Becstelen brigantyk (2009) 594

Inglourious Basterds
153' · amerikai, német · akció, kaland, dráma, háborús 18 !

4 díj · 16 jelölés

Franciország német megszállásának első évében Shosanna Dreyfus családját a lány szeme láttára végzi ki Hans Landa náci ezredes. Shosannának éppen hogy sikerül megmenekülnie, és Párizsba szökik, ahol új személyiséget vesz fel: egy mozi tulajdonosa és üzemeltetője lesz. Európa egy másik részén… [tovább]

angol
angol · magyar

Képek 77

Szereposztás

Brad PittAldo Raine hadnagy
Mélanie LaurentShosanna
Christoph WaltzHans Landa
Eli RothDonnie Donowitz őrmester
Daniel BrühlFrederick Zoller
Til SchweigerHugo Stiglitz őrmester
Michael FassbenderArchie Hicox hadnagy
Léa SeydouxCharlotte LaPadite
Diane KrugerBridget Von Hammesmark
Denis MénochetPerrier LaPadite

További szereplők

Kedvencelte 224

Várólistára tette 204


Kiemelt értékelések

Törpillaa 

Hát ez nagyon tetszett nekem, az összes fejezetével együtt, és még a hosszúsága se zavart. :-D Végig nagyon izgalmas volt, és feszült hangulatú, pörgős és fordulatos cselekmények, tetszett a több nyelvűsége is, és a szereplők is baromi jók voltak. :-D Nem igazán csípem Brad Pittet, de ebben a Raine az Apacs karaktere nagyon tetszett, és még Christoph Waltz-é is, bár ő spoiler annak ellenére tökéletesen hozta a karakterét. :-D Még Shosanna, Frederick Zoller is szimpatikusak voltak, és amúgy az összes szereplő tetszett, nagyon jók lettek a szereposztások, nem is értem, hogy eddig miért nem láttam ezt. :-D Már több filmjét láttam Quentin Tarantinonak, és van pár kedvencem is, az Aljas nyolcas, és a Django elszabadul, de most már ez is közéjük tartozik. :-D A zenék is jók voltak, és a vége az baromira bejött nekem. spoiler

Szeszj 

Mindig is nagyon kedveltem Tarantino filmjeit, szerintem nagyon jó rendező/forgatókönyvíró, kíváncsi voltam hogy milyen lesz ez a filmje és nem kellet csalódnom, nekem nagyon tetszett, érdekes volt, hangulatos, a párbeszédek is ütősek voltak, egy picit hosszú volt, szerintem egy 20-30 percet kihagyhattak volna de jó volt így is. Tetszett ez a francia-német-angol nyelv váltakozása, így sokkal érdekesebb lett a film.
A szereplőkre nincs panasz, szerintem nagyon jól hozták a szerepüket, főleg Christoph Waltz és Brad Pitt.
Szerintem egy jól összerakott film lett, biztos hogy máskor is megnézem. :))

Popovicsp87 

Nagyon betalált a film. Tarantinonak sikerült nagyon jó színészeket összeválogatnia.
A jelenetek, párbeszédek szuperek, Christoph Waltzot nagyon utáltam és pár váratlan fordulatot is bedobott.
Furcsa volt hozzászokni a francia-német-angol szövegekhez, de így jobban sikerültek a jelenetek.

unknown

A brigantyk! Pont egy ilyen csapat kellett, ilyen szereplőkkel, ilyen történettel.
Mit is várhatnánk, olyan színészektől, mint Brad Pitt? Vagy akit megismertem, aki nagyon jól eljátszotta Hans Landa szerepét, Christoph Waltz. Mondjuk erre, hogy „ez egy bingó”!
A színészkedés kiváló, szinte hibátlan.
A filmben 5 fejezet volt, melyek mind izgalmasak voltak, sok akcióval, humorral töltve. A feszültséget folyamatosan tartotta, jó 2 és fél óra hosszáig.
A történet, valamint a párbeszéd kiváló volt szintén, látszik, jól ki lett dolgozva. Valami egyedi stílusa van ennek a filmnek.
Szép kezdés, szép befejezés volt, és a kettő közti rész is odaszegezett.
Szerintem nagyon jól megvalósították.

Charityy 

Hát ez most valahogy nem gyözött meg. Lehet azért, mert történelmi film és olyanokat nem igazán nézek, habár ott is van olyan, ami tetszik. Vagy pedig mert sok volt benne a német és francia szöveg és így elég sok párbeszéd kiesett.

1 hozzászólás
sipiarpi 

Alternatív történelem óra Tarantino tanár úr vezetésével.
Mikor először láttam, felemás érzéseim voltak. Nem győzött meg. Viszont a többszöri nézések során is mindig találtam valamit, amit korábban nem még ha csak valami apróság is. Érdemes volt.

1 hozzászólás
LoneWolf 

Összesen 3 Tarantino filmet láttam ezelőtt, de sosem fogott meg a stílusa, így nem sietek a további műveinek pótlásával. Ezt sem éreztem sokkal maradandóbbnak, mint mondjuk a Ponyvaregényt, de díjazom benne, hogy ő nem tervez folytatásokat, így a szereplőit sem sajnálja. Bárki, bármikor meghalhat, miáltal szabadabban dobálhatja a nézőre az efféle fordulatokat, melyekből itt is van bőven, és az összeset kellően feszülten vezette föl. A pincés rész pl. egyszerűen zseniális, abba még én se tudtam belekötni, de az összes színész előtt le a kalappal, mert minden karakter igazi egyéniség lett.
ui.: Legjobban amúgy azt sajnáltam, hogy Léa Seydoux csupán egy aprócska jelenetet kapott a filmből.

2 hozzászólás
Little_Monster 

Tarantino egyik legjobb filmje, minden alkalommal ha látom, leragadok előtte. Az összes jelenet remek arányérzékkel van megkomponálva. Kiválóak a karakterek, főleg Christoph Waltz emelkedik ki tökéletes alakításával. Kár, hogy azóta sem tudott ebből a skatulyából kitörni és újat mutatni. Az összes szereplő remekelt, még a legkisebb szerepben feltűnőeknek is emlékezetes az alakítása. A jelenetek feszültsége szinte tapintható, annak ellenére, hogy ennyiszer láttam, még mindig tudok izgulni, mikor Hans Landa feltűnik. Tarantino legnagyobb tehetsége a párbeszédekben mutatkozik meg, mint mindig, most is. Élvezet nézni mindannyiszor.

sirdavegd

A második világháború. Ahogyan Tarantino megoldotta volna.

Trixi 

Nincs mese, Tarantino csak egy van! Jött, látott és győzött. Nem igazán tudtam mire is számíthatok, aztán csak kapkodtam a fejem :) Alaposan felrázott a film. A szereposztás hibátlan, színészi játékok szintén. Azt eddig is tudtam, hogy Christoph Waltz jó………de, hogy ennyire? Egyszerűen félelmetes volt, félelmetesen jó. Amikor bájosan, mosolyogva leült és kedvesen beszélgetni azaz vallatni kezdte a szerencsétlen delikvenst, még én kezdtem el kényelmetlenül érezni magamat, mintha engem vallatott volna :D :D Szóval zseniális volt az alakítása és persze a film is.


Népszerű idézetek

Christinewinchester 

Aldo Raine: Well, I speak the most Italian, so I'll be your escort. Donowitz speaks the second most, so he'll be your Italian cameraman. Omar speaks third most, so he'll be Donny's assistant.
Omar Ulmer: I don't speak Italian.
Aldo Raine: Like I said, third best. Just keep your fuckin' mouth shut. In fact, why don't you start practicing, right now!

kkatja

Hans Landa ezredes: Imádom a szóbeszédet! A tények gyakran félrevezetők, de a szóbeszéd, igaz-e vagy sem, gyakran árulkodó.

Christinewinchester 

Bridget von Hammersmark: I know this is a silly question before I ask it, but can you Americans speak any other language besides English?

kkatja

Hans Landa ezredes: Nem értem én ezeket a gúnyneveket. Van egy Prágában ténykedő kollégám, de esküszöm, fel nem foghatom, miért gyűlöli annyira, mikor a Hóhér névvel illetik.

kkatja

Donnie Donowitz őrmester (egy náci katonának): Állj fel! Most ütünk egyet! Én és az utolsó órád!

Christinewinchester 

Aldo Raine: You didn't say the goddamn rendezvous was in a fuckin' basement.
Archie Hicox: I didn't know.
Aldo Raine: You said it was in a tavern.
Archie Hicox: It is a tavern.
Aldo Raine: Yeah, in a basement. You know, fightin' in a basement offers a lot of difficulties. Number one being, you're fightin' in a basement!

Gabi 

– A németek úgy hívják őket; a brigantyk.
– A brignatyk?
– Igen.
– Nem hallottam róluk.
– A titkos szervezet lényege barátom, hogy nem hall róluk.

Gabi 

– A teljes felsőbbrendű faj?
– Mondjuk úgy, hogy az összes romlott tojásunk egy kosárban lesz.


Népszerű triviák

Süntüske 

A német filmsztár, Bridget Von Hammersmark alakját Marlene Dietrich ihlette. Dietrich soha nem dolgozott ügynökként, de besegített az amerikai hadügyminisztérium titkos akciókért felelős szervezetének, a CIA elődjének. Miután Goebbelsnek nem akart filmeket forgatni, már a harmincas években Amerikában dolgozott Hitchcockkal és Orson Welles-szel. A világháború kitörése után viszont visszatért Európába, hogy a frontvonalhoz közel énekeljen amerikai katonáknak, és részt vett olyan rádióadások készítésében, amivel a német katonák harci kedvét akarták megtörni. Eközben a testvére Németországban élt, ahol egy olyan mozit vezettek, ahol náci tisztek is gyakran megfordultak. Dietrich az első amerikai csapatokkal érkezett vissza Németországba, hogy viszontláthassa a családját.

[port.hu]

Kapcsolódó filmek: Becstelen brigantyk (2009)

Becstelen brigantyk (2009)

Kapcsolódó művészek: Marlene Dietrich · Diane Kruger

Süntüske 

Amikor Shosanáért, a francia zsidó lányért eljönnek a nácik, hogy elvigyék Goebbels-hez átbeszélni a premier részleteit, épp a filmcímeket cseréli ki a moziján. Ekkor A holló című filmdráma címe látszik a mozin, ez egy 1943-as francia filmdráma, amit a nácik pénzéből forgattak, annak ellenére, hogy bújtatott náciellenes üzenete van. Ezt a cenzorok nem vették észre, de a háború után azért betiltották, bár sok helyen így is tovább vetítették. Ma a francia film egy fontos darabjaként tartják számon, ami a klasszikus film noirok előfutára volt.

[port.hu]

Kapcsolódó filmek: Becstelen brigantyk (2009) · A holló (1943)

Becstelen brigantyk (2009) A holló (1943)

Süntüske 

A sztárként ünnepelt fiatal német tisztet, Frederick Zollert, aki elkezd udvarolni Shosannának, a premier éjszakáján Goebbels bemutatja egy Emil Jannings nevű férfinak, akit a világ legjobb színészének nevez. Emil Jannings a valóságban is óriási filmsztár volt, a húszas években több klasszikus német némafilmben szerepelt, például Murnau Faust című szuperprodukciójában. Később Hollywoodba tette át a székhelyét, ahol 1928-ban ő kapta meg a legelső Oscart a legjobb férfiszínész kategóriában. Az itteni karrierje viszont gyorsan véget ért, a hangosfilmek megjelenésével már nem tartottak rá igényt az erős német akcentusa miatt.

[port.hu]

Kapcsolódó filmek: Becstelen brigantyk (2009) · Faust (1926)

Becstelen brigantyk (2009) Faust (1926)

Kapcsolódó művészek: Emil Jannings

1 hozzászólás
Süntüske 

A szereplők némelyikét szintén valós emberek után nevezték el, például a francia mozis lányt, Shosanna Dreyfus-t Julie Dreyfus után, aki a Kill Billben is szerepelt, és ebben a filmben Goebbels mellett tűnik fel egy elképesztő, szőrös fejdíszben. Brad Pitt karaktere pedig az Aldo Ray nevű színészről kapta a nevét, aki katonaként harcolt a második világháborúban, de a névadásban szerepet játszott az is, hogy van egy Charles Rane nevű bosszúálló háborús veterán a Rolling Thunder című 1977-es amerikai akciófilmben. A Becstelen Brigantyk egyik casting direktora egyébként Aldo Ray exfelesége, Johanna Ray.

[port.hu]

Kapcsolódó filmek: Becstelen brigantyk (2009) · Mennydörgés (1977)

Becstelen brigantyk (2009) Mennydörgés (1977)

Kapcsolódó művészek: Julie Dreyfus · Johanna Ray · Aldo Ray

Süntüske 

Enzo G. Castellari 1978-as Becstelen Brigantikja szintén arról szól, hogy egy csapat amerikai katona a frontvonal mögé behatolva rendez vérfürdőt, de egyébként a két film története teljesen eltérő. Ráadásul csak az angol címük azonos, az eredeti olasz cím azt jelenti, hogy “az elátkozott páncélvonat”. Castellari örömmel vette, hogy a népszerű hollywoodi rendező az övéről nevezte el a filmjét, ezért hálából a következő filmjének a Karibi brigantik címet adta.

[port.hu]

Kapcsolódó filmek: Becstelen brigantyk (2009) · Az az átkozott páncélvonat (1978)

Becstelen brigantyk (2009) Az az átkozott páncélvonat (1978)

Kapcsolódó művészek: Quentin Tarantino · Enzo G. Castellari

Süntüske 

A filmben egy rövid időre feltűnik a Die Ärzte nevű német együttes dobosa. Bela B. jegyszedőként sürgeti a népet, hogy foglalják el a helyeiket. A dobos egyébként nagy rajongója a horrorfilmeknek és Tarantino munkásságának.

[port.hu]

Kapcsolódó filmek: Becstelen brigantyk (2009)

Becstelen brigantyk (2009)

Kapcsolódó művészek: Bela B. Felsenheimer


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján