Halálos fegyver 2. (Halálos fegyver 2.) (1989) 142

Lethal Weapon 2
114' · amerikai · akció, vígjáték 15

Riggs (Mel Gibbson) és Murtaugh (Danny Glover) nyomozót bízzák meg Leo Getz (Joe Pesci) felügyeletével. Leo könyvelőként kreativitását arra használta, hogy tisztára mosson közel fél billió, drogüzletből származó dollárt. A két detektív nem is sejti, hogy a pénz nagy része, ami Leo… [tovább]

angol

Képek 10

Szereposztás

Mel GibsonMartin Riggs
Danny GloverRoger Murtaugh
Joe PesciLeo Getz
Joss AcklandArjen Rudd
Derrick O'ConnorPieter Vorstedt
Patsy KensitRika Van Den Haas
Darlene LoveTrish Murtaugh
Traci WolfeRianne Murtaugh
Mark RolstonHans
Ebonie SmithCarrie Murtaugh

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 29

Várólistára tette 12


Kiemelt értékelések

Emerson 

Leo Getz ugyan a békás sztorijával lett a szívem csücske, de azért már itt megmutatta mit tud.
A poénok meg 27 év elteltével is ütnek :-) Főleg az ilyenek:
Hell, how much is it? Thousands. Fucking millions! Billions! A fucking Donald Trump lotto! :-))

Kopaszkutya 

Személy szerint nekem ez a kedvenc részem a négyből. Itt már megszokta egymást a két főszereplő, nem is vacakolnak az „összeszoktatásukkal” mint az első részben. Kapnak maguk mellé egy zseniális és szintén nagy kedvenc Joe Pesci-t, akinek aztán be nem áll a szája soha és a humoros jelenetek 80%-át neki köszönhetjük. Nagyon helyesen megtartották őt a későbbi epizódokra is. Riggs karaktere is ebben a részben változik legtöbbet. Az elején már nem annyira öngyilkos hajlamú mint korábban, spoiler. Murtaugh pedig még mindig nem túl öreg ehhez.

Rekaboni

Joe Pesci feltűnése igazi színfoltja a sorozatnak és miatta lett ez a rész annyira jó. Igaz, hogy ez a rész még mindig kicsit komorabb, de már sokkal több a felejthetetlen poén.

Filmdoki 

Az 1987-es rész után nem kellett sokat várni a folytatásra, így 1989-ben Riggs és Murtaugh újra egymás agyára mehettek, miközben elintéztek pár rosszarcot. A második résznek szerencsére már nem kellett azzal foglalkoznia, hogy bemutassa a karaktereket, így azonnal belecsaphat a lecsóba. Főcím sincs, csak berobban az arcunkba: Halálos fegyver 2, aztán egy autós üldözés kellős közepén találjuk magunkat. Ezt a tempót egyébként az egész film tartja, és meg kell hagyni, mindent sikerült fokozniuk az alkotóknak. A humor itt már jóval nagyobb teret kap, és ehhez Leo Getz karaktere is nagyban hozzájárul, aki innentől kezdve állandó tagja lesz az eddig kéttagú farkas falkának. Joe Pesci egyébként remekel a szerepben. Egyébként döbbenetes, hogy itt mindenki őt baszogatja, egy évvel később pedig a Nagymenőkben már ő baszogat mindenkit. Nagy színész az ürge, annyi szent.
Az előző részhez képest lényegesen több akciójelenetet kapunk, autós üldözésből kapásból kettőt, és meg kell hagyni, ezek bitang látványosak. De a többi akciójelenetre sem lehet egy rossz szavunk se, a film végi zúzás nagyszerű fináléja a résznek, bár a szériából szerintem a harmadik részé a legjobb. Szerencsére ezek az akciók a humort sem mellőzik, elég csak az autós szálra gondolnunk, vagy épp a budibombára. Na az a jelenet a széria egyik legjobbja, én mindig szétröhögöm magam rajta.

– Várj még ne!
– Mi van?
– Hogy akarod? Háromra vagy egy, kettő, három és csak utána?
– Te vagy nagyobb szarban Roger. Választhatsz.

Gibsonon és Gloveren egyébként látszik, hogy itt már sokkal rutinosabban hozzák a figurát, és tényleg olyan, mintha már évek óta együtt járőröznének Los Angeles utcáin.
Nagyon örültem, hogy Murtaugh családja is visszatér. Ennek a szériának hatalmas előnye, hogy nem csak az akcióra hegyezi ki a filmeket, hanem a karakterekre, és tényleg egyre inkább szereti meg őket az ember, még az olyan kis mellékalakokat is, mint a rendőrkapitány vagy a dokinéni.
Ebben a részben egyébként már jóval erősebbek a rosszfiúk is. A fő rosszarc tényleg gyűlölnivaló, de szerencsére Roger az egyik legcoolabb egysorossal küldi a túlvilágra. A jobbkeze is egy igazi seggfej, Riggs és az ő bunyója is igazi ínyenc falat. Szerencsére a sztori is jobb lett, legalábbis szerintem kifejezetten jól építették be az aktuálpolitikai szálat. Érdekes viszont, hogy Shane Black szerette volna, ha Riggs meghal a film végén, de ezt az ötletet végül elvetettek, mire Black el is hagyta a szériát. Szerintem jól döntöttek, hogy kukázták az ötletet, mert akkor nem születhetett volna meg a zseniális harmadik rész, ami igen sajnálatos dolog lett volna.
Dicséret illeti még Kament is, aki piszok jó zenét hozott össze ehhez a részhez. Ha kell lassú, kicsit melankolikus, az akcióknál viszont pörgős, dinamikus. Nemhiába, nagyon értett az akciófilmek zenéjéhez.
Donner és csapata úgy hiszem kiváló munkát végzett, és megmutatták hogyan kell emlékezetes folytatást készíteni. A harmadik résszel egy szinten áll, mert míg az rettentő humoros és akciódús, addig ez humoros de elég sötét is, és nem mellesleg nagyon jó tempót diktál. Jó pár rendező példát vehetne erről a filmről, ha folytatásokról van szó.

Pasxalitsa

Lehet, hogy Joe Pesci karakterszínész, de egyszerűen imádni való!!! <3

Perly

Poénosnak nagyon is poénos, de magával a történettel még mindig nem vagyok kibékülve, pedig már vagy ezerszer láttam. Ennek ellenére megérdemli a 10 csillagot.

barbikaunatkozik 

Még mindig nem érkeztem el a kedvenc részemhez, de egyértelműen nagyon közel van. Végre felbukkan a két főszereplő között az a bizonyos Getz úr. Én annyit tudok ezen a pasin nevetni. Sőt, ezen a filmen is, pedig ami a vége felé történik, az egyáltalán nem vicces. Tanlán csak a záró jelent.
A páros immár olyanok, mint a testvérek. Riggs-t, úgymond, örökbe fogadta a Murtaugh család. Náluk eszik, van hogy alszik, mosatja a ruháit, és ebből néha jó kis veszekedések is kisülnek, amelyek Joe Pesci karakterének jelenléte mellett a legviccesebbek. Halálos fegyverünk már éppen kijött a depresszióból, amikor találkozik Rikával. Mondjuk úgy, hogy nincs ideje az újabb gyászra, mert a főellenség nem kímél senkit és semmit. Pedig egy nagyon aranyos szerelmi szál volt az övék.
Ha szóba került a főgonosz, akkor meg kell említenem, hogy messze félelmetesebb volt az előzőnél. Érezhető körülötte a sötét aura, és az a beszédstílus…Az egyik legjobb főgonosz, akit zseniálisan alakítanak. Zseniális. Rengeteg élet szárad a kezén és őt mi zavarja: hogy elúszik a pénze. Az utolsó mondata pedig mi más lenne: diplomáciai mentesség. Ezt Murtaugh nem is kultiválta.
Ez a film kihagyhatatlan, igazi klasszikus. Még sokadik nézésre sem lehet megunni. Nagyszerű csapatmunka, kiváló karakterek, jó poénok, Joe Pesci, a szerelmi szál is jól működik, bár nem lesz happy end belőle. Az operatőri munka és az akció jelentek továbbra is remekbe szabottak.


Népszerű idézetek

Zoja009

Én vagyok én, te vagy te, sőt fekete, ki az őrült, én vagy te?

Kopaszkutya 

Leo Getz: Ki az?
Martin Riggs: Rendőrség. Nyissa ki!
Leo Getz: Honnét tudjam, hogy igazat mond?
Martin Riggs: Majd átlövőm az ajtót és vizsgálja meg a lövedéket. Nyissa ki.

NaNa_88 

Murtaugh: – Tiszta új kocsi volt Riggs!
Riggs: – Új ez még.

NaNa_88 

Murtaugh: – Hé-hé! Hova mész?
Riggs: – Megyek kukkolni. Egy zsarunak szabad. Néha élvezem.

NaNa_88 

Tudjátok, hogy milyen apátok, ha olyan, mint most.

NaNa_88 

Roger, valamit meg kell mondanom. Nincs szebb látvány a pofádnál.

Kopaszkutya 

Arjen 'Aryan' Rudd: Diplomáciai mentesség.
(lövés a szemei közé)
Roger Murtaugh: Felfüggesztve.

Rekaboni

Murtaugh: Szervus George. Most tűnj el!
George: De, uram…
Murtaugh: Fegyver van nálam!

NaNa_88 

Murphy: – Ki ez a hólyag?
Leo: – Leo Getz vagyok, uram! Nagyon örülök.

Kopaszkutya 

Roger Murtaugh: Riggs a klozeton fogok meghalni?
Martin Riggs: A mi fajták nem klozeton hal meg.


Folytatása

Összehasonlítás

Halálos fegyver


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján