Halálos fegyver 2. (Halálos fegyver 2.) (1989) 238

Lethal Weapon 2
114' · amerikai · akció, vígjáték, thriller, krimi 15 !

Riggs és Murtaugh nyomozót bízzák meg Leo Getz felügyeletével. Leo könyvelőként kreativitását arra használta, hogy tisztára mosson közel fél billió, drogüzletből származó dollárt. A két detektív nem is sejti, hogy a pénz nagy része, ami Leo közreműködésével vált legálissá, attól a szervezettől… [tovább]

angol

Képek 10

Szereposztás

Mel GibsonMartin Riggs
Danny GloverRoger Murtaugh
Joe PesciLeo Getz
Joss AcklandArjen Rudd
Derrick O'ConnorPieter Vorstedt
Patsy KensitRika Van Den Haas
Darlene LoveTrish Murtaugh
Traci WolfeRianne Murtaugh
Mark RolstonHans
Ebonie SmithCarrie Murtaugh

További szereplők

Kedvencelte 49

Várólistára tette 22


Kiemelt értékelések

Emerson 

Leo Getz ugyan a békás sztorijával lett a szívem csücske, de azért már itt megmutatta mit tud.
A poénok meg 27 év elteltével is ütnek :-) Főleg az ilyenek:
Hell, how much is it? Thousands. Fucking millions! Billions! A fucking Donald Trump lotto! :-))

Kopaszkutya 

Személy szerint nekem ez a kedvenc részem a négyből. Itt már megszokta egymást a két főszereplő, nem is vacakolnak az „összeszoktatásukkal” mint az első részben. Kapnak maguk mellé egy zseniális és szintén nagy kedvenc Joe Pesci-t, akinek aztán be nem áll a szája soha és a humoros jelenetek 80%-át neki köszönhetjük. Nagyon helyesen megtartották őt a későbbi epizódokra is. Riggs karaktere is ebben a részben változik legtöbbet. Az elején már nem annyira öngyilkos hajlamú mint korábban, spoiler. Murtaugh pedig még mindig nem túl öreg ehhez.

Filmdoki

Az 1987-es rész után nem kellett sokat várni a folytatásra, így 1989-ben Riggs és Murtaugh újra egymás agyára mehettek, miközben elintéztek pár rosszarcot. A második résznek szerencsére már nem kellett azzal foglalkoznia, hogy bemutassa a karaktereket, így azonnal belecsaphat a lecsóba. Főcím sincs, csak berobban az arcunkba: Halálos fegyver 2, aztán egy autós üldözés kellős közepén találjuk magunkat. Ezt a tempót egyébként az egész film tartja, és meg kell hagyni, mindent sikerült fokozniuk az alkotóknak. A humor itt már jóval nagyobb teret kap, és ehhez Leo Getz karaktere is nagyban hozzájárul, aki innentől kezdve állandó tagja lesz az eddig kéttagú farkas falkának. Joe Pesci egyébként remekel a szerepben. Egyébként döbbenetes, hogy itt mindenki őt baszogatja, egy évvel később pedig a Nagymenőkben már ő baszogat mindenkit. Nagy színész az ürge, annyi szent.
Az előző részhez képest lényegesen több akciójelenetet kapunk, autós üldözésből kapásból kettőt, és meg kell hagyni, ezek bitang látványosak. De a többi akciójelenetre sem lehet egy rossz szavunk se, a film végi zúzás nagyszerű fináléja a résznek, bár a szériából szerintem a harmadik részé a legjobb. Szerencsére ezek az akciók a humort sem mellőzik, elég csak az autós szálra gondolnunk, vagy épp a budibombára. Na az a jelenet a széria egyik legjobbja, én mindig szétröhögöm magam rajta.

– Várj még ne!
– Mi van?
– Hogy akarod? Háromra vagy egy, kettő, három és csak utána?
– Te vagy nagyobb szarban Roger. Választhatsz.

Gibsonon és Gloveren egyébként látszik, hogy itt már sokkal rutinosabban hozzák a figurát, és tényleg olyan, mintha már évek óta együtt járőröznének Los Angeles utcáin.
Nagyon örültem, hogy Murtaugh családja is visszatér. Ennek a szériának hatalmas előnye, hogy nem csak az akcióra hegyezi ki a filmeket, hanem a karakterekre, és tényleg egyre inkább szereti meg őket az ember, még az olyan kis mellékalakokat is, mint a rendőrkapitány vagy a dokinéni.
Ebben a részben egyébként már jóval erősebbek a rosszfiúk is. A fő rosszarc tényleg gyűlölnivaló, de szerencsére Roger az egyik legcoolabb egysorossal küldi a túlvilágra. A jobbkeze is egy igazi seggfej, Riggs és az ő bunyója is igazi ínyenc falat. Szerencsére a sztori is jobb lett, legalábbis szerintem kifejezetten jól építették be az aktuálpolitikai szálat. Érdekes viszont, hogy Shane Black szerette volna, ha Riggs meghal a film végén, de ezt az ötletet végül elvetettek, mire Black el is hagyta a szériát. Szerintem jól döntöttek, hogy kukázták az ötletet, mert akkor nem születhetett volna meg a zseniális harmadik rész, ami igen sajnálatos dolog lett volna.
Dicséret illeti még Kament is, aki piszok jó zenét hozott össze ehhez a részhez. Ha kell lassú, kicsit melankolikus, az akcióknál viszont pörgős, dinamikus. Nemhiába, nagyon értett az akciófilmek zenéjéhez.
Donner és csapata úgy hiszem kiváló munkát végzett, és megmutatták hogyan kell emlékezetes folytatást készíteni. A harmadik résszel egy szinten áll, mert míg az rettentő humoros és akciódús, addig ez humoros de elég sötét is, és nem mellesleg nagyon jó tempót diktál. Jó pár rendező példát vehetne erről a filmről, ha folytatásokról van szó.

Rekaboni 

Joe Pesci feltűnése igazi színfoltja a sorozatnak és miatta lett ez a rész annyira jó. Igaz, hogy ez a rész még mindig kicsit komorabb, de már sokkal több a felejthetetlen poén.

Hippoforaccus 

Hejj, azok a 80-as, 90-es évek, amikor még tudták, hogy kell két pisztollyal, pár felrobbanó dologgal, meg néhány jó színésszel remek akcióvígjátékokat csinálni!

Alvarando 

Riggs és Murtaugh most a dél-afrikai konzulátus életét keseríti meg, melyre kis híján rámegy az életük. Van itt minden ami egy kegyetlen akciófilmhez kell: bomba a WC-ben, szerelem, egy bolond tanú Joe Pesci személyében, aki visz egy kisebb vidámságot a kegyetlenségbe.

Pasxalitsa

Lehet, hogy Joe Pesci karakterszínész, de egyszerűen imádni való!!! <3

Mr_Catharsis91

Számomra egy-két poén nagyon ütött (reklám és a WC-s jelenet) és alapvetően hozta az előző rész pörgősségét, de azért ez a áriás/neo-nácis-szál elég gagyinak hatott.

Perly

Poénosnak nagyon is poénos, de magával a történettel még mindig nem vagyok kibékülve, pedig már vagy ezerszer láttam. Ennek ellenére megérdemli a 10 csillagot.

ChEebor 

A második rész talán a legkomolyabb része a sorozatnak. Nemcsak azért, mert reflektál a kor egyik súlyos politikai problémájára, hanem azért is, mert a történet is sokkal tragikusabb és sötétebb. No persze a főhősök a régiek, ráadásul a film bemutatja Leo Getz karakterét, és az alapvetően idegesítő, de mókás és simlissége ellenére jószándékú figura érdekes színfolt lesz a film eszközeinek palettáján. Ehhez jön egy csomó izgalom, humor, és egy nagyon klassz végső leszámolás.


Népszerű idézetek

Kopaszkutya 

Leo Getz: Ki az?
Martin Riggs: Rendőrség. Nyissa ki!
Leo Getz: Honnét tudjam, hogy igazat mond?
Martin Riggs: Majd átlövőm az ajtót és vizsgálja meg a lövedéket. Nyissa ki.

Zoja009

Én vagyok én, te vagy te, sőt fekete, ki az őrült, én vagy te?

NaNa_88 

Murtaugh: – Tiszta új kocsi volt Riggs!
Riggs: – Új ez még.

NaNa_88 

Tudjátok, hogy milyen apátok, ha olyan, mint most.

Rekaboni 

Murtaugh: Szervus George. Most tűnj el!
George: De, uram…
Murtaugh: Fegyver van nálam!

NaNa_88 

Murtaugh: – Hé-hé! Hova mész?
Riggs: – Megyek kukkolni. Egy zsarunak szabad. Néha élvezem.

NaNa_88 

Roger, valamit meg kell mondanom. Nincs szebb látvány a pofádnál.

NaNa_88 

Riggs: – Ebben a helyzetben még Chuck Manson is feladná.
Shapiro: – Ki az a Chuck Manson?
Riggs: – Osztálytársam volt.

Kopaszkutya 

Roger Murtaugh: Riggs a klozeton fogok meghalni?
Martin Riggs: A mi fajták nem klozeton hal meg.

NaNa_88 

Murphy: – Ki ez a hólyag?
Leo: – Leo Getz vagyok, uram! Nagyon örülök.


Folytatása

Összehasonlítás

Halálos fegyver


Hasonló filmek címkék alapján