Becstelen brigantyk (2009) 535

Inglourious Basterds
153' · amerikai, német · akció, kaland, dráma, háborús 18

4 díj · 16 jelölés

Franciország német megszállásának első évében Shosanna Dreyfus családját a lány szeme láttára végzi ki Hans Landa náci ezredes. Shosannának éppen hogy sikerül megmenekülnie, és Párizsba szökik, ahol új személyiséget vesz fel: egy mozi tulajdonosa és üzemeltetője lesz. Európa egy másik részén… [tovább]

angol
Angol · Magyar

Képek 77

Szereposztás

Brad PittAldo Raine hadnagy
Mélanie LaurentShosanna
Christoph WaltzHans Landa
Eli RothDonnie Donowitz őrmester
Daniel BrühlFrederick Zoller
Til SchweigerHugo Stiglitz őrmester
Michael FassbenderArchie Hicox hadnagy
Léa SeydouxCharlotte LaPadite
Diane KrugerBridget Von Hammesmark
Denis MénochetPerrier LaPadite

További szereplők

Kedvencelte 203

Várólistára tette 189


Kiemelt értékelések

Popovicsp87 

Nagyon betalált a film. Tarantinonak sikerült nagyon jó színészeket összeválogatnia.
A jelenetek, párbeszédek szuperek, Christoph Waltzot nagyon utáltam és pár váratlan fordulatot is bedobott.
Furcsa volt hozzászokni a francia-német-angol szövegekhez, de így jobban sikerültek a jelenetek.

unknown

A brigantyk! Pont egy ilyen csapat kellett, ilyen szereplőkkel, ilyen történettel.
Mit is várhatnánk, olyan színészektől, mint Brad Pitt? Vagy akit megismertem, aki nagyon jól eljátszotta Hans Landa szerepét, Christoph Waltz. Mondjuk erre, hogy „ez egy bingó”!
A színészkedés kiváló, szinte hibátlan.
A filmben 5 fejezet volt, melyek mind izgalmasak voltak, sok akcióval, humorral töltve. A feszültséget folyamatosan tartotta, jó 2 és fél óra hosszáig.
A történet, valamint a párbeszéd kiváló volt szintén, látszik, jól ki lett dolgozva. Valami egyedi stílusa van ennek a filmnek.
Szép kezdés, szép befejezés volt, és a kettő közti rész is odaszegezett.
Szerintem nagyon jól megvalósították.

Charityy 

Hát ez most valahogy nem gyözött meg. Lehet azért, mert történelmi film és olyanokat nem igazán nézek, habár ott is van olyan, ami tetszik. Vagy pedig mert sok volt benne a német és francia szöveg és így elég sok párbeszéd kiesett.

1 hozzászólás
sipiarpi 

Alternatív történelem óra Tarantino tanár úr vezetésével.
Mikor először láttam, felemás érzéseim voltak. Nem győzött meg. Viszont a többszöri nézések során is mindig találtam valamit, amit korábban nem még ha csak valami apróság is. Érdemes volt.

1 hozzászólás
LoneWolf 

Összesen 3 Tarantino filmet láttam ezelőtt, de sosem fogott meg a stílusa, így nem sietek a további műveinek pótlásával. Ezt sem éreztem sokkal maradandóbbnak, mint mondjuk a Ponyvaregényt, de díjazom benne, hogy ő nem tervez folytatásokat, így a szereplőit sem sajnálja. Bárki, bármikor meghalhat, miáltal szabadabban dobálhatja a nézőre az efféle fordulatokat, melyekből itt is van bőven, és az összeset kellően feszülten vezette föl. A pincés rész pl. egyszerűen zseniális, abba még én se tudtam belekötni, de az összes színész előtt le a kalappal, mert minden karakter igazi egyéniség lett.
ui.: Legjobban amúgy azt sajnáltam, hogy Léa Seydoux csupán egy aprócska jelenetet kapott a filmből.

2 hozzászólás
Little_Monster 

Tarantino egyik legjobb filmje, minden alkalommal ha látom, leragadok előtte. Az összes jelenet remek arányérzékkel van megkomponálva. Kiválóak a karakterek, főleg Christoph Waltz emelkedik ki tökéletes alakításával. Kár, hogy azóta sem tudott ebből a skatulyából kitörni és újat mutatni. Az összes szereplő remekelt, még a legkisebb szerepben feltűnőeknek is emlékezetes az alakítása. A jelenetek feszültsége szinte tapintható, annak ellenére, hogy ennyiszer láttam, még mindig tudok izgulni, mikor Hans Landa feltűnik. Tarantino legnagyobb tehetsége a párbeszédekben mutatkozik meg, mint mindig, most is. Élvezet nézni mindannyiszor.

sirdavegd

A második világháború. Ahogyan Tarantino megoldotta volna.

Trixi 

Nincs mese, Tarantino csak egy van! Jött, látott és győzött. Nem igazán tudtam mire is számíthatok, aztán csak kapkodtam a fejem :) Alaposan felrázott a film. A szereposztás hibátlan, színészi játékok szintén. Azt eddig is tudtam, hogy Christoph Waltz jó………de, hogy ennyire? Egyszerűen félelmetes volt, félelmetesen jó. Amikor bájosan, mosolyogva leült és kedvesen beszélgetni azaz vallatni kezdte a szerencsétlen delikvenst, még én kezdtem el kényelmetlenül érezni magamat, mintha engem vallatott volna :D :D Szóval zseniális volt az alakítása és persze a film is.

Tony128

Kedvenc Tarantino ever! Úgy szégyellem, hogy nálam lenyomja a Ponyvaregényt, amit persze imádok, és talán jobb is mint ez, de nem bírok ellenállni Hans Landa ezredesnek :(

balagesh

Végre sikerült egyben megnéznem! Bizonyos jeleneteket vagy ötször is láttam, másokat egyszer sem. Tarantino a Jackie Browntól kezdve módszeresen úgy újul meg, hogy a korábbi filmjei alapján neki szegezett elvárások (nézői megszokásaink) alól is kicsúszik, és így próbára tesz bennünket, többek között a filmjei hosszával. Így aztán érthető, ha a 2,5 óra (utána tévében min 3 óra) alatt mindig akadt valami, ami megszakította, felfüggesztette a mozizós állapotom.
Tarantinónál a néző tehát mindig számíthat a szinte pofátlan hagyománytiprásra.
Nem bírom ki, hogy kihagyjam a háromnyelvűséget. Szinte látom magam előtt a jelenetet, ahogy különféle mogulok és okosok próbálják jobb belátásra bírni Tarantinót, hogy egy amerikai mozi nem lehet feliratos, abban nem lehet ennyit beszélni idegen nyelveken. Ő meg komolyan bólogat, aztán bevillan neki, hogy az amerikaiak nyelvtudáshiányát bele kell írnia a filmbe.
Na jó, a kitérő után vissza a leglátványosabb meghökkentéshez: ez pedig a történelem felülírása. Ugyan a fiam egyik hobbija az alternatív történelem, és mindig meglep, milyen sok fiatallal együtt űzi azt a neten, mégis van egy látványos különbség a Brigantik cselekménye és nagy általánosságban az alternatív történelmi sztorik között: utóbbiak a fantáziájukat bevetve egy még létező pontból bontanak ki valami új és érdekeset, míg Tarantino látszólag egy történelemhű keretek között játszódó sztorit futtat ki fiktív történelmi végkifejlettel. Ő oda tart, ahonnan mások kiindulnak. Márpedig ilyet nagyon nem szokás művelni. Pláne a filmben tapasztalt léptékben. Meg tud hökkenteni, és ez jó érzés.
Ami viszont nem jó érzés, az a klisékhez kapcsolódik. Tarantino szeret belőlük építkezni, és a vh-s filmek számtalan kötelező eleme felvonul itt: a szinte imbecillisen gonosz német tisztek, a francia ellenállólány, a megszállt területre bedobott angol-amerikai csapat – ezek tényleg kötelező elemek. A nagy bajom viszont az volt, hogy ezeket a kliséket ezúttal Tarantino nem tudta megújítani, kiforgatni, felülírni. Megmaradtak klisé szintjén. Ez különösen annak fényében látszik, hogy Brad Pitt csapatánál a kliséfelülírás még remekül ment az elején. A főleg zsidókból toborzott katonai alakulat brutalitásával, kegyetlenkedéseivel akár rosszallást is kiválthatna, hiszen szembemegy a hagyományos és a mozigépész vonalán meg is tartott áldozati-hősies ábrázolással. Viszont ez annyira képregényes léptékben történik, hogy itt világos az abszurditás. A film további menete – bár ahogy írtam, a legvégére újra erőre kap a film – azonban nem tudja lehántani magáról a klisék odaszáradt kérgét.


Népszerű idézetek

Aldo Raine: Well, I speak the most Italian, so I'll be your escort. Donowitz speaks the second most, so he'll be your Italian cameraman. Omar speaks third most, so he'll be Donny's assistant.
Omar Ulmer: I don't speak Italian.
Aldo Raine: Like I said, third best. Just keep your fuckin' mouth shut. In fact, why don't you start practicing, right now!

kkatja

Hans Landa ezredes: Imádom a szóbeszédet! A tények gyakran félrevezetők, de a szóbeszéd, igaz-e vagy sem, gyakran árulkodó.

Aldo Raine: [very bad Italian accent] Arriverderci.

Bridget von Hammersmark: I know this is a silly question before I ask it, but can you Americans speak any other language besides English?

kkatja

Hans Landa ezredes: Nem értem én ezeket a gúnyneveket. Van egy Prágában ténykedő kollégám, de esküszöm, fel nem foghatom, miért gyűlöli annyira, mikor a Hóhér névvel illetik.

Aldo Raine: You didn't say the goddamn rendezvous was in a fuckin' basement.
Archie Hicox: I didn't know.
Aldo Raine: You said it was in a tavern.
Archie Hicox: It is a tavern.
Aldo Raine: Yeah, in a basement. You know, fightin' in a basement offers a lot of difficulties. Number one being, you're fightin' in a basement!

kkatja

Donnie Donowitz őrmester (egy náci katonának): Állj fel! Most ütünk egyet! Én és az utolsó órád!

Gabi 

– A németek úgy hívják őket; a brigantyk.
– A brignatyk?
– Igen.
– Nem hallottam róluk.
– A titkos szervezet lényege barátom, hogy nem hall róluk.

Gabi 

– A teljes felsőbbrendű faj?
– Mondjuk úgy, hogy az összes romlott tojásunk egy kosárban lesz.


Népszerű triviák

Süntüske 

A német filmsztár, Bridget Von Hammersmark alakját Marlene Dietrich ihlette. Dietrich soha nem dolgozott ügynökként, de besegített az amerikai hadügyminisztérium titkos akciókért felelős szervezetének, a CIA elődjének. Miután Goebbelsnek nem akart filmeket forgatni, már a harmincas években Amerikában dolgozott Hitchcockkal és Orson Welles-szel. A világháború kitörése után viszont visszatért Európába, hogy a frontvonalhoz közel énekeljen amerikai katonáknak, és részt vett olyan rádióadások készítésében, amivel a német katonák harci kedvét akarták megtörni. Eközben a testvére Németországban élt, ahol egy olyan mozit vezettek, ahol náci tisztek is gyakran megfordultak. Dietrich az első amerikai csapatokkal érkezett vissza Németországba, hogy viszontláthassa a családját.

[port.hu]

Kapcsolódó filmek: Becstelen brigantyk (2009)

Becstelen brigantyk (2009)

Kapcsolódó művészek: Marlene Dietrich · Diane Kruger

Süntüske 

Amikor Shosanáért, a francia zsidó lányért eljönnek a nácik, hogy elvigyék Goebbels-hez átbeszélni a premier részleteit, épp a filmcímeket cseréli ki a moziján. Ekkor A holló című filmdráma címe látszik a mozin, ez egy 1943-as francia filmdráma, amit a nácik pénzéből forgattak, annak ellenére, hogy bújtatott náciellenes üzenete van. Ezt a cenzorok nem vették észre, de a háború után azért betiltották, bár sok helyen így is tovább vetítették. Ma a francia film egy fontos darabjaként tartják számon, ami a klasszikus film noirok előfutára volt.

[port.hu]

Kapcsolódó filmek: Becstelen brigantyk (2009) · A holló (1943)

Becstelen brigantyk (2009) A holló (1943)

Süntüske 

A sztárként ünnepelt fiatal német tisztet, Frederick Zollert, aki elkezd udvarolni Shosannának, a premier éjszakáján Goebbels bemutatja egy Emil Jannings nevű férfinak, akit a világ legjobb színészének nevez. Emil Jannings a valóságban is óriási filmsztár volt, a húszas években több klasszikus német némafilmben szerepelt, például Murnau Faust című szuperprodukciójában. Később Hollywoodba tette át a székhelyét, ahol 1928-ban ő kapta meg a legelső Oscart a legjobb férfiszínész kategóriában. Az itteni karrierje viszont gyorsan véget ért, a hangosfilmek megjelenésével már nem tartottak rá igényt az erős német akcentusa miatt.

[port.hu]

Kapcsolódó filmek: Becstelen brigantyk (2009) · Faust (1926)

Becstelen brigantyk (2009) Faust (1926)

Kapcsolódó művészek: Emil Jannings

1 hozzászólás
Süntüske 

Enzo G. Castellari 1978-as Becstelen Brigantikja szintén arról szól, hogy egy csapat amerikai katona a frontvonal mögé behatolva rendez vérfürdőt, de egyébként a két film története teljesen eltérő. Ráadásul csak az angol címük azonos, az eredeti olasz cím azt jelenti, hogy “az elátkozott páncélvonat”. Castellari örömmel vette, hogy a népszerű hollywoodi rendező az övéről nevezte el a filmjét, ezért hálából a következő filmjének a Karibi brigantik címet adta.

[port.hu]

Kapcsolódó filmek: Becstelen brigantyk (2009) · Az az átkozott páncélvonat (1978)

Becstelen brigantyk (2009) Az az átkozott páncélvonat (1978)

Kapcsolódó művészek: Quentin Tarantino · Enzo G. Castellari

Süntüske 

A filmben egy rövid időre feltűnik a Die Ärzte nevű német együttes dobosa. Bela B. jegyszedőként sürgeti a népet, hogy foglalják el a helyeiket. A dobos egyébként nagy rajongója a horrorfilmeknek és Tarantino munkásságának.

[port.hu]

Kapcsolódó filmek: Becstelen brigantyk (2009)

Becstelen brigantyk (2009)

Kapcsolódó művészek: Bela B. Felsenheimer

Süntüske 

A szereplők némelyikét szintén valós emberek után nevezték el, például a francia mozis lányt, Shosanna Dreyfus-t Julie Dreyfus után, aki a Kill Billben is szerepelt, és ebben a filmben Goebbels mellett tűnik fel egy elképesztő, szőrös fejdíszben. Brad Pitt karaktere pedig az Aldo Ray nevű színészről kapta a nevét, aki katonaként harcolt a második világháborúban, de a névadásban szerepet játszott az is, hogy van egy Charles Rane nevű bosszúálló háborús veterán a Rolling Thunder című 1977-es amerikai akciófilmben. A Becstelen Brigantyk egyik casting direktora egyébként Aldo Ray exfelesége, Johanna Ray.

[port.hu]

Kapcsolódó filmek: Becstelen brigantyk (2009) · Mennydörgés (1977)

Becstelen brigantyk (2009) Mennydörgés (1977)

Kapcsolódó művészek: Julie Dreyfus · Johanna Ray · Aldo Ray


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján