsis91 

Folytatja a jól megszokott formulát. A kémia szerintem itt még jobban működik, mint az előző részekben, több teret kapnak a belső viaskodások, a család.
Riggs meg végre egy olyan női karaktert kap, aki leszereli, hova tovább inkább szétszereli, és a kettejük közötti bizsergés meg csipkelődés módfelett szórakoztató is. :) Pesci azért idegesítőbb volt, mint az előző részekben.
A bűnügy valahol elsikkadt félúton így nem is volt akkora ellensúly a rossz oldalon, ami különösebben emlékezetes lett volna.

Alvarando 

A legjobb és legviccesebb rész, amelyben Riggs és Murtaugh egy korrupt zsaru orra alá pörköl rendesen, nem hiányozhat a most ingatlanosként tevékenykedő Leo és persze egy új szereplő, Lorna sem, aki megdobogtatja a kezdetektől Riggs szívét….

Pasxalitsa

Lehet fokozni a három nem normális karaktert? Lehet :) Rene Russo telitalálat :)

Hippoforaccus 

Szerintem eléggé jól minősíti a sorozat színvonalát az, hogy egy nap alatt megnéztem belőle három részt.


Népszerű idézetek

Filmdoki 

– Te idióta baromállat! Hát élsz?
– Naná! Háháháhá!

NaNa_88 

Jogában áll, hogy eszméletlen maradjon. Bármit mond, senkit sem érdekel.

Emerson 

Riggs: We can't shoot a dog. People? Okay, but not dogs.

NaNa_88 

Murtaugh: – Én ehhez már túl öreg vagyok.
Dolores: – De hozzám nem, mucikám!

Perly 

Dolores: Na, nézzék csak a kis gizda! Emlékszel még rám?
Riggs: Hogyne, persze.
Dolores: Nem tudod, hol van az a cuki, kis őrmester, a társad?
Riggs: Ha jól sejtem, itt kushad éppen emögött a pult mögött.
Dolores: Jaj, de vicces! De komolyan. Beszélnék vele.
Riggs: Pillanatnyilag házon kívül van, de egész héten csak magáról beszél.
Dolores: Á, nem!
Riggs: De igen, nagyon beindult a fiú.
Dolores: Mi bajod, kispofám?
Riggs: Faridegzsába.
Dolores: Mondd meg neki, ha megjön, hogy Dolores kereste. És még azt is mondd meg, hogy igazán megtölthetné az én kis mézesköcsögöcskémet. Na pá, szívem! Légy jó!
Riggs: Viszlát!

Riggs (nevetve): Azt mondja, méz kell a köcsögöcskéjébe. Elég nagyocska köcsögöcske.

Rekaboni

Riggs Murtaughnak: Nem csak magadat nyugdíjazod. A te családod az én családom. Három gyerekem van és te vagy az apjuk, Trish mos rám, a frigótokból eszek, köztetek élek!

NaNa_88 

Riggs: – Emlékszel a klotyó bombára?
Murtaugh: – Te jóságos Isten, lehet azt elfelejteni?!

NaNa_88 

Riggs: Nincs bent bomba. Esküszöm a legnemesebb szerveimre. Akarod, hogy felsoroljam őket? Nyugi! Bízzál bennem!
Murtaugh: – Ezt a hibát már többször elkövettem… Hé, Riggs! Várj meg!

Perly 

Riggs: Te láttad ezt?
Murtaugh: Miről beszélsz?
Riggs: Az ürge tilos helyen ment át.
Murtaugh: Tilos helyen ment át?!


Folytatása

Összehasonlítás

Halálos fegyver


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján