Halálos fegyver 4. (Halálos fegyver 4.) (1998) 123

Lethal Weapon 4
127' · amerikai · akció, vígjáték 18

Riggs, Murtaugh és Cole nyomozó állandó segítőjük, a hiperaktív Leo Getz segítségével újra romba döntik a várost. Ezúttal a kínai triádokkal kerülnek összetűzésbe, melynek brutális vezetője (Jet Li) Amerikában akar illegális pénzügyleteket bonyolítani. Ráadásul ezúttal minden szülésre képes nő… [tovább]

angol

Képek 7

Szereposztás

Mel GibsonMartin Riggs
Danny GloverRoger Murtaugh
Joe PesciLeo Getz
Rene RussoLorna Cole
Jet LiWah Sing Ku
Chris RockLee Butters
Stephen Liskanyomozó
Kim ChanBenny 'Benny bácsi' Chan
Darlene LoveTrish Murtaugh
Traci WolfeRianne Murtaugh Butters

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 26

Várólistára tette 11


Kiemelt értékelések

barbikaunatkozik 

Halálos fegyver maratonom utolsó állomása egyben a második a listámon. A két lyukú Benny bá és a sült rizs (maga ploli XD). Fergeteges. Minden téren. Már a kezdés is lehengerlő volt. Ha rágondolok attól is mosoly terül az arcomra.
Kedvenc duónk egyértelműen kiöregedtek a szakmájukból és ezt már mindenki látja rajtuk. Murtaugh lánya lassan nagyapát csinál belőle és Lorna is terhes. Mondhatni ez már egy családi matiné, csak egy kicsit véresebb. Hiszen az egész kálvária is pontosan a család körül forgott. A film egy pontján már a két főszereplő is úgy gondolja, hogy nem éri meg az életüket kockáztatni (meg egyébként is bőrig áztak) a Jet Li által formált főgonosz elleni küzdenemben, aki éppen a testvére elvesztését gyászolja. Mondanom sem kell, mibe halt meg majdnem Riggs.
Az egész film valóban családiasnak mondható, hiszen a legtöbben a sorozattal nőtek fel/öregedtek meg. Persze most is kellett egy új karakter a jó oldalon Butters személyében, aki jópofa srác…és mázlija, hogy a végén tudja meg csak Roger, hogy milyen rokoni viszony fűzi hozzá. Leo elengedhetetlen tartozékként most is hozza a formáját. Megint bajba kerül és ez újfent vicces eseményeket idéz elő.
A gonosz oldalon most két karakter osztja a lapokat: Jet Li karaktere és Benny bácsi. Szerintem már az említés alapján kiderül, melyiküknél van az ász, ki áll a tápláléklánc csúcsán. Mindenesetre Benny is egy jópofa karakter a maga nemében (hmmm…ilyen se sokszor van). Viszont Wah Sing Ku mindenre elszánt célja érdekében. Bárkit eltesz az útból, aki úgy érzi, hogy akadályozná terve megvalósításában, hogy kiszabadítsa a testvérét.
Összességében egy nagyon szórakoztató lezárást kap a sorozat, ami méltó befejezés is. A nosztalgia és a közeledő nyugdíjazás szaga már terjeng a levegőben átitatva mindent, de bírják még a gyűrődést. Szóval, aki túl van az első három részen, annak ez is tetszeni fog.

2 hozzászólás
Kopaszkutya 

Itt már érződik a kétezres évek akciófilm stílusának előszele. Picit talán túl sok idő telt el a harmadik rész óta (ennek ellenére még mindig várom az ötödik részt, csak sajnos Gibson kegyvesztett lett Hollywoodban, Glover-nek pedig szinte alig volt ezután értékelhető filmje). Negatívumként igazán nem tudok felhozni semmit. Nekem Chris Rock volt kicsit sok, másoknak Joe Pesci, de hát én őt nem tudom megunni :) Jet Li remek választás volt. Ha jól tudom Jackie Chan-t akarták a szerepre, de szerencsére nem jött össze.

1 hozzászólás
Emerson 

Abszolút kedvenc a négy rész közül. Uncle Benny, Biscuit Butters, a majdnem legyőzhetetlen Sing Ku… imádtam az új szereplőket. De a legemlékezetesebb a békás rész volt, amin annak idején pityeregtem, most konkrétan zokogtam. Áh, I’m too old for this shit. Szentimentális lennem, na.
+ egy észrevétel: ami nagyon hiányzik a mai filmekből, az a politikai korrektség hiánya. Itt még kedvükre fröcsöghettek a karakterek. Senki nem vágta be a durcát egy zsidós-afgán-fekete-meleg viccen. Mindenki röhögött, ahogy kell. Most meg?!? Mondasz valamit és annyi egy karriernek. Pf… :-/

Pasxalitsa

Ha a négy rész között kellene választanom, akkor ezt választanám. Beszólásokból, poénokból nincs hiány. Fanatikusoknak csak ennyit mondanék: – Az sült rizs, maga ploli!

Rekaboni

Ez abszolút kedvenc részem, ezt láttam a legtöbbször és ezen röhögtem e legtöbbet :D
Nagy előny a sorozatnak, hogy minden részben olyan új szereplőket tudtak hozni, akik nem okoztak csalódást és ugyanúgy a szívünkhöz nőttek. A második részben Leo, a harmadikban Lorna, itt pedig Butters. Mind-mind felejthetetlen karakterek, és Riggst és Murtaught még nem is említettem. A legeslegjobb zsaru páros, ez kétségtelen. A sorozat imádata ennél a résznél csúcsosodik és tudjuk mi a mondás, a csúcson kell abbahagyni.

Perly

És itt van a másik kedvenc részem! Nagyon szórakoztató, még mindig tele van akcióval és sok poénnal, amit az ember kívülről fúj! Egyszerűen imádom! :-)

Filmdoki 

Véleményem szerint a széria leggyengébb darabja, azonban még így sincs miért szégyenkeznie. Sok rendező lecsókolná az eget, ha ilyen folytatást tudna készíteni.
A harmadik rész azért valljuk be elég szép keretet adott volna a sorozatnak, hiszen Roger akárcsak az első részben, úgy ott is épp fürdőt vesz, aztán dolgozni indul, majd a végén Riggs-el az a kis párbeszéd is elég jó zárás lett volna, de hát na, még 10 évet csak el kell töltenie szuicid társával, így nem volt kérdés, hogy azért legalább egy részt még össze lehet hozni.
Szerencsére a készítők úgy álltak hozzá, hogy akkor a negyedik epizód egyben a zárás is, legyen, így behozták az öregedés problémáját Riggsel, ami egy tök jó szál lett végül. Bírjuk még a gyűrődést! Na az a jelenet vizsgaidőszakban bőven lejátszandó, hogy erőt adjon. Egyébként magasan ez a rész vezet poénok szempontjából, de épp ez is az egyik nagy problémája, hogy néha kicsit már erőltetett is a humor. Sokszor egymás ellen ordibálnak a karakterek, ami kicsit fárasztó, illetve a nevetőgázos jelenet is eléggé kiüt a szériából. De szerencsére a poénok többsége tényleg üt, így a sült lizs, Bukta őrmester is üde színfolt (a nevével való poénkodás és a félreértés közte és Roger között). Neki van egyébként ebben a részben az egyik legjobb beszólása: Öltöny van rajtam és nyakkendő! Mi lennék? Könyvelő egy utcai gangben?
Ha a poénok egy része zavaró is, a kiváló akciók ezt bőven feledteti. Pörgősek, jól vannak vágva és kellően brutálisak is. Az autópályás üldözés talán még jobb is, mint a harmadik részben látható két hasonló jelenet. A Jet Li-vel való leszámolás is nagyon jó lett, külön öröm, hogy ketten kellettek ahhoz, hogy szétverjék a kis rohadékot. Li egyébként nagyon jó a rosszfiú szerepében, igazi kis gyűlölnivaló szemétláda. Talán jobb is, mint a harmadik részben szereplő ex-zsaru. Jaaaj, és el ne felejtsem már megemlíteni a nyitányt. Na ez a rész vezet e téren toronymagasan. Ilyen baromságot is csak Riggs és Murtaugh tud csinálni. Humoros és látványos is egyben.
Aztán ott az utolsó jó negyedóra, melyben elbúcsúzunk kedvenc szereplőinktől. Komolyan mondom, én a végén mindig majd elsírom magam. Annyira megszereti az ember ekkora ezeket a karaktereket, hogy fáj látni, hogy ennyi, nem lesz több rész velük.
A Halálos fegyver 4-el igazából nem csak egy széria zárult le, hanem egy korszak is, ugyanis ez után már nem igazán készültek hasonló akciófilmek. Arnold és Sly még próbálkozott, de a régivágású hősök ideje lejárt, helyüket pedig szép lassan átvették a mozivásznon a képregényhősök. Szerencsére bármikor elő lehet venni ezeket a klasszikusokat, hogy az ember jókat derüljön rajtuk.

Kiss_Melinda_Éva 

Riggs-nek még mindig megmaradt az őrült és mégis jópofa beszólásai és viselkedése, de ez már valahogy gyenge volt az előző részekhez képest. Az alaptörténet is egy kicsit vontatott számomra és túlságosan középpontba került a családi élet, nem az volt a fő, hogy Riggs milyen őrült. :) Nagyon szeretem Mel Gibson játékát, de gondolom korlátai voltak a szerepének és kevesebb lehetőség volt megírva neki, de az amit mutatott az nagyon tetszett.


Népszerű idézetek

Pasxalitsa

Martin Riggs: Sült lizs?
Benny bácsi: Sült lizs? Az sült rizs, maga ploli!

NaNa_88 

Murtaugh: – Szugeráld, hogy hol vagy Riggs!

NaNa_88 

Riggs: – Fura egy hírnököt választottál, de megjött az üzenet. Megkaptam.

Emerson 

Martin Riggs: So who's the lucky, soon-to-be-dead son-in-law?

Perly

Riggs: Istenem, mit nem adnék most egy szirénáért!
Murtaugh: Áááá áá!

Perly

Kórházi beteg: Hé, most mi van?! Gyere vissza, te törpe terrorista!

Perly

Riggs: Megmondom mit csinálunk. Vetkőzz gatyára!
Murtaugh: Mi a fenének?
Riggs: Hogy minek?!
Murtaugh: Igen?!
Riggs: Idefigyelj, szaladni kezdesz, a lángosember látja, hogy gatyában vagy, ettől egy pillanatra megzavarodik, és akkor lövök!
Murtaugh: Mire lősz?
Riggs: Hát a lángszórója szelepére!
Murtaugh: Naná, és el is találod, mielőtt lelő engem?!
Riggs: Vetkőzz! Megpróbálom.
Murtaugh: Hogyhogy megpróbálod?

(Riggs feláll, és a kocsi mögül rálő a lángszórós emberre, majd visszabújik.)

Murtaugh: Fekete a pasas?
Riggs: Nem látni, sisak van rajta!
Murtaugh: Nem ez a fickó érdekel, a kisunokám apja!
Riggs: Biztos az!
Murtaugh: Istenem, add, hogy fekete legyen!
Riggs: Indulj már, itt a fickó! Nahát, szívecskés gatyád van?!
Murtaugh: Ne a gatyámmal törődj, hanem azzal a szeleppel!
Riggs: Jól van, figyelj! Csapkodj a karoddal, és játszd el, hogy madár vagy!
Murtaugh: Mi a ménykünek legyek madár?
Riggs: Hogy teljesen ledöbbenjen és megforduljon!
Murtaugh: Jól van! Rendben van, csapkodok!
Riggs: Kettőre!
Murtaugh: Miért kettőre? Háromra szoktuk!
Riggs: Nincs idő háromra! Menj! Kettő!
Murtaugh: Hé, hé, ne olyan hirtelen!
Riggs: Jól van! Egy! Kettő! Gyerünk!
Murtaugh: Kot-kot-kot-kot-kot, nem akarok gatyában meghalni! Gyerünk már, Riggs! Kot-kot-kot-kot-kot! Gyerünk már, Riggs! Mire vársz?!

(Riggs tüzel, és eltalálja a szelepet, aminek következtében az ürge a tartályos kamion oldalába csapódik és felrobban. Eközben:)

Riggs: Gyere, tűnjünk innen!

(A robbanás után.)

Murtaugh: Áááááááááá!
Riggs: A rohadt életbe! Huh!
Murtaugh: Az anyja, Riggs! Figyelj, szerinted tényleg a madártrükk miatt sikerült?
Riggs (nevetve): Dehogy is! Csak kíváncsi voltam, megcsinálod-e! Cuki a gatyád!
Murtaugh: Tudod mit! Fulladj meg!
Riggs (nevetve): Gyere, kapsz egy fánkot!
Murtaugh: Légy szíves, ne ölelgess, amikor meztelen vagyok, jó!
Riggs: Ne szégyenkezz, jó a segged!

Perly

Riggs: Jó kis stukker! Engedélyed is van hozzá?
Leo: Magánnyomozó vagyok, persze, hogy van!
Murtaugh: Mi vagy?
Riggs: Tényleg?
Leo: Privát kopó vagyok! Veszélyes helyzetekben meg kell védenem magam!
Murtaugh: Te vagy egy veszélyes helyzet!
Riggs: Engedély ide vagy oda, ilyen cucc nem való gyerek kezébe!

Perly

Butters: Magát lelövik, engem lelőnek, nem gond! Foglalkozási ártalom!


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján