Ó, testvér, merre visz az utad? (2000) 78

O Brother, Where Art Thou?
106' · francia, amerikai, angol · kaland, vígjáték, krimi 16

2 díj · 9 jelölés

A gazdasági világválság sújtotta Délen három rab megszökik a börtönből: Everett Ulysses McGill, a bájos, egyszerű Delmar, és az örökké zsémbelődő Pete. Egész életükre kiható kaland vár rájuk, mikor nekiindulnak, hogy visszaszerezzék szabadságukat, és hazatérhessenek otthonukba. Nincs… [tovább]

Képek 7

Szereposztás

George ClooneyEverett
John TurturroPete Hogwallop
Tim Blake NelsonDelmar O'Donnell
John GoodmanBig Dan Teague
Holly HunterPenny
Chris Thomas KingTommy Johnson
Charles DurningPappy O'Daniel
Michael BadaluccoGeorge Nelson
Wayne DuvallHomer Stokes
Ray McKinnonVernon T. Waldrip

További szereplők

Kedvencelte 23

Várólistára tette 65


Kiemelt értékelések

Lobo

A film, amiben George Clooney megmutatja, mekkora komikus tehetség és hogy lehetett volna belőle is Rhett Butler.

Londonna 

Ez nekem most olyan felemás élmény volt. Voltak jó pillanatai a filmnek, de ha az egészet egyben nézem, annyira mégsem volt nagy szám. Maga az öltet kiváló, de a megvalósítás valahogy nekem nem jött át. A kevesebb néha több, máskor meg egyszerűen nem éreztem, hogy ezen most nekem mosolyognom kéne…
Szerintem John Turturro a legjobb, de TBN sem volt rossz (noha őt eddig alapvetően ilyesmi szerepekben láttam, vagyis, újat nekem nem adott, amit produkált). George Clooney viszont számomra meglehetősen kilógott a sorból. Állítólag ő itt vicces fiú (komikus karakter), de… Őszintén? Nála éreztem a legkevesebbszer azt, hogy villantana a témában. Sőt, direkt zavart ez az erőltetett jólfésültsége. Jó, tudjuk, itt forgatókönyv szerint kötelező jelleggel adnia kell rá, de akkor is. UTÁLOM a hollywoodi 10* mosolyt egy olyan filmben, ahol szegénység / csóróság, mocsok, meggyötörtség van. Állandóan kizökkentett, ha megláttam…
A zene: valóban kellemes élmény volt, de nekem valahogy erre sem sikerült ráfüggnöm.

4 hozzászólás
arpihajdu 

Egy igazán remek film a Coen-fivérektől. Már alapból az vicces, hogy az elején kiírják, miszerint Homérosz Odüsszeia című eposza alapján készült, pedig ez inkább egy parafrázis, mintsem valódi adaptáció. De ettől válik igazán érdekessé ez az egész. Tény, hogy több dolog is bekerült az Odüsszeiából (pl. Ulysses, ami Odüsszeusz latin megfelelője, a szirének, a félszemű Big Dan, mint a küklopsz, no meg Homer Stokes, mint az egyik legviccesebb áthallás), de mindez nemcsak a szereplők szintjén, hanem a történet síkján is megjelenik (a rengeteg kaland, próbatétel, Ulysses feleségének kérője van, akárcsak az Odüsszeiában, Pete-ről azt hiszik, hogy állattá változott, akárcsak az eposzban, stb.). Nekem nagyon bejött, hogy Coenék ezt a régi művet, egy nem akármilyen környezetbe helyezték, hanem a világválság sújtotta Mississippi államba, plusz nem egy hőskölteményt hoztak ki az egészből (bár van benne az is), hanem egy derűs, szórakoztató, csavaros történetet. George Clooney nagyszerűen játszik, de az én személyes kedvencem Tim Blake Nelson, néha olyan pofákat vág, hogy az már önmagában egy humorforrás. Ami mellett pedig nem lehet elmenni, az a zene, hiszen nemcsak remek aláfestést ad a cselekménynek, de olykor fontos dramaturgiai jelentéssel is bírnak. Egyszerűen remek filmről van szó, a tökéletes kikapcsolódásra és az önfeledt szórakozásra egyaránt ajánlott az Ó, testvér, merre visz az utad?

Valcsa

Fogalmam sincs, mi akart ez lenni, de sokkal jobbra számítottam, így nekem csalódás volt. :( Helyenként voltak benne jó poénok, de egyébként kissé untam, se füle, se farka, tele töltelék-jelenetekkel, amiknek köze nincs semmihez (oké, hogy Odüsszeia-átirat, és sok mindent tényleg egész kreatívan meg is oldottak benne, de akkor is…). Sok szereplőről azt se tudtam, kicsoda, vagy milyen szerepe van, mert csak úgy feltűntek itt-ott, én meg néztem, hogy ez most ki, és miért kell ide…
Kétségkívül egyedi filmre sikeredett, sajátos hangulattal, mindenesetre fura volt. Egyedül a zenéjére nem lehet panasz, egészen pontosan 1 volt az, ami nagyon megtetszett spoiler, ez: https://www.youtube.com/watch…
https://www.youtube.com/watch…

zeana 

Ez számomra nézhetetlen kategória. Unalmas történet, gagyi, erőltetett „humor”, túljátszott szerepek. Egyszer sem tudtam még csak elmosolyodni sem rajta. Nagyon kínos filmélmény volt.

walksdowonders 

A mai napig imádom ezt a filmet, egyszerűen megunhatatlan. A karakterek, a történet, a humor ó és persze a zene: zseniális! Emlékszem, ezt a filmet látva szerelmesedtem bele titokban Turturro-ba :)

Tiko 

George Clooney számomra élete egyetlen szimpatikus alakítását nyújtja ebben a filmben :)

Remek történetet hoztak össze a Coen testvérek, a hangulat, a zene is kiváló.. Nekem az Odüsszeiával annyira azért nem volt egyértelmű minden összefüggés, de igazán vicces és szórakoztató módon mutatják be a 30-as évek Amerikájának egy kis szeletét.

Ákos_Tóth 

Megint beütemeztem egy régi kedvencet, annak örömére, hogy sikerült megdöbbentően jutányos áron beszereznem DVD-n – régen láttam, egyben talán nem is sikerült anno megnézni, de arra emlékeztem, hogy ez talán minden idők egyik legintelligensebb szatirikus vígjátéka, apró hibákkal tűzdelve. A Coen-tesók számomra egyébként nem jelentenek okvetlen garanciát a minőségre, mivel úgy hiszem, ezen kívül még semmit sem láttam tőlük – ezt a mozit húzónevek tekintetében inkább George Clooney színészi alázata adta nekem el, az az ügyesség, amivel levetkőzte sármőr karakterét a szerep kedvéért.

A történet az Odüsszeia feldolgozása, a harmincas évekbeli amerikai deep south-ra helyezve, ahogy mifelénk mondanák, a redneckek közé. Három szökevény fegyenc lohol valamiféle kincs felé, miközben dübörög az americano/bluegrass zene, meg néha-néha a blues. Útjuk során a szürrealitás határát súroló kalandokba keverednek, illetve megismerkednek a korszak két legendás alakjával, Tommy Johnson blueszenésszel és George Nelson bankrablóval.
A film roadmovie, de a ritmusa bizonytalan. A hősök lassan haladnak előre, miközben négy napjuk van megtalálni a kincset, a filmet nézve úgy tűnik, mintha hetekig tartana a bolyongásuk. Vannak a sztoriban hangulatorientált üresjáratok, ráadásul az egymást mindig elkerülő üldözők és üldözöttek azt a benyomást teszik ránk, mintha a fiúk körbe-körbe bolyonganának ugyanazon a környéken. Nagyon eltalált viszont az atmoszféra, illetve a három főhős játéka: Tim Blake Nelson és John Turturro már-már idiotizmusba hajló, enyhén forrestgumpos alakja érdekesen illusztrálja Clooney értelmiségi allűrökkel kicicomázott piperkőcét, és le is kell szögezni: ha valaki veszettül élvezhette ennek a mozinak a forgatását, az maga Clooney lehetett. Nagyon elemében van, talán tetszik neki, hogy ezúttal nem a beskatulyázott karakterét kellett hoznia.
Érdekes motívum, hogy a filmben viszonylag kevés néger szereplő tűnik fel, amikor viszont ott vannak, akkor mindig kapcsolatba kerülünk a metafizikai világgal: ott a szökés a film elején – hosszú snitt a néger rabokról, az összeláncolt emberekről, majd a következő vágásnál Clooney-ék már szedik a lábukat a szabadság felé, mintha csoda történt volna. Aztán jön az öreg hajtányos jóslata, majd Tommy, aki eladta lelkét az ördögnek. A végkifejlet bibliai csúcspontján ugyancsak négerek énekelnek. A fehérekkel ezzel együtt csak baj van, mindig felnyomják, lehúzzák, elgáncsolják úton lévő főhőseinket, avagy korrupt, mihaszna politikusként, gonosztevőként jelennek meg. A látvány ellenben kétséges, hiába néztem DVD-n, a képminőség néha a neten terjengő 720p-s felbontású videófájlokat idézte meg, a CGI effektek (kb. kétszer) pedig kicsit kilógtak az amúgy szépen fényképezett képi világból. A szinkron nem az igazi, eredeti nyelven, felirattal javasolt a nézése.

Egyébként anno úgy akadtam a filmre, hogy cameózott benne Gillian Welch, az egyik kedvenc énekesnőm, sőt, énekelt is a soundtrackben. A betétzene sokkal kellemesebb és izgalmasabb, mint a kortárs amerikai country – azt is érdemes lehet benyomni.


Népszerű idézetek

Tiko 

Everett: Akkor higgyél nőnek, amikor ló legel a sírján.

Tiko 

Everett: Ez a város nem is tűnne porfészeknek, de próbálj csak hajzselét venni…

Tiko 

Pete: A rokonomtól lopsz?
Everett: Aki csak úgy feldobott minket…
Pete: Akkor ezt még nem is tudtad!
Everett: Csak kölcsönvettem, amíg megtudom!


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján