Tűzpróba (Az útvesztő 2.) (2015) 469

Maze Runner: The Scorch Trials
133' · amerikai · akció, sci-fi, thriller 16

Hiába jutottak ki Thomasék a labirintusból, a megpróbáltatásaik még nem értek véget. A falak túloldalán nem a béke, hanem újabb borzalmak leselkednek rájuk. A világ rémisztően megváltozott; a rend felbomlott, odakint egy apokaliptikus, pusztulófélben álló világ veszi körül őket. Amit eddig… [tovább]

angol · magyar

Képek 5

Szereposztás

Dylan O'BrienThomas
Ki Hong LeeMinho
Thomas Brodie-SangsterNewt
Kaya ScodelarioTeresa
Aidan GillenJanson
Giancarlo EspositoJorge
Rosa SalazarBrenda
Jacob LoflandAris Jones
Patricia ClarksonAva Paige
Dexter DardenSerpenyő

További szereplők

Hirdetés

Kedvencelte 58

Várólistára tette 151


Kiemelt értékelések

Theana 

A konyvet nem olvastam meg, de igy nagyon tetszett a film. Nem volt minden resznel porgos, amire szamitottam volna, de az uj szereploket szerettem (spoiler). Teresa te egy hulye vagy!!!!! Nem hiszem eeeeel!!!! O'Briant imadtam, nagyon jol jatszotta Az utvesztoben, es a Tuzprobaban is Thomast. Minho a favorit. *-* Newt is. Serpenyo is. Mindenki, na. :D Az uj fiucskat szerettem…
Sokan mondtak, hogy a film nem egyezik a konyvvel, de en ettol meg elolvasom, es remelem, hogy nem fog csalodast okozni a film utan. De lehet, hogy megnezem ujra a filmet, a konyv elolvasasa utan, es lehet, hogy akkor meg utalni fogom a filmet… Semelyik nem lenne jo, igy csak remenykedem. Bar Brenda szerint a remeny gyilkos…
A lenyeg, hogy nekem tetszett a film, de most nem lett fuggovegem, mivel gondoltam, hogy abbahagyjak ott….
A zenet annyira szerettem, ahogy meg izgalmasabba tette az egyes reszeket. *-* Ott nagyon megijedtem, spoiler. Az nagy volt!!:D

3 hozzászólás
AniTiger 

Oké, oké… kéne ugyan rá egy figyelmeztetés, hogy nyomokban tartalmazza a könyv CÍMÉT, de nem volt rossz. A zombik (pardon, buggyantak) haláliak voltak! Majdnem infarktust kaptam tőlük fényes nappal, szóval nem semmi rémeket hoztak össze.
A sztori? Igazán semmi köze sincs a könyvhöz, de nagyon tökösek voltak és egy önmagában jó filmet sikerült létrehozniuk.
Adaptációnak borzasztó, disztópiás-túlélős filmnek viszont jó lett.

RVivi

Ami a könyvben és a filmben egyforma:
1. A cím
2. A szereplők neve
3. Perzseltföld is szerepel benne.
4. spoiler
Ami nagyon zavart, hogy Brendának a könyvben hosszú haja van, itt meg rövid…Ha nem vesszük azt, hogy ez eredetileg egy könyv, akkor rohadt jó film. Megéri megnézni. Még a sok változtatás ellenére is imádtam. Egy percre se lehet unatkozni közben. A szinkront nem éreztem olyan nagyon rettenetesnek, mint az első résznél, de felirattal jobb lett volna.
Kíváncsi vagyok mit fognak kihozni belőle.
Amiatt az egy csillag levonás, hogy elméletileg ez egy adaptáció.

Valentine_Wiggin 

Elég nagy bajban vagyok ezzel a filmmel. Az első filmért és könyvért is odavoltam, becsuktam, és felsóhajtottam: Jó sci-fi YA műfajban. Sosem hittem volna, hogy találok ilyet. A második rész már regényben sem nyűgözött le. Tudományos bakik tömkelege, kezdve a napkitöréssel (Egy napkitörés nem csinál ilyet, és hogy erre rájöjjön az ember nem kell sokat utána kutatni), annak hatásaival (Jó felperzselte a földet. De közelebb is mászott a nap, hogy forró maradjon az elkövetkezendő x évben?), stb. A horrorisztikus jelenetek a könyvben jól lettek megírva, nyomasztó pszicho-horror hangulatban, nekem tetszett. Ezen kívül az Útvesztő sorozat legnagyobb erényének tartottam a képet, amit a barátságról festett, arról, hogy a karakterek hogy tartanak ki egymás mellett tűzön-vízen át. Thomas esze, személyisége mindig megfogott, mert az egész stílusa Ender Wiggint juttatta eszembe a Végjáték sorozatból, aki pedig nagy kedvencem, így értelemszerűen Thomast is közel éreztem magamhoz. És a film:
A könyvhöz nem sok köze volt, és sajnos csak nagyon kevés ponton javította, és nem rontotta annak hibáit. Egyrészt, túlzásba este a horrorral. Tény, sosem volt az én műfajom, nem is lesz, de szeretem, ha végig nyomasztó a film hangulata, itt azonban csak azon szörnyülködtem, hogy „Na, elhagyatott folyosó, ez azt jelenti, hogy perceken belül százhúsz felett lesz a pulzusom az ugráló zombik miatt.” És igazam volt, minden áldott alkalommal. Másrészt senkinek nem jutott elég játékidő. Thomas teljesen bamba, mire felfogja a problémát, már ezerszer megoldódott, nyoma sincs az előző rész, és a könyvek éles elméjű, taktikus, kíváncsi karakterének. Newt-ot, aki szerintem a rajongók több mint felének (nekem is) kedvence, abszolút nem juttatják szerephez, már az első részből kimaradt a sántasága, ami végül egy olyan mozzanathoz vezetne ami garantáltan kedvenccé teszi mindenkinél, hogy megértjük, minden erejével, tartásával együtt esendő. Igazából egy pillanata volt, amikor elhittem, Newtot látom a képernyőn. spoiler Aris jó karakter lenne, de nem szerepeltetik. Minho ott van, de nulla a hozzá kapcsolódó lényeges történés. Teresa még csinál valamit, de míg a könyvben meg tudtam érteni, át tudtam érezni a helyzetét, itt kifejezetten antipatikus. Brendát szerintem sikerült eltalálni, bár a könyvben valóban hosszú hajú, szerintem a rövid haj jó döntés volt. Zombik elől futva kifejezetten hátráltatta volna a dús hajkorona. A stílusát is elkapták, de tőle bezzeg spoiler Jorge sokkal jobb, kedvesebb karakter mint a könyvben, inkább pozitív szereplő, mint anti-hős. Nem tett jót neki.
Harmadrészt a film saját logikai koncepcióját vágta nyakon és dobta a kukába. Ha arra használják a gyerekeket, mint itt, akkor az útvesztő felesleges nyersanyagpazarlásként írható le. Az egyetlen elméletem, ami még úgy-ahogy játszik, és megmentheti a filmet spoiler
Negyedrészt: Nincs főszereplő. Talán ezt a karakterek alá kellett volna írni, de szerintem külön hiba, hogy gyakorlatilag nincsen főhős, mert senki, tényleg senki nem kap elég időt, hogy megkapja ezt a címkét.
Ötödrészt: Nem történik semmi. A könyvben sem volt sok cselekmény, megkockáztatom, hogy a Tűzpróba volt a sorozat messze leggyengébb legátgondolatlanabb, és legunalmasabb része (szórakoztatónak így is szórakoztató volt, mielőtt megtámadnak), de a filmben tényleg a teljes program: Mennek, megállnak, zombik, zombik, mennek, zombik, új szereplők, zombik, zombik, mennek, zombik, megállnak, támadás, vége.
Nem nyűgözött le. Filmnek egyszernézős, ellentétben az első résszel, amit már láttam vagy háromszor, adaptációnak pedig nulla. Remélem, a harmadik rész megint hozza majd a korábbi színvonalat. Azért azt is szeretném moziban látni (de persze isten ments, hogy 3D-ben. Az, hogy szinte kiugorjon a zombi a képernyőről, az egyszer is elég volt.
Elsősorban a könyveken alapuló, de a filmet is érintő elemzésem:
https://todaywiggin.blogspot.com/2020/06/utveszto-trilo…

1 hozzászólás
csartak 

Fuuuh. Ez csak három részletben csúszott le nekem. Igazából harmadszorra már csak azért indítottam el el, hogy csakazértis befejezem. Ez itt egy sima menekülős történet lett, a megfelelő világvége-disztópia sablonokkal. Még ha lett volna legalább egy szimpatikus szereplő számomra, az jobban el vitte volna a hátán a sztorit.
Az első rész jobb volt, kicsit eredetibb volt a folyton változó, mozgó labirintusával, meg a szereplők állandó bizonytalanságérzetével, hogy nem tudják mi történik velük, és miért… Na a végén még felmagasztalom azt. ;)

Pandalány

Húú, ez valami eszméletlen izgalmas és sokszor kimondottan félelmetes volt, főleg a zombis részeknél (még az első rész siratóinál is durvábbak voltak). Nagyon tetszett a film, jobban is, mint az első rész, pedig az se volt semmi.
Nagyon dühített, hogy Teresa spoiler, bár azt mondom, nincs még vége, még bármi történhet, lehet ez csak beetetés volt. :) Túl szimpatikus karakter ahhoz, hogy spoiler legyen.
Dylan O'Brienért egyre jobban odavagyok. ♥
És a többi szereplőért is, Minho, meg az igazából szerelmes srácért, de az új szereplőket is bírtam.

Kemiviki 

A könyv olvasása nélkül:
Annyi, de annyi logikátlanság van benne, hogy az hihetetlen. Például: spoiler Na először itt hagytam abba, s halasztottam el vagy fél évre a filmet.
Látványosnak mondjuk látványos, ezt el kell ismerni. Ahogy az egész város homokkal van borítva egyszerűen bámulatosan néz ki.
A történet nem igazán izgalmas, könnyen kitalálható. Röviden tömören itt is futnak, csak nem az útvesztőben, hanem a sivatagban :D Nekem egyedül a film végi csavar volt meglepő.
A film csak kérdéseket ad, de cseszik válaszolni egyikre is, nem építi rendesen a történetet. Minden csak úgy van ahogy van és fogadjuk el :/
Jajj és tényleg, benne van Kisujj :D Na ő meg Thomas és New-t akikért érdemes volt ezt a filmet végignézni.

Törpillaa 

Imádom ezt a részt is nagyon, de nagyon. ♥♥
Már ezt se először nézem és még mindig nagyon tetszik.
Bár miután olvastam ezt is feltűnt egy két apróság, de ez sem zavart benne. :) ♥
Egyre jobban imádom Thomast, Minhot, Newt-ot is abszolút kedvencek még mindig. ♥♥
Ebben is nagyon jól alakították a színészek a szerepüket. :)
Még két szereplő is helyt kapott akiket szintén bírtam a filmben is, de a könyvben sokkal jobbak voltak Brenda és Jorge.
Siratok helyett buggyantak kaptak szerepet egészen hihető volt, hogy most zakkant zombik a látványuk undorító, de legalább más is szerepet kapott a Siratok helyére. :D
Ava Paiget, Jansont és Teresát ebben a részben jobban megutáltam mint az előző részben Teresát. Utáltam amiért elárulta Thomast és a többieket.
spoiler
Annyira utálom a Veszettet.
Dylan O'Brien, Ki Hong Lee, Thomas Brodie-Sangster még mindig imádlak titeket olyan cukik vagytok. Imádom ezt a részt is nagyon, de nagyon. ♥♥
Most már nagyon izgatottan várom a harmadik részét. :)
Annyira kíváncsi vagyok mi lesz Minhoval és a többiek sorsával. ♥♥

walksdowonders 

El sem tudom mondani mennyire örülök, hogy nem olvastam a könyvet, nem ismertem a sztorit, nem tudtam előre a várható fordulatokat. Ha a folytatás is ennyire jó lesz… Le a kalappal. Nagy-nagy pozitív csalódás.

Marla_Singer

A könyvvel egyező szóhasználattal élve, ez bököttül plotty volt. Igen, plotty, mint a könyv. A film csak nyomokban követte a könyv menetét, de nem is baj, mert így sem jó, meg úgy sem. Azért kíváncsi lennék, hogy a könyvrajongóknak mennyire nyerte el a tetszését ez az alkotás. Az enyémet egyik sem. A következő részre már egyáltalán nem vagyok kíváncsi, elég volt végigolvasni is.


Népszerű idézetek

Valentine_Wiggin 

Newt: Oké, amíg nem tudjuk, mi van, csöndben maradunk, és próbáljuk nem felhívni magunkra a figyelmet.
*Thomas az asztalra csap, felpattan, és elindul az őrök felé*
Newt: Most mit csinál?
Serpenyő: Felhívja magára a figyelmet.

Valentine_Wiggin 

Thomas: Tudom mi volt az. Emberi testek. És Aris szerint minden este megy egy adag.
Minho: Ki az az Aris?
*Thomas Arisre mutat, aki éppen egy krumplit vizsgál elmélyülten, a fény felé fordítva*
Minho: Ja. Hiteles.

Emii

– Mért nem menekültél el?
– Mert belefáradtam.

Bogesxd 

Minho: Thomas, az a sok gyerek, aki ott maradt… Nem akarok úgy élni. Hé, megértetted?
Thomas: Megértettem.

Valentine_Wiggin 

Aris: Janson azt mondta, valakik elbújtak a hegyekben. Egy hadsereg, valami ellenállók…
Thomas: A Jobb Kar. Ha a VESZETT ellenségei, talán segíthetnek.
Newt: Emberek. A hegyekben. Hegyi emberek. És bennük bízunk.


Folytatása

Összehasonlítás

Az útvesztő


Ha tetszett a film, nézd meg ezeket is


Hasonló filmek címkék alapján